Opäť o pár stromov v meste menej…

Viacerých z nás zaskočil výrub snáď najväčších stromov v centre mesta nachádzajúcich sa v blízkosti malackého nadjazdu na ulici Na brehu. Prvý pokus o výrub stromov skončil tragicky, smrťou jedného z drevorubačov, druhý sa už „vydaril“. Aký bol dôvod tohto drastického zásahu?

Skutočnosť, že v Malackách máme k stromom a k zeleni špecifický vzťah, je známa vec. Na jednej strane existuje snaha niektorých mestských úradníkov novú zeleň vysádzať, na druhej strane dochádza k drastickému drancovaniu lesov v okolí Malaciek v prospech nezmyselných priemyselných parkov a rôznym iným ekonomickým záujmov jednotlivcov a vo všeobecnosti k úbytku plôch verejnej zelene v meste.

Ako je možné sa dočítať na teletexte emTv, dôvodom výrubu stromov je plánovaná investičná aktivita spoločnosti Vojenské lesy, š.p., všeobecne známou pozitívnym vzťahom k prírode. Či sa plánované stavebné aktivity tohto štátneho podniku nedali uskutočniť inak a bez výrubu stromov, teraz už nie je podstatné, keďže stromy ležia už úhľadne nakrájané na zemi a pripravené na odvoz. Avšak čo ma zarazilo najviac, je vyjadrenie pána Štrupla z CHKO, ktorý sa pre emTv vyjadril, že „proti výrubu Správa CHKO nenamietala, pretože vzhľadom na vek stabilita stromov je už slabšia a najmä pri nepriaznivom veternom počasí padajúce konáre môžu ohroziť majetok a život ľudí“.

Je neuveriteľné, že také slová vypustí do sveta zamestnanec štátneho orgánu, ktorého úlohou je prírodu chrániť. Ak by sme sa mali riadiť zlatým pravidlom obsiahnutým v tejto jedinej vete, dovoľujem si navrhnúť výrub všetkých starých stromov počnúc Zámockým parkom a končiac na Kláštornom námestí, pretože vzhľadom na svoj vek môžu ohrozovať životy bezbranných Malačanov. Myslím, že po skúsenostiach z uplynulých rokov je už všeobecne známe, že ak fúka poriadne veľký vietor, lietajú nielen konáre zo zdravých stromov, ale rovnako aj celé zdravé stromy vrátane koreňov, strechy alebo autá.

Veď tu sa predsa vyrúbali stromy pre záujem a na základe žiadosti investora – nie z dôvodu, že by ohrozovali bezpečnosť. Ak by to tak bolo a táto skutočnosť je podložená aj odborným posudkom znalca v danej oblasti, som ticho a pýtam sa, prečo ich teda Správa CHKO, resp. príslušný orgán ochrany drevín nenavrhla vyrúbať už skôr. A prečo sa teda nevyrúbali aj zvyšné stromy, ktoré už nesusedia s pozemkom Vojenských lesov? Tie už neohrozujú majetok a zdravie občanov? O aké stromy teda musí ísť, aby CHKO vôbec mala k výrubu námietky?

Ak sa pýtate o čo mi ide, budem úprimný. Hovorme na rovinu, že stromy boli vyrúbané na žiadosť investora a neobaľujme to to do podobných zľahčujúcich fráz, ktoré majú takéto nezmyslené a drastické výruby v meste bagatelizovať. O zdravotnom stave stromov si môžete spraviť menšiu predstavu z fotografií. Zostáva už len jedna nezodpovedaná otázka – ktoré stromy budú nasledovať?


Foto:

Miro Konečný
Martin Marek

38 komentárov
  1. Dany
    Dany hovorí:

    Zalostny a poriadnej kritiky hodny cin!!!!! Zasa sa raz ukazalo to, aky je vztah Malaciek k zeleni. Mesto sa stava neutulnou betonovou dzunglou, navyse aj velkym architektonickym chaosom. Za posledne roky sa toho vyrubalo skutocne velmi vela. Uskutocnene vysadby su len slabou zaplatou. Nevieme si absolutne vazit zelen a co ma najviac hneva je nezaujem ludi o to, aby sa nieco v tomto smere zmenilo!!!!! To, ze su lesy v tesnom okoli Malaciek – napr. aj pri rybnikoch plne smeti, stavebneho odpadu, nabytku, chladniciek a vsetkeho mozneho dalsieho netrapi nikoho,,,Najdôlezitejsie je v Malackach hladat chyby v zeleni v centre mesta!!! Som takisto zvedavy co dalsie bude nasledovat…..Mimochodom ma nova zelen sancu vobec niekedy narast?? Myslim si, ze najma ta, ktora je vysadena okolo malackych supermarketov nema prilis velke sance. Ludia si jednoducho povedali, ze prejst rovno cez zahony je lepsie ako ich obchadzat. Toto je takisto mozne asi len v Malackach!!!! Zaujimave by mozno bolo taketo nieco pokutovat….

