Šport v Malackách

– Malacká atletika najlepšia na Slovensku!
– Najväčší počin baketbalového oddielu Strojár Malacky – B. Bojanovský do Gran Canarie!
– Prvé víťazstvo hádzanárov Strojára v 1. lige!

Atletika

AC Malacky deklasovali zvyšok krajiny

Víkendové Majstrovstvá Slovenska žiactva v Nových Zámkoch (12. – 13. september) patrili pretekárom Atletického klubu AC Malacky. Počas dvoch dní zozbierali malackí atléti osem zlatých medailí, čím jednoznačne zvíťazili pred zvyškom Slovenska.

Najúspešnejšími pretekármi boli mladé pretekárky Monika Baňovičová, C. Hladíková, V. Hruščová a E. Chvílová, ktoré víťazili vo svojich individuálnych dispciplínach. Kvarteto D. Šunová, C. Hladíková, M. Baňovičová a E. Chvílová navyše pridali do medailovej zbierky i dva zlaté kovy zo štafetových pretekov na 4 x 60 m a 4 x 300 m.
Dve individuálne prvenstvá vybojovali šprintérka M. Baňovičová (80 m prek. a 200 m prek.) a vrhačka V. Hruščová (guľa a oštep).


M. Baňovičová suverénne víťazí v behu na 200 m prek. (foto -rašo-)

V skoku do diaľky triumfovala C. Hladíková v novom osobnom rekorde 552 cm a v behu na 300 metrov po zranení sa zotavujúca E. Chvílová. Individuálne strieborné kovy pridala C. Hladíková na 80 m prekážok a Marco Adrien Drozda v behu na 600 metrov, bronz získala v hode diskom V. Hruščová. Dva zlaté medaily sa ušli z víťazných štafiet i prekážkarke Dominike Šunovej. Ziskom osem zlatých medailí vyrovnali AC Malacky úspešnú bilanciu z minuloročných MSR žiakov v Košiciach.

-tkac-

Výsledky:

Žiaci:
300 m

1. J. Bottlík (Slávia UK Bratislava) 37, 58 s
… 5. M. A. Drozda (AC Malacky) 39, 44 s

600 m

1. J. Bottlík (Slávia UK Bratislava) 1:28, 47 min
2. M. A. Drozda (AC Malacky) 1: 29, 13 min
S. Hojda (AK Univ. Banská Bystrica) 1:29, 13 min

Žiačky

300 m

1. E. Chvílová (AC Malacky) 42, 23 s

600 m

1. J. Floreková (Spartak Dubnica n. V.) 1:41, 43 s
… 4. R. Sekáčová (AC Malacky) 1:46, 63 s

80 m prek.

1. M. Baňovičová (AC Malacky) 11, 97 s
… 8. D. Šunová (AC Malacky) 13, 51 s

200 m prek.

1. M. Baňovičová (AC Malacky) 30, 23 s
… 8. D. Šunová (AC Malacky) 32, 92 s

Diaľka

1. C. Hladíková (AC Malacky) 552 cm

Výška

1. L. Bošková (Olympia P. Bystrica) 158 cm
… 6. V. Hruščová (AC Malacky) 145 cm

Guľa (3 kg)

1. V. Hruščová (AC Malacky) 10, 85 m

Disk (1 kg)

1. J.Kočárová (ŠŠK J. A. K. Bardejov) 29, 77 m
… 3. V. Hruščová (AC Malacky) 25, 95 m

Oštep (600 g)

1. V. Hruščová (AC Malacky)

Štafeta 4 x 60 m

1. AC Malacky (D. Šunová, C. Hladíková, M. Baňovičová, E. Chvílová) 31, 79 s

Štafeta 4 x 300 m

1. AC Malacky (D. Šunová, C.Hladíková, M. Baňovičová, E. Chvílová) 2:54, 24 s

Atletika

Generácia, aká ešte v Malackách nebola

V. Hruščová bola jednou z najúspešnejších členiek malackej výpravy na MSR žiactva v Nových Zámkoch (12. – 13. septembra). Triumfovala v hode oštepom i vo vrhu guľou a obsadila bronz v hode diskom. Počas minuloročného šampionátu v Košiciach stála na stupni víťazov len po súťaži vo výške. Tá vyznela paradoxne tento rok z jej pohľadu najmenej úspešne.

