Ako ďalej s Tromi dubmi?

Priestor nazývaný Tri Duby je situovaný pri potoku Malina neďaleko Včelnice. Toto miesto sa už v minulosti využívalo na oddychové aktivity o čom svedčia zvyšky „Tanzplatzu“ a spomienky účastníkov pamätných dní. Takmer neuveriteľne znie, že tu svoje piesne spieval skvelý Janko Blaho, a že sa tu konali nezabudnuteľné poľovnícke juniálesy. Aj pre dnešných Malačanov by toto miesto mohlo predstavovať relatívne ľahko dostupnú lokalitu, vhodnú na posedenie a piknik pri vode, dotvorenú o scenériu okolitej prírody a mágiu starých dubov. Aké kultúrne podujatia pod otvoreným nebom by sa tu dali realizovať ostáva vo hviezdach. Svojou polohou je toto miesto minimálne predurčené na zastávku budúcej cyklotrasy a plocha pre tabuľu budúceho náučného chodníka.

Snahou neformálnej skupiny bývalých aj terajších poslancov a pár ďalších nadšencov tejto myšlienky je pripraviť projekt, ktorý by zabezpečil nielen finančné prostriedky na realizáciu, ale dal aj celej akcii oficiálny punc.
Po minulé dva roky sa konali na tomto mieste dobrovoľné brigády, tá posledná práve posledný školský týždeň v júni 2007. Za pomoci študentov z Gymnázia sa podarilo priestor vyčistiť od každoročného nánosu plastov a iného neporiadku. Odvoz odpadkov zabezpečili pracovníci oddelenia životného prostredia pri MsÚ.
Ak sa podarí iniciátorom projektu nájsť spoločnú reč s vlastníkom pozemkov, správcom vodných tokov, predstaviteľmi mesta, a ak sa podarí pritiahnuť k myšlienke projektu mládež a záujmové skupiny v Malackách, projekt by sa mohol uskutočniť. Predbežné sondovanie ukazuje, že aj Vojenské lesy a majetky, Povodie Moravy aj Mesto Malacky sú myšlienke kladne naklonené.


Predstava, ako to celé bude vyzerať je zatiaľ bez ostrých kontúr, ale vo všeobecnosti by malo ísť o miesto, kam by sa dalo prísť pešo alebo na bicykli. Na upravenom priestore by sa nachádzali pevne osadené lavičky a stoly, bezpečné ohniská, narezané drevo na ohne, decentná latrína. Mal by sa upraviť prístup k vode a dosadiť a ošetriť dreviny.
Finančné prostriedky bude potrebné združovať z niekoľkých projektov. Existujú viaceré výzvy, kam sa dá projekt, alebo jeho parciálna časť prihlásiť, napr. Holcim a.s. vyhlasuje pre Záhorie každoročne súťaž na podobné témy. Začala fungovať aj domáca nadácia Pro Malacky. Združenie Ekopolis podáva výzvy na úpravu priestranstiev (program Zelené oázy, Ľudia pre stromy) a budovanie cyklistických trás, najmä tzv. Greenways, ktoré slúžia nielen na ekoturistiku, ale aj na alternatívnu dopravu do práce. Sú tu regionálne projekty podporené cez Konto Orange, Baumit, Slovnaft, Centrum pre filantropiu a iné možnosti. Chce to len chcieť!
Inou formou je priamo požiadať sponzorov, napr. f. Swedwood a ostatné firmy v PaTP Eurovalley, ktorých areály ležia v blízkosti lokality Tri Duby. V týchto podnikoch by mali vnímavo a intenzívne spolupracovať pri projektoch zameraných na revitalizáciu podobných lokalít a rozvoj enviroturizmu, nakoľko majú voči životnému prostrediu a občanom Malaciek veľký dlh.

1 odpovedať
  1. VIERA SEFCIKOVA
    VIERA SEFCIKOVA hovorí:

    SOM RADA ZE SI NIEKDO VSIMOL TUTO LOKALITU .JE TO NADHERNE ALEBO LEPSIE POVEDANE ,BOLO TO NADHERNE MIESTO NA ODDYCH A KUPANIE NELAMALI SA TAM PLAVECKE REKORDY ALE NAMOCIT SI NOHY PRI SPLAVE ,ZAHRAT SI VOLEJBAL ,BEGBINTON, NA TO SA DOBRE SPOMINA AKO AJ NA ZABAVY KTORE SA TU KONALI..NEBOLO BY ZLE OBNIVIT ZASLU SLAVU TOHTO MIESTA…DRZIM VAM PALCE…

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.