  2. es.te.
    es.te. hovorí:

    toto bola zatial najvacsia podpasovka, ktoru „malacky“ udelili „malackam“. nikdy by ma nenapadlo, ze hrubost a necitlivost takehoto typu dosiahne takto daleko. mesto ma „hubu plnu kecov“, lebo az CIN ukaze ako sa veci ozaj maju.
    dalsim otaznikom je o kolkych dalsi (nielen) stromoch v tomto meste bude vyneseny podobne absurdny rozsudok z ust ne-kompetentnych. ako tomu bolo doteraz. a my malacania len bezmocne prizerame. toto nieje zalezitost politiky, skor neinformovanosti, lahostajnosti a neschopnosti komunikacie cloveka s clovekom (v intimnej, osobnej rovine, tak v rovine spolocenskej). je to proste pruser. pruser vsetkych nas. zatial hajime len poziciu bezmocnosti!

  3. Anonym
    Anonym hovorí:

    pán Štrupl, CHKO: Tie stromy „su“, teda zial boli v absolutne perfektnom stave. Zdrave a silne. Bez chybicky. A to bolo zrejme uz pri prvom pokuse o ich vyrub. Teraz su mrtve. Velmi by ma zaujimali ozajstne dovody tejto a dalsich podobnych akcii v MA. Fakt nechapem co ta chcu VL stavat?

  4. Pika
    Pika hovorí:

    Je mi zle z tohto mesta… neskutocne sa hanbim, za to co sa tu deje. Vyrubeme setko zelene co sa este trocha hybe a na zalepenie oci postavime par mladuckych na miesto kde nam zavadzat nebudu…. HANBA!

    Mesto Malacky sa moze 100x reprezentovat ZAM.PARKOM ked cestou k nemu radsej zatvarate oci!

  5. Klíma
    Klíma hovorí:

    Nie som si istý, či to má cenu ďalej rozvíjať. Ceľkom chápem Vaše reakcie. Aj ja mám rád prírodu a snažím sa pre ňu urobiť, čo je v mojich silách. A nie len vo svojej práci. Pán Marek nespochybňoval by som odbornosť, ani zodpovednosť Ing. Štrupla. Výrub sa skutočne uskutočnil na základe žiadosti majiteĺa pozemku ktorým sú VLM š.p. Povolenie vydalo Mesto Malacky po zohladnení dôvodov uvedených v žiadosti, ale aj po zohladnení druhu stromov ich veku, umiestneniu a ďalším skutočnostiam. Samozrejme v rozhodnutí je uvedená povinnosť zabezpečiť náhradnú výsadbu 10 vzrastlých stromov na ulici na Brehu. Súhlasu a výrubu predchádzalo aj informovanie Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia o žiadosti na výrub drevín.

  6. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Pán Klíma,

    pána Ing. Štrupla nepoznám a jeho odbornosť rovnako nespochybňujem, vychádzam z toho čo bolo na emTV. Ale jeho odôvodnenie poskytnuté emTV mi z dôvodov uvedených v článku príde úplne absurdné. Na jednej strane vie vek vyrúbaných stromov len veľmi ťažko odhadnúť a na druhú stranu tvrdí, že vzhľadom na tento veľmi rámcovo odhadnutý vek sú stromy menej stabilné. To má byť názor odborníka? To je snáď sranda, nie?

  7. Anonym
    Anonym hovorí:

    PAN KLIMA.
    . . . A DALSI PODOBNI PANI (A DAMY)! TOTO TREBA DALEJ ROZVIJAT! TREBA TO BRAT VAZNE A NA ZODPOVEDNOST! ALE NIE SPOSOBOM ZBAVOVANIA SA VLASTNEJ ZODPOVEDNOSTI AKO ZE KTO TO VSETKO SCHVALIL A PODOBNE. TO ZE JE NIECO „OFICIALNE“ SCHVALENE NESCHOPNYMI A NEDBALIMI (PREPACTE ALE TAKTO MI TO Z TOHO VYPLYVA) NEZNAMENA, ZE TO MA NA SVEDOMI NEJAKA ABSTRAKTNA ZAKONADARNA SILA (MOC). JE TO O LUDOCH. O KAZDOM JEDNOM Z NAS!
    VSETKY VLADY KOMUNIKUJU SMEROM K OBCANOVI VELMI „ODBORNYM“, ABSTRAKTYM SPOSOBOM. MIESTO ABY SA JEDNODUCHO A HLAVNE PRIAMO POVEDALO (NAPISALO) O CO KOMU IDE, RADSE SA VOLI SLOVNIK TYPU „zohladnení dôvodov uvedených v žiadosti“ A „Výrub sa skutočne uskutočnil na základe žiadosti majiteĺa pozemku ktorým sú VLM š.p.“ NIKTO SA VLASTNE S TOHOTO NIC NEDOZVEDA. IBA TO CO UZ BOLO DAVNO DANE. SKODA TAKYCHTO „DOKOLA“ SLOV O NICOM.
    A NA MARGO P.STRUMPLA: A 6 ROCNE DIETA VIE ODHADNUT VEK STROMU ZRATANIM JEHO LETOKRUHOV. SAMOZREJME AZ PO VYRUBE. NAJLEPSIE VSETKY OKOLOSTOJACICH STROMOV. HANBA. TAKETO ARGUMENTY SU DOST ZAVADZAJUCE A SMIESNE! ANI TIE 6 ROCNE VAM TOTO NEZHLTNU!

