Územia európskeho významu v širšom okolí Malaciek (2) – Rakáreň

V národnom zozname území európskeho významu Slovenska jepod kódom ÚEV 219 Malinavedené ekologicky vysoko hodnotné povodie potoka Malina, ktoré v priestore Boru tvorí významný biokoridor zložený z jelšových lesov, brehových krovinových zárastov a rybníkov.

Z celkovej výmery 450ha sazanajcennejšie dá označiťnížinný tok potoka Malina, ktorý meandruje v pieskových dunácha vlastné Rakárenské rybníky, od prvého pod letiskomKuchyňa až po štvrtý, najbližšie k Malackám. Ide o prietočné nádrže o celkovej ploche 40,75 ha slúžiacena chov násad kaprov. Fakt, že nejde o intenzívny chov rýb sa na vodnom ekosystéme prejavuje priaznivo. Nevadí ani občasné vypúšťanie rybníkov pri výlovoch.

Voda v potoku aj v rybníkochje teritóriom výskytu početných mäkkýšov, vodného hmyzu, rýb, plazov a obojživelníkov. Na pár miestach vidieť stopy činnosti bobra. Chodí tu loviť aj plachý bocian čierny, ktorý donedávna v území medzi prvým a druhým rybníkom aj hniezdil. Po necitlivom holorubeaž do blízkosti hniezda zostalo toto posledné sezóny neobsadené.

Z viacerých druhov rýb sa vyskytujú dva vzácne druhy – lopatka dúhováa čík bahenný . Hoci sa jedná o ryby malé ahospodársky bezvýznamné, patria medzi druhy rýbeurópskeho významu.


Vzácna rastlina – kotvica, sa na populárnej „štyrce“ vyskytuje v niektorých rokoch masovo, že by sa ani nezdalo, že sa jedná o vzácny druh z červenej knihy flóry Slovenska. OkremMalaciekrastie len na pár miestach v povodí Moravy, Dunaja, Ipľa a Latorice.

Rozsiahle zárasty trste vytvárajú vhodné podmienky pre vodné vtáctvo, a to z hľadiska hniezdenia i hľadania potravy. Na suchších miestach rastú nádherné exempláre dubov, brestov, jaseňov a ďaľších drevín. Vtáči zob, svíb, hlohy, trnky dávajú dostatok obživy pre drobné vtáctvo a cicavce. Biodiverzita rastlín a živočíchov v tomto území je vskutku bohatá.


Nepriaznivý vplyv predstavuje holorubná ťažba v okolitých borovicových lesoch – prichádza k náhlemu presvetleniu a vysúšaniu pôdy v širšom okolí biokoridoru. Úplne nepriaznivo sa takéto zásahy javia v prípade plošných výrubov starších jelšových porastov, ktoré ako biotop národného významu spolu s depresiami periodicky zatopenými vodou a hustým porastom obrovských prasličiek a viacerých druhov papradí tvoria jadro celého územia.


Príroda okolo Maliny prežívala doteraz v relatívnej rovnováhe so záujmami lesníkov, rybárov, poľovníkov. Územie má navyše potenciál pre klasickú cykloturistiku. Okruh z Majera po Vývratskej ceste ku hrádzi medzi 3.a 4. rybníkom s návratom okolo bývalej horárne Rakáreň by iste Malackám závidelo nejedno mesto. Myšlienku je potrebné prekonzultovať, nakoľko v súčasnosti je vstup do územia iba na platné povolenie Obvodného úradu VO Záhorie.

A predsa aj tomuto územiu hrozí aktuálne nebezpečenstvo. Skupina investorovprejavila záujem umiestniť medzi diaľnicou a Majerom priemyselný komplex, ktorý by si vyžiadal aj vybudovanie prístupovej komunikácie krížom cez toto prírodne zachovalé a významné územie. Navyše, absencia kanalizačnej siete by si vyžiadala vybudovanie čistiarne odpadových vôd , ktorej by ústili do Maliny.

19 komentárov
  1. jozo
    jozo hovorí:

    ale sak co jedna cistiaren navise…sak aj swedwood vypusta svoje fekalie do maliny a nikomu nevadi….

  2. Lucy
    Lucy hovorí:

    Pokiaľ viem, tak v tomto roku dostala spoločnosť Swedwood dvakrát pokutu za znečisťovanie Maliny. Udelila im ju Slovenská inšpekcia životného prostredia. Ak máte podnety, tak ich môžete posunúť, buď priamo na inšpekciu alebo na Obvodný úrad životného prostredia v Malackách. Otázne je, či je tých pár stotisíc korún pre takú spoločnosť „hrozbou“.

