Predĺžený divadelný víkend na hambálku

Od stredy 19. septembra do pondelka 24. septembra prebiehal v Kultúrním domečku a v Spoločenskom dome MCK v Malackách divadelný festival Zejdeme sa na hambálku. Prinášame fotoreportáž z jednotlivých predstavení.

Šiesty ročník festivalu bol špecifický. Mohli by sme hľadať mnoho prívlastkov a charakteristík. Na hodnotenie je asi ešte priskoro, ale predsa uvedieme niekoľko postrehov. Zdá sa, ako sa zhodli viacerí z organizátorov a tiež z pravidelných divákov, že festival sa v meste začína udomácňovať. Stáva sa tradíciou. Stáva sa niečím, na čo budú dnešní divadelníci a priaznivci divadla spomínať aj o desaťročia. Zdá sa, že ľudia začínajú divadlom žiť. Aj tvorcovia, aj diváci.

Na ilustráciu stačí jeden príklad. Dve divadelné predstavenia, v ktorých v stredu a vo štvrtok večer hrali hereckí juniori, dokázali zaplniť hľadisko malackého kina. Počas pracovných dní. A neboli to zďaleka len blízki príbuzní hercov.  Tí sa publiku odmenili tým, že na javisku odovzdali to najlepšie, čo v nich vďaka talentu a predchádzajúcej drine v tej chvíli bolo. Oni, ale aj ďalší mládežnícki herci, ktorí sa predstavili v úvodných dňoch festivalu, nastavili latku vysoko. Až tak, že vyvolali otázku, či ich počas festivalu niekto „prekoná“. Oveľa dôležitejšie však je, že ukázali, že divadlo v Malackách má perspektívu.

Adam stvoriteľ

Zábery z prvého dňa festivalu, z predstavenia literárno-dramatického odboru základnej umeleckej školy (LDO ZUŠ). Hra mala názov Adam Stvoriteľ, režisérkou bola Adriana Vallová.

Radúz a Mahuliena

Z predstavenia Štúdia mladých Divadla na hambálku Radúz a Mahuliena. Režírovala Beina Reifová. Autorkou troch fotiek z tejto hry je Sabina Zetková.

Putovanie do krajiny Zázračno

Vo štvrtok podvečer prebiehala v galérii MCK na Záhoráckej vernisáž výstavy Divadelného ústavu Putovanie do krajiny Zázračno. V programe vystúpil Vlado Zetek. Diváci si mohli pozrieť v jeho podaní marionetové divadlo O kráľovi Jonášovi.

 

Štvrtkové večerné predstavenie uviedla riaditeľka MCK Malacky Jana Zetková. Na javisko pozvala aj dlhoročnú učiteľku literárno-dramatického odboru ZUŠ Naďu Tučkovú, ktorej žiaci a žiaci jej žiakov tvoria základ súčasného malackého divadelníctva.

Navždy a vždy

Nasledovalo predstavenie Navždy a vždy, ktorému tvoril predlohu film Mŕtva nevesta Tima Burtona. Hrali žiaci LDO a tanečného odboru ZUŠ, pod vedením Kataríny Trenčanskej a Lívie Spustovej.

Divákov potešili výborné herecké výkony a tanečné choreografie, ale aj kostýmy z dielne Libuše Čtverákovej ml.

Kleopatra

Úsmevná a zároveň náučná bola hra Kleopatra, ktorú v piatok odohrali herci zo Štúdia mladých Divadla na hambálku pod vedením Beiny Reifovej.

 
Stálo ti to zlato za to?

Pred predstavením hry domáceho Divadla na hambálku Stálo ti to zlato za to? sa divákom v Kultúrním domečku prihovoril autor a režisér hry Vlado Zetek a primátor Malaciek Jozef Ondrejka. Predstavenie, podobne ako ďalšie počas festivalu, bolo vypredané. Autorom fotiek z tejto hry je Miroslav Konečný.

 

Baby na palube

Baby na palube. Tak sa volala hra, v ktorej si v piatok večer v Spoločenskom dome MCK zahrali dve herečky Oľga Belešová a Zuzana Martinková. Stvárnili štyri mamy, ktoré sa vybrali s deťmi na pieskovisko.


Když se zhasne

V sobotu večer sa v Kultúrním domečku predstavilo pardubické divadlo Do houslí s hrou Když se zhasne.

Koncert In vivo

Improliga

Sobotňajší večer patril tiež koncertu skupiny In vivo a súťaži v improvizácii, v ktorej sa bojovalo o Veliký hambál. Moderátormi boli Michal Šefčík, Zuzana Alenová a Matej Fischer.

Víťazmi súťaže sa stali Šimon Čutka, Martin Mašek a Samuel Uher

Osudy jedného vinára

Senické Záhorácke divadlo v nedeľu večer v Kultúrním domečku uviedlo hru Osudy jedného vinára.

Túlavý večer

V nedeľu večer sa sála Spoločenského domu opäť zaplnila. Túlavé divadlo uviedli dievčatá zo Štúdia mladých DNH a vzápätí Jakub Nvota s Kamilom Žiškom a ďalšími kolegami ukázali výber zo svojej kabaretnej tvorby.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.