Zlatý kríž a odkaz v plastovom obale alebo Návrat kríža na vežu

Takmer pred mesiacom sme sledovali skladanie kríža z veže františkánskeho kostola a s napätím sme očakávali posolstvo v guli pod krížom. Včera sa zišla na školskom dvore pod vežou skupinka Malačanov, aby sa zúčastnila umiestnenia kríža naspäť na jeho pôvodné miesto. Nechýbalo ani posolstvo do budúcnosti.

Návratu kríža predchádzalo odstránenie pôvodnej strešnej krytiny nalepenej priamo na betónovej časti veže (fotka dole) a jej nahradenie novou (na fotografii hore).

p6250257.jpg

Pred mesiacom sa v guli pod krížom našli písomnosti z dôb minulých (preklad maďarskej listiny z roku 1916 je zverejnený na stránke www.malacky.sk; staršia listina z roku 1737 sa „objavila“ neskôr a čaká na preklad) a niekoľko mincí. Tieto vzácne materiály budú uložené vo farskom archíve, hoci niekedy sa zvyknú vracať naspäť do veže, aby si ich mohli prečítať ďalšie generácie (napríklad naposledy v Trnave).

veza201.jpg

Na fotografiách vidíme nové posolstvo, pripravené na vloženie do gule s cieľom informovať Malačanov v budúcnosti o súčasnom stave. Autorom textu listiny je vdp. dekan Štefan Rusňák, ozdobným písmom ju napísala Jana Sedláková. V listine sa píše o okolnostiach, za akých prišlo k rekonštrukcii veže (poškodenie počas víchrice na konci zimy), ďalej obsahuje stručný popis vývoja od roku 1916 a mená predstaviteľov cirkvi a štátu v súčasnosti. Druhú listinu napísal zástupca primátora mesta Ing. Jozef Bulla. K listinám sa „pribalili“ aj súčasné slovenské mince a pamätná minca Malaciek pri príležitosti 800-výročia prvej zmienky o meste.

veza202.jpg

veza203.jpg

Na obrázku kaplán Pavol Póša uzatvára tubus s posolstvom. Vidíme tu aj pozlatený kríž a guľu.

veza204.jpg

veza205.jpg

Dekan Š. Rusňák posväcuje kríž za prítomnosti skupinky Malačanov. Na ďalších fotkách si môžeme pozrieť detaily kríža s príslušenstvom.

veza206.jpg

veza207.jpg

veza208.jpg

Pôvodne sa uvažovalo, že starý kríž sa uloží v lapidáriu v kryptách pod kostolom a na vežu pôjde replika, ale nakoniec sa na vežu vrátil pôvodný kríž, ktorý bol spevnený. Pozlatený bol v Pezinku.

veza209.jpg

Detailný záber na „tubus“ obsahujúci nové posolstvo. Pekný, aj s obrázkom pápeža Benedikta XVI. Ale… Maličké porovnanie. Písomnosti a mince, ktoré boli do gule vložené v roku 1916, boli v kovovej schránke obalené kožou. Bola vojna, ale kompetentní si dali záležať, aby sme si mohli prečítať, čo nám chceli povedať. Nie som odborník, aby som mohol hovoriť o tepelných podmienkach v guli na veži a o tom, aké materiály je najvhodnejšie použiť. No mám pocit, že plastový obal, priesvitná lepiaca páska a text na tzv. pauzovacom papieri (všetko použité pri aktuálnom posolstve) nie je to pravé, čo zachová nejaké informácie pre Malačanov o sto alebo dvesto rokov. A tak mi pripadá, že včera sa dôraz kládol na všetky formálne stránky okolo posolstva tu a teraz, aby to pekne vyzeralo, no na to, či sa odkaz naozaj dostane v zrozumiteľnej podobe k tým, ktorým je určený, sa zabudlo. Nejako mi to nejde dokopy s obsahom slova posolstvo. Nevyznám sa v tom. Ale ako spieva Pavel Dobeš: Nechce se vždycky smát anebo brečet, nedá se vždycky všemu rozumět… Poďme sa radšej pozrieť na ďalšie fotky.

veza210.jpg

Pohľad zdola na „trasu“, ktorú absolvoval kríž aj guľa.

veza211.jpg

A pohľad zhora.

veza212.jpg

Jeden z posledných záberov na vežu bez kríža. Dole vidíme guľu zabalenú v deke, aby sa nepoškodila.

veza213.jpg

A detailný pohľad.

veza214.jpg

Po guli putoval hore aj kríž.

veza215.jpg

veza225.jpg

A už je kríž na svojom mieste.

veza226.jpg

veza227.JPG

Zlatý kríž možno vynikne, keď naň zasvieti slnko, ale pri počasí, aké bolo včera, sa trochu stráca. Môžeme ho porovnať s čiernym krížom na bašte na Radlinského ulici, ktorý bez problémov vidieť z diaľky. Zdá sa mi, že ľudia v roku 1916 boli múdrejší, ako by sme si možno mysleli. To, ktorý kríž je krajší, je samozrejme vec názoru.

veza216.jpg

Na ďalších fotkách sú zábery z veže približujúce rekonštrukciu z netradičného pohľadu.

veza217.jpg

veza218.jpg

veza222.jpg

Na nasledujúcich fotkách je vidieť strešnú krytinu, ktorú ešte čaká výmena.