  8. M!ro
    M!ro hovorí:

    Dobre miesto pre zivot ma opat o trochu viac miesta pre investicie…

    Investicie do kvality zivota sa vsak nenosia. Rad by som pripomenul panovi Klimovi aj ostatnym, ze v pripade zelene sa neda hovorit o kuse za kus, ale o ploche za plochu. Som zvedavy, ako investor zabezpeci to, ze na tom mieste pribudne niekolko sto mestrov stvorcovych zelenej plochy.

    Okrem toho, Malacky su dost bohate mesto, aby si mohli dovolit ten luxus rozhodovat o dalsich investiciach s rozumom. Za KAZDU CENU tu investicie NEPOTREBUJEME!

  9. Mival
    Mival hovorí:

    Priatelia, rozumiem vášmu hnevu, ale pokúsme sa schladiť vášne a začať uvažovať vecne. Zeleň v mestských častiach – parčíky, línie stromov, trávniky a podobne je takmer vždy výtvor človeka. Človek tieto stromy zasadil a tiež ich aj odstráni, keď určité funkcie, napr. estetické prestanú plniť. Alebo keď prerastli tak, že zasahujú do elektrického vedenia, chodníkov, múrov budov, alebo sú už prestarnuté, alebo, alebo….človek si nájde dosť dôvodov pre žiadosť na výrub. Na topoľ sa dokonca hádžu aj alergické reakcie, pričom je to úplný nezmysel. Páperie topoľov, ktoré je súčasťou drobného semienka, žiadne alergické reakcie nespôsobuje. Topoľ má iba smolu, že semená produkuje vo veľkých množstvách v čase kvitnutia tráv – ozajstných pôvodcoch peľových reakcií u alergikov. Ale to len na okraj.
    O konkrétny výrub topoľov na Ulici na brehu Vojenské lesy a majetky, ako majiteľ pozemku, riadne požiadali a dostali ho s podmienkou výsadby nových stromov. Je logické že budú sadiť mladé stromčeky namiesto mohutnych topoľov, pretože doteraz nikto lepší spôsob nevymyslel. Viem, že inú požiadavku na výrub pagaštanov na Zámockej im (VLM) Mesto nepovolilo. Zámocká ulica by sa mala v dohľadnom čase revitalizovať. Ak program JPD NUTS II projekt podporí, revitalizovať sa bude predovšetkým zeleň od budovy polície až po slimáka a budú tam osadené stĺpiky a smetné koše. Rozpočet projektu je 18 703 eur.
    Ing. Klíma sa snaží riešiť tieto požiadavky odborne a citlivo, výruby sa kompenzujú novou výsadbou, prípadne sa pristupuje k rotácii stromov, kedy sa vyrúbe iba časť stromov a urobí sa dosadba a výrub sa dokončí ďalšej etape. Niečo take sa bude diať na ceste od Vinohrádku do Pl. Štvrtku. Tiež sa mení aj druhová skladba novej výsadby. Breza a topoľ, teda stromy, ktoré sa využívali na rýchle ozelenenie sídlisk v minulosti a dnes už spôsobujú obyvateľom problémy sú nahrádzané vhodnejšími druhmi. Preto nateraz ostala časť briez na Záhoráckej a dosadba sa robila z japonských sakúr. Keď sakury povyrastú aj zvyšné brezy sa odstránia, lebo už majú hnilobou napadnuté vrcholce a pri silnom vetre padajú nielen konáre ale aj celé stromy – fotografia zničeného auta na Zahoráckej bola svojho času aj na stránkach eMTV. Majiteľ toho auta má už dnes asi iný názor na výruby stromov v meste že?
    V každom prípade treba rozlišovať medzi prírodným, alebo aspoň poloprírodným prostredím a umelou výsadbou, ktorá sa len na prírodu podobá. Z estetického aj ekologického hľadiska je cenná každá zeleň v meste, ale spôsob akým sa tvorí a udržiava je diametrálne odlišný. Ak v prvom prípade hájim minimalistické zásahy do prírodného prostredia, tak v druhom prípade obhajujem v plnej miere odborné zásahy – túto zeleň treba neustále sadiť, kosiť, orezávať, polievať, presádzať, prihnojovať, obmienať, ale to už najlepšie vedia sadovníci a záhradníci. Tak ich nechajme robiť si svoju prácu.

