Ruch v Malackách

Text a foto: Magda Sršňová
Ruch v Malackách dostal na jednu sobotu prívlastok cestovný. A aby to nebol len taký bežný deň čulého cestovného ruchu, dostal aj podtitul Spolu ukážeme viac.

Návštevníci preto pekne spolu ukazovali, ako sa nerušiť, ale ako cestovať po okruhu plnom pamiatok. Svojho sprievodcu si záujemcovia vyzdvihli pred Spoločenským domom MCK , odkiaľ sa za rytmov skupiny TONIK vybrali ku kostolu.

Tam sa mohli s pokojným svedomím prechádzať a obzerať nástenné maľby a výzdobu, čo by za bežných okolností počas omše pôsobilo prinajmenšom provokačne.

Bežnému smrteľníkovi sa konečne naskytla aj možnosť pozrieť si hlavnú loď z výšky kazateľnice. O čo však boli ukrátení, bola zrekonštruovaná kláštorná záhrada. Jej kúsok mohli zazrieť počas prehliadky kláštora cez špinavé okno.

Zákutia krýpt si mnohí nenechali ujsť. Pavúky visiace z nízkeho stropu, množstvo kostí priamo pod návštevníkmi, príbeh o vyčíňaní satanistov či klaustrofobické priestory pôsobili ako dostatočné lákadlo.

Pre tých, čo by si to chceli rozmyslieť, tu boli motivačné koláče ponúkané priamo pred vchodom.


Podľa konzumácie bolo hneď zrejmé kto sa bojí najviac.


Tí odvážnejší a zvedavejší zamierili aj ku kaštieľu.

Prehliadka sa začínala na nádvorí a pokračovala v temnom suteréne, kde sa v minulosti nachádzala aj nemocničná pitevňa. Skupina sa akosi podozrivo držala pokope, až na turistu vyzbrojeného vlastnou baterkou. Horné poschodie si vyžadovalo veľa predstavivosti, keďže stavebné úpravy realizované nemocnicou značne zmenili dispozíciu.


Ten, kto nemal predstavivosť mal aspoň otázky. Sprievodkyňa priblížila aj budúce využitie a rekonštrukciu kaštieľa, ktorá bude hotová, podľa jej slov, keď ju už zuby bolieť nebudú. V budúcnosti preto môžeme očakávať zrekonštruovanú budovu s mnohostranným využitím a prudký nárast úrovne stomatologickej starostlivosti.

Individuálne prehliadky boli v znamení výstav, na tie však už záujemcovia chodili bez pouličného sprievodcu. Ako pomôcka im slúžila mapka, ktorú dostali na začiatku dňa. Ak sa niekto orientoval iba podľa nej, pravdepodobne ešte dnes blúdi po Malackách.

Minulý ročník bol o čosi úspešnejší, čo bolo pravdepodobne výsledkom lepšej propagácie. Zástupy turistov môžeme pravdepodobne očakávať v avizovanom období zlepšenej stomatologickej starostlivosti. Ale začiatok je celkom sľubný – všetci opýtaní boli spokojní, všetko sa im páčilo a nemali žiadne výhrady.

3 komentárov
  1. ianus
    ianus hovorí:

    Mohla to byť dobrá akcia, len škoda, že zostala v utajení a kolidovala s Dňami zelá v Stupave. Ak by som o nej vedel, rád by som si šiel niektoré veci pozrieť.

    Ak máte niekto dobré fotky kaštiela, kláštora a synagógy, skúste ich posunúť na stránku http://www.zamky.sk/?q=node/137, inak zostaneme v utajení aj naďalej… (aj s Veľkými Levárami)

  2. Peter
    Peter hovorí:

    Ja som navštívil túto akciu, prišiel som z BA a autorkou kritizovaná mapka sa mi páčila a bez problémov som sa podľa nej orientoval a pohyboval. Info som našiel na mestskom webe.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.