Poslanec Říha ostáva skeptický

Text: Marek Brna

Keď Juraj Říha pred tromi rokmi ako 22-ročný zasadol do poslaneckej lavice Mestského zastupiteľstva v Malackách, málokto by si pomyslel, že na konci volebného obdobia bude vnímaný ako najaktívnejší a pravdepodobne aj najznámejší mestský poslanec. K fungovaniu samosprávy má často kritický postoj. Inak tomu nie je ani v nasledujúcom rozhovore.

V súčasnosti prežíva dosť náročné obdobie, keďže študuje na dvoch vysokých školách, pričom na jednej má takmer pred štátnicami. Uvažuje o budúcom smerovaní. Vie, že ho bude spájať s verejným sektorom.

Máte za sebou tri štvrtiny volebného obdobia, čo považujete pre Vás za najväčšiu výhru?
– V prvom rade považujem za výhru už len to, že som to celé prežil. Ale nie, teraz vážne. Nebudem tu uvádzať nejaké úspechy, ako napríklad nové chodníky či parkoviská, skôr také veci, ktoré považujem za dôležité. Veci systémové. To sú veci, ktoré sú na prvý pohľad, asi aj na druhý a tretí ťažšie viditeľné očami občana, ale predsa len sú potrebné. Som rád, že mnoho občanov pozná meno svojho poslanca. Dokonca aj tomu, že ma poznajú ľudia z iných obvodov, ktorí mi posielajú svoje problémy. Za veľmi dôležité považujem aj to, že sa podarilo za tri roky vystavať a dostať do povedomia ľudí systém našej vzájomnej komunikácie. Teším sa už na naše posledné tretie výročné stretnutie v obvode. A za taký posledný osobný úspech môžem považovať získanie si silného postavenia medzi poslancami. Prvé dva roky boli pre mňa veľmi náročné, ukázať poslancom a ľuďom vôbec, že napriek môjmu veku dokážem byť silným partnerom v diskusii v zastupiteľstve. A teda, že netreba celkovo mladých ľudí odstrkávať, pretože mladí ľudia majú v sebe dosť veľký potenciál. Čo ma osobne teší, že sa na zasadnutie vnáša viac diskusie k problémom a novým témam, o čom som len sníval prvý rok po voľbách.

A čo vnímate ako prehru?
– Z tých najväčších rán, nie prehru, ktoré som utŕžil, považujem prejav sily zo strany úradníkov na zasadnutí zastupiteľstva pri prerokúvaní správy o verejnom obstarávaní, kde boli evidentné čiernoty. Pracoval som na tom cez pol roka, a keď zažijete pritom bagatelizovanie veci primátorom mesta, pričom sa vám smejú do tváre vedúci oddelení, dostanete také facky, na ktoré nikdy nezabudnete. Pozerať sa na to, ako sa nad mestské zastupiteľstvo ponáša mestský úrad a poslanci si to nechajú a nepostavia sa proti tomu, z toho mi je zle ešte aj teraz.

Plánujete pokračovať v práci poslanca?
– Rozhodol som sa, že pri súčasnom stave, štruktúre mestského zastupiteľstva a podmienok, za ktorých ako poslanec pracujem, kandidovať už nebudem. Nechcem, aby to vnímali ľudia vôkol mňa ako prejav prehry. Za tri roky sa cítim veľmi vyčerpaný. Až toľko, že sa čudujem tým, ktorí sedia v zastupiteľstve niekoľko funkčných období. Tri roky som venoval všetok voľný čas práci pre mesto, pričom som sa málo venoval svojmu súkromnému životu. Navyše, pred štyrmi rokmi som mal veľký ideál, že mestské zastupiteľstvo je orgán, ktorý je schopný veľkých rozhodnutí, že je prístupné vecným diskusiám. Avšak po posledných zasadnutiach mám opačný pocit. Dokonca sa musím často brániť nezmyselným, nepríjemným poznámkam už aj mojich kolegov poslancov. Asi to pramení z toho, že ich tam sedenie snáď obťažuje a zdržiava ich každá hodina navyše. Po nedávnej kauze s volebnými kalendármi som pochopil, že slušnosť sa v našom meste prestala nosiť. A v takom prostredí nechcem pracovať.

Ako sa Vám komunikuje s mestským úradom?
– S niekoľkými pracovníkmi sa mi komunikuje veľmi dobre. Sú to ľudia, ktorí pochopili, že sú tu pre ľudí, a že ich práca a zápal nemá upadnúť skončením úradných hodín. Sú tam však pracovníci, pri ktorých len pohľad na ich nechuť z práce ma dokáže odradiť čo i len sa pokúsiť diskutovať o probléme. Mrzí ma, že sa mnohí dostávajú do roviny zvláštnej obrany, pričom ma vnímajú ako mladého rypáka, ktorý ich ohrozuje. Pritom sa ich len pýtam a žiadam od nich to, čo by malo byť samozrejmosťou.

Myslíte si, že spoločenská diskusia k mestským problémom je v Malackách na dostatočnej úrovni?
– Myslím si, že mestu chýba taký silný občiansky tlak. K tomu musia ľudia cítiť zdravú dravosť po tom, aby žiadali odpočty a odpovede na svoje otázky. Prípadne len keď by sme si všetci uvedomili, že toto mesto nepatrí jednému človeku, ale že mesto patrí všetkým, a že všetci tí majú v rukách moc. Len, chce to mať záujem sa biť o svoje práva. A ten sa dá podľa mňa vypestovať len dobrou informovanosťou. A tá je v našom meste, veď to všetci vieme aká. Médiá začarované v bludnom kruhu nevyváženosti a strachom pýtať sa radných. Ale bez toho, aby sme si povedali, čo od mestských médií očakávajú občania, to asi nepôjde. Z čoho mám najväčšiu obavu, že sa to otvorí asi až príchodom nejakého moderného mestského zastupiteľstva o mnoho volebných období neskôr, ktoré bude mať odvahu otvoriť náročnejšie a spornejšie témy, ako je odpredávanie predzáhradiek.

Foto: archív J. Ř.

79 komentárov
  1. sonicka
    sonicka hovorí:

    a to jako proc uz nechce kandidovat?to nepochopim…ludom kerym sa dari idu dobrovolne prec.. v dnesni dobe??? 😀 …akoze co si o tem myslet??? najskurej si urobi riha jaky taky obraz medzi ludma,ze ma sancu na zvoleni a potom to skonci..neni schyzofrenik?

  2. MS
    MS hovorí:

    Troška kuriózny nadpis, ale ak sa Vám páčia oxymorony, prečo nie? 🙂 Totiž skeptický idealista sa sotva kedy nájde…
    Sonička, nebuď taká kritická, skús pochopiť, že ani Ty by si sama proti prúdu nezmohla takmer nič. Ten buď stiahne, alebo sa z neho dá, v tom lepšom prípade, dobrovoľne a bez hanby vymaniť.
    Nie je zvláštne, že mladým bránia v rozlete ani nie tak starí, ale závistliví ľudia, že ich krivo obviňujú a viditeľne vytláčajú so svojho „bezpečného ničím a nikým neohrozeného“ hniezda? Nie je zvláštne, že ešte dnes cítiť zapáchajúci režim na každom rohu: zakrývanie a ututlávanie holej skutočnosti? A život ide aj tak ďalej. Nuž, skepticizmus sa vkráda do našich dní až pričasto.
    Niekedy je treba vyletieť preč, rozšíriť si obzory a na Malacky pozerať ako na miesto, kde sa človek narodil, kde má rodinu a možno aj priateľov, kde sa rád vracia, ale zapustiť korene sa mu tu nechce, pretože je to mesto, kde sa buduje a stína, kde sa cesty len zaplátajú, lampy svietia zdola a obchodné domy sa skvejú v svojej paráde priamo v centre…a najmä kde sa veci menia len veľmi pomaly ak vôbec. Keby jeho smutní obyvatelia aj chceli čakať zázraky, asi by sa ich dočkali až ich pravnúčatá 🙂

  3. tomas
    tomas hovorí:

    ja musim povedat, ze Juraj je konecne jediny poslanec, o ktorom je pocut aspon trosku v Malackach. Je o nom pocut lebo ako jediny si za poslednych vela rokov dovolil otvorit ..hubu,,. Ved ti co su tam teraz nerobia absolutne nic a presusaju sa tam uz niekolko volebnych obdobi. Poculi ste niekedy o nejakom poslancovi, ze vyvinul nejaku aktivitu? Ja veru nie. A o Jurajovi (aj ked je z ineho obvodu) som pocul pravidelne odkedy sa tam dostal. Mam kamarata este jedneho exposlanca. Tak ako Juraj povedal, odisiel lebo tam riesia odkupenie predzahrad. Dolezite veci prehrmenju a je pokoj.Vsetci su ,,spokojni,,. Z kazdej strany pocuvame co sa tu deje, ale ,,malacania,, su navonok ticho. My sme asi jedine mesto kde sa zakope potok, vypali historicky kastiel, lidlu ustupila jedna historicka budova, bille ina, kde sa nedokaze za dva roky prestavat semafor o tri sekundy a kde sa v obstaravani robia pocas Ondrejku a Vavrinca brutalne ksefty. Ani sa Jurajovi necudujem, ze je znechuteny. Sam proti tejto garde nema sancu. Juraj vydrz to este chvilu a KANDIDUJ NA PRIMATORA. SI KONECNE JEDEN POSLANEC, KTOREMU LUDIA VERIA A BUDU TA VOLIT . JE CAS NA ZMENU. NEVZDAVAJ TO.!!!!!!!!!!

