Uplynulý týždeň v športe

Leto sa skončilo! To je informácia, ktorá vás zrejme nielen nepoteší, ale dokonca ani nezaskočí. Najdôležitejšie je, že Malacké pohľady sa po letných prázdninách vracajú do kolotoča týždenných správ zo športového diania v našom meste. Dúfame, že sa opäť dozvieme (a následne vy) množstvo zaujímavostí a že sa budete na naše športové sumáre, ktoré by postupne mali byť kompletnejšie, radi vracať.

Čo tu máme dnes? Atléti pretekajú v Českej republike, boxeri boxujú v tajuplných miestach Slovenska a majú ťažké srdce na rozhodcov, basketbalisti využívajú najmä domáce prostredie, malackí hádzanári „si to rozdali“ pekne medzi sebou, futbalisti po veľmi dlhej dobe konečne vyhrávajú (hoci v nižšej súťaži) a volejbalisti prehrávajú na palubovkách, ale víťazia po estetickej stránke. Informácií teda dosť, môžeme začať…

Atletika
V stredu 1. októbra sa na štadióne na Lafranconi v Bratislave uskutočnili preteky o pohár dekana FTVŠ (fakulta telesnej výchovy a športu, pozn. redakcie). Je to súťaž venovaná žiakom základných škôl, preto trochu prekvapuje, že v názve je zakotvený názov fakulty. Donedávna sa tieto preteky volali Cena Večerníka. Názov sa zmenil, lebo Bratislavský Večerník už zanikol. Ďalej nás informuje náš kolega, Albert Sofian:
Bratislava (1.10.2008)
– Pôvodne sa mali preteky konať minulú stredu, ale kvôli nepriaznivému počasiu ich odložili. V stredu 1. Októbra to bolo o niečo lepšie, ale od ideálneho atletického počasia to malo predsa len ďaleko. Možno i tento fakt odradil väčšinu škôl, takže si to medzi sebou rozdali len športové gymnázium Bratislava a ZŠ Záhorácka z Malaciek. Obsadili sme len kategóriu dievčat, kde sme naše súperky porazili. Prinášame niektoré z výsledkov. V našej silnej disciplíne, v skoku do diaľky si Claudia Hladíková a Veronika Harculová držia formu. Claudia skočila 531cm a Veronika 511cm. Najviac trénera Handla potešila Veronika Hruščová, ktorá vrhla guľou 10,25cm a vylepšila si osobný rekord o 80cm! V skoku do výšky skočila 148cm. I pokusy na 151cm, (čo by bol jej nový „osobák“), neboli beznádejné. Dominika Dacková skočila 140cm. Monika Baňovičová bola dva týždne chorá, takže na jej 60-ke sa prejavil tréningový výpadok a výsledný čas bol 8,47s.

Ján Beňa a Alexandra Štuková, teda v súčasnosti dvaja najvýkonnejší atléti v malackom atletickom klube AC Malacky v súčasnosti hosťujú v Českej republike. Česi majú totiž nielen Járu Cimrmana, ale taktiež kvalitnejše atletické súťaže. A to je voda na mlyn pre našich atlétov, ktorí tak môžu relatívne blízko pretekať v náročnej konkurencii. Obaja naši atléti reprezentovali svoje kluby na majstrovstvách ČR juniorov. Sandra pomohla dvomi víťazstvami na dvojstovke (25,35 sekundy) a v behu na 400 metrov (55,47 sekundy) k titulu pre klub Olymp Brno. Ján Beňa dobehol na osemstovke na štvrtom mieste – 1.55,47min a na šiestom mieste finišoval v behu na 1500m – 4:11,09s.

