Pozitívum – skvelý hip-hopový večer, negatívum – spití mladí ľudia

Prinášame druhý diel pokračovania pútavého románu s názvom StreetFest 2007. Vyspovedali sme hlavného organizátora festivalu Braňa Ortha. Dozvedeli sme sa množstvo zaujémavých informácií až zo samotnej „kuchyne“ festivalu, ktorý hýbal celými Malackami. A vieme už i niečo bližšie o novinkách do budúceho roku.

Text: Jakub Valachovič
Foto: Stano Osuský – Malacký hlas a EmTV – médiá mesta Malacky. Stano nám rád vyhovel a poskytol niekoľko fascinujúcich záberov.

Ako dopadol StreetFest podľa vášho názoru?
Vzhľadom na to, aké sme zažili počasie, tak Streetfest dopadol dobre. Očakávania, hlavne, čo sa týka počtu návštevníkov sa ani zďaleka nesplnili, ale celkovo môžeme akciu hodnotiť dobre. Nedopadli sme tak, že by sme museli Streetfest zrušiť.

No, na tejto fotke to nevyzerá, že by na festivale bolo málo ľudí


To je fajn. Predčil v niečom vaše očakávania?
Po štvrtkovej víchrici som mal veľmi zmiešané pocity, a samozrejme sa zmenili aj moje očakávania. Hlavne som si prial dobré počasie. V sobotu sme sa ho konečne dočkali, ale tá návšteva nebola ani zďaleka taká, aká by bola, keby vyšlo počasie. Inak išlo všetko podľa plánu, celá akcia sa začína dosť profesionalizovať, prístup ľudí, ktorí so mnou StreetFest robia je zodpovednejší a profesionálnejší. U mňa je to tiež tak.

Svetelná kulisa StreetFestu pripomína trochu éru skvelých koncertov skupiny Pink Floyd. Ale len trochu…

Vyplatil sa Vám dvojdenný projekt festivalu?
Dvojdenný projekt je omnoho lacnejší, lebo ozvučenie, osvetlenie, pódiá, stany – sú druhý deň podstatne lacnejšie, preto sa tieto podujatia robia dva dni. Problém je sobota doobeda a sobota poobede. Pokiaľ nebude na Streetfeste 2 tis. ľudí zvonku, ktorí v Malackách ostanú aj cez deň, tak tento čas bude hluchý, nevyužitý.

Tu má Braňo Orth ešte rozpačitý výraz v tvári. Z toho sa dá usudzovať, že fotografia je z piatka. Postupne sa však veci vykreslili i v pozitívnej podobe.

Zaregistrovali ste nejaké problémy? ( hospitalizácia niektorých návštevníkov pre napr. úpal, „prechlastanie“ sa, bitka a pod.)? Musela zasahovať SBS?
Činnosť SBS bola pre nás sklamaním. My sme ich museli naháňať a upozorňovať, čo majú robiť, ich kontrola na bráne napr. ani neexistovala. Do areálu sa dostali veci, ktoré tam nemajú čo robiť. Počas koncertov sa nevyskytli nejaké vážne problémy, SBSka musela len pár opitých mladíkov vyviesť z areálu von. Počet mladých opitých ľudí ma prekvapil, na budúci rok sa na to pripravíme podstatne lepšie.

Bahno

Ako sa podpísala pod účasť divákov neprítomnosť dvoch z headlinerov – Chinaski a Kontrafakt?
Nijako. Keby aj Chinaski vystúpili, tak v piatok, keď mali hrať, by prišlo kvôli počasiu aj tak toľko ľudí, koľko prišlo. Kontrafakt bol nahradený Drvivou menšinou a IdeaFatte, ktorí boli super. Inak Hip – Hop stage opäť splnil čakávania a bolo na ňom veľmi veľa ľudí.

… a toto je slovenský hip – hop. chápeš ty …. ! Úžasné, že sme na to ešte nedošli… Kapelka Kontrafakt nám to nemala ako pripomenúť.