  4. Anonym
    Anonym hovorí:

    Pan poslanec je hlavne zbabely.Neni za tym to ze je kriza a pochopil ze vyschol zdroj??Z coho bude robit chodniky v obvode?Radsej zdupka hned nez ho zozeru ludia…taky je nas pan poslanec..

  5. exp
    exp hovorí:

    Pán poslanec Bc. Juraj Říha, popri svojej snahe , sa mi tak zdá, že zabúda na podstatnú vec – mal by sa pokusiť aj o spojenie sa s poslancami, ktorí sú za dobrú vec a jej presadenie. To mi chýba v jeho doterajšej praxi a to mi vyšlo z obsahu jeho odpovedí. Potom by mohol na rokovaní zastupiteľstva aj v súčasnosti, otvoriť aj spornejšie a náročnejšie témy, ako uvádza sám v odpovedi. To je len postreh pre dobro vecí.

  6. Kamil Ftáčnik ml.
    Kamil Ftáčnik ml. hovorí:

    Myslím si, že sa Juraj dostatočne vyjadril k dôvodu nekandidovať v ďalšom volebnom období do MsZ a preto rôzne nevhodné konšpirácie a lží nie sú na mieste. Najmä od osôb, ktoré ho poznajú leda tak z fotografie v médiách a z počutia. Juraj je šikovný, ambiciózny a odhodlaný i napriek prekážkam, ktoré sa mu snažia závistlivé osoby podhadzovať pod nohy presadzovať transparentné konanie a verejnú diskusiu na úrovni, ktorá je žiaľ veľkému množstvu Jurajom spomínaných osôb cudzia. Juraja poznám osobne. Vážim si ho ako poslanca MsZ no predovšetkým ako priateľa. Preto som si dovolil vyjadriť takýto postoj.

  7. fero ferovic
    fero ferovic hovorí:

    Poslanec Riha.. ked tu tolko spomina slusnost pri kauze kalendarov..sa mal radsej vyjadrit k tomu preco odisiel z rokovania pred hlasovanim o osude Ondrejku za spominane kalendare.. ale to on nemoze ked podla setkeho urobil spinavy obchod,ze necha Ondrejku na pokoji a zhrabne zato nove parkoviska na Partizanskej!!!!!!

  8. malomesto
    malomesto hovorí:

    Zaver.Po styroch odchadza -rypak- a mestsky urad zase utichne… a bude nas dalej krmit chvalospevmi toho ktory to cele plati

  9. Vladimír Handl
    Vladimír Handl hovorí:

    Ja tiež pána poslanca nepoznám, ale prikláňam sa k názoru príspevku exp. Tiež mám na Malacky svoj názor, ktorý ale nie je až tak skeptický, ako čítam v niektorých príspevkoch. Ja som tu korene zapustil a mám taký pocit, že Malacky môžeme zmeniť my a nie občania Kysuckého Nového Mesta. A ak tá zmena ide pomaly, čo je to proti večnosti. Iste veľa ľudí toto mesto opustí, tak ako iní ľudia opúšťajú iné mestá, ale my čo tu ostávame, je našou povinnosťou snažiť sa o to, aby sme sa tu cítili čo najlepšie. A tak i naše deti a vnúčatá. Naši pradedovia utekali do Ameriky, dedovia a otcovia na Západ a my zase chceme niekde utekať?! Je ľahšie utiecť, ako si spraviť doma poriadok. Apatia nie je namieste.

  10. MS
    MS hovorí:

    Pán Handl, ak odkazujete na môj príspevok, rada by som ešte reagovala. Možno predsa len vyznieva trocha skepticky, ale apatiu som na mysli určite nemala. A ani útek. Ak sa človeku niekde nechce zapustiť korene to ešte neznamená, že ich nezapustí alebo, že bude žiť so založenými rukami a nebude sa snažiť aby sa aspoň generácie po ňom mali dobre. Súhlasím s Vami, treba bojovať za každú cenu pre dobro, lenže, ako to spraviť keď je (skoro) vždy v menšine? Všetko, čo som chcela v predchádzajúcom príspevku vyjadriť bolo to, že sa mi zdá, (no môžem sa mýliť) že v MA sa len veľmi ťažko kráča proti davu. A ak aj niekto má odvahu to spraviť, dlho nevydrží. Prečo?… Nevravím, že MA nemajú nádej. Avšak s tými vnúčencami som to myslela úplne vážne a preto si aj myslím, že snaha každého jednotlivca má cenu. Pekný deň.

  11. Handl
    Handl hovorí:

    Asi som to zle formuloval. Myslel som to tak, že s Vaším príspevkom som sa stotožnil, čo som vyjadril v prvej vete. Ostatné vety som smeroval na iné príspevky.

  12. pv
    pv hovorí:

    Riha je dost vsimavy nato,ze pochopil o com to je a ci to ma este cenu.Sam rozprava ze mu prekaza sucasny stav ale nebojuje dalej aby to zmenil.Protirecive.Tiez nezdielam ako vy tento jeho nazor.VH,suhlas s tebou.Za mesto treba bojovat ale tiez ako pise MS,stare garnitury zostanu pri koryte pokial ich nevytlaci nova generacia.Riha je ukazkovy priklad ked sa objavi po rokoch,ktory si ide za svojim povie si nahlas svoje..je to niekto na koho sa pozera teraz cez prsty,podkopava zo stzrachu,anonymne ohovara a to len koli tomu aby sa ho stare garnitury zbavili.Vybocilo sa na 4roky zo zabehnutych kolaji,preco nie sa zase vratit spat.Len sa ho treba zbavit.Riha hovori o slusnosti.Tu som v nasom meste nevidel dlho.Nenosila sa uz za Moravcika.Ziadna zmena v tomto Ondrejkom nenastala,Ondrejka vybudoval nove veci,neberem mu to,znicil ine.Nech urobi dobru bodku za vsetkym,ale zacina toho byt dost.Tych rokov pribuda a vidime len to ze sa pomaly zakopava na urade.On bude zakopany snad dokedy nedojde rovny ci silnejsi kandidat.Stolicka ma dobry lep a samemu sa tazko odchadza

  13. male m
    male m hovorí:

    Fero ferovic.Ty sa spamataj!…pises od veci.Dokaz to,co pises.Alebo kandiduj sam hrdina a potom sa s nim porovnavaj.Je lahke pisat z domu,kritizovat ho a obvinovat.Sa ho spytaj do oci!Na to odvahu nemas?Ked Riha urobil nieco vo svojom obvode asi vedel co robi a za jaku cenu…

  14. peto peto
    peto peto hovorí:

    Marek Brna,preco je ten rozhovor taky kratky?Mali ste mu polozit pikantnejsie otazky.Riha nevyzera ze by mal zabrany hovorit otvorene o Ondrejkovi a mestskom urade..vid o Vavrincovi na mestskej stranke 😀

  15. Vladimír
    Vladimír hovorí:

    pv povedal
    Kam si sa až dostal pv. Ale ja rád Tvoje brepty čítam. Si ďaleko od veci.Ty vraj bojuješ za mesto, anonymne ohováraš, stolička má dobrý lep…To sú tvoje výplody. Proste si hotový kandidát na primátora mesta, škoda Ťa je, že to nevyskúšaš. Prešli by Ťa určite takéto nápady. Mal by si byť primátorom Malaciek a zaviesť do vzťahov slušnosť. Len na Teba sa čaká. Zapoj sa do verejnej funkcie a uvidíš aké ocenenie dostaneš od občanov Ty. Možno to bude primatorovanie ako etapa slušnosti. Za Teba ako Ťa dobre poznám by to mesto úplne vyhorelo.

