Športové spravodajstvo

Atletika: Malackí šprintéri štartovali vo Viedni
Basketbal: V oboch prípadoch za kratší koniec
Volejbal: Malačania proti Remidonu s bývalým reprezentantom

C. Hladíková vyrovnala svoje halové maximum v diaľke (foto M. Macejka, Malacké pohľady)

Atletika:  Štukovej najlepší tohtoročný čas

V bratislavskej atletickej hale Elán boli cez víkend na programe oblastné majstrovstvá – v sobotu Majstrovstvá Moravy a Sliezska a v nedeľu Majstrovstvá Západoslovenského atletického zväzu. Hoci atléti AC Malacky regionálne patria pod Bratislavský atletický zväz, dostali možnosť zúčastniť sa na oboch podujatiach. Ich výsledky sa síce nebrali do úvahy v celkovom poradí, ale započítali sa do atletických tabuliek. Pre väčšinu atlétov bol teda víkend (6. – 7. február) poslednou previerkou pred sériou halových majstrovstiev SR.

V sobotu 6. februára sa z AC Malacky postavili na štartovú čiaru len dve pretekárky – seniorské reprezentantky Alexandra Štuková a Barbora Šimková. Prvá menovaná štartovala vo svojej obligátnej disciplíne, v behu na 400 metrov a svoj výkon pretavila do tohtoročného osobného i slovenského halového maxima – 55, 98 s. Najlepšia pretekárka z Moravy, druhá v cieli Pavla Hřivnová z Brna, zaznamenala čas len 57, 60 s.

A. Štuková dosiahla na štvorstovke slovenský výkon roka (foto M. Macejka – Malacké pohľady)

Zvíťazila i B. Šimková, keď na 200 metrovej trati nenašla premožiteľku. Dosiahla výkon 25, 49 s a o stotinu zdolala rovnakú súperku, akú mala na štvorstovke A. Štuková – P. Hřivnovú. Tá sa stala majsterkou Moravy a Sliezska.
Obe naše pretekárky si otestujú svoje sily ešte 16. februára na halových pretekoch vo Viedni a potom ich už čaká zimný vrchol sezóny – seniorské halové majstrovstvá Slovenska 27. a 28. februára.

-tkac-

Baňovičovej rekordný zápis i na hladkej trati

Na nedeľňajších Majstrovstvách Západoslovenského atletického zväzu v hale, 7. februára, štartovali mladí atléti AC Malacky v rámci posledných pretekov pred majstrovstvami SR. Najviac opäť zažiarila mladá šprintérka Monika Baňovičová, ktorá vytvorila už v poradí tretí žiacky halový rekord v tejto sezóne.

Žiacka šprintérka Monika Baňovičová dosiahla už v poradí tretí halový, tohtoročný slovenský rekord – na 150 metrovej trati. Doteraz dominovala nad prekážkami, prvý raz pridala k ostatným úspechom i prelomenie rekordu na hladkej trati. Dosiaľ držala najlepší slovenský čas ďalšia Malačanka – teraz už ženská reprezentantka Alexandra Štuková. Baňovičovej nový osobný a národný rekord má po nedeli hodnotu 19, 26 sekundy, čas vylepšila o štyri stotiny. K triumfu na 150 metrovej trati pridala i víťazstvo na hladkej šesťdesiatke.

Baňovičová nedominuje len nad prekážkami, rekordy láme i na hladkých šprintoch (foto tkac)

V dorasteneckej kategórii potešili výkony osemstovkára Marca Adriena Drozdu na šprintérskych tratiach – 200 m a 400 m. V oboch disciplínach si utvoril osobné maximum, na štvorstovke finišoval za ďalším Malačanom Martinom Kochom na druhom mieste v čase 53, 04 sekundy. Samotný Martin Koch mal za sebou dva náročné štarty v uplynulom týždni na rakúskych podujatiach vo Viedni a Linzi a únava na jeho výkone bola v nedeľu poznať. Zvíťazil síce v dorasteneckej kategórii, ale slabým časom 52, 22 s.

M. Drozda vykazuje pred majstrovstvami dobrú formu (foto M. Macejka, Malacké pohľady)

Prvýkrát sa v skoku do diaľky predstavila Claudia Hladíková a hneď vyrovnala osobné halové maximum z minulého roka 549 cm a zvíťazila v dorasteneckej kategórii. K prvenstvu v diaľke pridala i víťazstvo v behu na 200 metrov.

