Športové spravodajstvo

Atletika: AC Malacky najúspešnejším tímom na šampionáte dorastencov
Basketbal: Plný zásah kadetských basketbalistiek
Hádzaná: Napriek smole druhé jarné víťazstvo
Volejbal: Víťazom turnaja mladších hráčov KP Brno

M. Baňovičová – najúspešnejšia dorastenka šampionátu (foto tkac)

Atletika: AC Malacky najúspešnejším tímom na šampionáte dorastencov

AC Malacky majú za sebou skvelé účinkovanie na halových Majstrovstvách Slovenska dorastu (20. februára) v Bratislave. Výsledkom je 5 individuálnych prvenstiev, o ktoré sa postaralo trio Martin Koch, Monika Baňovičová a Claudia Hladíková. Ziskom piatich zlatých a troch strieborných medailí sa stal malacký klub jasne najúspešnejším oddielom majstrovstiev.

M. Koch bol najúspešnejším dorastencom šampionátu (foto tkac)

Trofejou Malačanov sa podľa očakávania stali šprintérske disciplíny. Martin Koch podal výborné výkony v oboch svojich štartoch – na 200 i 400 metrov, na ktorých získal dve zlaté medaily a vylepšil i osobné halové maximá. Navyše sa výrazne priblížil k osobným rekordom z pretekov pod otvoreným nebom, čo znamená dobrú východiskovú pozíciu pred hlavnou atletickou sezónou.

Zlatonosné prekážky
Monike Baňovičovej prischla v poslednom období prezývka zberačka rekordov – na dorasteneckom šampionáte prekonala doterajšie historické maximum svojej oddielovej kolegyne Claudie Hladíkovej na 60 m prekážok z 8, 87 s na 8, 79 s. Samotná Hladíková finišovala na tejto trati druhá, taktiež kvalitným časom 8, 90 s. Do prekážkarského finále sa prebojovala výborným časom i vekom žiačka Dominika Šunová, ktorá v hale výrazne prekonávala svoje osobné rekordy a naznačila stúpajúcu formu pred slovenským šampionátom žiakov 6. marca. Bola to najúspešnejšia trať Malaciek na šampionáte.

Baňovičovej hlavnou disciplínou bol beh na 60 m, kde taktiež mohla zaútočiť na doterajší slovenský rekord, ktorý má hodnotu 7, 88 s. Vo finále jej chýbalo na prekonanie tohto času len 5 stotín sekundy, napriek tomu jej výkon stačil na suverénnu zlatú medailu. C. Hladíková sa rýchlo spamätala z prehry s M. Baňovičovou nad prekážkami – jej hlavnou disciplínou dňa bola súťaž v skoku do diaľky. Naša pretekárka už prvým vydareným skokom, ktorý mal hodnotu 530 cm, naznačila veľkú formu, ktorú potvrdila hneď druhým výkonom za hranicou 570 cm. Skvelý výkon stačil Hladíkovej na zlatú medailu a v ďalších dňoch a týždňoch bude veľmi zaujímavé sledovať, ako sa naša pretekárka pobije s vylepšovaním už tak famózneho výkonu.

C. Hladíková doletela v diaľke za 577 cm (arch. foto M. Macejka – Malacké pohľady)

Sklamanie na strednej trati
Ďalší adepti na medaily sklamali. Priemerný výkon podala trojskokanka Veronika Harculová – najlepší pokus v súťaži mal hodnotu 10, 93 metra, stačil však na druhé miesto v celkovom poradí. Harculovú už dlhšie trápia bolesti s chrbtom a po majstrovstvách sa podrobí lekárskym vyšetreniam. Podobne bude riešiť zdravotné problémy i najväčšia favoritka na zisk zlata z dorasteneckej dvojstovky Eliška Chvílová. Jediná disciplína, ktorú dobehla, bola hladká šesťdesiatka, na ktorej sa mala „rozbehať“ pred dvojstovkou. V samotnom behu na 200 metrov potom spravila chybu, keď prešliapla do súperkinej dráhy a bola diskvalifikovaná. Tréneri AC ani nepodávali protest, boli presvedčení o správnosti rozhodcovského verdiktu. Navyše naša pretekárka bežala pod hranicou očakávania a pre bolesti v nohe ani nenastúpila do záverečnej štafety na 4 x 200 metrov. Výsledkovo sklamali i osemstovkári Marco Adrien Drozda a Romana Sekáčová, ktorí ašpirovali na jednu z medailí vo svojich behoch a napokon skončili len v úlohe štatistov. Oboch zradili posledné dve kolá, v ktorých „vytvrdli“ a hoci obaja skončili na štvrtom mieste, na chrbty svojich súperov na prvých troch priečkach sa dívali z úctivej vzdialenosti. O medailu sa mala pobiť i Veronika Hruščová vo vrhu guľou. Vrhačská disciplína slúži Hruščovej len ako zimná alternatíva pre halové obdobie, jej kráľovskou záležitosťou je hod oštepom. Napriek tomu sa verilo, že by naša pretekárka mohla doplniť medailovú bilanciu AC, ale svojím najlepším sobotňajším výkonom 11, 39 metra len potvrdila, že táto disciplína nie je pre ňu prioritou.