  16. ema
    ema hovorí:

    vobec sa Jurajovio necudujem ze chce odist. Vy, ktori ho za to kritizujete sa zamyslite nad tym, ako by ste sa vy citili keby ste sa 4 roky o nieco snazili a zazili len odpor, ohovaranie a bezmocnost? ano je to skoda ze chce odist ale je to jeho osobne rpzhodnutie tak nechapem preco ho za to napadate! takato praca, navyse popri studiu zasahuje velmi aj do sukromneho zivota a ma pravo na to, aby to ukoncil, ked citi ze uz dalej nevladze, navyse, nie je snad jedinym mladym clovekom v malackach, ktoremu zalezi na obcanoch, tak vy mudrci sa postavte na jeho miesto a pokracujte v jeho stopach, som si ista ze by vam pomohol, ako by sa dalo.. alebo zavrite usta a nechajte ho urobit co poklada za spravne

  17. robertino
    robertino hovorí:

    Ked Riha nezmeni svoj nazor a nebude kandidovat vydychne si akurat primator.Odpadne jediny poslanec ktory si kedy otvoril hubu a povedal svoj nazor proti tomu co sa deje.Zastupitelstvo zase zakape a ide sa dal jak sa islo.

  18. Maja
    Maja hovorí:

    Vážený pán pv povedal.Vy nehodnotte čo sa nosilo za Moravčíka, čo sa nosí za Ondrejku, kandidujte na primátora a ukážte čo sa bude nosiť za Vás.

  19. maria d
    maria d hovorí:

    Slová o tom, že „Všetci uvedomili, že toto mesto nepatrí jednému človeku, ale že mesto patrí všetkým, a že všetci tí majú v rukách moc.“, svätá pravda. Ak Keby sme sa nezaujímali o našich volených zastúpcov,môžu si potom veľa dovolovať.V našom štáte aj mestách sa politici nenaučili rozprávať so svojimi voličmi.Stále je zauživané že politikom sa dá hlas a potom už volič stráca hlavné slovo,moc majú politici.V odpovedi som nerozumela to že či toho jedného človeka myslel pán Řiha primátora mesta? Povedala by som k tomu,že ľudia na celom slovensku nevedia niest zodpovednost.Vidiet ako pristupujeme k volbam.Volit chodia ludia dôchodci.Majú to naučene ešte z časov komunizmu.Mladez si volby nevsima,ale neuvedomujú si že ide o ich budúcnosť.

  20. vesna
    vesna hovorí:

    Srdečne zdravím všetkých diskutujúcich. Rada by som vyjadrila svoj názor, aj ked už dlhé roky v Malackách nebývam. Napriek tomu sem chodím a sledujem celé dienie v meste na dostupných web. stránkach a v médiách. Možno sa to dá vyjadriť jednou vetou – Malacky boli Malackami, keď sa do nich z každej svetovej strany vchádzalo cez krásne borovicové lesy… , a dodám aj druhú časť – tie „plechové búdy“ síce „produkujú“ aj nejaké to zamestnanecké miesto, ale čaro Malaciek im akosi produkovať nejde … Zmenili sa. K horšiemu.
    Chcem však na tomto fóre vyzdvihnúť prácu Vlada Handla – človeka, ktorý v spolupráci s kolegami, reprezentuje Malacky, dá sa to nazvať „potichu“, ale zato na najvyššej úrovni. Vychováva špičkových športovcov, o ktorých sa, dúfam, bude hovoriť v najbližšej dobe len v superlatívoch. Málokto si vie predstaviť, koľko času, energie, potu a entuziazmu je potrebné investovať do mladých nadšencov športu a koľko presviedčania a argumentov je potrebných na to, aby pri športe zotrvali….(v tejto IT dobe). To je jeho obrovský a navyčísliteľný podiel na „raste, propagácii a rozvoji“ MA. Nehovorí zbytočne, za neho hovorí jeho práca. Verím, že aj tento muž sa „zapíše“ do povedomia ľudí, keď sa tu hovorí o zásluhách.
    Držím palce všetkým priaznivcom, optimistom a športovcom a nebojte sa hovoriť, doba temna je za nami…

  21. Anonym
    Anonym hovorí:

    mlady pan ftacnik,tato diskusia nie je o jurajovi rihovi,je o meste,tak sa mu laskavo nestrkaj niekde…alebo musis pisat na jeho pokyn?ty pises ze je sikovny,ja pisem ze rIha je hlavne naivny chalan.naivny clovek nema v politike co robit akurat tym trapne poskodzuje mesto.neurobil pre toto mesto absolutne nic,len tu vsade smradi vzduch svojimi p***.tam nech si sklada doma kocky lega a necha robit dobru pracu inych ludi jak pise vesna o handlovi

  22. Kamil Ftáčnik ml.
    Kamil Ftáčnik ml. hovorí:

    Ja osobne nemám potrebu vykonávať činnosti, ktorú p. Anonym opisujete. A už vôbec ma upozorňovať na to k čomu sa mám či nemá vyjadrovať.
    Ak tu opisujete takéto obvinenia tak by som vás poprosil aj o relevantné dôkazy a o vaše ctené meno ak sa samozrejme za neho nehanbite a neskrývať sa tu za Anonymom.

  23. Anonym
    Anonym hovorí:

    Podľa mnohých príspevkov je jasné,že tento poslanec vyvoláva rôzne pocity. Aj to že ho mnoho diskutujúcich nepozná alebo si vylieva svou zlosť,alebo ako píše Ftáčnik ml. závisť.Hovorili ste niekedy s Jurajom Říhom osobne? Jeho prednosť je že drží slovo.Stretla som sa s prácou tohoto poslanca,keď prisľúbil pomoc cirkevnej základnej škole.Situáciu na cirkevnej základnej škole poznám,nerada by som niekomu robila problémy,nebudem uvádzať žiadne mená zo školy,tiež ma ospravedlňte,že píšem anonymne.Juraj Říha bol oslovený,aby nám pomohol,keď sa chystalo mesto škrtať peniaze na chod školského klubu,čo mohlo byť pre náš už likvidačné.Počula som o viacerých menách,ale Juraj Říha bol oslovený aj s tým,že má silné slovo a dokáže strhnúť ľudí na svoju stranu.Bol to návrh primátora,čiže bolo potrebné získať silnú protiváhu.Je to tak.V meste je v zákulisí známe,kto sa má oslovovať,ak ide o samotného primátora.Je to práve tento poslanec,je to poistka,ktorú mnohí využívajú (zneužívajú).Vedenie školy malo podporu zamestnancov,robilo maximálne,škola musela využiť všetko.Pán Říha mal pomôcť,že tento primátorov návrh neprejde cez zastupiteľstvo.Išiel bojovať za niekoho za školu,ktorá mu nemusela byť blízka.Preukázal,že je poslancom všetkých.Nebola som pri tom,nemôžem to potvrdiť stopercentne.Ale keď sa rozprávalo,že na rokovaní zastupiteľstva sa mal ujať slova a po dlhej diskusii sám primátor ustúpil so slovami že ho nikto nepodržal. Fero ferovic a anonym.Tieto slová som adresovala vám.O Partizánskej ulici nič neviem ani som nepočula.Chcela som vám ukázať,že poslanec nemusí bojovať za obyvateľov mesta zo zištných dôvodov keď sa má postaviť za dobrú vec.Silu tohoto poslanca nepoznáte,keď môžete napísať že je zbabelý alebo naivný.

  24. Fond slusnosti
    Fond slusnosti hovorí:

    RIHA JE MARTAN!ZOSLALI HO ABY TU ZISTIL CO SME MY VSETCI UZ VEDELI.MALACKY SU PREKLIATE A NESCHOPNE ROZVOJA. PRETO NEKANDIDUJE A ODLIETA SPAT NA MARS 😀

  25. ewula
    ewula hovorí:

    Zbabelec by sa nepostavil verejne proti Ondrejkovi 🙂 Lepsia otazka na Rihu je,ci pojde s Haramiom po boku do voleb.Tito dvaja pani by Ondrejka stopercentne vyprasili z uradu co je Ondrejkova nocna mora 🙂

  26. Monika
    Monika hovorí:

    ewula..o panovi Rihovi pisu ako o zbabelcovi ludia,ktori ho nepoznaju.Nie som rada ze sa rozhodol skoncit po volbach,zacal dobru pracu,mal by dokoncit.Nie to vzdavat.Hovori o silnom zastupitelstve,ale take v Malackach asi nikdy nebude…vzdy to bude len o tom co chce primator,za to sa poslusne zahlasuje a ide sa domov.Nikoho viac nic netrapi.Pan Riha ma teraz jednu vyhodu,nie je viazany na primatora a nie je stranik ktoremu mu strana diktuje.

  27. Mária Dobrovodská
    Mária Dobrovodská hovorí:

    Vážim si prácu každého človeka, ktorý na svojom poste si svoju prácu vykonáva statočne. Vážim si aj prácu pána poslanca Ríhu. prekvapil ma, že nebude viac kandidovať. Myslím si, že je to škoda, lebo mal záujem o veci, ľudí, o prácu s ľuďmi.snažil sa vypočuť, navrhnúť riešenie a pomoc.
    Práca poslancov sa ľuďom zvonku môže zdať inak, ako v skutočnosti je.Rôzne názory sa môžu zdať ako útoky, pritom obidvom môže ísť o dobrú vec.
    Aj pôsobenie pána primátora je často terčom útokov. Ale na takom poste by všetkým nevyhovel nikto. Vidím jeho pôsobenie ako prínos pre Malacky. Vie prijať aj kritiku, ak je podaná slušne a konštruktívne.
    Netrúfala by som si komentovať presne zasadnutia MsZ, lebo sa ich nezúčastňujem. Ak poslanci majú rôzne názory, práve pôda MsZ je tá pravá na diskusiu. V žiadnom prípade to nie sú príspevky anonymné.

