Jeseň na Marhečku

Ak si zoberiete mapu Malaciek a zo stredu pri Severínkovi urobíte kružnicu, tak jedným z najbližších miest, kde by ste mohli obdivovať nefalšovanú prírodu je sústava Marheckých rybníkov.

01.jpg

Ich význam sa premietol aj do návrhu miestneho územného systému ekologickej stability (MÚSES) a to plným právom. Rybníky a okolitá lesná a nelesná vegetácia predstavuje na dlhom úseku posledný biokoridor v smere rieka Morava-Malé Karpaty. Jesenná príroda je v tejto lokalite skutočne nádherná.

12.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

To čo presvitá pomedzi stromy je nešťastné golfové ihrisko, inak nazvané aj „vrchol krajinotvorby“. Tam kde kdesi rástli zapojené lesy, je už druhým rokom stavenisko, kde sa vyrúbala väčšina stromov, radikálne sa pozmenil terén, a viac či menej úspešne sa vysádzajú nepôvodné trávy. Zatiaľ sa lepšie presadzuje pôvodná sitina, ani kosenie nepomáha. Zrejme páni golfisti čoskoro nasadia radikálne herbicídy, inak si tak skoro nezahrajú….ich tráva je v biednej kondícii.

07.jpg

08.jpg

09.jpg

Pre biokoridor je kľúčový najmä jelšový porast okolo Balážovho potoka a to najmä po tom ako sa kvôli golfovým radovánkam odlesnila celá jedna strana územia európskeho významu Marhecké rybníky. Druhá strana biokoridoru dostala nezmyselný zásah pred pár rokmi, keď sa muselo vyťať kvantum zdravých jelší pre dodnes neexistujúce haly f. Lugo. Našťastie príroda si túto ranu postupne zaceľuje sama.

10.jpg

11.jpg

Swedwood v susedstve je kapitola sama o sebe. Drevosklad fabriky sa utešene rozrastá, veď rúbať lesy je teraz na Slovensku národným športom číslo jedna. Okrem drevotriesky sa na stromy tešia najmä drevokazné huby.

13.jpg

14.jpg

Nuž veľa toho z kedysi nádhernej prírody okolo Malaciek nezostalo. A to čo ešte zostalo a ako tak funguje si nevážime, nechránime. Bez kúštička citu povolíme v mokradi, kde sa po tisícročia liahnu každú jar medzinárodným dohovorom chránené ropuchy zelené a rok čo rok rozkvitá nádherný perutník naplánovať sklady. Vyrúbať, zaviezť stavebnou suťou, splanírovať, zabetónovať. To je naša, vraj ľudská, predstava o biokoridoroch. Ecce Homo!

16.jpg

17.jpg

24 komentárov
  1. Helena Oťaheľová (Šuchová)
    Helena Oťaheľová (Šuchová) hovorí:

    Považujem za svoju povinnosť aspoň pridať svoj hlas a takto podporiť malačanov, ktorí sa snažia zmierniť stúpajúci trend devastácie prírodných hodnôt na Záhorí. Hoci už viac ako 30 rokov nebývam v Malackách, nie je mi ľahostajný tento vývoj – už aj z úcty k predkom (otec celý život pracoval vo Vojenských lesoch, mama učila biológiu na základnej škole v Malackách). Ale teraz konkrétne k problematike Marhečských rybníkov, pretože aj ja pracujem v tejto oblasti (Botanický ústav SAV) a na týchto rybníkoch som robila hydrobotanický výskum. Môžem len potvrdiť vysokú prírodovednú hodnotu celého komplexu, včítane priľahlej jelšiny (biokoridor, výskyt vzácnych a ohrozených druhov, biotopy…). Plánovaná výstavba by určite mala za následok štrukturálne a funkčné zmeny celého ekosystému. Problém nie je len v tom, že sa zmenší zalesnená plocha, resp. že zanikne lokalita s ohrozenými druhmi, ale hlavne v tom že sa naruší stabilita krajiny keďže takýto ekosystém je ľahko zraniteľný. Možno, že niektorí na Záhorí spájajú mokrade len s komármi, ale okrem iného napr. zvlhčujú klímu. Súčasné „kalamity“ ako povodne, víchrice sú tiež odpoveďou na naše využívanie krajiny.
    Podobne neviem pochopiť, prečo golfové ihrisko sa stavia na mieste kde rástol zapojený les, prečo sa nestavia napr. na úhoroch alebo na nevyužívanej pôde. Doporučujem navštíviť Most (ČR) kde staré skládky pokryli golfové trávniky.

