Cez víkend prídu do Malaciek turisti

Cez víkend budú v Malackách v rámci Dní cestovného ruchu prebiehať prehliadky niektorých historických objektov mesta. Podtitul tohtoročného podujatia znie Kamenný chodník. Pôjde o prechádzku mestom, pri ktorej budú cieľom putovania kamene s informačnými tabuľkami, osadenými v máji v rámci projektu PALTOUR. Kamene sa nachádzajú pri významných objektoch mesta a až donedávna vydržali bez poškodenia…

Staršia informačná tabuľa pri kostole zostala, tabuľka na kameni v uplynulých dňoch zmizla

Kamene, ktoré boli financované z rakúskej strany projektu, vytvorili historicko-náučný okruh mestom. Celkovo bolo v meste umiestnených osem tabúľ – pri kláštore, pri kryptách, pri farskom kostole, pri synagóge, kaštieli, pri Čiernej bráne do zámockého parku, pri starom cintoríne a pri mestskom úrade, kde stojí lipa z čias Pálfiovcov.

Od mája uplynuli štyri mesiace a vandali sa „podpísali“ na jednom z kameňov, konkrétne pri tom, ktorý sa nachádza pri farskom kostole. Nehľadiac na to, že pri kostole sa už jedna tabuľa, dokonca obšírnejšia, nachádzala, informačné tabule majú svoje miesto a poskytujú turistom, ale aj miestnym obyvateľom, základné informácie. Odstránenie tabuľky na kameni je činom hodným poľutovania, ale po minuloročnej krádeži busty Ľuda Zúbka nás niečo podobné asi neprekvapí.

Prázdny kameň pri kostole

Každopádne Dni cestovného ruchu budú o pár dní prebiehať, a spolu s divadelným festivalom poskytnú Malačanom a ľuďom z okolia nevšednú ponuku podujatí. V niektorých okamihoch majú prípadní návštevníci možnosť výberu medzi viacerými akciami.

Program nachádzame v tlačovej správe na mestskej webstránke:

Prvým podujatím je prezentácia knihy Malacky na starých pohľadniciach, ktorá vyšla s podporou mesta Malacky a Nadácie SPP. Autorom knihy zo špeciálnej edície vydavateľstva Dajama  je mestský kronikár Martin Macejka. Prezentácia sa uskutoční 17.septembra 2010 o 17.00 hod. v priestoroch Mestského centra kultúry na Záhoráckej ulici, kde bude aj autogramiáda.

Kamenný chodník pokračuje na druhý deň prehliadkami pamiatok spolu s výkladom. Začiatok je 18. septembra 2010 o 9.00 hod. na Kláštornom námestí v centre mesta. Pre turistov a návštevníkov je pripravený veľký okruh, malý okruh a pre priaznivcov cykloturistiky aj cyklookruh po pamiatkach. Veľký okruh Kamenného chodníka  má trvanie cca 3,40 minút a celkom je pripravených 10 zastávok (Krypty, Sväté schody, Múzeum M.Tillnera, Kostol Najsvätejšej Trojice, starý cintorín, Centrum voľného času, Malacký kaštieľ, Zámocký park, synagóga, Pálfiovská lipa).  Pre menej zdatných turistov je pripravený malý okruh Kamenného chodníka (cca 40 min.), ktorý zahŕňa pamiatky v centre mesta. Fyzicky najnáročnejším je okruh pre cyklistov. Po absolvovaní veľkého okruhu mestom sa táto skupina vydá do neďalekých Veľkých Levár, kde navštívi Habánske múzeum a cez Malé Leváre a Gajary sa vráti späť na Kláštorné námestie do Malaciek. Cyklisti musia byť vystrojení podľa pravidiel účastníka cestnej premávky.  Každá skupina turistov bude mať svoj doprovod z radov organizátorov.

ZKameň s tabuľkou pri lipe vedľa budovy mestského úradu

Pre všetkých, ktorí absolvujú ktorýkoľvek okruh, je pripravené v cieli na Kláštornom námestí prekvapenie a vedomostný kvíz, ktorého vyžrebovaní víťazi získajú balíčky zložené z predmetov a publikácií mesta. Súčasne si na niekoľkých miestach budú môcť návštevníci zakúpiť reklamné predmety mesta a novú publikáciu Malacky na starých pohľadniciach za zvýhodnenú cenu 10 €.

O občerstvenie turistov sa postarajú naše babičky z Klubu dôchodcov, v kultúrnom programe na Kláštornom námestí vystúpi folklórny súbor Macejko, mažoretky Danielita, hudobná skupina Tonik a žiaci ZUŠ. Klienti neziskovej organizácie Vstúpte vernisážou v priestoroch kaštieľa otvoria výstavu svojich prác venovanú Malackému kaštieľu. Práce vznikli v rámci projektu Malacky bez bariér podporenom Nadáciou Pro Malacky, Nadáciou SPP a Naftou a.s. Centrum voľného času si na tento deň pripravilo happening pre deti, mladých ľudí aj ich rodičov – ukážka tradičných remesiel, tvorivé dielne, vystúpenia talentovaných detí, skákacie hrady, súťaže – to všetko čaká na návštevníkov Kamenného chodníka počas soboty v priestoroch Centra voľného času. Súčasťou Dní cestovného ruchu bude aj finančná zbierka určená na rekonštrukciu kaštieľa v Zámockom parku.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.