Prioritou je otvoriť škôlku na Rakárenskej v septembri

Zamietavé stanovisko k prijatiu dieťaťa do materskej školy dostalo minulý školský rok 85 rodičov, v tomto 22. Ide o deti, ktoré budú mať tri roky až v roku 2012. Riaditeľka MŠ Mgr. Mária Hudecová však predpokladá, že ich bude môcť prijať už v priebehu školského roka, kedy zvyknú počty škôlkarov v triedach kolísať. Celkovo v školskom roku 2011/2012 do škôlok nastúpi 582 detí. Od septembra by mali brány otvoriť okrem Kollárovej, Štúrovej, Bernolákovej, Hviezdoslavovej, prvýkrát aj na Rakárenskej. Sprevádzkovanie spomínaného objektu je jedna z aktuálnych priorít mesta.

Školkárov v Malackách už bude takmer šesťsto.

Alternatívu, ktorá vyrieši problém nedostatočnej kapacity v malackej materskej škole, vybrali noví poslanci na prvom pracovnom zasadnutí 27. januára. Tento problém zdedili z predchádzajúceho obdobia, kedy o rôznych možnostiach rokovalo mestské zastupiteľstvo viackrát, aj v júni a septembri 2010 (pozri príspevky http://malackepohlady.sk/?p=4488 a http://malackepohlady.sk/?p=4570). Súčasný poslanecký zbor jednohlasne odobril odkúpenie (zámenu) nehnuteľností v areáli Detského domova (DD) Macejko na Rakárenskej ulici. Predmetom zámeny je dom na Hviezdoslavovej ulici po rekonštrukcii realizovanej mestom s hodnotou do 350 000 € (podľa prijatého uznesenia 13/2011). Pôvodne sa predpokladalo, že toto riešenie zabezpečí nových 72 miest, no je ich takmer dvojnásobok – 120. V nových elokovaných triedach bude pracovať 19 zamestnancov.

Tohtoročný zápis sa uskutočnil v priebehu apríla.

Aktuálny stav budovy si v sprievode riaditeľky DD Mgr. Daniely Horínkovej a riaditeľky MŠ Mgr. M. Hudecovej prezreli členovia Komisie pre vzdelávanie, mládež a šport pri MsZ 13. 6. Priamo na mieste sa zoznámili aj s plánovanými úpravami budovy na základe projektovej dokumentácie. Podľa prednostu MsÚ Ing. Dušana Vavrinca je mesto z finančného hľadiska na rekonštrukciu pripravené. Momentálne sa realizuje verejné obstarávanie, podmienkou pre dodávateľa je realizácia do 1,5 mesiaca. Celý proces sa nedal urýchliť, keďže mestu schválila banka úver len 21. apríla.

Členovia komisie sa zhodli v tom, že je nevyhnutné kvalitne realizovať 1. etapu vedúcu k sprevádzkovanie k začiatku školského roka. V súvislosti s novými triedami na Rakárenskej treba spomenúť, že už pri zápise avizovalo viacero rodičov nespokojnosť s umiestnení svojho dieťaťa v tomto zariadení kvôli veľkej vzdialenosti od miesta bydliska. Odvolanie v tejto veci podalo asi desať rodičov. Aktuálne možnosti MŠ od 1.9.2011 sú nasledovné (počet prijatých/kapacita): Bernolákova ul. 118/118; Hviezdoslavova ul. 88/86; Kollárova ul. 141/134; Štúrova ul.120/114; Rakárenská 115/120.

V minulom roku sa uskutočnila anketa, či by rodičom neprekážalo umiestnenie dieťaťa v škôlke na okraji mesta. Drvivá väčšina sa vyjadrila, že nie.

Informáciou o stave riešenia kapacitných priestorov pre MŠ sa bude v pondelok 20. 6. po 15.00 h zaoberať aj mestské zastupiteľstvo. Pôvodne bol tento bod programu zaradený na rokovanie vo štvrtok 16. 6.. Pre jeho zdĺhavý priebeh ho po 12 hodinách primátor odročil na pondelok.