veza219.jpg

veza220.jpg

veza223.jpg

A môžeme si všimnúť aj ďalšie kríže, ktoré sú umiestnené na streche kostola.

veza221.jpg

veza224.jpg

7 komentárov
  1. M!ro
    M!ro hovorí:

    Fajn fotoreportaz, dakujem za vsetkych Malacanov, ktori sa nemohli zucastnit:)

    Este k tomu odkazu – myslim ze by bolo pre historiu cennejsie, keby sme posolstvo vytlacili na beznej tlaciarni, aku pouzivaju na fare (MU) na kvalitny papier a dali ten list zaliat do folie. No a nasledne ulozili do nejakej chromovej schranky…O dnesnej dobe by to urcite povedalo viac, ako snaha o „historizovanie“ uz zaziva. Ved rukou dnes uz takmer nikto nepise a takym ozdobnym pismom uz vobec nie… Casto v dnesnej dobe zabudame na to, ze pamiatky, alebo minulost boli vzdy len nostalgickou sucastou zivota a len malokedy obdivu, alebo napodobnovania (Jasne, klasicizmus-renesancia-antika, ale to je trosku ine:) ). Neviem si prestavit, ze by sa vo vezi naslo posolstvo z roku 1916 a bola by tam listina tvariaca sa ako stredoveky text. Podla mojho nazoru je pre historiu lepsie zit a zanechavat po sebe stopy prirodzene (vratane posolstiev).

    Trvanlivost je vec ina, ale tu budu snad zabezpecovat mince. Ved uz o rok budu minulostou, tak som rad, ze ste to takto stihli:)

  2. tomas
    tomas hovorí:

    no zda sa, ze to bola dolsova historicka chvila, skoda len ze pritiahla pozornost len hrstky Malacanov. Staronovemu krizu zelam co najmenej zasahov bleskov a ulozenemu odkazu, aby vydrzal co najdlhsie a aby si ho ludia v buducnosti precitali pri prijemnejsej prilezitosti ako pri nutenej oprave strechy 🙂 …

  3. Pika
    Pika hovorí:

    Ten plastovy obal ma tiez zaujal. :0 Píses o teple vplyvajucom na gulu/plast. Co sposobi uder blesku? :0 Myslim ze toto malo byt trocha poriesene…

  4. Andrea
    Andrea hovorí:

    Dakujem Matovi, ze som sa aspon takouto formou mohla dozvediet nieco viac o posviacke kriza. Je mi luto ze taku historicky zaujimavu chvilu (ved nedeju sa take veci kazdy den) uskutocnili v pracovny den doobeda….Mozno by sa bolo zucastnilo aj viac ludi ako len spominana hrstka, zial vacsina z nas je v zamestnani a nemohli prist. Mozno by bolo byvalo lepsie keby to bolo aspon v sobotu, to by som urcite nechybala..Co uz, dakujem aspon za skvelu fotoreportaz….;)

  5. Gaba
    Gaba hovorí:

    Zlatý kríž vôbec nepasuje k tradičnej šedej farbe františkánskeho kostola (našťastie tu zvíťazil zdravý rozum a tá sa zachovala), a je symbol skôr bohatstva ako chudoby, ktorú hlásali františkáni. Pôvodná replika bola krajšia a praktickejšia. Ale proti vkusu žiaden dišput. Myslím si, že o takýchto záležitostiach by malo každopádne rozhodovať viac ľudí, hlavne malačanov a odborníkov. Správca farnosti nemusí byť odborník v každej oblasti a nemyslím si ,že toto je ten správny spôsob ako sa zviditeľniť (aj keď o to tu asi ide).

  6. T
    T hovorí:

    Mila Gaba!
    Plne s Tebou suhlasim, ze zlaty kriz vonkoncom nepasuje k sedej farbe kostola, mohla sa zvolit ina farba…

    Neda mi vsak nezareagovat na Tvoj argument, co sa tyka spravcu farnosti…Spravca farnosti si nemysli, ze je odbornikom v kazdej oblasti….preto, ak nieco robi, prizyva si aj odbornikov na konzultacie, minimalne ak ide o projekty za niekolko milionov korun. A ak si prizve odbornika a ten mu nieco poradi, tak je velky predpoklad, ze sa asi o jeho nazor oprie. Nemam vonkoncom pocit, ze sa spravca farnosti chce tymto sposobom zviditelnit, skor, ci neskor, by ten kostol /kriz potreboval rekonstrukciu a ci by to stihol tento spravca farnosti, alebo iny…..urcite by to v kratkej dobre prislo…

    Zda sa mi byt neferove, aby sme kvoli farbe na krizi (i ked sa nam nepaci) tvrdili, ze sa niekto chce zviditelnit,…to sa mi zda byt az komicke….

    Malacania vedeli, ze kriz je dole, vedelo sa predpokladat, co sa s nim bude diat, tak nerozumiem, ak su nejake otazky alebo nazory na zlepsenie, co brani vam, co k tomu nieco mate, prist v 21. storoci do sidla spravcu farnosti a porozpravat sa s nim, predostriet mu svoje pohlady, nazory…..nemyslim, ze by bol az taky nevychovany a minimalne vas neprijal a nevypocul…..

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.