C. Hladíková (foto M. Macejka, Malacké pohľady)

Solídnym výkonom sa prezentoval na mužskej štvorstovke Ján Beňa, ktorému v cieli namerali 50, 33 sekundy. Žiačka Romana Sekáčová štartovala už tretí raz v halovej sezóne na osemstometrovej trati a vylepšila svoj halový osobný rekord na 2:33, 89 min.

V behu na 300 metrov žiakov zvíťazil Ján Vašek v novom osobnom rekorde 41, 64 s. Oštepárke Veronike Hruščovej, ktorá v zime nastupuje na doplnkovú disciplínu vrh guľou, sa zatiaľ v hale nedarí – v nedeľu síce dosiahla tohtoročný najlepší výkon 11, 36 m, ale od vlastného halového osobného rekordu (11, 77 m) ju stále delia desiatky centimetrov.

-tkac-

Výsledky:
Žiaci:
150 m
1. L. Meszároš (Gymnázium Česká, Bratislava) 18, 10 s
… 4. J. Vašek (AC Malacky) 19, 66 s – PB

300 m
1. J. Vašek (AC Malacky) 41, 64 s – PB

Dorastenci:

200 m
1. P. Štadler (Spartak Dubnica n. V.) 23, 96 s
… 8. M. Drozda (AC Malacky) 24, 64 s – PB

400 m
1. M. Koch (AC Malacky) 52, 22 s
2. M. Drozda (AC Malacky) 53, 04 s – PB

Muži:

200 m
1. L. Husár (MŠK Vranov n. T.) 22, 74 s
… 4. J. Beňa (AC Malacky) 23, 31 s

400 m
1. D. Páleník (Stavbár Nitra) 50, 10 s
2. J. Beňa (AC Malacky) 50, 33 s

Žiačky:

60 m
1. M. Baňovičová (AC Malacky) 8, 01 s
… 11. P. Palková (AC Malacky) 8, 84 s
… 38. A. Kratochvílová (AC Malacky) 9, 95 s – PB

150 m
1. M. Baňovičová (AC Malacky) 19, 26 s – PB a národný halový rekord
… 11. P. Ziková (AC Malacky) 21, 89 s – PB
… 13. P. Palková (AC Malacky) 21, 92 s

800 m
1. R. Rizmanová (AK ZTS Martin) 2:33, 62 min
2. R. Sekáčová (AC Malacky) 2:33, 89 min

Diaľka
1. Z. Durkechová (Olympia P. Bystrica) 465 cm
… 19. A. Kratochvílová (AC Malacky) 375 cm – PB

Dorastenky:

200 m
1. C. Hladíková (AC Malacky) 27, 00 s – PB

Diaľka
1. C. Hladíková (AC Malacky) 549 cm

Guľa
1. K. Kvasnicová (Spartak Dubnica n. V.) 11, 80 m
… 3. V. Hruščová (AC Malacky) 11, 36 m

Malackí šprintéri štartovali vo Viedni

Šprintérske duo z AC Malacky – dorastenec Martin Koch a seniorská reprezentantka Barbora Šimková pretekali 2. februára po bratislavskom Elán mítingu (31. januára) vo Viedni na ďalšom halovom medzinárodnom podujatí – Indoor Classic mítingu. V behu na 200 metrov obsadila naša najlepšia šprintérka piatu priečku v medzi ženami. M. Koch obsadil v dorasteneckej konkurencii v rovnakej disciplíne 3. miesto časom 23, 30 sekundy.

-tkac-

Výsledky:
Dorastenci
200 m
1. T. Vondráček (Česká rep.) 22, 74 s
… 3. M. koch (AC Malacky) 23, 30 s

Ženy
200 m
1. T. Jures (AK Panvita – Slovin.) 24, 70 s
… 5. B. Šimková (AC Malacky) 25, 40 s

Hodnotný výkon Malačana Drozdu v Linzi

Trojica pretekárov z AC Malacky sa predstavila 4. februára na halovom, medzinárodnom, atletickom mítingu Gugl v rakúskom Linzi. V mužskom behu na 800 metrov finišoval Ján Beňa na konečnej ôsmej priečke v čase 1:55, 70 min. Kvalitným časom a osobným maximom sa na rovnakej trati, ale medzi dorastencami, blysol Marco adrien Drozda, ktorý vo svojej kategórii nenašiel premožiteľa. Dorastenecký šprintér Martin Koch štartoval po viedenskom Indoor Classic na svojich druhých rakúskych pretekoch v jednom týždni. V šprinte na 60 m dosiahol najrýchlejší dorastenecký čas 7, 43 s a v behu na 200 metrov sa v rovnakej kategórii umiestnil tretí výkonom 23, 42 s.