  10. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Mival: S tým čo ste napísali sa samozrejme viac-menej vo všetkom stotožňujem. Ale tu predsa nejde o žiaden odborný záhradnícky zásah s cieľom akejsi tvorby a údržby zelene – tu sa vyrúbali zdravé stromy, aké snáď nikde už v širšom centre nie sú, pretože to VLM chceli. Ak by bol potrebný odborný zásah, ktorý by mal zabrániť hrozbám na zdraví a živote a škodám na majetku, prečo sa teda neurobil už skôr? Mne sa jednoducho otáča žalúdok pri argumentácii typu – je to pravdepodobne starý strom, pravdepodobne už slabší a keď bude pravdepodobne fúkať, tak pravdepodobne budú padať konáre. Toto môžem povedať aj ja a nemusím byť na to odborník.

    Čo mi na tom celom vadí, je ten úbohý developerský spôsob argumentácie, ktorý sa v MA už nadobro udomácnil a evidentne sa mu tu stále dobre darí. Veď to poznáte – vyrúbali/zbúrali sme to preto, že to boli choré stromy,náletové dreviny/staré búdy, vysadíme/postavíme nové a hodnotnejšie a neopovážte niečo k tomu povedať. Toto je to o čom od začiatku hovorím, príkladov je veľa.

  11. Anonym
    Anonym hovorí:

    ani hnev ani vasne! len totalna bezmoc a smutok z mesta a „odbrornikov“, ktori si robia co chcu, bez ohladu na celok. slepa ulicka! toto je hlboka a prazdna brazda v psyche sucasneho ludsta . . . odludstenost a vytrhnutost z prirodnych rytmov. je to pruser nas vsetkych . . . . .

  12. aladar
    aladar hovorí:

    Dobry den,
    mam suseda. Ma nadherny vysoky strom. Mam ten strom rad, rad sa nan divam. Je to jeho strom. Je velky a stary. Nebezpečný. Zavadzia. Ohrozuje. Sused ho odstrani. Mal na to suhlas. Je mi smutno. Je to jeho strom, jeho pozemok. Jeho ten strom ohrozoval. Aj on mal k tomu stromu vztah. No musi ho uz vymenit….

  13. ianus
    ianus hovorí:

    Som zvedavý aký kurín tam vyrastie! Určite to bude silná konkurencia architektonickým skvostom tohoto mesta z okolia obchodného domu Jednoty. Pravdepodobne pôjde o garáže, aby páni lesáci mali kde zaparkovať tie Navarry, čo sa im nezmestia do ich prefabrikovaných garáží (viď druhá fotka).

    Začínam mať dojem, že dosť bolo vlády p. Ondrejku

  14. li
    li hovorí:

    zdravý človek nevitne zdravý krásny strom***bol to masaker***doslova a dopísmena**totálna bezcitnost***sklamanie sa nedá ani opisat**Malacky betonove mesto pre život!!! len tak dalej! zalejte nás do betonu!

  15. ianus
    ianus hovorí:

    pre Mivala:

    Kto a na základe čoho rozhodol, že tie stromy sú v takom stave, že ich treba vyrúbať?
    Existuje nejaký posudok od nejakého dendrológa alebo iného znalca?
    Čo konkrétne, mestu a jeho občanom prospešné, tam majú postaviť, že preto museli padnúť na pohľad zdravé stromy?
    Čo s týmto má revitalizácia Zámockej ulice? To ako vymeníme vám asfalt burani a držte hubu?

    Som zvedavý, kedy niekoho napadne, že napríklad park na Břeclavskej treba vyrúbať a postaviť tam nejaký polyfunkčný objekt na „prospech“ mesta. Časť z neho je už zlikvidovaná (za autobusovou zastávkou) a druhú stranu (pri kaplnke) už tiež načali