  3. Peter Bajza
    Peter Bajza hovorí:

    medzi diaľnicou a Majerom priemyselný komplex. Tu už naozaj niekomu jebe a to poriadne. Pardon za výraz, ale inak sa už vyjadrovať ani nedá

  4. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Malacky jednoducho nemaju akukolvek koncepciu rozvoja, ktora by sa rešpektovala, vela veci sa tu robi zivelne a malo ludi sa zamysla nad nasledkami. Toto je jedna z nich. Ked raz mame vybudovanu infrastrukturu, do ktorej islo aj nemalo mestskych penazi, preventivne vyrubane desiatky hektarov lesa, tak by malo byt v zaujme mesta, aby investor staval tam. Ale napriek tomu sa podpori takyto projekt a meni sa kvoli nemu uzemny plan.

    A dalsia vec – preco sa skutocne zasadne veci riesia na mimoriadnych zasadnutiach zastupitelstva? Nehovorim len o tomto, myslim napriklad aj posledne.

  5. laawan
    laawan hovorí:

    ludia,ludia… ved to su miesta kde som vyrastal, az mi dych vyraza, co tu citam. Vsetky rybniky, od jednotky az po stvorku sme poznali, vsetky lesne zakutia potoka plne ryb a rakov. Od Vyhonskeho mostu az hore k Zabitemu… (dvojka rybnik, pre toho komu by to nic nehovorilo;)
    Mozem potvrdit aj Milanove slova, nedavno som v okoli Horneho splavu videl aj nafotil charakteristicke stopy a stavby bobrov.
    Este by som dodal, ze Rakarenska bola kedysi davno, v pionierskych casoch automobilizmu, hlavnou cestou do Kuchyne a popri nej sa tunajsimi lesmi preplietala lesna zeleznicka, po malacansky nazyvana jednoducho „streka“.
    Zarastene stopy jej nasypu su na niektorych miestach identifikovatelne aj dnes. To snad nemyslite vazne ze mesto uvazuje o postaveni bud s kamionmi
    aj tu. Pre Malacky odo mna potom uz len odkaz, ktory ste uz akiste poculi, ale nic ine sa ani neda: „AZ KED VYRUBETE POSLEDNY STROM A OTRAVITE POSLEDNY POTOK ZISTITE, ZE PENIAZE SA ZJEST NEDAJU…“

  6. jozo
    jozo hovorí:

    nejake zviera si tam spravilo ohradu pekne velku tok maliny sa teraz nad tromi dubami vyzera ako slepe rameno dunaja

  7. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    najbližšie pokračovanie bude na stránke v priebehu budúceho týždňa, určite pribudnú minimálne tri časti. či je v pláne aj Abrod, priznám sa že neviem.

  8. Mival
    Mival hovorí:

    Dakujem Martin za link o Abrode, takze nemusim obsirne pisat co a kde to je…v informacii ale absentuje fakt, ze aj tato unikatna slatinna lokalita je ohrozovana. V minulosti lokalita vysychala, absentovalo kosenie a plocha zarastala – to sa vdaka Daphne a S-CHKO podarilo zrealizovat, ale teraz su najvacsim nebezpecenstvom splachy hnojiv a herbicidov z okolitych poli, kde sa pestuje kobercovy travnik.

  9. Mival
    Mival hovorí:

    Este k Abrodu – slusne informacie aj pekne fotografie sa daju ziskat na tejto stranke z linku na zahorackenoviny.sk
    Ja som sa chcel venovat len tym najblizsim lokalitam pri Malackach o ktorych sa casto ani nevie….co je na druhu stranu aj dobre, pretoze niekedy aj prilisna medializacia a nasledne ochranarske zasahy sposobili viac skody nez uzitku…

  10. espera
    espera hovorí:

    zachrante niekolko ha pozemok, tam sa priemysel nesmie dostat, ano, treba peticiu, je to prekrasny kus prirody, kde este to dycha zivotom a prirodzenostou.

  11. ianus
    ianus hovorí:

    Priemyselný komplex? HSF tam postaví halu, možno dve a jeho dodávateľ Interpane sklad skiel, pochybujem, že by ich tu chceli vyrábať. V Rakúsku by ich za taký prístup k prírode zožrali, tu si to môžu dovoliť. Som zvedavý, či si vybavia aj vjazd na diaľnicu alebo nás budú obšťastňovať kamiónovou dopravou tak ako rohožnícky cementári.

  12. jaro
    jaro hovorí:

    Ja navrhujem zbúrať Karpaty a ostatné kopce. Materiálom vyrovnať všetky nerovnosti. Potom celé Slovensko vyasfaltovať a zastavať skladmi. Bude dosť pracovných miest skladníkov , a sklady potrebuje každý podnik. Super nápad – nie ?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.