-tkac-

Výsledky:

Muži
800 m
1. M. Scapini (Taliansko) 1:49, 92 min
… 8. J. Beňa (AC Malacky) 1:55, 70 min

Dorastenci

60 m
1. M. Koch (AC Malacky) 7, 43 s

200 m
1. S. Kapferer (IAC Pharmador – Rak.) 22, 79 s
… 3. M. Koch (AC Malacky) 23, 42 s

800 m
1. M. Drozda (AC Malacky) 2:01, 39 min – PB

Generačná štafeta rekordov Štuková – Baňovičová pokračuje

„Už som ťa videl behať aj krajšie,“ zneli slová trénera Vladimíra Handla na margo výkonu Moniky Baňovičovej po úspešných majstrovstvách Západoslovenského atletického zväzu na 150 metrovej trati, na ktorej prepísala starý rekord Alexandry Štukovej (19, 30 s) do súčasnej podoby 19, 26 s. Po gratuláciách a potlesku to boli pomerne tvrdé slová, s ktorými však naša žiacka reprezentantka súhlasila. „Monika bežala na môj vkus tvrdo, chýbala uvoľnenosť, celkový dojem nebol najkrajší. Podobne, ako stále vylepšuje časy na 60 m prekážok, môže dosahovať ešte lepšie časy i v tejto disciplíne,“ dodal V. Handl.

Na celej situácii je priam symbolická prepojenosť generácií AC Malacky. Je to už druhý rekord, ktorý M. Baňovičová prevzala od svojej staršej a úspešnej kolegyne v klube A. Štukovej. Tou prvou bolo vylepšenie halového slovenského rekordu v rámci štafetového behu žiačok na 4 x 200 metrov, kde minulý rok kvarteto žiačok s Baňovičovou v zostave, vylepšilo starý rekord žiačok AC Malacky, ktoré v roku 2004 utvorili vtedajšie malacké dievčatá v čele so Štukovou.

V ústrety novým rekordom – možné motto výkonnosti Baňovičovej na štartoch šprintérskych disciplín (foto M. Macejka, Malacké pohľady)

Odovzdávka štafety v behu na 150 metrov prišla vcelku očakávane v nedeľu – hlásateľka v hale Elán už pred Monikiným štartom ohlásila, že pôjde o priamy útok na slovenské halové maximum. Baňovičová mala v tom čase za sebou už rozbeh a finálový beh na 60 metrov, na ktorých taktiež nenašla adekvátnu súperku a jasne zvíťazila. Mimoriadne úspešná halová sezóna sa blíži k svojmu vrcholu – Monika Baňovičová i ďalšie talentované pretekárky a pretekári AC Malacky už hľadia smerom k majstrovstvám SR dorastu, ktoré sa uskutočnia v sobotu 20. februára a v ohrození by opäť mohli byť i slovenské dorastenecké halové maximá.

Jakub Valachovič

Volejbal: Malačania proti Remidonu s bývalým reprezentantom

Malackí volejbalisti privítali v sobotu 6. februára na domácej palubovke druhé mužstvo v tabuľke 1. ligy – bratislavský Remidon. S týmto tímom už Malačania hrali na súperovej pôde v bratislavskom Prievoze a vtedy zvíťazili dva razy po sebe 3:2. V ŠH Malina sa očakával dramatický súboj, rady domácich posilnil niekdajší reprezentant, smečiar Vladimír Procházka.