  16. Mival
    Mival hovorí:

    Výruby na území mesta Malacky sa riadia podľa VZN o zeleni, paragraf 8, odstavec 3:
    3) O asanácii (výrube) stromov alebo krovitých porastov rozhoduje orgán ochrany prírody podľa § 2, ods. 8. tohto nariadenia v zmysle platných právnych predpisov.
    Súhlas na výrub dreviny sa nevyžaduje:
    a) na stromy s obvodom kmeňa do 40 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou alebo krovitých porastov s výmerou do 10 m2, s výnimkou drevín rastúcich na území s II. alebo III. stupňom ochrany, na cintorínoch alebo ako súčasť verejnej zelene,
    b) pri obnove produkčných ovocných drevín, ak sa výsadba nových ovocných drevín uskutoční do šiestich mesiacov odo dňa výrubu, výrub je potrebné nahlásiť do 5 dní orgánu ochrany prírody,
    c) pri bezprostrednom ohrození zdravia alebo života človeka alebo značnej škody na majetku, výrub je potrebné nahlásiť do 5 dní orgánu ochrany prírody,
    d) na stromy s obvodom kmeňa do 80 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, ak rastú v súkromných záhradách alebo záhradkárskych osadách.
    ….tolko hovori nas miestny predpis. Ak ma ktokolvek pochybnosti, nech si vyziada informacie na prislusnom oddeleni na MsU – podla zakona o slobodnom pristupe k informaciam by mal tuto informaciu dostat. Ak zisti porusenie zakona moze podat trestne oznamenie. Taky je oficialny postup. Vsetko ostatne je mlatenie prazdnej slamy. Apropos, slama. Nikomu nevadi ze sa rok co rok zasadi psenica, jacmen, ovos a rok co rok nabehnu kombajny a tieto „zive tvory“ padnu za obet ludskej nenazranosti a zostane len slama? Kto rozhodol, ze topol ma vacsie pravo na zivot ako kukurica? Preco sa v utulkoch starame o macky a psikov a sucasne nas netrapi osud prasiatok, kralikov, kurciat, ktorymi si napchavame zaludky?

  17. O-N-A
    O-N-A hovorí:

    . . tak toto bolo trosku mimo misu > porovnavat polnohospodarske plodiny so stromami! uff . . trosku narocna filozofia.

  18. O-N-A
    O-N-A hovorí:

    . . je jednoduche a z historickeho hladiska kontraproduktivne ohanat sa zakon . . ale to je na diskusiu asi v inom casopriestore . . mysli, ze pes je zakopany inde . . a hlavne hodne hodne hlboko . . . . .

  19. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    ale veď predsa aj lesy kde sa stavia náš slávny PTPZ, golfové ihrisko a neviem čo ešte boli predsa vyrúbané legálne a nič to nemení na tom, že inak ako barbarstvo sa to nedá nazvať. nikto tu predsa nikoho neobviňuje z postupu, ktorý by bol v rozpore so zákonom. a k tým argumentom o prasiatkach a pšenici radšej nič písať nebudem, aj tak je jasné že v tomto sa nezhodneme 🙂

    a ešte aby sme boli presní, podmienky, kedy je potrebné žiadať o vydanie súhlasu s výrubom, rieši predovšetkým zákon o ochrane prírody a krajiny. o spomínanom VZN a mnohých iných, ktoré nám prešli cez komisiu viete iste dobre čo si myslím, nikdy som sa tým nejako zvlášť netajil.

  20. dagr
    dagr hovorí:

    …hmmm, neviem co vsetko naozaj je/nie je za tym, resp. co z toho este bude/nebude, kazdopadne ma momentalne napadaju len slova „hruuuza a otrasneee“

  21. ianus
    ianus hovorí:

    pre Mivala:

    ten predpis (www.malacky.sk/docs/vzn/vzn_2007_07.pdf) má aj § 10 (volá sa povinnosti pri odstraňovaní verejnej zelene a náhradné opatrenia), v ktorom sa okrem iného v ods.6 hovorí, že „v prípade že nič nebráni realizácii náhradných opatrení, náhradnú výsadbu uskutočniť pred odstránením zelene“.
    Evidentne máš z diskutujúcich najviac informácií a asi máš blízko k mestskému establishmentu a preto by som rád vedel, akú náhradnú výsadbu za spílené stromy VLM realizovali a kde.
    Ja som položil otázku, aký bol konkrétny dôvod na vydanie súhlasu na spílenie tých stromov.
    Je mi jasné, že formálny postup bol dodržaný, teda že VLM sa unúvali napísať žiadosť a mesto ju odsúhlasilo (§ 10 ods.1 vyššie uvedeného VZN). Toto VZN však nezaväzuje mesto ako orgán ochrany prírody (§ ods.8 VZN) automaticky každú žiadosť schváliť. Preto by som rád vedel, čo rozhodlo o osude tých stromov. Len pečiatka a podpis, alebo sa niekto seriózne zaoberal stavom tých stromov a dal si námahu spýtať sa odborníkov?
    Ak áno, prečo to nikto nikde neuvedie?
    Ak boli tie topole v zlom zdravotnom stave, prečo mesto každý rok povolilo, aby boli pod nimi umiestnené kolotoče, kde sa bavili deti?
    Celý postup v tejto veci skôr naznačuje, že mesto sa viac snažilo vyjsť v ústrety VLM, ako sa starať o životné prostredie svojich občanov.