  2. Mival
    Mival hovorí:

    aktualnosti a dolezitosti (pardon za enter navyse) viac ako mizivy a som uprimne sklamany. Len tak mimochodom, ta huba na topolovom dreve sa vola Pholiota destruens, to len, ak by sa chcel niekto vzdelat v mykologii. Vdaka Slavo. Nuz, ale inde je pes zakopany a sice v tom, ze Vam tu obcania chce niekto legalne, ale amoralne vyrubat 10 arov lesa rovno pred ocami a Vam je to lautr jedno…aspon podla ohlasov to neviem inak vyhodnotit. Mna osobne to nijako neodradi v boji za ten les – uz zajtra je jednanie a rozhodne sa o jeho existencii ci likvidacii. Mohli ste mi dat svojimi komentarmi argumenty pre podporu. Nestalo sa a tak budem bojovat takmer sam….dam vam potom spravu

  3. dio
    dio hovorí:

    milan, moju podporu mas – to vies:-) ako dopadlo zastupitelstvo? myslim, ze mnohi by prijali nejake nove informacie ohladom prejednavaneho bodu navrhu zmien uzemneho planu zo vcerajsieho zastupitelstva… vdaka

  4. Mival
    Mival hovorí:

    OK, vdaka…pokusim sa este dnes dat ucelenejsiu informaciu a nacrtnut nejaky scenar….zatial iba citat z oficialnej stranky mesta:

    Zmeny čakajú na Územný plán mesta. Pred zadaním obstarania zmien v dokumente budú preklasifikované aj parcely spĺňajúce charakteristiku využitia na účely zelene. Poslanci žiadali do budúcnosti zvolanie samostatného zasadnutia MsZ alebo zasadnutie špeciálnej komisie k téme zmien v územno-plánovacej dokumentácii. Záver rokovania patril informácii o aktuálnom stave biokoridoru Marhecké rybníky. Napriek zamietavým odborným stanoviskám hrozí v tejto hodnotnej lokalite na základe vydaného územného rozhodnutia výrub jelšového lesa. Poslanec Valachovič inicioval petíciu na záchranu lesa a zmenu stanoviska Krajského úradu životného prostredia.
    Dalsia sprava nasleduje este dnes….:-)

  5. Mival
    Mival hovorí:

    to DIO: Na MsZ vo stvrtok odznela informacia a odprezentovali sa aj obrazky. Sucasne som precital tetx peticie, ktory adresovali ucastnici seminara o revitalizacii mokradi na Zahori (WETRES) a podpisalo ho vyse 30 ludi. Vysledkom vystupenie je, ze zastupitelstvo, vratane primatora, jednomyselne suhlasi s myslienkou vyvolat nove rozporove rokovanie medzi investorom, odbornikmi-ochranarmi a vodohospodarmi, veducimi oddeleni zivotneho prostredia a stavebneho uradu, s cielom najst take riesenie, ktore bude v sulade nielen s praktikami administrativneho postupu a rutinnych postupov KUZP, ale v intenciach ochrany zivotneho prostredia a zachovania funkcneho biokoridoru.
    Rozhodnutie o umiestneni stavby bolo vydane. Pokial sa na rokovani nedospeje k jeho oprave je hrozba znicenia lokality vysoka. Preto je na vysost potrebne, aby aj verejnost sledovala vyvoj pripadu a bola pripravena reagovat svojim obcianskym postojom – moze nasledovat peticia obcanov, podanie staznosti na inspekciu, medializacia v miestnej aj celostatnej tlaci, zapojenie aktivistov atd. Moze nastupit „pezinsky scenar“, kedy bude uspech obcianskej iniciativy zavisiet od kazdeho vasho hlasu. Proto obcane bdete a neblbnete, nepritel taky nespi!!!

  6. O-N-A
    O-N-A hovorí:

    . . teda znie to nadejne . . je cas zmenit postoj z bezmocne prihlizejicich na AKTIVNE SA PODIELAJUCICH = SPOLUTVORIACICH *

  7. Andrej
    Andrej hovorí:

    Tato problematika ma velmi zaujima a ocenil by som dalsie informacie o rozhodnutiach MsZ aj o konani pripadnej peticnej akcie za zachranu tohoto uzemia. Mival dakujem (a myslim ze nielen za seba) za hodnotne a presne informacie a drzim palce do dalsieho „boja“, od ktoreho sa dufam nedas odradit.

  8. Mival
    Mival hovorí:

    pockal som nez prispevok precita 300 citatelov a este predtym, nez sa definitivne prepadne do archivu, cize zide z oci aj mysle, pridam par informacii. K danej veci sa v spolupraci s pravnikmi pripravuje podanie na prokuraturu, ktora by mala preskumat sulad so zakonom, sekvenciu krokov a opodstatnenost vydanych rozhodnuti – podnet budem podavat ako fyzicka osoba. Paralelne sa v sulade so zaverom posledneho zastupitelstva pripravuje z iniciativy vedenia Mesta „rozporove konanie“, kde by sa este raz stretli zainteresovane strany a zvazili mozny modus vivendi – podstatne je vsak, aby les zostal lesom. Idealnym scenarom by bolo dobrovolne odstupenie investora realizovat svoj zamer na tomto pozemku a najst v spolupraci s dotknutymi stranami iny pozemok…o vyvoji kauzy sa Vas pokusim inormovat.