V. Procházka hrával za Malacky ešte minulú sezónu, keď Strojár nastupoval na zápasy v najvyššej súťaži na Slovensku – v extralige. Teraz sa do malackého družstva vrátil a bolo to poznať. Prvý zápas Malačania hostí prakticky k ničomu podstatnému nepustili a bez problémov získali na svoju stranu prvé dva sety. Počas tretieho setu sa zranil V. Procházka, ktorý tak nepobudol na palubovke príliš dlho a na smeči ho vystriedal Igor Matušek. Napriek tejto nepríjemnosti Malačania dotiahli duel do šťastného konca a tešili sa z víťazstva 3:1.

Druhý zápas však, ako už viackrát v tejto sezóne, naši nezvládli. Prvý set mali pritom Strojári rozohraný veľmi dobre, viedli už 20:15, no stratili ho v koncovke. V druhom sete mali viac z hry Bratislavčania, ktorí pohodlne vyhrali 25:16. Malačania zabojovali v treťom sete, ale rozbehnutý Remidon už nedokázali zastaviť ani napriek setbalu, ktorý nedokázali využiť. Strojár tak opäť predviedol dve rozdielne ukážky svojej hry. Budúcu sobotu volejbalisti Strojára ukončia základnú časť v Komjaticiach a potom sa súťaž rozdelí na dve skupiny. Malačania sa predstavia v lepšej štvorke spolu s Myjavou, Žilinou a Remidonom.

6. február, 13. kolo, 1. liga mužov
Strojár Malacky – ŠK Remidon 3:1 (13,22,-26,16) a 0:3 (-24,-16,-27)
Zostava Strojára: Holka, Procházka, Ľ.Mrázik, Petrovič, Šamulka, Rehák, libero Rusňák (Matušek, V.Kuračka)

Najbližší zápas:
13. február – Komjatice – Malacky

Tabuľka po 13. kole

Celkový stav

Zápasy

Body

Sety

Lopty

poradie

družstvo

celkom

V

P

v/p

ratio

v/p

ratio

1

Myjava

26

25

1

51

76:8

9,5

2095:1584

1,32

2

Remidon

26

18

8

44

61:30

2,03

2095:1880

1,11

3

Žilina

26

18

8

44

58:38

1,53

2191:2018

1,09

4

Malacky

26

15

11

41

51:44

1,16

2169:2079

1,04

5

Bilíkova

26

10

16

36

39:54

0,72

2053:2160

0,95

6

Komárno

26

10

16

36

38:55

0,69

1960:2160

0,91

7

Prievidza

26

8

18

34

32:57

0,56

1926:2154

0,89

8

Komjatice

26

0

26

26

9:78

0,12

1675:2129

0,79

Povinná jazda proti kadetkám TAMI

Malacké juniorky odcestovali v piatok 5. februára do Bratislavy, aby tu odohrali 3. kolo v rámci druhej časti 2. ligy junioriek a kadetiek. V ceste im stálo kadetské družstvo TAMI, ktoré istotne nebolo favoritom na zisk víťazstva, v tabuľke okupuje predposlednú pozíciu.

Malačanky potvrdzovali úlohu favorita od úvodných lôpt a vypracovali si pohodlné vedenie, ktoré pretavili do zisku prvého setu v pomere 25:12. I v ďalšom priebehu zápasu Malačanky diktovali tempo a v tréningovom tempe dokráčali k povinnému víťazstvu nad Bratislavčankami v pomere 3:0.

-jaki-

5. február, 3. kolo, 2. časti, 2. liga junioriek a kadetiek
VK TAMI Bratislava – Strojár Malacky 0:3 (-12, -19, -20)
Zostava Strojára: Slobodová, Pazderová, Baginová, Kadlecová, Nízka, Habová (libero: Vozárová, Holešová)

Tabuľka po 14. kole:

Celkový stav

Zápasy

Body

Sety

Lopty

poradie

družstvo

celkom

V

P

v/p

ratio

v/p

ratio

1

UK kadetky

14

14

0

28

42:2

21

1084:644

1,68

2

Bilíkova
kadetky

14

13

1

27

40:7

5,71

1131:675

1,68

3

TAMI

14

10

4

24

33:15

2,2

1101:890

1,24

4

Albatros

14

10

4

24

32:17

1,88

1088:943

1,15

5

Malacky

14

8

6

22

29:25

1,16

1078:1119

0,96

6

Pezinok
kadetky

14

6

8

20

26:27

0,96

1123:1103

1,02

7

Bilíkova

13

6

7

19

21:24

0,88

898:968

0,93

8

Hamuliakovo

13

5

8

18

20:28

0,71

945:1001

0,94

9

UK B

14

4

10

18

18:35

0,51

1022:1203

0,85

10

IMA

14

4

10

18

13:32

0,41

831:989

0,84

11

TAMI kadetky

14

3

11

17

14:35

0,4

854:1094

0,78

12

Doprastav

14

0

14

14

1:42

0,02

546:1072

0,51

Basketbal: Na skusoch v Trnave

Kadetské basketbalistky Strojára Malacky mali v sobotu na programe priateľský zápas s trnavským družstvom ŠŠK ZŠ Atómova Trnava.