    Zaujímavé je, že topole, ktoré rastú za susedným pozemkom a evidentne budú rovnakého druhu a veku, život a zdravie malačanov asi neohrozujú, keďže ostali stáť!

  22. obyvatel zahoria
    obyvatel zahoria hovorí:

    Pisal som to uz i na webovu stranku malaciek a zopakujem to i na tomto mieste. Je tych „par“ topolov skoda, tak ako je skoda kazdeho stromu. Ale je treba si uvedomit, ze tieto stromy by sa vo velmi kratkej dobe nebezpecne pre ludi. Pokial VLM urobia nahradnu vysadbu, o com nepochybujem, nemame naozaj za cim smutit. Z coho mi je vsak naozaj smutno je to, ze medzi Malackami a V.L. sa pripravuje pod zamienkou vystavby nejakych pochybnych hal v ramci Eurovalley vyrub 200 ha lesa (Kadubek). Pokusme sa tomuto zabranit. neviem vsak ako. Az ma niekto nejaky napad sem s nim. Pretoze tych „par“ topolov sa urcite nahradi, ale tento les nam uz nikto nevrati. Tak ako nam uz nikto nevrati vyrubany les pri Malackach. Mozno by sme mali pritlacit na nasich volenych zastupcov, ktori sedia v dozornej rade Eurovalley???? Neviem.

  23. Klíma
    Klíma hovorí:

    Podľa Vašich reakcií vidím, že Vám záleží na životnom prostredí. To som rád. V Malackách však chýba skutočná občianska iniciatíva, prípadne združenie občanov, ktoré by sa venovalo životnému prostrediu a s ktorým by sa dalo komunikovať. Anonymnou kritikou, ktorá je často založená na neúplných informáciách alebo tendenčných článkoch sa nič nevyrieši. Čo by ste povedali na to, keby sme sa stretli radšej osobne a o problémoch a možnostiach ich riešenia sa porozprávali? Ak to myslíte vážne a chcete preto niečo urobiť bolo by dobré konečne vyliezť z tých ulít a schovávania sa za anonymné príspevky.

  24. Mival
    Mival hovorí:

    to ianus: pokusim sa odpovedat aspon telegraficky, pretoze detailne informacie nemam a treba sa vzdy v tomto smere obracat na Mesto
    1/ akú náhradnú výsadbu za spílené stromy VLM realizovali a kde? VLM bude realizovat vysadbu stromov a zelene v danej lokalite na Brehu, po tom ako urobi úpravy na svojom pozemku – odstrani stare panelove garaze, zrejme vymeni aj ploty a dotvori svoj pozemok, pravdepodobne v tom style ako je tomu vpredu – stromy, jazierko (sice nic svetoborne, ale predsa len ovela lepsie, nez ako to vyzeralo v minulosti). Tym odpovedam aj preco to nemohli urobit skor nez sa zrealizoval vyrub.

    2/ aký bol konkrétny dôvod na vydanie súhlasu na spílenie tých stromov a či
    sa niekto seriózne zaoberal stavom tých stromov a dal si námahu spýtať sa odborníkov? Ak áno, prečo to nikto nikde neuvedie? Toto bolo už zodpovedane asi dva krat – okrem spravcu zelene v Meste sa k tomu vyjadrovali aj zo spravy CHKO.

    3/ ak boli tie topole v zlom zdravotnom stave, prečo mesto každý rok povolilo, aby boli pod nimi umiestnené kolotoče, kde sa bavili deti? Na topoloch sa priebezne robili sanacne rezy aj v minulosti. Organizovanie kolotocov v ich bezprostrednej blizkosti je rizikom v pripade silnejsich vetrov celkom urcite. V Zamockom parku je vo VZN doporucenie v case silnych vetrov park nenavstevovat, minuly rok bol dokonca docasny zakaz.

    4/ topole, ktoré rastú za susedným pozemkom a evidentne budú rovnakého druhu a veku, život a zdravie malačanov neohrozujú, keďže ostali stáť? Zatial tam sú, až budu vyriesene pozemky a najdu sa prostriedky na komplexne dotvorenie celeho uzemia od plotu VLM a Colnej spravy az po novu výstavbu za Billou, pojdu aj tie dolu a budu nahradene kvalitnejšími drevinami. Aspon to tak predpokladam.

