Územia európskeho významu v širšom okolí Malaciek (1)

Pred krátkym časom vyšiel v týždenníku pre Záhorie celostranový informatívny článok o územiach európskeho významu v regióne Záhorie a Myjavskej pahorkatiny. Z celkových 42 lokalít Záhoria sa niektoré nachádzajú v blízkom okolí Malaciek. Tie by sme chceli na stránkach www.malackepohlady.sk podrobnejšie predstaviť a vyzdvihnúť ich ekologický význam pre naše mesto.

dscn3260.JPG

Navrhujeme v ich predstavovaní postupovať podľa nepopulárneho kľúča – podľa stavu ich aktuálneho ohrozenia. Áno, nejde o preklep – územia, ktoré sa svojou prírodnou hodnotou radia k tomu, čo v celoeurópskom meradle bolo označené za ochrany hodné, a k čomu sa mimochodom Slovenská republika svojim podpisom oficiálne zaviazala – sa u nás neustále a bezprecedentne ničia!

 

img_2041.JPG

Po pravde nejde o nič nové. Lesy a územie okolo rybníkov sa už v čase, kedy ovzdušie obohacoval dym z komínov socialistických závodov ZŤS a Kablo, sa vďaka fabrikám aj neporiadnym občanom menili na skládky odpadu. Avšak zlou environmentálnou politikou Eurovalley a.s. sa prírodný charakter celého územia stráca priam závratným tempom.

bagrovisko.JPG

Veľkým zásahom do režimu podzemných vôd bolo nepochybne odvodnenie stavebnej jamy pri budovaní závodu Swedwood. V roku 2005 nasledoval necitlivý výrub obrovskej plochy pre logistické haly, ktoré mimochodom dodnes nestoja. Avšak v jelšovom poraste popri horných Marheckých rybníkoch a pri Balážovom potoku sa urobili ťažko napraviteľné škody.

dscn3256.JPG

sw2.JPG

Apel na investorov, zdôrazňovanie prírodovednej hodnoty územia ako dôležitého biocentra a biokoridoru v rámci územného systému ekologickej stability, nepadli na úrodnú pôdu. Pritom práve toto územie predstavuje pre migrujúce živočíchy jednu z mála ciest, ktorými sa dostávajú od rieky Moravy do Boru a k predhoriu Malých Karpát. Funkčné vlastnosti tohto biokoridoru silne poznačila aj súčasná výstavba golfového ihriska, ktorá nerešpektovala žiadnu ochrannú zónu a je natiahnutá až na doraz k južnej hrádzi rybníkov. A tak zostáva pás starej jelšiny a Balážov potok poslednou migračnou cestičkou, ktorou sa živočíchy (zámerne nepíšeme zver, pretože ide aj o menšie tvory) dostavajú z Vampilu a popod diaľnicu do rozľahlých vojenských lesov.

img_2019.JPG

Ani využívanie rybníka č. 21 (najbližší k Továrenskej ceste) na športový rybolov neprospelo Marheckým rybníkom. Tieto rybníky dovtedy slúžili vojenským lesom na hospodársky chov kapra, boli pravidelne vypúšťané (letnené) a na ich dne a brehoch sa za krátky čas vytvárali unikátne rastlinné spoločenstvá. Rástli tu niektoré v celoslovenskom meradle silne ohrozené a vzácne rastliny, napr. Carex bohemica, Isolepis setacea, Juncus kochii, Pseudognaphalium luteoalbum a i. S tým je zrejme na dlho koniec. Okrem radikálnej úpravy dna sa už dva roky dá dostať na hrádze rybníka autami. Výsledkom pohodlia rybárov je množstvo čiernych skládok odpadkov v potoku a brehy typicky zdevastované rybármi, o množstve fliaš vo vode ani nehovoriac.

img_2022.JPG

Najnovšou aktivitou namierenou na likvidáciu územia je snaha odlesniť práve spomínanú starú jelšinu medzi rybníkom č. 21 a odbočkou do priemyselnej zóny Eurovalley. Vytyčovanie červenými kolíkmi sa už uskutočnilo a snáď sa čaká na stavebné povolenie a povolenie na výruby. Snáď.

img_2043.JPG

A snáď sa toto územie podarí zachrániť, pretože práve v tomto kúsku lesa sú situované mezotrofné jazierka s nádherným perutníkom Hottonia palustris a meandrujúci potok s vodnou vegetáciou (biotopy 3150 a 3260). Suchšie stanovištia okolo jelšiny tvoria zachovalé dubové lesy (biotop 91G0).

lekna.JPG

img_2034.JPG

Samotná slatinná jelšina, na jar plná záružlia Caltha palustris a na jeseň oživená červenou kalinou Viburnum opulus v takom bezprostrednom dosahu mesta je vysokou devízou mesta. V neposlednom rade plní funkcii humanizácie v tomto priemyselnom kúte mesta. To hovoríme pre prípad, že by funkcia biokoridoru a biocentra predstaviteľom mesta Malacky nestála za pozornosť a ochranu.