  9. Mival
    Mival hovorí:

    Preposielam najnovsie informacie vo veci jelsoveho lesika pri Marheckych rybnikoch…..primátor mesta Jozef Ondrejka zvolal 15. 5. stretnutie zástupcov mesta, vlastníkov lesa určeného na výrub i spoločnosti Eurovalley s cieľom nájsť riešenie, aby sa zabránilo ďalšiemu výrubu stromov v blízkosti Marheckých rybníkov, ktoré štúdia Natura 2000 klasifikovala ako chránené územie európskeho významu….primátor navrhol majiteľom výmenu ich zalesnených pozemkov za iné pozemky v Zóne C Priemyselného parku Záhorie, ktoré sú vybavené inžinierskymi sieťami a je na ne vydané stavebné povolenie. Spoločnosť Eurovalley je ochotná pozemky poskytnúť za cenu, ktorá vykompenzuje náklady vložené do ich prípravy. „Je na rozhodnutí mesta, či vyčlení financie na záchranu lesa a v akej výške,“ povedal za Eurovalley riaditeľ Juraj Lettrich….tolko z oficialnej stranky mesta. Cely vyvoj treba nadalej sledovat a pripadne sa pokusit najst prostriedky na odkupenie tohoto lesika do takeho vlastníctva, ktore bude zarukou jeho ponechania.

    „Záchrana lesa nás bude stáť nemalé finančné prostriedky, ale na materiál zo stretnutia pripravíme, aby ho prerokovalo nasledujúce júnové mestské zastupiteľstvo,“ povedal primátor mesta Jozef Ondrejka.

  10. Mival
    Mival hovorí:

    Preposielam najnovsie informacie vo veci jelsoveho lesika pri Marheckych rybnikoch…..primátor mesta Jozef Ondrejka zvolal 15. 5. stretnutie zástupcov mesta, vlastníkov lesa určeného na výrub i spoločnosti Eurovalley s cieľom nájsť riešenie, aby sa zabránilo ďalšiemu výrubu stromov v blízkosti Marheckých rybníkov, ktoré štúdia Natura 2000 klasifikovala ako chránené územie európskeho významu….primátor navrhol majiteľom výmenu ich zalesnených pozemkov za iné pozemky v Zóne C Priemyselného parku Záhorie, ktoré sú vybavené inžinierskymi sieťami a je na ne vydané stavebné povolenie. Spoločnosť Eurovalley je ochotná pozemky poskytnúť za cenu, ktorá vykompenzuje náklady vložené do ich prípravy. „Je na rozhodnutí mesta, či vyčlení financie na záchranu lesa a v akej výške,“ povedal za Eurovalley riaditeľ Juraj Lettrich….„Záchrana lesa nás bude stáť nemalé finančné prostriedky, ale na materiál zo stretnutia pripravíme, aby ho prerokovalo nasledujúce júnové mestské zastupiteľstvo,“ povedal primátor mesta Jozef Ondrejka….tolko z oficialnej stranky mesta. Cely vyvoj treba nadalej sledovat a pripadne sa pokusit najst prostriedky na odkupenie tohoto lesika do takeho vlastníctva, ktore bude zarukou jeho ponechania.

  11. Skala
    Skala hovorí:

    Tak neda mi nereagovat. Vsetko je pochovane, peniaze sa nenasli. Lesik sa nezachranil, vyrub je pripraveny a peniazky na vykup sa nenasli. No a teraz “ BABO RAĎ „. Ako daleko clovek pride s prazdnymi vreckami a recami?????????

  12. Skala
    Skala hovorí:

    Ak zachranujete? Vyrub je uskutocneny. Silne reci, ale slabi jedinci. Ked nieco tvrdim, tak si za tym stojim a neotvaram temu, ktoru nedokoncim, lebo nemam na nu. Peniaze ste nenasli na zachranu zelene, plane reci a sluby su vasa vizitka.
    Skoda casu s takymi ludmi.

  13. Skala
    Skala hovorí:

    Ako zachranujete? Vyrub je uskutocneny. Silne reci, ale slabi jedinci. Ked nieco tvrdim, tak si za tym stojim a neotvaram temu, ktoru nedokoncim, lebo nemam na nu. Peniaze ste nenasli na zachranu zelene, plane reci a sluby su vasa vizitka.
    Skoda casu s takymi ludmi.