„Veronika má talent na vrhačské disciplíny a výšku trénuje len ojedinelo,“ vraví jej tréner Vladimír Handl. Zo zlata v guliarskom sektore mal však len pramalú radosť: „Veronikin osobný rekord 11, 77 metrov z tohtoročného halového šampionátu mal byť atakovaný práve tu – v Nových Zámkoch. Počas súťaže ma však svojimi slabými pokusmi dostávala do zúfalstva – tak zle som ju vrhať ešte nevidel!“ Jej mizerných 10, 85 metrov však stačilo na prvú zlatú v sobotňajšom programe MSR.

V. Hruščová sa rozbieha k najlepšiemu pokusu v oštepe – 34, 71 m. (foto -tkac-)
Veronika však výrazne napravila reputáciu v hode oštepom, ktorý doletel najďalej za 34 metrov a 71 centimetrov. „Veronika vykazovala v tejto disciplíne veľkú formu a v podstate som takýto výkon očakával,“ tvrdil V. Handl. O suverenite našej pretekárky svedčí i výkon druhej v poradí – V. Minárikovej z Trnavy, ktorá dosiahla „len“ výkon 26, 50 metrov.
Vynikajúco si počínala Monika Baňovičová nad prekážkami – obe trate (80 m prek. a 200 m prek.) jasne vyhrala – dvojstovku dokonca v osobnom rekorde. „Výborne jej asistovala na 2. mieste Claudia Hladíková, vidieť ju behať prekážky je estetický zážitok,“ hodnotil najúspešnejšiu individuálnu disciplínu nášho klubu V. Handl. C. Hladíková ešte viac potešila trénera výkonom v skoku do diaľky – 552 cm. „Týždeň pred šampionátom sa sťažovala na bolesti v chrbtici, ktoré jej už raz skomplikovali trénovanie – ťažko bolo čakať oslňujúce výkony. Svoj „osobák“ navyše zvládla v silnom protivetre, takmer dva metre za sekundu.“

Zlatá štafeta AC Malacky – v popredí zľava D. Šunová a M. Baňovičová, vzadu E. Chvílová a C. Hladíková. (foto -tkac-)
Elišku Chvílovú pred pretekmi zase trápili bolesti v stehne. V N. Zámkoch zakľakla do blokov na trojstovke a vo veľmi vlažnom tempe finišovala prvá za 42, 20 s. Preteky nevyšli podľa predstáv Marcovi Adrienovi Drozdovi, ktorý mal atakovať zlato najmä v behu na 600 metrov. Na tejto trati drží okrem iného slovenský žiacky rekord v hale. V Nových Zámkoch sa delil „len“ o druhú priečku so S. Hojdom z Banskej Bystrice. Bez medaily možno prekvapivo skončila i Romana Sekáčová v behu na 600 metrov. Žiacka základňa pre reprezentáciu Slovenska je veľmi široká – na medzištátnom stretnutí s Českom, ktoré je v Dubnici nad Váhom nadchádzajúci víkend, sa predstavia v slovenskom drese M. A. Drozda, C. Hladíková, M. Baňovičová, V. Hruščová a E. Chvílová.

Jakub Valachovič

Atletika


Malačania vypomáhali Slávii UK resp. Novým Zámkom

Atléti AC Malacky Barbora Šimková, Alexandra Štuková a Ján Beňa využili ponuku bratislavského klubu Slávia UK a AC Nové Zámky, aby reprezentovali jeho farby počas finále Majstrovstiev Slovenska družstiev dospelých 15. septembra v Trnave.