  28. Mária Dobrovodská
    Mária Dobrovodská hovorí:

    Ešte by som chcela dodať, že je treba sa zúčastniť volieb – akýchkoľvek. Tam som prejavila svoju vôľu a dala som poslancom mandát , aby v mojom mene riešili veci verejné. Nemôžeme všetci všetko riešiť. Ja som zodpovedná za svoju matematiku a deti v škole, oni za smerovanie Malaciek. Znovu pripomínam pôdu MsZ na riešenie mnohých problémov.

  29. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Dovoľte mi, aby som vstúpil už s odstupom času do diskusie. Trochu neskôr z toho dôvodu, že mi je nepríjemné vstupovať do osobných diskusií. Bolo tu spomínaných niekoľko vecí, na ktoré by som chcel regovať. V prvom rade nie je dobré, ak moje odpovede na otázky redaktora Brnu vyznievajú ako prejav ústupu. Možno som mal byť dôslednejší. Chcel som vyjadriť svoj aktuálny pocit, že ak by som mal pokračovať v nezmenenom zložení ďalšie funkčné obdobie, volieb sa nezúčastním. Samozrejme, že zvažujem akou formou by som sa mohol zapojiť do práce aj naďalej. Začal som prácu, ktorej odpočet som povinný predložiť občanom o pár mesiacov. Mrzelo by ma, ak by som nedokončil začaté dielo. Postrehol som, že už aj v obvode poslanca Moravčíka sa pripomienkoval zámer rekonštrukcie. Ak malo teda význam, že sme v 6. obvode niečo začali inak robiť, a ukázali tým aj iným obvodom, ako sa dá pracovať, bude to skvelá bodka za mojím pôsobením. Čo ma nesmierne teší, že aj tu diskutujúci preukázali, že im mesto nie je ľahostajné. Je to však málo, necítim silný občiansky tlak. Preto vám dávam návrh, vyhrňme rukávy a poďme do toho. Spojme sily, nebránim sa spolupráce. Dajme za jeden stôl právnikov, ekonómov – rozpočtárov, ekológov, jednoducho ľudí, ktorí cítia ako ja, že máme ešte rezervy. V oblastiach, v ktorých by mohlo byť mesto silnejšie.
    K anonymným príspevkom sa nevyjadrujem. K Partizánskej ul. som sa vyjadril už aj na malackepohlady.sk. Len jednu poznámku k cirkevnej ZŠ. Informácie toho rázu by sa nemali podľa mňa vynášať, môžete niekedy uškodiť viac, aj keď bol Váš pôvodný cieľ asi iný.
    K „tomasovi“, k postu primátora som sa vyjadril opakovane aj na základe špekulácií. Odmietol som to. Dokážem si zhodnotiť svoje možnosti, skúsenosti, takže nie. Akonáhle by som oznámil, že kandidujem na primátora, zmysel mojej práce by bol okamžite prekrytý tým, že som sa chcel len zviditeľniť. A to teda nie.
    K „exp“, rozumiem tomu, o čom ste písali. Rád by som Vám uviedol aj svoj pohľad. Zneistel som po pár skúsenostiach. Napríklad keď je zhoda na „nie“, a na zasadnutí sa z toho stalo prekvapivo „áno“. Keď je zhoda na tom, že treba otvoriť niečo, čo teda pomôžem pripraviť a dostať na zasadnutie, a na zasadnutí nastalo ticho, zostal som stáť a pozerať ako puk. Čo sa vlastne stalo? Do septembra 2008 som sa snažil, komunikoval som, hľadal prieniky. Od toho času som radšej sústredil pozornosť na svoj obvod. Je náročné skĺbiť väčšinu, pokiaľ nefunguje klubová činnosť. Akonáhle začnete pripravovať spoločný postup, je to vnímané ako zákulisný útok. Samozrejme, individuálne s poslancami ďalej komunikujem.

  30. Anonym
    Anonym hovorí:

    Ked ste pan poslanec taky dokonaly proc ste nebojovali proti lidlu?Ticho ste to odhlasovali!!Vtedy ste nedosiel za ludmi a nepovedal ci tu chcu lidl!!

  31. sonicka
    sonicka hovorí:

    proc ste pan riha nepisal tento rok list jozkovi???to byla sranda citat jak si nekdo s chutu pusti hubu na spacir 😀 tentorok ste nic nedal na pohlady.nescel ste v tem dal pokracovat? 🙁

  32. JOON
    JOON hovorí:

    Riha,odpovedzte rovno na otazku ci podrzite Ondrejku vo volbach.Preco to nepriznate,ze chcete ziskat kreslo prednostu??Koncite skoly,nebudete kandidovat,vytvorite si paky na urad.Ondrejka dosahne ticho a vy teple miesto..o to tu ide???!

  33. peto peto
    peto peto hovorí:

    Pan Riha,hovorite… ´Pritom sa ich len pýtam a žiadam od nich to, čo by malo byť samozrejmosťou.´…neni ste nejaky narocny? 😉 Tu je obcan uradu dost ukradnuty…

  34. realista
    realista hovorí:

    Každopádne každému rozumnému a slušnému Malačanovi musí byť jasné, že p.Říha je jeden z najlepších poslancov MZ, akého kedy Malacky mali.
    Samozrejme ľudia, ktorí majú „jednoduchšie“ uvažovanie, nič nedokázali, nakradli si, boja sa o svoje „rodinkárske“ fleky alebo len závidia schopnejším ľuďom, budú prázdno štekať, lebo nič iné im ani neostáva…

  35. to:realista
    to:realista hovorí:

    Co urobil riha take velke ze mame byt zasrany z neho?Len kecalek to vie,realne nic neurobil.Je tu vela dobrych poslancov,ktory maju skusenosti a nepredavaju sa tu jak on.Meras rihu len podla reci a jeho diskusii.To je na poslanca malo nemyslis?Alebo ti nejak pomohol?Malacky bez neho prezili a preziju aj po volbach ked tam nebude.A vam pn riha odkazujem,to ze ste pomohli cirkevnej skole nic neznamena.Rovnake veci robili iny poslanci daleko skor ako vy a nepotrebuju sa tym chvalit.Nikto nie odkazany na vase dalsie kandidovanie.

  36. fireman
    fireman hovorí:

    Škoda šikovného poslanca. Pre náš volebný obvod robí veľa. Napriek jeho veku by som si ho vedel prestaviť aj ako primátora mesta.

  37. fireman
    fireman hovorí:

    Škoda šikovného poslanca. Pre náš volebný obvod robí veľa. Napriek jeho veku by som si ho vedel predstaviť aj ako primátora mesta.

  38. realista
    realista hovorí:

    Pre „odborníka“, čo písal 13:27.
    Zjavne som zaťal do živého a našli ste sa v tých typoch ľudí, ktoré som spomenul v 2.odstavci 🙂
    A čo sa týka Říhu, opýtajte sa ľudí, čo žijú v jeho obvode ako sú s ním spokojní. Samozrejme opäť myslím tých rozumných a slušných občanov a nie zlodejov, príživníkov na povestnom malackom rodinkárstve, prípadne zatrpknutých komunistov…

  39. exp.
    exp. hovorí:

    Ak by začali predávať svoju robotu aj ostatní poslanci MsZ možno , možno by pán poslanec Říha mal so svojou priečkou čo robiť. Už sa ten Jurajov „prínos“ v niektorých príspevkoch preháňa i keď mu fandím.
    V tomto okresnom meste na Záhorí sú potrebné dať do placu aj iné veci, ktoré treba urobiť, aby toto mesto pokročilo. Potrebné je vytvoriť napr.: podmienky pre stredných podnikateľov, občanov- seniorov, študentov… O strednej škole sa vie veľmi dlho, individuálna výstavba rodinných domov je v hlbokom útlme, rekonštrukcie ciest – nadjazdu, meškajú. Čo tak pustiť sa do preložky plynového vedenia ktoré vedie od juhu na sever, intenzívnejšie riešiť projekt obchvatu mesta, mestskej pozemkovej politiky. Sú to síce veci na riešenie, ktoré nie je až tak priamo citíť, oni ale vytvoria podmienky pre ďaľší rozvoj. Aj o týchto témach by mal kolektív Malackých pohľadov pouvažovať.