Aké boli bezprostredné reakcie hudobníkov, pozdával sa im festival?
Hudobníci boli veľmi spokojní, skupiny Hex, Mňága a žďorp, Horkýže slíže, Drvivá menšina, Moja reč, IdeaFatte odohrali super koncerty. Vynikajúce boli i odozvy fanúšikov. Sklamaný bol Ivan Tásler, ktorý sa na koncert veľmi tešil. Potom utekal do Bratislavy na Expres festival, kde mal hrať a ktorý bol napokon zrušený…


… i toto je slovenský hip – hop. Ale v podaní dadaistickej punk-rockovo recesistickej kapely Horkýže slíže. Tí nám pre zmenu v poslednej skladbe „r n b soul“ Kontrafakt dosť pripomínali. Čím to asi bude?

Ktoré kapely ste si nenechali ujsť, nech to porovnáme s tým prvým rozhovorom, či ste ozaj boli tam, kde ste avízovali.
Videl som Mňágu, Hex, Horkýže slíže, Drvivú menšinu, Polemic. ( Ha, ale na Chinaski a Kontrafakte nebol – pozn. autora).


Niekoľkokrát spomínaní Mňága a žďorp.

Čo hovoríte na streetbalový turnaj, tam na rozdiel od piatka vyšlo počasie.
Počasie vyšlo, ale v sobotu ráno sa začalo neskôr a veľa družstiev zvonku neprišlo, dokopy asi 25. Inak turnaj mal lepšiu úroveň ako minulý rok a určite budú Malacky v Streetbal tour aj budúci rok. Celkový počet 75 družstiev bol slušný, ale v prípade lepšieho počasia mohla padnúť magická stovka. Na turnaji sa objavilo veľa extraligových hráčov, fantastický bol exhibičný zápas extraligových Slovanistiek proti žiačkam Malaciek. Super, hlavne pre naše mladé baby. Tu musím spomenúť aj mixvolejbalový turnaj, ktorý takisto dopadol veľmi dobre a pod jeho úroveň sa takisto podpísal veľký počet extraligových hráčov a hráčiek.

Volejbalisti hrajú volejbal. Vlastne robia i iné veci, ale to už je ich vec…
Nekompromisné súboje pod košmi

Viete už teraz o nejakých zmenách, novinkách do ďalšieho roka ?
Určite áno. Tohtoročný StreetFest je uzavretý a už sa dávno pracuje na novom ročníku. Hlavná zmena je, že na futbalovom ihrisku bude len jedno pódium, Hip – Hop stage bude už samostatný, venujeme mu ešte viac pozornosti a priestoru. Posilníme a zmeníme Sbsku, ešte viac budeme sledovať bezpečnosť na Streetfeste. Kapelky budú najväčším šokom, hlavný stage bude žánrovo sústredený na skupinu 20 – 50 rokov, piatok bude silne rockový, sobota bude ľahšia zmes rocku, popu, ska, latina. Úplne nová bude propagácia podujatia, zameriame sa iným smerom ako po minulé roky a kampaň bude celoslovenská. StreetFest bude 21.-22. 6. 2008.

3 komentárov
  1. bo
    bo hovorí:

    Jakub naydar. Stale nemas telefon? Cital som Malacky hlas. Celkom dobre, ale trosku prehnane s tzm Chinaski a Kontrafaktom. Chinaski som vedel 6 tyzdnov dopredu, ze nepridu a nebol ani na palagatoch, a na stranke to bolo davno dopredu avizovane, to nebolo tesne pred akciou. Kontrafakt som zrusil ja, nie oni odriekoi ucast. Potom to tak divne vyznieva, ako keby sme cih dohodli len tak, aby sme zvysili predaj listkov. Inak velmi dobry clanok, len ma zarazilo, ze kolko priestoru davas nejakemu Chinaski. To je proste festival a take je tam riziko. Vsimaj ostatne festivaly, ako tam padaju headlineri, s tym proste nic neurobime. Brano

  2. bo
    bo hovorí:

    21.12. 2007 bude v ŠH Malina tzv. Zimný StreetFest Malacky 2007, kde vystúpi Kontrafakt, A.M.O. a Strapo. Súčasťou tejto akcie bude aj battle a tanečná show. Samozrejme chystáme aj zimný rockový StreetFest, len ešte hľadáme termín

  3. Jakub
    Jakub hovorí:

    Beriem na vedomie. Hej, to je pravda, i na Pohodu nemohli dojst francuzski AIR tiež jeden z headlinerov. Stáva sa. Na zimný StretFest sa zrejme všetci tešíme

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.