Ako sa indián v Malackách pred inkubátorom o xttllt pokúšal

Vo štvrtok sa herci z Divadla na hambálku lúčili s uplynulou divadelnou sezónou. Netradične. Namiesto predstavenia v priestoroch Spoločenského domu MCK sa „rozložili“ na tráve pred budovou. Lístky sa nepredávali, vstupné sa neplatilo. Časť divákov prišla s úmyslom pozrieť si predstavenie, časť len prechádzala okolo a zastavila sa. Hra, ktorou sa „hambálkovci“ lúčili, má názov Vietor v korunách sasafrasu.

pict1622.jpg

Prečo sa posledné predstavenie sezóny konalo vonku? V tomto termíne (8.-10. jún) mal byť pôvodne v novootvorenom kine (alebo v „Kultúrním domečku“) divadelný festival. No kino ešte nie je skolaudované, preto sa festival presúva na september. Tak namiesto festivalu pripravili predstavenie, ktoré zároveň predstavovalo rozlúčku so starými priestormi v Spoločenskom dome MCK na Mierovom námestí.

pict1577.jpg

Počasie bolo výborné, o deviatej večer už nebolo vonku horúco. Divákov pozývali aj samotní herci s megafónom. Zaplnili sa snáď všetky voľné miesta a prestavenie mohlo začať.

Zvláštnosťou tohoto predstavenia bolo, že tri postavy (konkrétne Karolína, Pamela a Miriam) stvárňovali do prestávky iné herečky ako po nej. Cieľom tejto výmeny bolo zrejme dať priestor aj alternujúcim členom divadla.

pict1625.jpg

Dej predstavenia, ktoré býva označované ako paródia na western, sa točí okolo rodiny Johna E. Rockefellera a jeho manželky Karolíny.

pict1572.jpg

pict1651.jpg

Zaujímavou je komická postavička skrachovaného lekára Dr. Buttlera, ktorý miluje alkohol a ženy.

pict1585.jpg

Dr. Buttler vytvoril kurióznu manželskú dvojicu s Johnovou nemanželskou dcérou Miriam, zvanou Presná šupa.

pict1693.jpg

Zakrátko však Presná šupa upadla do bezvedomia a zdalo sa, že zaspala naveky. Našťastie sa neskôr ukázalo, že to nebola pravda.

pict1716.jpg

Ďalšími výraznými postavami sú dvaja červenokožci – Jarabičie oko a Rysie oko. Jeden z nich ohnivú vodu neznáša, druhý ju obľubuje. Ktorý z nich je na fotografii?

pict1744.jpg

Rysie oko chcel xttllt a na tento účel si vyhliadol Johnovu dcéru Pamelu. Kým si rozmysela, či s jeho návrhom bude súhlasiť, indián celú rodinku zviazal.

pict1793.jpg

Našťastie, v poslednej chvíli prišiel šerif Carlos, ktorý zachránil Pamelu a jej príbuzných…

pict1802.jpg

…a predstavenie sa dostalo do hepyendu.

pict1825.jpg

Štvrtkový večer ukázal, že aj táto forma zábavy je v Malackách vítaná. Po skončení predstavenia režisér Vlado Zetek vyjadril prekvapenie, že ľudia sa prišli pozrieť v takom hojnom počte. Podobne reagovala jeho manželka Jana: „Myslím, že sa to ujalo, bolo to super. Vďaka ľudom, že prišli.“

pict1845.jpg

Keď sa to vydarilo, stálo by za to, aby sa takéto podujatie niekedy zopakovalo. V rovnakom duchu odpovedala herečka (ktorá v tomto predstavení nehrala) Zuzana Chrustová na otázku, či by sa podľa nej takáto tradícia ujala: „Určite, vidieť to aj podľa toho, koľko ľudí tu bolo. A keď sa to dopočujú aj ostatní, nabudúce ich bude ešte viac.“

pict1738.jpg

Spýtali sme sa aj jedného z divákov, ako sa mu páčilo predstavenie. „Je to super, prekvapivé, pekné. Vydarilo sa aj počasie.Takéto predstavenie by mohlo byť aj častejšie.“ A ktoré herecké výkony sa mu najviac páčili? „Fero a Barbora (Dr. Buttler a Karolína v prvom dejstve – pozn. autora). Škoda, že nehrala v celkom predstavení. Ale samozrejme všetci boli dobrí.“

pict1670.jpg

A aký názor na divákov mal Dr. Buttler? „Diváci boli fantastickí. Najlepší akí mohli byť.“ Dúfajme, že aj nabudúce.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.