AC Malacky nemalo vo finále oficiálne zastúpenie, lebo sa slovenských atletických mítingov zúčastňuje len sporadicky. Častejšie obliekajú naši pretekári dresy českých družstiev, aby sa konfrontovali so silnejšími českými pretekármi. Vo finále však naši atléti výrazne pomohli „svojim“ klubom ku konečnému umiestneniu v tabuľke.
Z celkovej striebornej medaily v drese Slávie UK sa mohol tešiť osemstovkár J. Beňa. Ten v takticky rozbehnutom behu na 800 metrov finišoval tretí v čase 2:01, 00 min. Svojim kolegom sekundoval i v štafete na 4 x 400 metrov, ktorá skončila na bronzovej priečke za štafetou Spartaka Dubnica nad Váhom, ktorý zvíťazil i v celkovom hodnotení klubov medzi mužmi.
Na svojich tradičných disciplínach 100 m a 200 m sa predstavila malacká šprintérka B. Šimková, reprezentujúca taktiež Sláviu UK. Na stovke nestačila na Janu Velďákovú, ktorá sa špecializuje na skok do diaľky, zaostala za ňou o 5 stotín sekundy – 11, 98 s. Na dvojstovke už naša pretekárka nemala výraznejšiu súperku a dobehla na prvom mieste v priemernom čase 24, 80 s. „S výkonom Barbory som spokojný – dvojstovku bežala v silnom protivetre,“ hodnotil jej výkon tréner Petr Filip. Na dvojstovke štartovala i A. Štuková, pretekajúca v drese AC Nové Zámky, ktorá preťala cieľovú pásku na treťom mieste. Na štvorstovke už jasne zvíťazila v čase 56, 40 s: „Sandra bola unavená z dvojstovky, štvorstovka bola prakticky hneď po dvojstovke,“ vravel P. Filip: „Navyše jej nelogicky pridelili ôsmu dráhu. Keď sa k tomu pridali i nedávne problémy s chrbticou a silný vietor – neboli to optimálne podmienky na kvalitný čas.“ V závere pretekov ešte B. Šimková pomohla štafete Slávie UK na 4 x 100 m k druhému miestu a A. Štuková Novým Zámkom k štvrtému. Ženské družstvo Slávie UK skončilo celkovo na bronzovej priečke, Novozámčanky na šiestej.

-tkac-

Výsledky:

Muži

800 m

1. J. Ruža (Slávia Trnava) 2:00, 60 min
… 3. J. Beňa (Slávia UK Bratislava) 2:01, 00 min

4 x 400 m

1. Spartak Dubnica n. V. (Žňava, Ďurjak, Mokráš, Mentel) 3:22, 66 min
… 3. Slávia UK Bratislava (Mižičko, Čelko, Beňa, Bundzík) 3:25, 17 min

Ženy:

100 m

1. J. Velďáková (Akademik TU Košice) 11, 93 s
2. B. Šimková (Slávia UK Bratislava) 11, 98 s

200 m

1. B. Šimková (Slávia UK Bratislava) 24, 81 s
… 3. A. Štuková (AC Nové Zámky) 25, 69 s

400 m

1. A. Štuková (AC Nové Zámky) 56, 40 s

4 x 100 m

1. Akademik TU Košice (Klúčarová, J. Velďáková, D. Velďáková, Danková) 47, 82 s
2. Slávia UK Bratislava (Môciková, Putalová, Grigláková, Šimková) 47, 84 s
… 4. AC Nové Zámky (Farkasová, Šteflíková, Štuková, Chlebíková) 52, 37 s

Basketbal


Malacký basketbalista má otvorenú cestu do svetového basketbalu

Malacký juniorský basketbalista Boris Bojanovský dostal štipendium a sponzorstvo na basketbalovej Orelliniho Gran Canaria Academy. Táto škola je známa tým, že pripravuje nádejných mládežníckych basketbalistov na americké vysoké školy pre NBA a španielsku ligu. Tréner nášho hráča Branislav Orth považuje jeho prestup za najväčší úspech malackého basketbalu.