  40. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Prosím, nájdime vzájomne hranicu slušnosti. To, že sa snažím zareagovať na priame otázky, neznamená, že sa nechám urážať. Sú tu oveľa vážnejšie témy (napríklad aj dobré postrehy exp), ktoré by sa dali rozdiskutovať, ako moja osoba. Stručne len na dve priame otázky. Lidl. Prepáčte, ja som pri schvaľovaní projektu Lidl nebol ani len poslanec. Zodpovednosť nesiem za rozhodnutia od decembra 2006 (hoci som mal v mnohých prípadoch iné hlasovanie ako mestské zastupiteľstvo). Obdobný zásah sa pripravoval pri výstavbe za obchodným domom Stred (tzv. „červený obchoďák“), o ktorom nemali občania ani tušenie. Mestské zastupiteľstvo zmenilo svoj postoj a uznesenie o budúcom prevode pozemkov pre túto výstavbu zrušilo vo februári, čo vytvára väčší priestor pre občianske pripomienkovanie. Úprimne si priznám, že som veľmi podcenil hlasovanie pri zriadení útulku v bytovom dome na Mierovom námestí, vrátane dôsledkov. Tento typ rozhodnutí sa však dá zmeniť.
    K „sonicke“. Pred rokom ma oslovil pán Macejka, či by som nenapísal hodnotenie. Keďže som ho chcel niesť v odľahčenej forme, zvolil som spôsob listu. Neviem o tom, že to malo byť opakované. Ak malo byť a malo to úspech, pripravil by som ho opäť.
    K zvyšným anonymným príspevkom sa nebudem vyjadrovať. Ak niekoho zaujíma môj postoj k voľbe primátora, môžeme si povedať inou formou, trebárs osobne. Moje kontakty sú verejné.

  41. Anonym
    Anonym hovorí:

    Mohli by zacat predavat aj ini poslanci.Taky poslanec Pulman ked by predal len svoju ucast.Sa zastavi na rokovani asi iba cestou na stavebny urad.Mylim sa to on nestavia pristavbu k zdravotnemu stredisku na juhu? 😀

  42. nazor
    nazor hovorí:

    …aby ste neboli vo volbach prekvapeny ked sa na vas usmeje riha a ondrejka na jednom plagate a jeden bude chvalit druheho 😀 pripravte sa na to..podla vsetkeho sa tito dvaja pani na to pripravuju… cele toje len divadlo na nas ludi….mracna a ondrejka neboli protivnici?ako dopadli?neobjavili sa spolu na plagate? 😀 ..malacka politika je plna paradoxov 😀

  43. To:Joon, Nazor, ibaiva a inym anonymusom
    To:Joon, Nazor, ibaiva a inym anonymusom hovorí:

    Vtip je vtip, ale obmedzenosť často nepozná hraníc. Prepáčte mi, no občas mi pripadá, že istí ľudia spochabeli. Kde je slušnosť a kultúra?

  44. Fond slusnosti
    Fond slusnosti hovorí:

    A JA SOM POCUL ZE MA KONTA V SVAJCIARSKYCH BANKACH A V LONDYNE SCHRANKU S DOKUMENTAMI PROTI ONDREJKOVI KTORE VYTIAHNE VO VOLBACH 😀 LUDIA SPAMATAJTE SA, BUDICEK, RIHA NIE JE BARACK OBAMA, NEROBTE SI ILUZIE… RIHA ODIDE,NAHRADI HO INY A ZASTUPITELSTVO FUNGUJE DALEJ 😀

  45. stefi812
    stefi812 hovorí:

    Juraj Říha toho pre ľudí ako poslanec vybehal toľko,že druhý byť v jeho koži,dávno zdupká.Koľkí ho považovali za mladého a naivného, ktorí chce hlavou prebúrať múr.Podkopávali mu nohy, uštipačné poznámky padajúce na jeho hlavu.Prehnité charaktery na úradoch znemožňujúce snahu ambicióznej osoby.To všetko nevidíte,vy chudáci,čo tu vystupujete ako ,,anonym“. Vôbec sa mu nedivím, že chce vypnúť. S takým nasadením a zanietenosťou, akým pracoval, to hraničí so zdravím. ,,Juraj, držím Ti palce v Tvojom osobnom živote, a vtom pracovnom-mesto Malacky si Ťa nezaslúži. Verím,že to dotiahneš ďaleko, i keď možno niekde mimo.“

  46. anonym
    anonym hovorí:

    Stale Riha neodpovedal ako vyobchodoval Partizansku za kalendare.Zo zastupitelstva ste odisiel!!!Popierate to alebo sa vyhybate odpovedi co ste za to dostal.Vam je vlastna tato demagogia a ohybanie chrbata kde zafuka

  47. sonicka
    sonicka hovorí:

    stefi ja sem zahoracka a sem na to hrda! 🙂 netvarim sa ze sem nekdo kdo nejsem.ne kazdy vime pravopis ale proc by sme kuli temu nemela pisat co si myslim 🙂

  48. Ivana
    Ivana hovorí:

    Kazdy kto Juraja pozná,vie ze sa nevzdáva bez boja.To nie je jeho styl.Alebo je za tym nieco,co nepovedal v rozhovore alebo este ukaze svoju silu 🙂 Asi aj ked by svoje schopnosti viac predal v biznise ako verejnom sektore.

  49. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Neuveriteľné! Opäť téma Partizánskej ulice a „obchody“ s primátorom! Snažil som sa to vysvetliť opakovane aj na dvoch internetových stránkach. Skúsim ešte raz aj tu, aj keď mám pocit, že si tu so mnou dopisuje niekto z mestského úradu. Napriek tomu opäť trpezlivo vysvetlím, ale asi už posledný krát. Toľko spomínaná Partizánska ul. bol jedným z mojich záväzkov voči občanom. Dielo pozostávalo z dvoch častí.
    1. —- (výstavba parkovísk oproti Tekosu, posun a výstavba nového chodníka) – Rekonštrukcia vnútrobloku Partizánskej ulice vychádzala z dotazníka ako najpálčivejšia oblasť, požiadavka ľudí na mňa. Dotazník som realizoval v júli až auguste 2006. Občania poukázali na katastrofálne parkovanie, zeleň, detské ihriská a spojné chodníky medzi bytovkami. Po voľbách 2006 som si túto lokalitu Partizánskej vytýčil popri Padzelku (ako moju domovskú časť – zvyšnú časť – Rádek mali zastrešiť poslanci Galovič a Zetek), ako druhú cieľovú lokalitu. Môj zámer bol jasný, komplexným návrhom zrekonštruovať vnútroblok, jedným projektom odstrániť všetky mnohoročné problémy. Podľa môjho plánu sa mala táto lokalita po rekonštrukcii uzatvoriť a mohli sme sa venovať komplexne iným vnútroblokom. Netrieštili by sme tak mestské financie a energiu. Čo som preto urobil a aká bola postupnosť (niektoré dátumy sú orientačné – vychádzam z rôznych poznámok):
    – marec 2007 – schválenie priorít rekonštrukcií – Partizánska (parkoviská – 1. miesto, vnútroblok 5. miesto)
    – apríl – máj 2007 – rokovanie s primátorom o zámere celkovej rekonštrukcie a financovaní projektovej dokumentácie
    – december 2007 – schválenie rozpočtu mesta – získanie peňazí na dokumentáciu
    – 28. apríla 2008 – tematické stretnutie s občanmi vnútrobloku v budove MsÚ – pripomienkovanie dokumentácie
    – 17. júna 2008 – pracovné stretnutie s pracovníkmi MsÚ k projektovej dokumentácii
    – december 2008 – rokovanie s primátorom o financovaní (neúspešné v rámci rozpočtu na rok 2009)
    – január 2009 – rokovanie s p. Vavákom (projektovým manažérom) o projekte na multifunkčné ihrisko vo vnútrobloku, keďže sa objavila vhodná výzva – zastavené pre úradom nevysporiadané vlastníctvo k pozemku vo vnútrobloku
    – marec 2009 – rokovanie s primátorom o financovaní tých častí, ktoré projekt umožňuje
    – máj 2009 – schválenie záverečného účtu mesta, získanie peňazí z prebytku hospodárenia
    – august – september 2009 – výber dodávateľa spoločne pre obe veľké diela
    – október – december 2009 – výstavba nového detského ihriska vo vnútrobloku
    – október – december 2009 – realizácia diela
    2. —- (rekonštrukcia spojnej ulice za poštou medzi Zámockou a Partizánskou, posun a výstavba chodníka, komunikácia a parkoviská) – Rekonštrukcia ulice za poštou vychádzala z opakovaných podnetov od občanov – posledný od p. Nouzu za spoločenstvo vlastníkov bytov v septembri 2007, prepadávanie cesty a chodníka, s čím neuspeli v predchádzajúcom volebnom období. Rekonštrukciu v rozsahu len výmeny povrchu cesty a chodníka bez toho, aby ľudia podporili posun chodníka k bytovke, a tým sprejazdnili ulicu, som odmietal podporiť. Časom sme našli dohodu, a keďže sa prerušila rekonštrukcia vo vnútrobloku pre nevysporiadané vzťahy, využil som rýchlo túto možnosť a požiadal o zahrnutie tejto ulice do projektovej dokumentácie. Tým sa otvorila po mnohých rokoch možnosť pomôcť občanom tejto bytovky. Ďalej bola postupnosť:
    – 30. mája 2008 – stretnutie so spoločenstvom vlastníkov bytov – riešenie projektu, do ktorého sa zahrnula aj táto ulica
    – máj 2009 – pri schválení záverečného účtu sme získali peniaze z prebytku hospodárenia
    – 26. júna 2009 – stretnutie so spoločenstvom vlastníkov bytov – finálne pripomienkovanie dokumentácie občanmi
    – november 2009 – január 2010 – realizácia diela.