  25. Mival
    Mival hovorí:

    Planovany vyrub vyse 180 ha lesa v lokalite Kadubek medzi MA a V. Levarmi, teda v tzv. zone A parku Eurovalley je jednoznacne velky problem. Odkedy je Eurovalley prepojena s HB Reavis maju starostovia a primator iba minimalny dosah na kroky a zamery spolocnosti. Z webovej stranky Eurovalley z roku 2003 (sic) sa nedozvieme nic zmysluplne, z webovej stranky HB Reavis (aktualizovanej v roku 2007) len tolko, ze v zone A sa planuje budovat lahky priemysel a vyroba skla. Takto to prezentoval aj Ing. Lettrich na jeho ostatnom vystupeni na MsZ, priblizne rok dozadu. Medzitym nastupila kriza a prislo k utlmu. Vyrubana zona E pri Pl. Stvrtku nelogicky caka na logistiku v case, kedy pada jedna spedicna firma za druhou. Zona C ziva stale prazdnotou. Co je skutocnym dovodom pre pripravu A zony netusim. Budem v tejto veci pisomne interpelovat primatora MA, ako predsedu predstavenstva spolocnosti a podam citatelom malackychpohladov vysledok.

  26. MALACAN
    MALACAN hovorí:

    Je to naozaj smutne ze nam takto miznu pred ocami stromi a vobec aj mnoho inych veci ako napriklad stare budovi ktore by prijemne dotvarali ako tak historicku atmosferu Malaciek lebo po budovani velkych mestskych sidlisk a zelezobetonovych stavieb a panelakov za cias komunizmu nam to aj tak toho vela nezostalo.A tak by sme si mali chranit a nie nicit aj to malo co nam tu zostalo,ved take krasne stromi rastu starocia tak to som zvedavi co tam take krasne vyrastie.

  27. Anonym
    Anonym hovorí:

    mesto malacky za poslendnych 20 rokov iba dokoncilo asanaciu historickeho centra, o ktoru sa uz predchadzajuci rezim z 90percent postaral. nie je tu ziadne centrum, ani historicke, ani sucasne, teda ak nepovazujeme za centrum tu spust, ci uz z architektonickeho aleba urbanistickeho hladiska, nehovoriac o estetike a uz vobec nie o vizii pre toto mesto. proste kazdy si robi co chce, a cokolvek je mozne, extremnisticka forma „demokracie“, ako ked male dieta v obdobi vzdoru skusa, kam az sa da zajst. malackam sa ale podarilo zajst pridaleko. ale aj toto je sucast HRY. nastastie tento svet je genialne postaveny na docasnosti, a tak verim, ze si touto sialenou fazom rychlo a kvalitne prejdeme a s poucenim sa vydame do svetlejsej buducnosti. 🙂

  28. Anonym
    Anonym hovorí:

    malacky idu dolu vodou, chaoticke mesto, chaoticka vystavba, chaoticke investicie, priroda v prdeli, nikoho netrapi…myslim, ze aj pan primator so zastupcom by sa uz mali odstranit, bolo ich uz dost, bezte robit nieco ine.

  29. vlado
    vlado hovorí:

    Náhodou som išiel v sobotu večer okolo miesta výrezu, keď už stromy ležali na zemi. Krásne topoly. Som začínajúci rezbár, ktorý sa málokedy dostane k takémuto krásnemu drevu. Poviem pravdu, že som nemal pokoja pokiaľ sa mi nepodarilo skontaktovať sa s človekom, ktorý mi niekoľko kmeńov poskytol.Len škoda, že tie najkrajšie už boli napílené na malé kusy. Keď sa mi niečo z toho dreva podarí spraviť tak si myslím, že to trošičku zmierni sklamanie ľudí z ich výrezu. V prípade, že sa už musí vyrezať nejaký strom, okolo ktorého sme niektorý celý život chodili a jeho kmeń by sa dal použiť na niečo pekné tak si myslím, že by sa to mohlo aspoň skúsiť. Je to škoda takéto drevo len tak využiť na kúrenie. Týmto ďakujem za poskytnutnuté drevo z ktorého snáď zostane nejaká pamiatka.
    Vlado

  30. oponent
    oponent hovorí:

    Mily mival, na margo prispevku o porovnavani obilia so stromami, skus si upiect chlieb z topolov (povodne som chcel napisat nazer sa z topolov) a potom sa mozeme bavit dalej. Ak niesi, tak by si sa hodil na typickeho predstavitela statnej moci, bohuzial.
    Citujem z tvojho prispevku:“Zeleň v mestských častiach…je takmer vždy výtvor človeka. Človek tieto stromy zasadil a tiež ich aj odstráni, keď určité funkcie, napr. estetické prestanú plniť.“ a dovolim si tvrdit ze tvoj nazor je minimalne cudny. Stromy a rastlinstvo vseobecne svoju funkciu plni kazdy den na rozdiel od predstavitelov mesta, alebo si sa nikdy o stromoch a rastlinach neucil ? Rovnako tvrdim ze rastliny a stromy bez cloveka preziju, ale clovek bez nich nie. Podla toho ako sa okrem inych miest aj v Malackach zachadza so stromami sa zda, ze ti ktori stromy likviduju su asi nadludia, ktori nepotrebuju k zivotu dychat ? Pohlad tychto ludi je velmi, velmi kratozraky. VLM MAJU vysadit nahradu ? Moja otazka znie, preco tu NAHRADU uz nevysadili ak je znama lokalita kde to maju urobit a nieje to ta ista kde stromy spilili ? Preco sa ma robit nahrada az po zlikvidovani toho, co sa ma nahradit ?