Basketbal
Karol Ivančík nám sľúbil, že pošle do redakcie Malackých pohľadov (vtipné je, že žiadnu nemáme) výsledky z basketbalových súťaží našich chlapcov a dievčat. Keďže máme aspoň mailovú stránku, výsledky sa k nám dostali a tak vám ich teraz môžeme interpretovať. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že v zápasoch našich družstiev rozhodovalo vždy domáce prostredie, hoci je to veľmi alibistický pohľad na vec.
Basketbal vo výsledkoch

Basketbalisti a basketbalistky vstúpili do súťaže s takýmito výsledkami, v prvom a druhom kole sezónny 2008/09

Kadeti
Prvé kolo :
TJ Strojár Malacky – AŠK Inter BA “B“
142:33
Zostava: Pištelák, Uher, Bojanovský, Kapitán, Michálek, Kabzan, Hummler, Falath, Kurák, tréner družstva Orth Branislav, asistent družstva Ondruš Peter, vedúci družstva Ivančík Karol

Druhé kolo:
TJ Strojár Malacky – AŠK Inter BA “A“
60:53 po pp 53:53
Zostava: Pištelák, Uher, Bojanovský, Kapitán, Michálek, Kabzan, Hummler, Falath, Kurák, trénerom družstva Orth Branislav, asistent družstva Ondruš Peter, vedúci družstva Ivančík Karol

… ako vidíte, v prvých dvoch kolách si naši úspešní kadeti z minulého roku poradili s oboma výbermi Interu Bratislava. Hoci ambície B tímu sa v konfrontácii s naším družstvom veľmi rýchlo rozpadli ako domček z kariet, súboj s A mužstvo priniesol drámu. V nej sa rozišli po riadnom hracom čase obe mužstvá za stavu 53:53, v predĺžení však už skórovali len naši hráči. A to je fajn, samozrejme…

Staršie žiačky :
Prvé kolo:
MBK Stará Turá – TJ Strojár Malacky
85:81 po pp 72:72
Zostava : Vosátková, Spustová, Marcová, Moravčíková, Oreská, Ferenčíková, Matúšková, Zápatická, Reifová Ka, tréner družstva Ivančík Karol, asistent družstva Vosátko Bronislav

Druhé kolo :
ŠBK Pieštany – TJ Strojár Malacky
47:40
Zostava : Vosátková, Spustová, Marcová, Moravčíková, Oreská, Ferenčíková, Matúšková, Zápatická, Reifová Ka, tréner družstva Ivančík Karol, asistent družstva Vosátko Bronislav

Starším žiačkam sa v prvých dvoch kolách nedarilo. Najprv im „ušiel“ zápas v Starej Turej po predĺžení a v súboji, podstatne chudobnejšom na body podľahli aj Piešťanom.

Mladšie žiačky:
Prvé a druhé kolo::
BK Slávia Trnava – TJ Strojár Malacky
116:31 a 108:24
Zozstava : Vokáčová, Škodová, Chmelová, Dulanská, Potočnáková, Hlavenková, Baumgartnerová, Vajsábelová, Podobová, Vrablicová, Paíčková, Huňárová,
Trénermi družstva : Škoda Branislav, Bartečko Tomáš, vedúci družstva : Chmelová Renáta
… no a mladšie žiačky naberajú najmä skúsenosti. Po dvoch výpraskoch od Trnavy zrejme nebudú práve najpozitívnejšie, ale v živote sa dejú aj horšie veci, stačí si hocikedy pozrieť rokovanie Národnej rady SR a hneď vidíme, že v našom prípade sa aspoň veci majú šancu meniť k lepšiemu. Našim basketbalistom a basketbalistkám držíme palce na budúci týždeň.

