Spravodajstvo z malackej atletiky (8.8.2014)

Na majstrovstvách Európy po Bubeníkovi aj Štuková v štafete. Atletická liga mala posledné kolo, vyhrala Hladíková a Koch. Bubeník si na českom šampionáte vyskákal druhé miesto. Štuková ladila formu v Schifflangu.

Na ME v atletike ide aj Malačanka Štuková

Slovensko bude mať na majstrovstvách Európy zastúpenie aj v štafete žien na 4×400 metrov. Pre malackých priaznivcov je táto správa dôležitá najmä v tom, že jej súčasťou bude aj malacká rodáčka Alexandra Štuková.

Alexandra Štuková

Slovenské kvarteto v zložení Putalová, Štuková, Holleyová a Šalgovičová síce nesplnilo kvalifikačný limit, ale využije uvoľnené miesto v štartovej listine po odstúpení niekoľkých národných štafiet. Odchovankyňa AC Malacky dosiahla vo svojej športovej minulosti viacero úspechov na mládežníckom poli. Už ako žiačka sa predstavila v Pekingu na juniorských majstrovstvách sveta v roku 2006.

Skutočné úspechy však zažívala ako dorastenka. V tomto období utvorila slovenský dorastenecký rekord na 400 m, vyhrala Európsky olympijský festival mládeže v Belehrade a finišovala tretia vo finále 400 m na majstrovstvách sveta do 17 rokov v roku 2007 v Ostrave. Zverenkyňa trénera Petra Filipa okrem toho štartovala aj na juniorských majstrovstvách Európy v Novom Sade (2009) a sveta v Bydgoszczi (2008), majstrovstvách Európy do 23 rokov v Ostrave (2010) a viackrát reprezentovala krajinu na tímových majstrovstvách Európy.

Jej účasť v štafete na elitnom kontinentálnom šampionáte je z hľadiska dôležitosti zatiaľ najzásadnejšia, hoci neštartuje v individuálnej disciplíne. Zároveň je to prvá atlétka AC Malacky, ktorá sa predstaví na takomto vrcholnom podujatí. Dosiaľ sa malacká atletika pýšila jediným úspechom v kategórii dospelých – účasťou bývalého šprintéra AC Radovana Hýrešša na Zimných olympijských hrách 2002 v Salt Lake City, kde bol v pozícii náhradníka v súťaži bobistov. Z pohľadu Záhoria bude šampionát v Zürichu historický, keďže na ňom štartujú hneď dvaja Záhoráci, okrem Štukovej aj odchovanec atletiky v Holíči Matúš Bubeník, ktorý nastúpi v skoku do výšky. Majstrovstvá Európy v atletike sa začína v utorok 12. augusta.

/TK AC/

Tímy Záhorákov obsadili popredné priečky

V Nových Zámkoch sa uskutočnilo 4. kolo Atletickej ligy. Táto súťaž má tento rok premiéru a počas štyroch mítingov kluby získavali hlavné body, ktoré si teraz prenesú na finálové majstrovstvá Slovenska družstiev.

Zo záhoráckych atlétov sa v Nových Zámkoch predstavilo päť. Najviac sa darilo odchovankyni AC Malacky v službách Dukly Banská Bystrica Claudii Hladíkovej. Tá zvíťazila v behu na 100 metrov prekážok, keď suverénne zdolala všetky svoje súperky. Jej výkon nebol korunovaný dobrým časom (14,72 s), keďže preteky znehodnocoval na hlavnej rovinke protivietor. Okrem toho obsadila druhú priečku v skoku do diaľky, kde dosiahla svoj najdlhší pokus v prvej sérii 566 cm.

Claudia Hladíková

Diaľku medzi mužmi vyhral ďalší bývalý atlét AC Malacky Martin Koch výkonom 682 cm. Druhé miesto patrilo aj Marcovi Adrienovi Drozdovi v behu na 400 metrov prekážok. Odchovanec malackej atletiky si vylepšil osobné maximum na tejto trati 55,67 s. V behu na päť kilometrov mužov dobehol druhý atlét AC Malacky Jakub Valachovič. Ten v lige účinkuje v službách Stavbára Nitra a v sobotu dosiahol čas 15:45,09 min. Posledný záhorácky atlét v akcii bol Ondrej Marenčík, člen Juniora Holíč, v lige však atlét domáceho AC Nové Zámky. V behu na 400 metrov dobehol na štvrtom mieste, dosiahol čas 51,65 s.

Po štyroch kolách vedie mužskú aj ženskú súťaž Dukla B. Bystrica (Hladíková). Medzi mužmi je na druhom mieste Stavbár Nitra (v tíme Valachovič a Bubeník), na treťom mieste je Slávia UK Bratislava (Koch, Drozda, Beňa). Ženám Slávie UK Bratislava patrí po štvrtom kole tretia priečka (Štuková). Tímy si teraz prenášajú do finále hlavné body, majstrovstvá Slovenska družstiev sa uskutočnia 15. septembra v Trnave.

Výsledky (4. kolo Atletickej ligy, Nové Zámky)

Muži

400 m: 1. Repčík (Spartak Dubnica n. V.) 48,42 s, … 4. Marenčík (AC N. Zámky) 51,65 s.
5000 m: 1. Sahajda (TU Košice) 15:36,39 min, 2. Valachovič (Stavbár Nitra) 15:45,09 min.
400 m prekážok: 1. Olejník (Dukla) 55,15 s, 2. Drozda (UK Bratislava) 55,67 s.
Diaľka: 1. Koch (UK Bratislava) 682 cm.

Ženy

100 m prekážok: 1. Hladíková (Dukla) 14,72 s /w -1,6/.
Diaľka: 1. Velďáková (Dukla) 619 cm /w -0,7/, 2. Hladíková 566 cm /w -0,4/.

/TK AC/

Bubeník v Ostrave druhý

Výškar Matúš Bubeník využíva posledné dni pred štartom majstrovstiev Európy v atletike v Zürichu na doladenie formy. Odchovanec AK Junior Holíč, ktorý aktuálne pôsobí v drese Stavbára Nitra využil možnosť štartovať na majstrovstvách Českej republiky, spolu s ním aj druhý slovenský limitár Lukáš Beer z Košíc. Bubeník skončil v súťaži celkovo druhý, pričom tretí raz v sezóne splnil limit na ME 226 cm. Skúšal tri razy pokoriť aj latku na výške 228, no neuspel. Vyhral Jaroslav Bába z Dukly Praha, ktorý skočil 231 cm.

/TK AC/

Štuková ladila formu v Luxembursku

Po skvelej správe ohľadom účasti slovenskej štafety na 4×400 m na európskom atletickom šampionáte v Zürichu sa Alexandra Štuková vydala dolaďovať formu na štvorstovku. Jej medzinárodnou zastávkou bol luxemburský Schifflange. Rodáčka z Malaciek sa umiestnila na šiestom mieste časom 55,36 s. Zvíťazila jej tréningová kolegyňa a členka zo štafety Iveta Putalová za 53,65 s.

/TK AC/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.