Trojskokanka V. Harculová si napriek trápeniu vyskákala striebro

Posledné striebro
Tímová súťaž štafiet na 4 x 200 metrov zavŕšila medailové účinkovanie nášho výberu. Kvarteto Šunová, Harculová, Hladíková a Baňovičová sa pokúsilo bojovať o víťazstvo s družstvom Slávie UK Bratislava. Absencia zranenej Chvílovej sa však naplno prejavila a naše atlétky napokon s Bratislavčankami prehrali boj o zlato. Malackú mlaď ešte čakajú juniorské majstrovstvá Slovenska 7. marca, žiakov v čele s Monikou Baňovičovou i žiacky šampionát, ktorý je na programe deň predtým. Cez víkend 27. – 28. februára sa v atletickej hale Elán predstavia naši seniorskí zástupcovia počas halového šampionátu mužov a žien. Seniorov B. Šimkovú, A. Štukovú a J. Beňu doplnia dorastenci M. Koch, M. Drozda a C. Hladíková a taktiež žiacka hviezdička M. Baňovičová.

Štafetová odovzdávka medzi Hladíkovou a Baňovičovou (arch. foto M. Macejka – Malacké pohľady)

Jakub Valachovič

Výsledky MSR dorastu:
Dorastenci:
200 m
1. M. Koch (AC Malacky) 23, 01 s

400 m
1. M. Koch (AC Malacky) 50, 95 s

800 m
1. D. Danáč (Stavbár Nitra) 1:57, 82 min
… 4. M. Drozda (AC Malacky) 2:06, 95 min

Dorastenky:

60 m
1. M. Baňovičová (AC Malacky) 7, 92 s – PB
… 12. E. Chvílová (AC Malacky) 8, 41 s

60 m prek.
1. M. Baňovičová (AC Malacky) 8, 79 s – národný halový dorastenecký rekord, PB
2. C. Hladíková (AC Malacky) 8, 90 s
… 8. D. Šunová (AC Malacky) 9, 78 s – PB

200 m
1. Z. Kozmanová (Slávia UK Bratislava) 26, 38 s
… 11. D. Šunová (AC Malacky) 28, 16 s – PB

800 m
1. M. Kozmová (Junior Prešov) 2:25, 73 min
… 4. R. Sekáčová (AC Malacky) 2: 35, 10 min

Diaľka
1. C. Hladíková (AC Malacky) 577 cm – PB

Trojskok
1. D. Deglovičová (Stavbár Nitra) 11, 79 m
2. V. Harculová (AC Malacky) 10, 93 m

Guľa
1. V. Kaňuchová (ŠŠK Bardejov) 13, 43 m
… 4. V. Hruščová (AC Malacky) 11, 39 m

Štafeta 4 x 200 m
1. Slávia UK Bratislava 1:46, 34 min
2. AC Malacky (Šunová, Harculová, Hladíková, Baňovičová) 1:46, 76 min

Perspektíva do ďalších dní
„Takáto nedisciplinovanosť iste poteší nejedného trénera,“ vyjadril sa na margo slovenského rekordu Moniky Baňovičovej tréner Vladimír Handl. Aká nedisciplinovanosť? Nuž, pôvodný zámer s ktorým nastupovala Monika na trať, bol pomôcť Claudii Hladíkovej k vylepšeniu jej vlastného halového slovenského rekordu, pričom ona sama mala šetriť sily na finále hladkej šesťdesiatky, kde taktiež mohla zaútočiť na slovenský rekord. Monika však radšej ukoristila slovenský dorastenecký rekord nad prekážkami pre seba, napriek trénerským víziám. V tejto disciplíne sa slovenské rekordy menia na rekordy malacké.