Box
Keď nám tréner boxerov a náš korešpondent Ali Reisenauer predkladal výsledky malackých boxerov v rámci 5. kola slovenskej dorasteneckej ligy, ostali sme zaskočení názvom mesta Slovenské Nové Mesto. Ak by nenapísal, že toto malebné mestečko leží na východe republiky, okamžite by sme tam „šmarili“ z prvej Nové Mesto nad Váhom. Slovenské Nové Mesto však existuje, leží v južnej časti Východoslovenskej nížiny, na juhozápade úpätia Zemplínskych vrchov (google.sk).
No a v tomto meste sa predstavili naši boxeri na spomínanej súťaži. Tréner Juraj Jetmar sa po príchode do Malaciek vyjadril, že hneď na začiatok sa sklamal, keď sa v hmotnostnej kategórii do 60 kilogramov pre Dávida Klímu nenašiel jediný súper. Organizátori tak posunuli Klímu (ktorý mimochodom neváži v skutočnosti ani tých šesťdesiat, ale trochu menej) do vyššieho „levelu“ medzi 64 kilogramových.
V ňom sa stretol s dubnickým boxerom a reprezentantom SR Máriom Zábojníkom, s ktorým prehral v 4. kole.
Podľa vyjadrení priamo z malackej boxerskej kuchyne, v prípade nášho druhého zástupcu Romana Tatarku zaúradovala vyššia moc, ak tak možno nazvať rozhodcovskú komisiu. „Roman zasypal domáceho boxera Norberta sériami úderov a všetkým bolo jasné, že má v súboji navrch. Žiaľ, rozhodcovia si mysleli niečo iné…“ Zvíťazil totiž domáci boxer. „Nie je to nič nové, že rozhodcovia na Slovensku hrubo „obracajú“ výsledky tak, ako sa im páči. Boxu to neprospieva,“ tvrdí Ali Reisenauer.
10. – 12. Októbra sa malackí boxeri predstavia na majstrivstvách SR v Novom Meste nad Váhom (tentoraz už na Považí). Naše mesto bude reprezentovať trio Tatarka (54 kg), Klíma (57 kg) a Mislovič (64 kg).
… no a posledná informácia, tzv. flash, 22. októbra sa v hale Malina uskutoční 4. Ročník Memoriálu Aliho Reisenauera. O akcii vás budeme v dohľadnej dobe informovať a prinesieme vám (hádam) i množstvo informácií pre váš dobrý pocit.
Futbal
Baník Pezinok – ŠK Malacky 1:2
Situácia z futbalu je veľmi stručná. Muži ŠK Malacky zdolali v Pezinku domáci Baník 2:1 a pripísali si dôležité tri body do tabuľky, v ktorej sú momentálne na 6. mieste.
Hádzaná
Strojár Malacky B – Strojár Malacky A 20:35 (9:16)
Malacky B: Hollý, M. Kuklovský – D. Stachovič (5), Planka (2), T. Stachovič, Bizek(1), Pernecký (3), Cabadaj (4), Hlaváč, T. Kuklovský (2), Mikuš (1), Pe. Stachovič, Dobrocký (2), Urbanovič
Malacky A: Roško, Piaček – T. Stachovič (1), Pavlík (1), Baláž (4), Gajdár (7), T. Baláž (5), Kurka (6), Oslej (4), Spuchlák (3), Pa. Stachovič (4)
Rozhodcovia: Hacaj, Pašteka (obaja Malacky, tak si predstavte v akej „familiárnej“ atmosfére sa asi hralo…)
Naši hádzanári hrali cez víkend v podstate „kuriózny“ zápas. V Maline sa v nedeľu v 3. kole druhej ligy stretli proti sebe dva malacké tímy. A to A tím proti B tímu. „V béčku nastupujú naši mladí hádzanári, najmä dorastenci. Ich úlohou je získavať skúsenosti a konfrontovať svoje sily s dospelými,“ vraví nám náš spolupracovník z hádzanárskeho sektoru Pavol Stachovič. V družstve navyše pôsobia i starší hráči, ktorých výkonnosť už nie je súca do A tímu a v béčku môžu pomôcť a navyše si zahrať.
V Maline sa hralo v celkom uvoľnenej atmosfére, po vyrovnanom úvode sa napokon predsa „áčkari“ od svojich kamarátov odpútali a polčas vyhrali 16:9. V hale Malina vládla, tak ako pri iných športoch komorná atmosféra, hoci, úprimne povedané, skandovať práve počas tohto stretnutia „Malacky do toho!!!“ by bolo trochu zvláštne. V druhom polčase už takmer nikto nepochyboval o víťazovi, Malacky A porazili svojich kolegov z B tímu 35:20. A družstvo okupuje v tabuľke prvú priečku bez straty bodu. Zatiaľ… Držíme palce!