    Prečo to bolo potrebné takto rozpísať? Milý anonym, fero ferovic a ďalší podobní kritici. Kauza volebných kalendárov sa objavila, ak sa nemýlim, v novembri – decembri 2009. Takže ako sami vidíte, na rekonštrukcii oboch diel som ako poslanec pracoval 3 roky, čiže o dosť skôr ako sa objavili volebné kalendáre. Vylučujem, že som robil akékoľvek obchody, vrátane týchto 2 diel na Partizánskej ulici. Zasadnutia MsZ, ktoré ste už viackrát spomínali, som sa zúčastnil. Pre vopred plánované pracovné povinnosti som však odišiel cez obednú prestávku (cca. okolo 14.00). Keďže sa toto zasadnutie MsZ z dôvodu nízkej účasti poslancov presúvalo zo štvrtka predošlého týždňa, program som už nedokázal narýchlo zmeniť. Mal som dve možnosti, zúčastniť sa buď prerokovávania rozpočtu mesta na rok 2010 a financovania školských zariadení alebo volebných kalendárov (tie prišli na prerokovanie podľa programu cca. okolo 18.00, čiže nie hneď ale o 6 hodín ako som odišiel). Zvážil som svoje možnosti, keďže som dal väčšiu váhu tomu, čo malo v tom čase mimoriadny význam pre školy či CVČ, vybral som si prvú možnosť. Vo všeobecnosti sa kritike volených zástupcov nebránim, ale Vašu kritiku (s poukázaním na všetko vyššie uvádzané) absolútne odmietam. Za 4 roky svojho pôsobenia vystupujem maximálne priamo a myslím si, že som si zachoval aj „rovný chrbát“! Prosím, neočierňujte moje meno týmito klamstvami či špekuláciami. Nikomu, už tobôž sebe či občanom nepomôžete.

  50. Mária
    Mária hovorí:

    Napísala som svoj názor viac krát.Pán Ríha sa mal spojiť s pánom primátorom a spolu viesť mesto.Pan Ríha má nápady a primátor skúsenosti.Ich spojenie je pre naše mesto prínosné.

  51. ianus
    ianus hovorí:

    Mestu by prospelo, keby Ondrejku nahradil, aby sa ten mal časť venovať práci pre Bratislavský samosprávny kraj

  52. Alica
    Alica hovorí:

    Nestotožňujem sa s názorom, že by mestu prospelo, aby „p. uvedený“ bol primátorom, často srší aroganciou a sarkazmom, uráža ľudí, ktorých nielen „pozná“, ale aj nepozná. A vôbec pozná alebo si myslí , že pozná ?! Snaží sa znevážiť aj seriózne odvodenú prácu…
    Vôbec zo mňa nehovorí závisť, nezávidím mu, skôr mu vôbec nezávidím …
    Chce niečo zmeniť, ale možno ani nevie, čo chce zmeniť…
    Ale aj tak mu fandím, „možno príde kúzelník“…
    Pred voľbami doporučujem zmeniť slovný prejav (štýl) – neviem, či prostému malackému občanovi bude blízky… Ťažko pochopí tým slovným vzratom…

  53. Viktor Nouza
    Viktor Nouza hovorí:

    Pana Rihu poznam len zbezne, no to nie je podstatne… Za jeho konanim su VYSLEDKY!!! Jedneho dna, ked som si na Partizanskej ulici takmer odtrhol napravu na aute – kvoli kraterom – som si na nete nesiel na p Rihu telefon a zavolal mu s jemnou nasranostou so ziadostou o riesenie. Chalan nemal problem o probleme hovorit a hlavne RIESIL ho a VYRIESIL!!! Skladam klobuk. Neveril som v napravu. Aj ked je Partizanska ulica centrom mesta – a denne po nej prejde mnozstvo obyvatelov, ci zabludenych turistov – nezaujimala nikoho. Riesili sa okrajove ulicky, po ktorych chodia len uzivatelia blizkych nehnutelnosti, no centrum po ktorom chodi mnoho ludi neriesil nik. Preto si vazim, co pan Riha vybojoval a verim, ze to oceni kazdy obyvatel mesta, ktory sa uz nemusi hanbit za centrum svojho mesta. Je mi celkom jedno ako to p Riha dokazal, no VYSLEDKY hovoria. Je mi len luto, ze p Riha zacina byt skepticky ohladne buducnosti. Skoda. No moze byt pysny na svoju pracu a myslim, ze jeho kolegovia – dinosaury vecne sa beznazorovo zdrziavajucich hlasovania -v zastupitelstve by sa mohli niecomu priucit. Aj ked nebude v politike, zostala za nim jasna stopa a zostane tu aj bez kalendarov… Nic proti panovi Ondrejkovi, no suhlas s ianusom.

  54. Sramek
    Sramek hovorí:

    Ty Alica poznas Rihu?Asi tez len z pocutia a citania ze?Posobi na ludi arogantne tym ze mu nedaju sancu.Nepoznaju ho a mlatia ho.Rovnako si urobila ty.Staci ked si pozriem posledne prispevky.Odsudzuju ho ty ktory ho nechcu poznat.Vytyka sa Partizanska.Ked ju vysvetli napise sa dalsich 10 diskutujucich o tom jaky je zly lebo si najdu dalsie dovody.A stale nieco nove.Malacanom nevyhovie nikto.Ani Juraj RIha.Juraja Rihu poznam dlho.Prekvapil ma ze ide robit poslanca pred 3rokmi,lebo je idealista.Juraj nie je arogantny a vobec neuraza ludi.Zamysli sa nad tym co si napisala.Ci to neni dokonca tento poslanec,ktory si ludi vazi.Je strhany,lebo ho ludia zneuzivaju.Ked by bol arogantny a urazal by ich,vysral by sa na vsetkych a robil len co chce.To ty nevidis.Nevidis nic.Je dobre ze konci,lebo malacanom vyhovuje komunizmus ne on.Stare kadre ktore sedia v zastupitelstev 20 rokov.Nerobia problemy,su ticho a ty mas pocit ze su k ludom mily.Rihu popravis zato ze chce nieco zmenit.Ty by si nevidela ani ked by nekto vykradol cele mesto a budes doma sediet a zhadzovat radsi cloveka,ktory sa postavil proti vetru.Taky sme my malacania.

  55. MS
    MS hovorí:

    Ako vidno analýza osobnosti zachádza až do krajností. Aj keď klišé a všeobecné frázy môžu znieť otrepane, je v nich aspoň trocha pravdy: Vždy sa nájdu kritici, neprajníci alebo ľudia so zranenou pýchou, ktorí budú posudzovať a hodnotiť, možno pre uspokojenie vlastného ega alebo pre (ne)úmyselné šírenie nepokoja. No iste poteší ak si aspoň jeden alebo dvaja ľudia svojho priateľa zastanú. A o tom to je. Nikto nemôže vyhovieť každému, ale za človeka naozaj rozprávajú skutky, ktoré pán poslanec má a to hneď v rôznych oblastiach. Tiež ho nepoznám, ale môžem len potvrdiť, že (nielen) vo svojom obvode odviedol kus veľkej práce, za čo mu môže byť mesto (a ľudia v ňom) vďačné. Je totiž jeden z mála poslancov, ktorý sa poctivo pripravovali, konali keď bolo treba a zanechali za sebou výsledky, na rozdiel od ostatných, ktorí tam sú možno len do počtu (alebo ani nevedia prečo). Rozumiem sklamaniu občanov no nechápem prečo sa mu vyčíta vlastné rozhodnutie ďalej nekandidovať, aj keby neudal žiaden dôvod, je to vždy jeho sloboda. Nie je jediný v malackom svete, preto, nech sa páči, nech sa ukážu všetci kritici a nech anonymovia vyjdú zo svojich ulít a niečo dokážu pre mesto spraviť. Diskusia na internete je síce populárna ale pre spoločnosť nie veľmi prospešná.