B. Bojanovský ešte v malackom drese. (foto M. Macejka)

„Boris bude mať podmienky, ktoré mu otvoria cestu do svetového basketbalu. Ako jednému z mála mu ponúkli štipendium a sponzorstvo celého programu, ktorý si ostatní hráči musia platiť sami,“ vyjadril sa B. Orth. Na akadémii trénujú špičkoví tréneri a hráči z celého sveta. 214 cm vysoký Boris bude dva roky študovať na americkom gymnáziu a potom by mal dostať šancu buď v USA alebo v španielskej lige. Seniorský A tím Gran Canarie je účastníkom najvyššej španielskej ligy. B. Bojanovský je v súčasnosti na prípravnom kempe s ostatnými hráčmi Strojára Malacky na chorvátskom ostrove Hvar. „Potom sa naše cesty rozídu, všetci mu budeme držať palce, aby sa vo svete basketbalu presadil,“ vraví B. Orth.

-jaki-

Basketbal


V Maline už 36. ročník Memoriálu K. Oreského

Basketbalový oddiel Strojár Malacky organizoval 5.septembra v hale Malina už 36. ročník Memoriálu Karola Oreského – jedného zo zakladateľov tohto športu v Malackách. Po prvý raz v histórii do Malaciek zavítali okrem domácich basketbalistov i hráči „zvonka“ –Inter Bratislava a Karlovka Bratislava.

 


Momentka zo zápasu počas memoriálu. (foto Strojár MA)

Medzi mládežou najlepšie obstáli mladé kadetky Malaciek – oba zápasy proti Karlovke i malackým žiakom s ročníkom narodenia 95 vyhrali s prehľadom. Okrem bratislavských družstiev malo na Memoriáli premiéru i zmiešané družstvo najmladších malackých basketbalistov – chlapcov a dievčat v kategórii mini s roč. narodenia 98. Na víťazstvo im síce sily nestačili, svojmu jedinému súperovi dokázali dať len sedem bodov. „Oni však s basketbalom prakticky len začínajú, v budúcnosti môže byť všetko inak,“ zhodnotil ich počínanie jeden z trénerov Strojára Karol Ivančík. V prestížnych zápasoch nastúpili proti sebe muži a kadeti Strojára Malacky a mužské družstvo Interu Bratislava. Bratislavčania sa tešili z víťazstva proti obom malackým družstvám a zvečnili svoje meno na putovnom pohári. Usporiadateľov mrzela nízky účasť divákov v hľadisku.

-red-

Výsledky zápasov:
mini ´98 – žiačky ´96 7:48
kadetky ´94 – Karlovka 76:25
Karlovka – žiačky ´96 32:20
žiaci ´95 – kadetky ´94 42:60
muži MA – Inter BA 55:79
Inter BA – juniori MA 76:47
juniori MA – muži MA 64:82

Hádzaná

Malačania opäť porazili Šaľu

Po prehre v 1. kole proti Piešťanom víťazstvo proti „tradičnému“ súperovi
Malackí hádzanári nastúpili v sobotu 12. septembra v 2. kole prvej slovenskej ligy na domácej palubovke proti tímu Slovan Duslo Šaľa. Toto mužstvo bolo v minulom ročníku druhej ligy, ktorú Malačania vyhrali, najväčším súperom pre Strojárov. Malačania sa s ním opätovne stretli i v prvoligovej konfrontácii a očakával sa napínavý duel.

Šaľania vybehli na palubovku posilnení o štyroch hráčov z extraligového Hlohovca. Malačania však zaznamenali rýchly nástup a po chvíli už viedli 6:2. Šali sa podarilo v závere prvého dejstva skorigovať na 11:14. V druhom polčase videli malackí priaznivci vyrovnaný zápas, Strojár si udržiaval 2 – 3 gólové vedenie. Desať minút pred koncom zápasu sa však presadilo trio Malačanov P. Stachovič, L. Zelenský a P. Pavlík, ktorí v závere zvýšili náskok domáceho tímu a doviedli mužstvo trénera Vladimíra Valachoviča k zaslúženému víťazstvu 32:24.

-jaki-

TJ Strojár Malacky : Slovan Duslo Šala 32:24 (14:11)

Zostava:

D. Roško, M. Kuklovský, D. Stachovič, V. Pavlík 6, R. Spuchlák, T. Baláž, L. Zelenský 9, P. Puškáč 4, D. Oslej 4, P. Živica 2, P. Stachovič 7
Tréner: Vladimír Valachovič

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.