Na čo sa môžeme tešiť počas divadelného festivalu?

Brány divadelného festivalu Zejdeme sa na hambálku sa počas tretieho ročníka slávnostne otvoria dnes o 19.00 hod. v Kultúrním domečku – v priestoroch malackého kina na Hviezdoslavovej ulici. Na čo sa môžete hneď na úvod festivalu tešiť? Organizátor prehliadky, teda Divadlo na hambálku, stavil na skutočnú divadelnú lahôdku. Do Malaciek zavíta Zuzana Kronerová so svojou „one woman show“…

Divadlo Černá labuť (CZ) – Willy Russel: Shirley Valentine

„Rada si tresnem pohár vína, keď varím, stena, počuješ?“ začína svoje predstavenie o osamelej starnúcej žene Shirley Valentine herečka Zuzana Kronerová. Vzápätí predvádza neuveriteľnú zmes gagov, emócií a postáv tak vynikajúco, že aj banálne, životom otrepané vety mení na perly. Shirley Zuzana totiž predvádza koncert vyzretého herectva..

Viac informácií nájdete na: www.cernalabut.cz

Vstupné: 9 €

Štvrtok

Rovnako ako streda, aj celý štvrtok 16. septembra 2010 sa bude niesť najmä v znamení profesionálov. Hneď ráno poteší deti z malackých základných škôl Bratislavské bábkové divadlo s hrou Perníková chalúpka. O 17.00 hod. sa v Galérii MCK na Záhoráckej ulici v Malackách uskutoční vernisáž výstavy herca Alfreda Swana, ktorý je krstným otcom a dlhoročným podporovateľom a fanúšikom Divadla na hambálku. Na vernisáži si budete môcť so známym hercom aj podiskutovať. Vstup je voľný.

Ďalším štvrtkovým kultúrnym bonbónikom bude o 19.tej hodine v Kultúrním domečku predstavenie študentov herectva bratislavskej VŠMU, s ktorými sa predstaví aj náš divadelný kolega z DNH Michal Režný.

Malá scéna VŠMU Bratislava – Július Barč-Ivan: 3000 ľudí

„Svetová hospodárska kríza.“ Je to ešte stále len titulok v novinách alebo je to už skutočnosť dotýkajúca sa každého z nás? V 30.rokoch minulého storočia ochromila prakticky celý svet a pripravila milióny ľudí o prácu a živobytie. Július Barč-Ivan vo svojej hre bojuje – prostredníctovm svojho akčného hlavného protagonistu – za záchranu troch tisícov amerických robotníkov, ktorí majú prísť o prácu. Kde je hranica medzi vierou a naivitou?

Viac informácií nájdete na: www.malascena.sk

Vstupné: 5 €

Piatok

Festivalový piatok 17. septembra 2010 sa začne predstavením pre študentov, aby aj oni mohli vdýchnuť trochu divadelnej atmosféry festivalu Zejdeme sa na hambálku v Malackách.

Poobede budú zase pokračovať študenti – tento raz však nie ako diváci, ale priamo na javisku Spoločenského domu MCK, keď sa o 15:30 hod. predstavia mladí nádejní herci z malackého gymnázia.

Divadlo Gymal pri Gymnáziu 1.mája Malacky – Genie in a bottle

Prváci štvorročného štúdia si založili divadelný súbor v minulom školskom roku. S pripravenou scénkou v angličtine sa v apríli 2010 zúčastnili na Divadelnom festivale v anglickom jazyku v Nitre, ktorý organizovala Univerzita Konštantína Filozofa. Ďalší študenti gymnázia, ktorí navštevujú ZUŠ v Malackách, im pod vedením výtvarníčky Rozálie Habovej pomohli zhotoviť kulisy. Študenti získali na spomínanom festivale prvé ocenenie. Príďte ich podporiť a pozrite si ich anglickú rozprávku o Aladinovej lampe v súčasnom prostredí.
Vstup voľný

Gymnazisti vás naladia a pripravia na ďalšiu mládežnícku lahôdku. Divadelný súbor LDO z malackej Základnej umeleckej školy sa zahryzlo do divadelného kúska Jakuba Nvotu upraveného Katarínou Trenčanskou – Macbeth, ktorý si môžete vychutnať o 17-tej hodine v Spoločenskom dome. Vstup na predstavenie je tiež zadarmo.