Volejbal
Volejbalisti rozohrali slovenskú extraligu domácim zápasom s VKP v sobotu 27. septembra. Podľa očakávaní prehrali 0:3. V tíme prišlo k niektorým významným zmenám, najmä na trénerskom poste, keď Jozefa Schreibera vystriedal Boris Sládeček. Ten nám povedal, že väčšinu hráčov pozná ešte z pôsobenia v Bratislave. V malackom tíme môžeme i zhliadnuť troch bratov Šmahelovcov.

smahelovci.jpg

Najstarší Peter hráva v Malackách už dlhú dobu, jeho mladší bratia, dvojičky Martin a Miroslav začínajú svoje pôsobenie v Malackách od tejto sezóny. Trio bratov si už všimli aj slovenské médiá, konkrétne jeden zo skvostov na našej bohatej mediálnej scéne. Denník Nový Čas totiž priniesol informáciu, že bratia Šmahelovci sú ozaj pekní chlapci, takže, malacký divák, keď už na volejbal v Malackách nechodiť kvôli výsledkom, príď sa aspoň pokochať krásou našich hráčov. Asi v takom zmysle to Nový Čas aj myslel, napokon, môžeme čakať niečo iné??? (… myslíme tým ako, čakať niečo iné od Nového Času, nie od hráčov)
Pravdou je, že po prvom prehranom zápase s VKP nám tréner Bratislavčanov povedal, že jeho mužstvo malo najväčšie problémy so zablokovaním Martina Šmahela. Takéto informácie však v Novom Čase už nehľadajte.

img_1421_resize.jpg

Po týchto informáciách môžeme prejsť k mapovaniu druhého zápasu v extralige v podaní našich volejbalistov.

VŠK Púchov – VO TJ Strojár Malacky 3:0 (25:21, 25:22, 25:22)
… ako môžeme vidieť, Púchovčanom bolo celkom jedno, že proti nim nastúpili i traja Šmahelovci a elegantne porazili Malacky 3:0, podobne, ako to pred týždňom spravilo VKP. I podľa skóre z jednotlivých setov však vidieť, že priebeh hry bol vyrovnaný a napokon opäť rozhodovala koncovka, ktorú mal opäť raz lepšiu súper. Malacké pohľady v Púchove neboli, ale bol tam prezident klubu Dušan Rusnák, ktorý nám priniesol zo zápasu referát. Aby sme nepísali náhodou to isté, čo mestské médiá, lebo niektorých ľudí na mestskom úrade „to štve“, v stručnosti budeme parafrázovať slová Dušana Rusnáka.
Malacky cestovali do Púchova v úlohe favorita (aspoň čo sa týka tzv. „papierových“ prognóz). V prípravných zápasoch sme Púchov porazili, ale v prvom ostrom meraní síl sme s rovnakým súperom vyhoreli. Alebo pohoreli, obe slová v podstate znamenajú jeden a ten istý význam. Malačanom nepomohlo ani to, že v prvom sete celkom jasne viedli 17:12, no, ako sme už napísali v úvode – koncovka! Tá trápila Malačanov i v druhom sete, kedy však Púchov celý čas viedol, no najmä v treťom dejstve. To prinieslo opäť nekompromisný a možno niekedy až nelogický scenár, v skratke, viedli sme 22:19, no domáci nám už nič nedovolili a napokon vyhrali rozdielom triedy.
78 min, rozhodovali: Matúš a Matis, 150 divákov
Strojár: Kobza, Petrovič, Janík, Martin Šmahel, Peter Šmahel, Miro Šmahel,
libero Podhorný (Rehák, Vašíček)
Tréner: Boris Sládeček
Malackým divákom dávame do pozornosti termín najbližšieho extraligového zápasu Malačanov. Bude to v nedeľu 12. októbra v hale Malina o 16:00 proti Martinu.

Text: Jakub Valachovič
Foto: Daniel Landl

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.