„V skupine o 9. až 15. miesto hrá nepárny počet družstiev, čiže na každý tím vyjde jeden víkend voľný, kedy nehrá majstrovský zápas. V sobotu to vyšlo na nás, tak sme sa rozhodli pre prípravný zápas s Trnavou, v rámci ktorého o nič vážne nešlo,“ komentoval situáciu tréner mladých basketbalistiek Karol Ivančík, ktorý v prvom polčase nechal na lavičke sedieť najväčšie opory Malaciek. V zápase sa predstavil značne okyptený výber z celého družstva, najviac bodov zaznamenali podľa predpokladov Simona Marcová (18) a Lenka Matušková (14). Naostro sa naše kadetky predstavia v majstrovskom zápase v sobotu 20. februára v domácom zápase s outsiderom skupiny Pezinkom.

6. február, prípravný zápas
ŠŠK ZŠ Atómová Trnava – Strojár Malacky 94:53 (37:7)
Zostava a body Strojára: Marcová 18, Matušková 14, Spustová 7, Vosatková 6, Oreská 4, (Šedivá 2, Boškovičová 2, Čermáková)

-jaki-

V oboch prípadoch za kratší koniec

Malacké juniorské basketbalové komando má za sebou dva neúspešné duely v rámci prvej juniorskej ligy na pôde Prievidze resp. Považskej Bystrice.

Stretnutie v Prievidzi (6. februára) nezačali naši juniorskí basketbalisti zle a v prvom polčase mali viac z hry, o čom svedčí i prvopolčasové skóre 40:36 v náš prospech. V druhom polčase sa však zranil v tíme Malačanov Roderik Zetocha, ktorý sa v poslednom čase rozohral k výborným výkonom. Jeho absenciou na ihrisku sa začala situácia zvrhávať v neprospech Strojára a na konci tretej štvrtiny už viedol súper 60:46. „Rodo je bojovník, v obrane odvedie množstvo špinavej roboty, ktorú nikto nevidí, ale pre úspech je nevyhnutná. Po jeho zranení sme museli improvizovať a vyplniť dieru v obrane, ale zďaleka to už nebolo ono,“ tvrdil tréner juniorského výberu Branislav Orth. Výron nášho hráča a finálny výsledok zápasu prispeli k negatívnej nálade nášho družstva v sobotu.

6. február, 10. kolo, 1. liga juniorov
HBK Prievidza – Strojár Malacky 80:62 (36:40)
Zostava a body Strojára : Uher T. 2, Kurák 2, Čech 19, Zetocha 6, Pištelák 12, (Mráz 2, Pagáč „C“ 3(1), Csizmazia, Kubíček 2, Sládek 14), Trestné hody: 9/19

Na druhý deň čakala Malačanov disponovaná Považská Bystrica. Po prehratom zápase v Prievidzi a bez zraneného Zetochu tu Malačania hrali celý čas druhé husle. Prvá štvrtina vyznela ešte vcelku nevinne, Malacky v nej prehrávali len o päť bodov, súper však svoj výkon postupne zvyšoval a polčas vyhral už o trinásť bodov. K strelcom Pištelákovi a Čechovi, ktorý dovedna zaznamenali 43 bodov, sa nikto výrazne nepridal a výsledkom bola prehra o sedemnásť bodov a ďalšia bodová strata.

7.február, 11. kolo, 1. liga juniorov
IMC Považská Bystrica – Strojár Malacky 82:65 (43:30)
Zostava a body Strojára : Uher T., Kurák 8, Čech 20(2), Pištelák 23(1), (Mráz, Pagáč „C“ 7, Csizmazia, Kubíček 7(1)), Trestné hody: 19/33

-jaki-

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.