img_2038.JPG

5 komentárov
  1. vlado
    vlado hovorí:

    Dobré, dobré. Minule som tam bol na bicykli, a ta priroda je tam proste zlozite systemova- voda, muchy, komare, ryby, veľa vtakov, ktoré su práve na takýto biotop naviazané. Celý Swedwood leží presne na takejto prirode, aku naznačuju presne tieto fotografie. Priroda okolo Swedwoodu je nadherna, pannenska, ktorá prekypuje množstvom fauny a flory, hlavne sladkovodných zivočichov. No a samotnou vystavbou Sweedwoodu sme o veľa prišli. Preto túto časť Malaciek , musíme a je našou povinnosťou ju chrániť. Mali by sme do nej chodiť, spoznávať jej systemovú zložitosť, ktorá nám poskytuje informáciu a tým vzbudzuje rešpekt pred ňou.

  2. mival
    mival hovorí:

    priatelia, obcania, citatelia Pohladov, na 28.5. je ohlasene zacatie jednania o uzemnom konani o umiestneni stavby (!?!) v lesiku medzi rybnikom Marhecek a cestou do Swedwoodu….tie cervene koliky na fotografii vyssie….kto mate zaujem chodte sa pozriet do terenu, aby ste mali predstavu, kde vsade sa chcu podnikatelia presadit, kde vsade na ukor poslednych zvyskov prirody chcu realizovat svoje uzkoprse zaujmy. Projektove podklady si mozete vyziadat na MsU kazdy neparny den (Po-St-Pi), pracovnici oddelenia vystavby by vam mali podla zakona o informaciach tieto poskytnut….snad moja vyzva niekoho oslovi, dakujem, M. Valachovic, clen komisie ZPaUR pri MsZ

  3. byvaly Malacan
    byvaly Malacan hovorí:

    Milan, velmi rad by som pomohol, ale nezijem uz v MA a priznam sa ked vidim co sa okolo mesta deje a aka buducnost caka este donedavna pekne okolie mesta, vobec mi nie je luto… Drzim vam palce vo vasich aktivitach, ale osobne neverim v nejaky podstatny uspech. Malacky nie su Pezinok.
    Bohuzial zijeme dobu kedy su jedinou hodnotou peniaze a kto ich ma ten rozhoduje. Prirodu, o ktoru sa nasi predkovia starali a chranili ju, odovzdame nasim detom v podobe vyrobnych hal a kaminonov. Ale aj taka je realita dnesnych dni…

    http://ekonomika.sme.sk/c/3879529/Cesi-investuju-na-Zahori-viac-ako-15-miliardy.html

  4. Spusta
    Spusta hovorí:

    Bohužiaľ o takýchto veciach rozhodujú zamestnanci mesta a nie poslanci. Táto lokalita je schválená ako priemyselná zóna. Na obrovskej ploche sú postavené závody na výrobu. Tak je to všade vo svete. Je ale nepochopiteľné, prečo sa schváli výstavba aj v takomto malom malebnom mieste. Pritom je táto časť označená ako chránené územie či ochrané pásmo biokoridoru. Mesto bolo proti zriadeniu Westernovej osady s koňmi za Malackymi, lebo voľne pobehujúce kone by ohrozili práve okolie tohto potoka. Ale zničiť celý eko-systém zjavne nikomu nevadí. Tiež neviem pochopiť, prečo je problém povoliť zopár parkovacích miest okolo sídlisk, lebo sa zaberá zeleň. Ale keď sa zaberie takýto obrovský priestor, tak to zjavne tým istým ľuďom na meste nevadí. Skúste si dať žiadosť na mesto, že chcete vyrúbať strom, ktorý Vám búcha do okien činžiaku a vyslovene vadí. Pritom ste ochotní vysadiť dva aj tri ako náhradu. Nepochodíte ! Ale skúste vyrúbať celý les, tak je to bez problémov. V tomto smere plne podporujem kolegu poslanca Milana Valachoviča. Ing. Pavel Spusta, poslanec MsZastupiteľstva

  5. Klíma
    Klíma hovorí:

    Dovoľujem si verejne reagovať na predchádzajúci článok p. Spustu, nakoľko sa ma priamo dotýka a uráža ma.
    Prvotná chyba sa stala pri schvaľovaní územného plánu, že aj takáto plocha bola schválená na priemyseĺnú výstavbu. A územný plán neschvaľovali zamestnanci mesta.
    Divím sa, že práve pán Spusta, poslanec a predseda komisie ŽP a výstavby tvrdí cit. “ Tiež neviem pochopiť, prečo je problém povoliť zopár parkovacích miest okolo sídlisk, lebo sa zaberá zeleň. Ale keď sa zaberie takýto obrovský priestor, tak to zjavne tým istým ľuďom na meste nevadí“ keď veľmi dobre vie, že to vadí a pracovníci oddelenia ŽP napísali k výstavbe na tejto ploche záporné stanovisko.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.