Vo večerných hodinách sa už na javisko Kultúrního domčeka prihrnú profesionáli. O 19-tej hodine sa môžete tešiť na Jánošíka v podaní Starého divadla Karola Spišáka Nitra.

Staré divadlo Karola Spišáka Nitra – Jozef Mokoš: Jánošík

Inscenácia, ktorá pred vami odhalí pozadie vzniku legendy o slovenskom národnom hrdinovi – zbojníckom kapitánovi Jurajovi Jánošíkovi, ktorý vraj „ bohatým bral a chudobným dával“ a ktorý vo veku 23 liet v Liptovskom Mikuláši za rebro na šibenici odvisol. Inscenácia Jánošík je súčasťou medzinárodného slovensko-česko-poľského projektu Jánošík, ktorého výsledkom je spoločná trojjazyčná inscenácia divadiel z Hradca Králové, Varšavy a Starého divadla Karola Spišáka z Nitry. U nás sa súbor z Nitry predstaví so slovenskou verziou inscenácie.

Viac informácií nájdete na: www.staredivadlo.sk
Vstupné: 5 €

Piatkový večer zakončia profesionálni herci z mladého súboru KBT, ktoré vzniklo v roku 2007 ako spoločná aktivita Divadelného ústavu a Vysokej školy múzických umení v Bratislave v rámci projektu Mliečne zuby. Cieľom Mliečnych zubov je dať šancu mladým talentovaným tvorcom, ktorí ešte nerealizovali inscenáciu v podmienkach profesionálneho divadla. Slúži na uvádzanie nových autorských divadelných projektov a inscenácií mladých tvorcov. Na ich predstavenie Žena cez palubu si môžete zarezervovať lístky na piatok o 22:00 hod. v priestoroch Spoločenského domu.

Divadlo Mliečne zuby – Ria Kotibal: Žena cez palubu

Tri mladé ženy. Na prahu dospelého života. V ženských priestoroch, v ženských situáciách, v ženských rozhovoroch. O mužoch? Aj. Najmä však o… Nahliadnite spolu s nimi do tajného sveta ženskej kabelky, hlavy aj duše. Každá hudie o svojom a predsa si rozumejú. Niekedy sa vzájomne poľutujú a o pár minút nato poohovárajú. Nemôžu žiť spolu, ale ani bez seba. „Osudový problém možno nevyrieši kamarátka cez telefón, prinajmenšom jej však opíšem každý detail tohto dňa! Keď nás nechápu muži, zvládneme to samy.“

Inscenácia bola nominovaná na cenu Dosky v kategórii Objav sezóny 2008/2009.

Vstupné: 4 €

Sobota

Sobota 18. septembra 2010 sa na divadelnom festivale Zejdeme sa na hambálku začne trochu netradične. O desiatej hodine sa spustí na trávnatej ploche pred Spoločenským domom MCK v Malackách Medzinárodný výtvarno-hudobný projekt Mithote.

Už ste niekedy zažili akčnú maľbu? Že nie? Tak sa príďte pozrieť na medzinárodný projekt Mithote maliarky a sochárky Denisy Bogdalíkovej a Dj Mira. Ide o interaktívnu maľbu spojenú s hudbou. Každý môže prispieť svojou troškou a každý sa tak môže stať aspoň na malú chvíľu umelcom. Odmenou za niekoľkohodinové snaženie bude pre všetkých zúčastnených nielen výsledný obraz, ale aj jedinečná atmosféra. Vstup na toto pudujatie je voľný. Viac informácií nájdete na: www.bogdalikova.eu

O 14-tej hodine už budú v Kultúrním domečku pokračovať mladí herci z Divadelného súboru LDO ZUŠ Malacky, ktorí predvedú, ako vyzerá Prvá láska nastorako. Onedlho ich na javisku vystriedajú o niečo satrší kolegovia zo Štúdia mladých Divadla na hambálku, keď o 16-tej hodine zahrajú predstavenie s názvom Casting. O hodinu a pol sa už v Spoločenskom dome rozpúta Boj o hambáleček. Ide o súťaž v improvizácii, v ktorej si deti zmerajú svoje sily a schopnosti v hraní krátkych scénok na rozličné témy. Vstup na obidve mládežnícke prestavenia aj improligu je voľný.

