Záhorie na dlani

Autor textu a fotografií: Tomáš Dobrovodský

Miesto, v ktorom prežijete veľkú časť vášho života, pozná dobre asi každý z nás. Záhorie, aspoň jeho časť s naším mestom a okolím, sa nám zdá dôverne známe. Nestáva sa preto často, že objavíte pohľad nový. Ak sa vám to však podarí, budete určite príjemne prekvapení a obohatení o nový rozmer, ako ja.

fotoa002.JPG

Letecký pohľad na Záhorie

fotoa003.jpg

Rovnaká fotografia s označením jednotlivých miest

Počas môjho nedávneho letu do zahraničia si to náš stroj po štarte z Bratislavy zamieril priamo ponad naše Záhorie a keďže oblačnosti bolo pramálo, naskytol sa mi pohľad na rodný kraj ako na dlani.

Odtiaľ zhora budí dojem krehkého, zraniteľného domova zahŕňajúceho svojou ochrannou životodarnou náručou všetko a všetkých v ňom žijúcich. Malacky v objatí koberca jedinečných záhorských lesov, prerušené len tenkými linkami diaľnice, železnice a ciest spájajúce ho z okolitými obcami. V širšom okolí západne od mesta prechádzajú do úrodných polí siahajúc až po lužné lesy, v ktorých sa kľukatí tok rieky Moravy.

fotob005.JPG

Detailnejší záber na Malacky a okolie

fotob006.JPG

Tá istá fotografia s popiskami

Zábery boli zhotovené v pondelok 25. júna 2007 okolo 17:30 h. V tom čase sa lietadlo nachádzalo niekde nad Zohorom vo výške asi 4000 – 5000 m (odhad autora). Ospravedlňte prosím zníženú kvalitu záberov, je spôsobená sklom okna lietadla.

2 komentárov
  1. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Krásne. A ešte treba spomenúť, že tam je vidieť i budúce golfové ihrisko.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.