K prameňom Maliny

Wikipédia nás naviguje v tom, že Malina pramení v Malých Karpatoch pod vrchom Tri kopce (661,8 m) v nadmorskej výške okolo 610 m n.m. a tečie severozápadným smerom cez Modranskú dolinu.

Nájsť prameništnú oblasť v jarných mesiacoch je pomerne jednoduché vďaka zakvitnutému záružliu, žerušnici a bohatému porastu papradí.

V tmavom bukovom lese potôčik postupne naberá na sile tým, že priberá vodu z bočných údolí, niekedy sa dokonca dajú pozorovať menšie vodopády.

Cez hlbokú Modranskú dolinu už tečie dravý potok, ktorý najmä v jarných mesiacoch má dostatok vody, aby dokázal opustiť koryto a narobiť aj šarapatu v lese.

Pod Modranskou skalou sa do neho vlievaju aj pramene, ktoré sa v obci Kuchyňa využivajú ako pitná voda.

Postupne dosahuje vodnú nádrž Kuchyňa a preteká obcou vo dvoch oddelených rovnobežných korytách. Za Kuchyňu sa spája opäť do jedného koryta a vstupuje na územie VVP Záhorie, sprava priberá Cabadov jarok, napája Tretí rybník, do ktorého z juhu ústi Pernecká Malina s prítokom Kuchynská Malina.

Vzápätí napája aj Štvrtý rybník, pred diaľnicou opúšťa územie VVP a popod diaľnicu sa dostáva do nášho mesta.

Menší, tzv. Mlynský náhon tečie cez Olšiny, Pedzelek a cez mesto (v potrubí). Opätovne sa so silne znečistenou Malinou stretneme až pri mostíku na Břeclavskej ceste.

Hlavný tok tečie okolo Troch Dubov a po hranici priemyselnej zóny a bývalých kasární, cez sídlisko Juh a Vinohrádek. Malina priberá zľava Balážov potok, sprava Ježovku a zľava Tančibocký potok. V oblasti sútoku s týmito tromi prítokmi sú vybudované Jakubovské rybníky. Čo sa z Malinou deje ďalej si prečítajte na wikipédii, alebo vám prinesieme o tom niekedy reportáž.

6 komentárov
  1. ianus
    ianus hovorí:

    Super fotky, pozrel som to aj cez google earth, len škoda, že medzi letiskom a štyrkou sú oblaky. To „rameno“ čo sa v rúre plazí cez mesto sa vracia pred Jakubovskými rybníkmi späť do hlavného toku?

  2. Mival
    Mival hovorí:

    ano, ešte predtým posluži ako recipient z ČOV-ky, a spojí sa s Balážovým potokom, ktory tečie cez Kostolište….je to na GoogleEarth tiež dobre vidiet.

  3. Mival
    Mival hovorí:

    kto bol na „vojne“… 🙂 pozna, ze ide o tajnu mapu Generalneho stabu CSLA v mierke 1:25.000 s vrstevnicami po 5 m z patdesiatych rokov XX storocia. Dodnes su to najlepsie mapy na orientaciu v terene…toto je list c. M-33-131-C-d.

  4. drsnak
    drsnak hovorí:

    ako maly chlapec som podnikal vypravy od nas z juhu po prude maliny az k jakubovskym rybnikom a proti prudu az k „stvorke“, dalej som sa bohuzial nedostal 🙁 aj mojim cielom bolo dostat sa k pramenu, podarilo sa to az teraz vdaka tomuto clanku. dakujem 😉

  5. Branislav Jursa
    Branislav Jursa hovorí:

    Mohol by sa spraviť výstup znova, lebo originálna Malina je Pernecká Malina, nie Kuchynská. Stará pravda

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.