V divadelnom maratóne budú pokračovať o 19-tej hodine ochotnícki herci zo spriateleného Záhoráckeho divadla Senica, ktoré zahrá v Kultúrním domečku svoje predstavenie v záhoráčtine…

Záhorácke divadlo Senica – Jozef Moravčík: Zmrnený čert

V zapadnutej dedinke kdesi na Záhorí sa nešťastník Jaska chystá obesiť, keď v tom prichádza čert a sľubuje mu lepší osud. Ako sa to skončí sa diváci dozvedia v tejto trpkej komédii, ktorá je inšpirovaná biblickou tématikou. Hru napísal bieloruský autor Siarhej Kovaľov a do záhoračtiny ju preložil a upravil Jozef Moravčík Jakubovec.

Vstupné: 4 €

Viac informácií na: www.zahorackedivadlo.sk

Keďže je sobotný večer venovaný neprofesionálnym divadlám, o 22:00 sa v Spoločenskom dome predstaví festivalový nováčik – Celkom malé divadlo Žemberovce, založené na činohernom poňatí divadelného predstavenia, v ktorom je na základe poetiky obrazu a dramatického textu zvýraznená komplikovanosť medziľudských vzťahov. Divadlo sa špecializuje výsostne na inscenácie komorného charakteru a jednu z nich si môžete vychutnať aj v Malackách…

Celkom malé divadlo Žemberovce – Zdeněk Podskalský: Návšteva mladej dámy

Recitál je venovaný najmä láske a niečomu takému všeobecnému, a pritom paradoxne originálnemu, akým je spolužitie muža a ženy.

Vstupné: 3 €
Viac informácií nájdete na: www.cmd.dosky.sk

Nedeľa

Posledný deň festivalu, 19. septembra 2010, otvorí o 16-tej hodine v Kultúrním domčeku súťaž o najlepšieho detského diváka Divadelnej sezóny 2010/2011. Všetky deťúrence sú vítané na predstavení v podaní Bratislavského bábkového divadla, ktoré predstaví deťom známeho vrabčiaka.

Bratislavské bábkové divadlo – Perníková chalúpka
Vstupné: 2 €
Viac informácií nájdete na: www.babkove-divadlo.sk

Tak, ako aj počas minulých ročníkov, aj tento rok sa na festivalovom javisku predvedú aj domáci herci z Divadla na hambálku. Ak ste náhodou ešte nevideli našu najnovšiu hru, nezabudnite si naplánovať návštevu Kultúrního domčeka na nedeľu 19. septembra 2010 o 19-tej hodine. Inscenácia slávnostne ukončí festival.

Divadlo na hambálku – Robert Thomas: Osem žien
Zdá sa, že osamelé sídlo na francúzskom vidieku je dokonalým miestom pre zločin… Detektívka sľubuje najmä napätie a prekvapivé rozuzlenie. Dcéra sa vracia domov na vianočné prázdniny. Po milom privítaní však na všetkých čaká nemilé prekvapenie. Marcel, pán domu, bol zavraždený! Podozrivé sú všetky ženy v dome… Ktorá z nich vraždila?
Vstupné: 3 €

Viac informácií: www.divadlonahambalku.sk/stranka/osem-zien

Vstupenky na jednotlivé predstavenia, prípadne zvýhodnenú permanentku na celý festival si môžete kúpiť v pokladni Kultúrniho domečka, ktorá je otvorená vždy 2 hodiny pred každým filmovým či divadelným predstavením.

Zdroj: www.divadlonahambalku.sk

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.