  56. Juraj Říha
    Juraj Říha hovorí:

    Ďakujem za podporu, ale aj za konštruktívnu kritiku. Vážim si to, hoci si uvedomujem, že pôsobím rôzne na ľudí. Včera mi telefonoval pán Nouza, čo som ešte netušil, že reagoval aj tu. Tým telefonátom som si uvedomil (aj s ohľadom na počet reakcií), že som mal byť opatrnejší vo formuláciách odpovedí na otázky pána Brnu. Neutekám. Ako som povedal pánovi Nouzovi, vyjadril som aktuálny pocit, ktorý sa vyvíja. Každý pracuje za istých podmienok. Aj mnohí z Vás v zamestnaní. Ak máte dobré podmienky, vykonávate kvalitnú prácu. Ak nie, pokúšate sa ich zmeniť. Ak to nejde, hľadáte inú možnosť. Jednou z nich je aj samotný odchod. Som si vedomý toho, že by bolo zvláštne a zároveň nečitateľné, ak niečo začnete, a potom mávnete rukou, a necháte to tak. Je mi to jasné. Som si vedomý aj toho, že len voľby preukážu, či ste si dokázali udržať svojou prácou podporu občanov. Volebný systém je asi tak nastavený. Získate dôveru a mandát, realizujete riešenia, ku ktorým ste sa zaviazali, a ďalšími voľbami si idete pre celkovú spätnú väzbu. Ak sa ich nezúčastním, sám sa uberiem o túto možnosť. Ale ako dobre napísal MS a mnohí z Vás, malacký svet nie je o jedinom človeku. Bol by som rád, ak by som svojím pôsobením, nech je vnímané akokoľvek, motivoval šikovných ľudí robiť veci inak. Pretože sa to dá. To už mám za tieto tri roky overené.
    A keďže ma mrzí, že sa s mnohými z Vás osobne nepoznám, a som presvedčený o tom, že by sme si mali čo povedať, dávam nasledujúci návrh. Kto by mal záujem porozprávať sa pri pivku o našom meste, vzájomne si vymeniť názory na dianie, nech mi pošle e-mailom správu. Keď nás bude viac, napíšem sem spoločný termín stretnutia. A to je zároveň reakcia aj na Vás, Alica. Rád by som sa aj s Vami osobne stretol a porozprával. Chcel by som si vypočuť veľmi otvorene a konkrétne, ak viete o tom, že som niekoho bezdôvodne kritizoval, a tým sa ho možno dotkol. Môžem to v tom prípade okamžite napraviť a osobne sa ospravedlniť. Moje kontakty sú Alica verejné, 0904 454 050, juraj.riha @ gmail . com .

  57. annava
    annava hovorí:

    Čítam si tieto komentáre,kritiky,uznania a urážky, ktoré v prípade pána Říhu vôbec nie sú opodstatnené. Sledujem dlhšiu dobu prácu pána Říhu, ktorú si nesmierne vážim a slepo závidím občanom v jeho obvode. Píšem aj pani Rehákovej, Jurkovičovi, Klimovi … je ich dosť. Nie je mi ľahostajné, čo sa robí v Malackách a len tajne dúfam, že pán Říha zmení svoje rozhodnutie a do volieb pôjde opäť, moju podporu má určite. Ako som spomínala, sú tu problémy, ktoré sa musia riešiť, ale povedzme si otvorene s kým? Pred časom, keď chceli na Bernolákovej a Mierovom námestí urobiť výbeh pre psov, v mieste kde je detské ihrisko, pieskovisko, kde je obytná zóna si niekto zmyslel, že bude výbeh pre psov budú sa tu voľne pohybovať, bez náhubkov!!Znechutená som reagovala. Dala som si tu námahu a všetkym našim poslancom som napíslala!!! A myslím to doslova, pretože každý poslanec má uvedenú aj mailovú adresu. Otázne je či vôbec vedia pracovať s počítačom, ak áno, tak prečo nereagovali? Jediny poslanec, ktorý reagoval, tak bol poslanec p. Říha!! A nie je to jeho obvod.Samozrejme som písala aj pani Rehákovej a nik nereagoval a prešiel skoro mesiac. Tak som to poslala cez podateľňu . Až vtedy sa zobudili na meste. Takto si predstavujete prácu ľudí, ktorí sedia na mestskom úrade? Ja veru nie.(tým nechcem uraziť tých , ktorí to robia zodpovedne). Musia si uvedomiť, že sú tam pre nás a nie my pre nich!! Aj preto uvítam poslancov, ktorí majú jasné predstavy. Netreba sa báť dať mladým priestor. Mimochodom, skúste si prejsť kto sú naši poslanci. Prevažne lekári, ktorí môžu zachráňovať životy a preto si ich prácu veľmi vážim, ale zachráňovať Mestský úrad, vyznať sa v zákonoch, zorientovať sa v problematike? Aj preto by sme mali v nasledujúcich voľbách voliť poslancov, nie podľa toho, že ho poznám, že je lekár. A tiež sa pozrieť koľkokrát sa zúčastnil zasadnutia, ako zahlasoval. Už nevoliť tých, ktorí sú do počtu a tiež prihliadnúť na vek a hlavne hodnotiť, čo dokázali počas 4 rokov. Tiež by som si priala, aby poslanci v každom obvode urobili odpočet svojim voličom.

  58. Dominik Dobrovodský
    Dominik Dobrovodský hovorí:

    Milý Juraj, chcem sa Ti týmto ospravedlniť, že som Ťa nevolil. Myslel som si, treba sa spoľahnúť na skúsenejších. Mýlil som sa. Keď sme riešili veci (a neboli to žiadne banality) v našom obvode, bol si z troch poslancov jediný, kto videl situáciu z pohľadu občana. Si mladý a je dobré, že máš ambície, nenechaj sa odradiť looserami, ktorí Ti tvoj elán závidia. Ktosi povedal o Štefanovi Hríbovi po diskusii s Ficom, že ‚čo si to dovoľuje byť k pánovi premiérovi taký drzý‘. Neviem či to bola drzosť, no myslím, že takýchto asertívnych ľudí potrebujeme ako soľ, inak v tejto krajine arogancia moci pochová slušnosť. Toto mesto má v logu srdce. Možno si urobil nejaké chyby, ale myslím, že srdce si do svojej práce dal celé. To mi malo byť jasné už vtedy, keď si u nás v obvode roznášal vlastnoručne vytlačené lístky so svojím volebným programom. Žiaľ nebolo, a je mi ľúto, že to v najbližších voľbách nebudem môcť odčiniť. Napriek svojmu veku si nás niečo dôležité naučil. A preto tým, ktorí si myslia, že Říha odíde a karavána ide ďalej odkazujem, že majú pravdu, mesto pôjde ďalej, ale už nikdy nie tak, ako predtým. Aj v dejinách malého mesta môže jednotlivec zohrať veľkú úlohu. Nech Ťa Boh žehná a stráži Tvoje odvážne srdce, lebo to je to jediné, čo môžeš v živote naozaj stratiť.

  59. Dusan Rusnak
    Dusan Rusnak hovorí:

    Čo sa týka poslanca Říhu, mám s ním a jeho prístupom dve osobné skúsenosti – obidve pozitívne. Ale ako tu už bolo spomenuté, táto diskusia by nemala byť o jeho osobe, ale o meste, v ktorom žijeme. O tom, čo v ňom môžme vylepšiť, nespoliehať sa len na poslancov či mestský úrad, aj keď to majú v popise práce… Chýba mi tu občianska iniciatíva, záujem o veci verejné – súhlasím s Vladom Handlom, že sa musíme snažiť, aby sme sa tu cítili príjemne. Nie je to vôbec ťažké – v článku o Troch duboch je výzva na malú brigádičku. Verím, že sa nájdu ľudia, ktorí sa zapoja.
    Takisto sa mi páči ten Jurajov nápad so stretnutím ľudí, ktorým tieto veci nie sú ľahostajné. Ja sa určite zúčastním.

  60. Peter
    Peter hovorí:

    Annava: nechcem si nejako zastávať ludí na úrade, ale neviem si predstaviť, že vy ste podali nejaký podnet, neviem akou formou a Reháková mala makať? Vám v práci takisto dáva „príkazy“ bežný občam, alebo si viete predstaviť, že by uradnici robili všetky veci, čo si ludia zmyslia? No s Pánom Bohom… Píšete, že vďačíte Říhovi za všetko a nie Rehákovej, Jurkovičovi, Klimovi. Oni určite celé dni nemajú nič na práci a čakajú, kým im niektorý občan nezadelí prácu. Ono, hierarchia je jasná…. Buď treba ísť oficiálne, alebo cez poslancov, ktorí nás luďí zastupujú… Nevidím na tom nič divné.
    Dusan Rusnak: ono, článok je o poslancovi Říhovi, tak neviem, prečo píšete, že by o ňom nemala byť debata. Súhlas s Handlom a občianskou iniciatívou. A akú vyvíjate občiansku iniciatívu? Kecami na fórach? To je dosť málo, nemyslíte? Lebo vaše meno a Hadlove meno mi nič nehovorí v súvislosti s občianskou iniciatívou…

    Ešte aby sme sa všetci nedivili, keď bude Juraj kandidovať. Ja by som tipoval, že bude. Keďže chce spätnú reakciu, aj keď myslím, že spätnú reakciu dostáva aj bez volieb. Len toľko.