    Co sa tyka tzv. priemyselneho parku ked uz sa tu spomina tak by ma zaujimalo vyuzitie tych 1300ha (niekde je spominanych dokonca az 1500ha)! Z povodneho zameru spominanom v clanku z r.2002 http://www.etrend.sk/ekonomika/slovensko/ekologovia-nepustia-eurovalley-do-lesa/10445.html podla ktoreho by sa v nom mali cit:“usadiť vývojové a výrobné prevádzkarne z oblasti info-komunikačnej techniky, softvéru, optoelektroniky a biotechnológií. Okrem vysunutého pracoviska univerzitného výskumu by tu mali byť aj oddychové a obytné časti.“ zostava len par hal s uplne odlisnym ako je proklamovane vyuzitie a vyuzitie ako oddychova zona (golfove ihrisko) pripadne individualna vystavba. Kde je to spominane Eurovalley ci pripadne az vesmirne technologie ? Myslim si ze na sedadlach do Tuaregov sa do vesmiru nelieta ? Zda sa, ze priemysleny park Zahorie je len jedno velke klamstvo a povodne prezentovane zamery su len zvasty na zalepenie oci obyvatelom Zahoria.

  31. Mival
    Mival hovorí:

    “ z webovej stranky Eurovalley z roku 2003 sa nedozvieme nic“ reagujem na svoj text z 19. marca a opravujem informaciu. Bola cerstvo spustena nova stranka spolocnosti Eurovalley (http://www.eurovalley.sk/), kde su uvedene aj Aktuality. Niektore planovane akcie su strucne okomentovane (VGP, Retail Park), ine vyriesene linkom, napr http://www.golf.sk a pod. O situacii v zone A som oslovil e-mailom vykonneho riaditela spolocnosti.

  32. oponent
    oponent hovorí:

    Podla uvadzanych www stranok sa zda, ze plocha 1500ha ani zdaleka nezodpoveda ploche ktora je v skutocnosti na priemyselnu zastavbu urcena, kedze sa napr. na http://www.eurovalley.sk spomina az 2260ha.
    Zo spominanej stranky sa tiez dozvieme ze vykonny riaditel je Ing.Juraj Lettrich, ktory podla aktualneho vypisu z OR nieje opravneny konat v mene spolocnosti pretoze nieje statutarom uvedenej spolocnosti, ktora ma vo vypise z OR jasne napisane kto moze v mene spolocnosti vystupovat.
    Dalej je na uvedenej stranke uvedene ze je zona „C“ urcena pre „lahky priemysel, logistiku, elektrotechnicky a drevarsky priemysel“. Retail Park v aktualitach je planovany ako nakupne centrum so supermarketom atd. Je nieco z uvedeneho vyznamovo blizke planovanemu vyuzitiu ? Zeby bol teda Retail Park logistika ?
    Dalej doporucujem do pozornosti spominanu stranku a uvadzam priamo link http://www.golf.sk/10/aktualne.htm. Tam uvedeny text je skvostny a az sa rozum zastavuje ze bolo vobec mozne znicenie tam stojaceho lesa, cit:“Ihrisko je doslova „vtesnané“ do 80-100 ročného lesa, ktorý bol vďaka všetkým okolnostiam práve v rubnom veku a bolo ho možné podľa potreby golfu ľubovoľne vyťažiť v rámci mimoriadneho ťažobného plánu. Nádherné jedince 200-ročných dubov sa stali súčasťou herných prekážok..“
    Toto asi uz nepotrebuje komentar, kvoli comu bol zniceny taky les…

  33. ianus
    ianus hovorí:

    Nedávna víchrica usvedčila p. Štrupla z CHKO, že je naozaj odborníkom na svojom mieste.
    V meste boli iné stromy polámané a povyvracané, ale „oslabené“ pozostalé topole zostali nedotknuté. Vychádza mi to tak, že páni z Vojenských lesov sú obdivovatelia betónovej architektúry a asi preto potrebovali odkryť výhľad na krásny rozpadajúci sa most…
    Investičnú aktivitu, pre ktorú tie stromy museli padnúť, asi odviala kríza.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.