Malina – veselý eko-foto-report

Príroda v okolí Malaciek je inšpiratívna v každom ročnom období. Keď ale aspoň trochu nasneží, získavajú okolité lesy a rybníky tajomnejší ráz.

sneh-na-zahori.jpg

stopy.jpg

Výhodou snehu je, že nám prezradí, kto všetko tu žije, ako sa mu žije a či ešte žije. Stopovať zver pozdĺž ich chodníčkov – biokoridorov je zábavné aj poučné. Treba sa len dívať a premýšľať ako zvieratá, skrátka vcítiť sa do ich potrieb. Možno by sa potom nediali také „zverstvá“ na okolitej prírode, že?

 brslen1.jpg

brslen2.jpg

V celom okolí Maliny je na bršlenoch (Euonymus europeus) ožraná kôra. Vzhľadom k tomu že celý krík (vrátane kôry) je jedovatý, je možne domnievať sa, že vysoká zver sa rozhodla odísť z tohto územia vlastnou rukou, pardon, vlastnou papuľkou.

hradza1.jpg

Autor fotky: Martin Matuškovič

hradza2.jpg

 ozer.jpg

Bobor (Castor fiber) sa usadil už celkom blízko „stavnice“ pri diaľnici a postupne buduje hrádze a zvyšuje hladinu v riečke. Že by sa chystal vytopiť naše „Dobré město pro život? S ohľadom na to, čo sa chystajú mestskí páni spáchať na Maline hneď za diaľnicou, mu držím palce!

husky-copy.jpg

Divé husy to majú vyriešené elegantne – emigrujú letecky a nemusia ani prinútiť pilota k zmene letu.

muflony-copy.jpg

Muflóny za drôtmi obory vo mne evokujú gulagy. Aj toto je cesta, ako sa vysporiadať s nepohodlnými tvormi v prírode. Zatvoriť a neskôr postrieľať.

huby1.jpg

Na mŕtvom dreve sa najlepšie darí lišajníkom a hubám. Tie určite v území ešte dlho zostanú a prežijú nás všetkých.

ucho.jpg

Uchovec bazový, alebo tiež Judášovo ucho (Auricularia auricula-judae) je chutná huba do čínskych pokrmov. Spojenie „judášove groše“ symbolizuje nechutné kupčenie s niečím posvätným – napríklad prírodnými krásami okolia mesta.

4 komentárov
  1. greenhorn
    greenhorn hovorí:

    pekna priroda a tie stopy bobra – fantasticke. Je len smutne, ze biotopy chranene programom NATURA 2000, ktore si vsade v Europe chrania ako oko v hlave, bojuju v okoli MA o prezitie s prachsprostym biznisom vyuzivajucim lacne lokality na zelenych lukach a este lacnejsiu pracovnu silu. V tomto peniazmiovladanom Absurdistane je vsak mozne vsetko.
    Staci sa pozriet susedom do Ceska, kde venuje napriklad podobnym lokalitam cas aj verejnopravna televizia v skoro najsledovanejsom vysielacom case.
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10121011820-zive-srdce-evropy/ Milanove clanky su podobnym hlasom do ovzdusia nezaujmu a ignoracie aj ked s neporovnatelne mensim dosahom, ale su a o to maju vyssiu cenu.

  2. greenhorn
    greenhorn hovorí:

    chcem sa este spytat jednu vec. Na tejto mape uzemi europskeho vyznamu v SR http://atlas.sazp.sk/euvyz/ je v okoli Malaciek jedna, na spojnici medzi „Pri Jakubovskych rybnikoch“ a „Siroke“. Nie je tam pomenovana a obopina dialnicu z oboch stran. Mozno ste ju uz vo svojich clankoch spominali, ale ako sa vola?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.