Horolezci bilancovali

Z posledných ôsmich športových príspevkov na stránkach MP je polovica venovaná boxu. Z toho by u našich čitateľov mohol vzniknúť dojem, že box je v Malackách šport number one.

skupinova.jpg

Pre vyváženosť tejto predstavy Vám chceme podať krátku bilanciu toho, čo sa udialo v horolezeckom športe v našom meste – v športe, o ktorom väčšina obyvateľov nemá vytvorenú žiadnu mienku a ktorý zostáva hlboko za ich záujmom o šport.

Kedže webová stránka horolezeckého klubu je z technických dôvodov už dlhšie neaktualizovaná, prinášame čitateľom Malackých pohľadov a záujemcom správu aspoň formou reportáže z „posledného zlanenia“, čo je tradičná bodka za lezeckou sezónou a dobrá príležitosť zhodnotenia činnosti. V Dzeravej skale sa pri ohni stretlo niekoľko generácií lezcov a kamarátov. Okrem opekania slaninky a varenia vína v kotlíku sa pospomínali zážitky staršie aj tie tohoročné.

pri-ohni.jpg

lezci.jpg

Rok 2008 patril určite k tým najviac úspešným. Už v jarných mesiacoch sa podarilo vyliezť v Tatrách a rakúskych Alpách pár pekných ľadových ciest. Nasledoval jarný budíček na Pajštúne – v partii vyše 100 horolezcov z klubov AC Lokomotíva, HK Filozof a Extrém sa nestratili ani naši lezci a opäť zabodovali.

jarny-budicek.jpg

V máji sa naše karabíny tradične zacvakávali do kruhov v Prachove, Príhrazoch, Hruboskalsku aj na Suchých skalách. Kamaráti z Prievidze a Mirov spolulezec Philip z francúzskeho Lyonu tam vyliezli spústu pekných ciest. Spolupráca Malačanov a Prievidžanov trvá už peknú kôpku rokov a tentoraz vyvrcholila spoločným jesenným výpadom do talianskeho Val di Mello (Bergell). Vrcholnou cestou bola skoro 500 m dlhá Lady D na Punta Rasica (3306 m). Záver sezóny nás zastihol pri preisťovaní ciest na Plaveckom hrade, z ktorého chce Kazo postupne vytvoriť hlavnú baštu skalného lezenia na Zahorí.

val-di-mello.jpg

miro-v-stene.jpg

na-plaveckom.jpg

Aj ďalšie zahraničné účinkovanie bolo pestré. Výstupy Vlada v Bolívii farbisto opísal Jakub na stránkach Malackých pohľadov, takže sa tým nebudeme viac zaoberať, každopádne ide o výškový rekord klubu v tohoročnej sezóne (Mt. Sajama 6549 m). Člen nášho klubu a lietajúci jojkársky reportér Rasťo sa totiž na vojenskej expedícii na osemtisícovku Annapurnu pre zlé počasie ďaleko nedostal. Z výšky 5600 m ich zmietla lavína a chlapci prežili len tak tak. Asi najviac informácií o tejto expedícii a zopár fotografií z výstupu sa dá nájsť na stránke popredného českého lezca Romana Langra. O úspešnom výstupe Roba a Mikiho na Matterhorn sa písalo v Malackom hlase č. 19 iba nedávno (4. 11. 2008).

Ostáva len poďakovať všetkým členom klubu za pekné výstupy a popriať im veľa šťastia aj v novej sezóne sezóne. A zapálenosť pre ďalšie lezenie.

ohen1.jpg

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.