  14. Mival
    Mival hovorí:

    Nic o tom v tomto momente neviem a nevedeli mi povedat ani uradnici na Meste. Prave som volal s Ing Klimom. Pojdem sa tam pozriet zajtra. Vec sa ma tak, ze ObU uz povolenie na vyrub v minulosti vydal a nikto ho nezrusil. Netusim, ci sa odstranovali iba stromy vyvalene po vichrici, alebo aj cosi naviac. Moja aktivita smerujuca na zamenu pozemkov s Eurovalley nepresla, resp. stala by neprimeranu sumu, ktoru by ziadny obcan v meste neschvalil, vratane Vas. Hlavne si treba uvedomit jedno. Ziaden jedinec les nezachrani – alebo to bude vola vacsiny obcanov a mozno sa nieco podari, alebo nie a potom to dopadne vsade tak, ako doteraz vidime po Slovensku. Malacky nie su vynimkou. Cize otazku ako zachranujete, kladiem aj ja Vam pan Skala?

  15. Andrej
    Andrej hovorí:

    Tak uz asi vsetci vedia, ako to s lesikom dopadlo… To co sa tam teraz deje, urcite nie je odstranovanie vyvratenych stromov po vychrici. Len by ma zaujimalo, ako je mozne takymto sposobom znicit uzemie zaradene do sustavy NATURA 2000? Neexistuje nejaka klika, ktora by mohla zabranit investorovi znicit biotop europskeho vyznamu? Nechce sa mi verit, ze sa nieco taketo moze diat. A ked existuje ina varianta (v tomto pripade sektor C), nemalo by to byt len o dobrej voli investora, ale samozrejmostou. Pytam sa sam seba, co bude dalsie… Marhecke rybniky? (To uzemie uz aj tak stratilo vacsinu zo svojej hodnoty. Prispevkom golfoveho ihriska a susedstvom s rozvijajucou sa Eurovalley to bola len otazka casu).

  16. Skala
    Skala hovorí:

    Andrej, podla mojho zistenia ten lesik nikdy nepatril do uzemia europskeho vyznamu, ani nebol zaradeny do sustavy Natura 2000, je to uz polstorocie stavebna parcela ( vid kataster ).
    Takze nic protipravne sa nedeje. Preto si myslim, ze ak sme chceli zachranit tuto zelenu cast tejto lokality, mali sme dat navrh Mestu Malacky, aby tieto pozemky odstranili z uzemneho planu zony, kde je lokalita planovana na priemyselnu vystavbu. Taktiez Sprava CHKO mala upozornit mesto pri schvalovani uzemneho planu, o aku lokalitu sa jedna. Vsetci spali, neurobilo sa nic, aj ked CHKO ma v naplni svojej prace evidovat taketo uzemia.
    ZASTAVANE PLOCHY A NADVORIA NIKDY NEBOLI ANI NEBUDU CHRANENE UZEMIA, to si musime uvedomit a respektovat celu zalezitost ako pravo investora na momentalne aktivity v tomto uzemi.

  17. Skala
    Skala hovorí:

    Este jeden postreh. Podla mna, chybu spravilo Mesto Malacky, tam treba hladat odpoved na otazku PRECO??????

  18. Andrej
    Andrej hovorí:

    Priznavam ze nemam prehlad o vsetkych nalezitostiach okolo chranenych uzemi, no vychadzal som z predpokladu, ze uzemie europskeho vyznamu (Marhecke rybniky nim, myslim, su – videl som tam tabule toho znenia, nez ich nejaky dobrovolnik neznicil) ma aj nejake ochranne pasmo, za ktore som povazoval prave prejednavany lesik… Navyse povolenie na vyrub stromov (aj na pozemku v sukromnom vlastnictve) by mala vydavat sprava CHKO Zahorie… Nechapem preco to povolili (ak to naozaj povolili). Odpoved na otazku „preco“ ma iste svoj vyznam, ale podla mna je teraz dolezitejsie sustredit sa na to, aby k niecomu podobnemu uz nedoslo… Dufam, ze nic podobne zatial nie je nikde v okoli Malaciek v plane.

  19. Skala
    Skala hovorí:

    Mam take informacie, ze okolo Velkych Levar je v plane vyrubat cca 250 ha lesov. Myslim, ze je to uz potvrdene. To, co sa deje, je vsetko zalezitostou uzemneho planovania miest a obci v spolupraci s CHKO a OU ZP. Vsetci sa tvaria, ze su ochrancami zivotneho prostredia, ale prave to su najvacsi nepritelia prirody. Podnikatelia a investori daju uz len bodku za zlym planovanim statnej“ moci“. A o tom to je.
    CHKO Zahorie ma za povinnost kazdorocne predkladat zoznam ohrozenych miest a vyvinut usilie na ich zachranu. Nerobi sa nic. N I Č.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.