6 komentárov
  1. rodic z MŠ Kollarova
    rodic z MŠ Kollarova hovorí:

    Som jednym z rodicov, ktoreho dieta ma tu „cest“ byt novym ziakom na Rakarenskej ulici. Nikto zodpovedny z MS Kollarova o takejto alternative s nami rodicmi nehovoril, len sme dostali dorucenku, ze nase dieta bolo preradene na Rakarensku ulicu. Znie to ako paradox, nakolko som do anonymnej ankety vyplnil aj svoje meno s tym, ze nemame zaujem navstevovat skolku na periferii i keby bola akokolvek nova, pekna a v krasnom lesnom prostredi ako pisali. Spravanie a jednanie p. riaditelky absolutne nezodpoveda zakladnym pravidlam korektneho jednania a uz vobec neberie ohlad na „predmet ich zriadenia“ – na nase deti.

  2. Katarina Sojakova
    Katarina Sojakova hovorí:

    Troska ma matu cisla, co ste uviedli pri pocte prijatych deti na jednotlive budovy a ich kapacita. Ako pocitam, tak pocitam, je tam 15 deti, ktore su navyse. Z toho 5 deti este moze ist na Rakarensku.. a co tych zvysnych 10 deti? Tie pojdu kam?

    A velmi ma zaujima, ako sa bude riesit situacia, ked Rakarenska nebude v septembri nahodou sprevadzkovana. Co potom s prijatymi detmi do tejto skolky? Ovplyvni to chod a rozmiestnenie v ostatnych skolkach?

  3. Lucia Vidanová
    Lucia Vidanová hovorí:

    Matematicky vyjadrené aktuálne počty prijatých detí sú vyššie ako kapacita, predpokladám, že pôjde o výnimky (voľakedy bolo možné požiadať o výnimky v triede, podľa smernice v nej mohli byť tak dve deti nad limit). Toto je však moja domnienka, môžem sa spýtať riaditeľky. Začiatkom júla som si s ňou dohovorila stretnutie v priestoroch na Rakárenskej s tým, že chcem spraviť fotoreportáž. Zároveň jej môžem položiť aj tie zvyšné dve otázky :).

  4. Natasa
    Natasa hovorí:

    Ako informovala pani riaditelka na zasadani Komisie pre vzdelávanie, mládež a šport, deti, ktore su „navyse“, budu umiestnene rovnomerne vo vsetkych alokovanych triedach skolky. Je mozne poziadat o vynimku z poctu deti v triede a pani riaditelka na zaklade skusenosti predpoklada, ze to bude prislusnym uradom povolene. Informovala aj o 10 rodicoch, ktori si podali odvolanie ohladom umiestnenia ich dietata a ze vsetky odvolania bude schopna riesit. Dufam teda, ze sa to vyriesi k Vasej spokojnosti.
    Rekonstrukciu na Rakarenskej ma „pod palcom“ prednosta mestskeho uradu pan Vavrinec. Sam sa vyjadril, ze ma mimoriadny a osobný záujem na tom, aby všetky práce boli dokončené do termínu. Takze treba verit, ze sa to podari.

  5. zuzana
    zuzana hovorí:

    A co s detmi ktore nemohli byt prijate pre nedostatok miesta. Kde ich mame umiestnit, ked vsade pisete ze ze pocet je kolisavy a v priebehu roka sa to moze zmenit, ked uz teraz maju kapacitu skolky na 110% preplnenu. A do skolky su prijate aj deti od 2 rokou ktpre by mali navstevovat jasle ale mesto vsetko porusilo a teraz je problem dat dieta do skolky od 3 rokov, 2 rocne deti sa vyucuju s 3,4 rocnymi detami cim brzdia vyvoj starsich deti????????????

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.