Vodiči trúbia, cyklisti sa rozčuľujú. Pomôžu Malackám nové cyklotrasy?

V Malackách sa v apríli tohto roku začala výstavba nových cyklotrás a dnes sú nielen tie v centre mesta dokončené. Podľa vyjadrenia mesta Malacky z apríla 2023 bolo cieľom magistrátu, aby ľudia presadli z automobilov a ak tak urobia, aby sa bezpečne pohybovali bicyklom po meste.

Úseky cyklotrás Družstevná – Záhorácka, Radlinského – Pezinská sú už hotové, zatiaľ čo Partizánska – Cesta mládeže a Pezinská – Padzelek sú vo fáze realizácie.

Táto investícia do infraštruktúry spolu s rekonštrukciou hlavnej križovatky stála mesto Malacky niekoľko stoviek tisíc eur. Cyklochodníky by mali tiež odľahčiť automobilovú dopravu od cyklistov. Opýtali sme sa preto Malačanov a Malačaniek, či pocítili zlepšenie dopravnej situácie s ohľadom na ubudnutie cyklistov na cestách.

Na novú investíciu pre cyklistov sme sa opýtali pätnástich Malačaniek a Malačanov. Väčšina z nich vyjadrila presvedčenie, že samostatné chodníky pre cyklistov majú zmysel. „Ja ich využívam každý deň, teraz už bude chladnejšie počasie, tak budem využívať auto, no v tých teplých mesiacoch to je skvelý nápad. Aj to pomôže odľahčiť dopravu v meste,“ povedala 28-ročná Aneta. Pre dôchodcu Eugena je bicykel jediný spôsob dopravy, no aj tak cyklochodníky využívať nebude: „Jazdím po ceste. Aj tak tie cesty nikam nevedú, hlavne kam potrebujem, je to úplná zbytočnosť tých slniečkárov,“ vyjadril svoje presvedčenie.

Cyklotrasy, Malacky
Cyklostrasa na Radlinského ulici
(Foto Matúš Dudáš)

Motoristov zasa trápi, že cyklochodníky nebude nikto využívať. „Ja som cyklista, ale jazdím hlavne autom,“ hovorí Andrej, ktorého sme sa opýtali na cyklistov jazdiacich po ceste pre autá: „Už dnes je problém prejsť ráno cez mesto, a to nejdem do práce, ale iba do obchodu po raňajky. Viac sa mi už oplatí ísť pešo, no cyklisti, ktorí jazdia po ceste pre autá, tí to ešte zhoršujú a obmedzujú tú dopravu.“

Aby sme vyskúšali, či je situácia s cyklistami na cestách vážna, urobili sme pokus.

Jazdili sme v aute po centre mesta tridsať minút. To všetko sa odohralo počas pracovného dňa od 15. do 17. hodiny ešte v októbri, keď bolo počasie pre cyklistov priaznivé.

Častým problémom pri jazde po malackých uliciach bol fakt, že cyklisti išli práve po ceste pre autá. To zdržovalo dopravu a znervózňovalo vodičov, čomu sa dá predísť. Opakovane dochádzalo aj k incidentom, kedy šoféri trúbili a cyklisti sa rozčuľovali, prečo na nich niekto trúbi.

V častiach Malaciek, kde sa nachádza zóna s obmedzenou rýchlosťou na 30 kilometrov za hodinu, je pochopiteľné, že cyklisti sa bežne pohybujú po ceste pre autá, keďže nemajú nijakým spôsobom vymedzený priestor pre jazdu, no ísť na bicykli na hlavných ťahoch počas najväčšej špičky nám prišlo aj vzhľadom na novovybudované cyklochodníky nelogické.

O nebezpečnosti jazdy cyklistov po ceste pre autá sme sa presvedčili sami, keď sa pár metrov pred nami stal incident. Cyklista, ktorý vyšiel z vedľajšej cesty na hlavnú, nedal prednosť a auto ho zrazilo. Našťastie sa cyklistovi nič nestalo. Avšak táto, ale aj ďalšie nehody vysielajú rovnaký odkaz.

Cyklotrasy, Malacky
Cyklotrasa na Záhoráckej ulici
(Foto Matúš Dudáš)

Preto, prosím, používajte cyklochodníky, ak je to možné. Pomôžete tým urýchliť dopravu.  A možno aj v mesiacoch, keď je teplota vonku príjemnejšia, presadnite na bicykel alebo kolobežku a pomôžte dopravu odľahčiť. Aj takto sa dokážeme zbaviť áut a dopravných špičiek v meste. Samosprávy nebudujú cyklotrasy a k ním chodníky bezdôvodne. Chcú týmito krokmi zvýšiť bezpečnosť cyklistov, pomôcť doprave v Malackách a v neposlednom rade šetriť životné prostredie.

Mesto by však malo aj naďalej pokračovať vo výstavbe cyklotrás, a v zónach, kde je obmedzená rýchlosť, vyznačiť koridory pre cyklistov. Nielen tieto kroky môžu prispieť k lepšej a zelenšej doprave, ale aj k menšiemu riziku nehôd cyklistov v našom meste.

1 odpovedať
  1. Jozef
    Jozef hovorí:

    Smutné je keď idem po cyklo chodníku a oproti mne tlupa cigánov od stanice či smerom k Tesku alebo po Radlinskeho do centra
    Zvonim a ešte oni nadávajú že ich obmedzujem .
    Kto to kedy kontroluje?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.