  61. annava
    annava hovorí:

    Peter, nedá mi nereagovať, ale ste to zle pochopil. To, že podávam pripomienky, návrhy, podnety, posielam foto s konkrétnymi situáciami,.. na MÚ je jasné, a predpokladám, že aj evidované na MÚ. Že nereagujú hneď je to tiež jasné. Ale slušnosť káže, ak dostanem mail, tak aspoň zareagujem – vec je riešení… alebo aspoň niečo v tomto zmysle a nie mesiac prejde a nič. Treba ale upraviť veci na správnu mieru. No ak si všimnete a prečítate ešte raz, tak zistite, že nemala som výhrady voči práci pána Jurkoviča a pána Klimu. Ba práve naopak reagovali a to hneď obratom. S pánom Jurkovičom a pánom Kunákom som v konatkte asi najčastejšie.Ale musím podotknúť, že sme sa ani raz nevideli, ale moje podnety riešili, za čo im patrí vďaka.
    Vrátim sa ešte k práci pána poslanca Říhu.Nebol to iba jeden príklad, čo som popíslala v predošlej časti. Na autobusovej zástavke pred Okresnym súdom nesvietilo svetlo. Na zástavke sme stáli potme a ani sme sa nevideli. Už len sme mohli čakať, že nám niekto klepne po hlave a nevieme komu poďakovať. Kedže MÚ nereagoval, ani po opätovnom mailovani, tak som napísalala pánovi Říhovi. Verte, neverte na druhý deň ráno bolo svetlo.
    Ako občana Malaciek ma zaujímajú rozkopané cesty, psie výkaly na ceste, po chodníkoch, ktoré neodpracu po svojich miláčkoch,detské ihriska, herne v Malackách, ktoré by som zrušila okamžite, parkovanie … no je toho veľa.
    Tiež by som chcela položiť otázku, kto mohol súhlasiť s „lunaparkom“ pred bývalym MÚ na Záhoráckej ulici. Robili sme rekonštrukciu chodníkov na Záhoráckej ulici za nemalé eura, ale boli tieto eura použité účelne? Spočítal niekto koľko lámp je pred bývalym MÚ?Hotový lunapark. Potom hovorme o šetrení. Diskutujme o tom, čo by sa malo urobiť v Malackách.
    Nesmieme sa predsa báť poukazovať na chyby a nedostatky, keď chceme aby sa nám lepšie žilo v našom meste.

  62. Petras P.
    Petras P. hovorí:

    Diskusia a citanost dokazuje ze pan poslanec je stale dobre predajny tovar.Peter dobre napisal,poslanec Riha nie je hlupak a tiez si myslim,ze si uvedomuje svoju cenu.Preco by to nevyuzil v dalsich volbach?Kedy budu volby?V decembri?Ma polrok aby otestoval svoju silu a teraz urobil prvy krok.Chapem aj to,co tlmoci ludom.Pripravuje ich nato,ze sam do volieb nepojde.Mam svoj typ co urobi a pockam ci sa potvrdi.Pozorujem jeden rok kroky tohoto poslanca,tento poslanec nie je bezec na kratke trate.Uz som to pisal,je taktik a kazdy krok ma dobre zmerany.Vsetko co urobil doteraz malo vyznam a zapada do seba.Nieco sa chysta.Ale preco pan poslanec vyckava,to este neviem.V tom suhlas s Ivanou. Tiez si nemyslim,ze spojenie poslanca Rihu a primatora Ondrejka by bolo prinosne.Aj jeden aj druhy su osameli bezci.Aj jeden aj druhy nepotrebuju k sebe ludi,lebo su samostatni.Aj jeden aj druhy si idu za svojimi cielmi.Ked spojite tychto dvoch do skupiny,mozu tahat mesto ale chvilu.Po case by narazili na svoju jesitnost a lietali by medzi nimi iskry.Su vodcovske typy a dvaja vodci nemozu byt vedla seba.Museli by stale komunikovat o svojich planoch,aby sa nepodrazali.Viditelne to medzi nimi funguje ale preto,ze teraz jeden potrebuje druheho! Ak by poslanec Riha privonal k veducemu postu,mozno k zastupcovi primatora alebo prednostovi,stavim sa ze v dalsich volbach by sa postavil samotnemu primatorovi Ondrejkovi,ktory uz bude mat slabu podporu ludi.Ako pisal Tomas,to poslanec neurobi,poslanec vyckava a pripravuje sa,lebo jeho chvila este dojde.

  63. Peter
    Peter hovorí:

    annava: teraz, po tomto dopísaní vám dávam za pravdu. Predtým to vyznelo inak…
    Absolútny súhlas s Petras P.

  64. tomas tedla
    tomas tedla hovorí:

    Juraj ja ti fandim. Nenechaj sa znechutit niektorymi prispevkami. Vzdy su diskusne fora aj o ..nenormalnych,,. Ako vidis vacsina ludi ta berie, tak by si to nemal vzdavat!!!!!!!!!!!!

  65. male m
    male m hovorí:

    Podla vsetkeho budu tito volby dolezite.Teraz je vela reci ale kde ste ludia ked dojdu volby???PReco nejdete volit????Bol som vzdy volit,volil som Ondrejku,volil som Mracnu.Ale nic to nepomohlo.Ja si myslim ze Juraj by mal prestat trepat,ze mu nevyhovuju podmienky..mal by sa postavit a bojovat dalej a nie plakat jak male decko.V tychto volbach by sa mal Juraj spojit s Haramiom.Ten nech si poluje,chodi na candrbaly a necha Juraja ticho viest mesto.Juraj,ty to urcite citas…hovorim k tebe.S Haramiom si rozumies,je pravicak.Ondrejka je smerak…vyber si sam…Ak pojdes s Haramiom do volieb,urobis dobre.Hovoris…ze sa slusnost prestala nosit…tak to zmen!Zmen to s Haramiom…ked ti da volnu ruku ukaz ludom ze sa nebojis a skus si to,uvidis sam.. A NENECH sa preboha KUPIT Ondrejkom!!!!Ondrejka bude robit vsetko aby ta dostal.Bude ti motat medove motuzy pod nos drz si odstup!!! Dostal uz Spustu a Mracnu…aky to boli protivnici????Postavili sa mu a uz su s nim v bande…NEUROB tuto chybu ktoru bys raz olutoval..ludia by ti to strasne spocitali…

  66. miro
    miro hovorí:

    Peto,vycitas ludom,ze nejdu volit.Nejdu lebo nevidia zmysel,nevidia inu moznost lebo su tam stare mena alebo dalsich nepoznaju.Juraj by sa nemal srat a kandidovat spolu s niekym!!!Nech nie je sam…musi ludom ukazat alternativuv.Ludia by dosli k volbam a museli by si vybrat medzi poslancami,ktorych nebolo 4 roky vidiet v ulicach alebo dam hlas zmene.Chyba je ze volia len dochodci.Potom nema Juraj sancu..to si uvedomte kto tu ma silu.

  67. MF
    MF hovorí:

    Zevraj uz vysla informacia z Sdku,ze sa bude rokovat s Rihom o podpore Haramiu.Riha by viedol kandidatku Sdku a bude kandidovat pri Haramovi na zastupcu primatora…vsetko ok,ale sdku by nemohla mat problemy sama so sebou a Riha problem s politickymi stranami 😀 Je tu rec o Ondrejkovi a Rihovi?Ondrejka sa mu smeje do ksichtu,dava mu prachy z rozpoctu na Partizansku a zbavuje sa ticho jeho ludi na urade.A ten naivny chalan si to necha a drzi krok.Na tom je najnechutnejsie ze bojuju proti sebe na zastupitelstve a ked ich stretnete na chodbe sa smeju na seba.Hamba a hnus!

  68. Boškovičová
    Boškovičová hovorí:

    Pan Řiha bývam na Majeri a pred 3hodinami mi zrazilo auto syna. Volam sa Boškovičová a bolo to kvoli tomu, ze tu nemame ziadne osvetlenie a ziadny chodnik. Sofer bol opity, a teraz mi syn lezi na kramaroch, neviem kam mam ist kvoli tomu osvetleniu uz to slubuju 10 rokov. V Malackach sa robia rozne chodniky, svetla su pozemy, a my mame takyto problem, ze uz 5 ludi tu zrazilo auto, A stale sa nic nerobi!Bola by som rada keby ste mi pomohol.Dakujem Boškovičová

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.