Ďalší rekord na odstrel – 60 m
Claudia Hladíková tak už nie je najnovšie držiteľkou halového slovenského rekordu nad prekážkami medzi dorastenkami. Vo finálovom behu jej víťazstvo ukoristila tréningová partnerka M. Baňovičová, ktorá po žiackych rekordných zápisoch vylepšila historické maximum i na dorasteneckej scéne. Claudia pritom vyhlásila útok na svoj vlastný rekord, do ktorého jej mala dopomôcť Baňovičová. Všetko bolo inak – Monika sa navyše na hladkej trati tesne priblížila k halovému slovenskému maximu žiačok na 60 metrov, ktorého hodnota je 7, 88 s a drží ho od roku 2006 Lenka Kršáková z Bratislavy. V rozbehu dosiahla najrýchlejší kvalifikačný čas 7, 99 sekundy, vo finále ho vylepšila na 7, 92 s. Kršákovej žiacke halové maximum sa tak už teraz významne trasie v základoch a najkratší halový šprint tak môže byť v blízkej budúcnosti ďalšou Monikinou trofejou v zbierke rekordov.
Vykúpenie v skokoch

A čo Claudia? Po prekážkovom finále pravda nemohla vyčítať svojej kamarátke, že ju nenechala zvíťaziť. Výkon Hladíkovej aj tak nestačil na prekonanie jej doterajšieho rekordu, ktorý zabehla pred dvoma týždňami na halových majstrovstvách Západoslovenského atletického zväzu . Teraz totiž dosiahla čas 8, 90 s, celkovo skončila druhá. Na sklamanie však nebolo času, naša pretekárka bezprostredne po „nevydarenom“ finále nastúpila v skokanskom sektore na skok do diaľky, ktorý je jej hlavnou disciplínou, napriek tomu, že na prekážkach zatiaľ dosiahla navonok podstatnejšie úspechy. Prvý vydarený skok našej pretekárky, ktorým si mala zaistiť účasť vo finále, mal hodnotu 530 cm a svedčil o tom, že Claudia môže predviesť dobrý výkon. Ten sa dostavil v ďalšej sérii, životný skok Hladíkovej mal vzdialenosť 577 cm a znamenal jednoznačne prvé miesto a najmä skvelú perspektívu do budúcnosti. „V blízkej budúcnosti je Claudia schopná skákať 6 metrov,“ konštatuje jej tréner, sám bývalý skokan do diaľky V. Handl. Máme sa zrejme na čo tešiť.

Jakub Valachovič

Basketbal

Basketbal: Test juniorov proti mužom BSC
Malackí juniorskí basketbalisti nastúpili do ďalšieho zápasu v rámci Bratislavskej basketbalovej hobby ligy. Súperom im bol výber BSC Bratislava.
Okyptená zostava Malačanov nestačila na svojho súpera napriek 23 bodom Petra Ondruša, ktorý zastáva najmä úlohu trénera basketbalistov Strojára. Zápas mal byť najmä previerkou pred majstrovskými zápasmi juniorov cez víkend proti Svitu resp. Spišskej Novej Vsi.

18. február, 10. kolo, Bratislavská basketbalová hobby liga mužov
BSC Bratislava – Strojár Malacky 81:53 (26:14, 48:34, 69:45, 81:53)
Zostava a body Strojára: Pagáč „C“ 4, Ondruš 23, Pištelák 10, Mráz 5, Zetocha 5, (Uher M. 6, Farkaš,)
Trestné hody: 9/13

-jaki-

Plný zásah kadetských basketbalistiek

Kadetské basketbalistky Strojára Malacky prežili konečne úspešný víkend. Po úvodnej prehre v bojoch o 9. až 15. miesto so Sereďou, naše dievčatá naplno zabrali a zdolali súperky z Pezinka i Ivanky pri Dunaji.

Pezinok sa už pred zápasom s naším družstvom javil ako najslabší súper a domáce Malačanky nastupovali do zápasu ako jasný favorit na víťazstvo. Papierové predpoklady sa potvrdili už v prvej desaťminútovke, počas ktorej malacké dievčatá rozložili pezinskú defenzívu na drobné a vyhrali ju drvivým rozdielom 33:6. V ďalšom priebehu pokračovali v skvelom výkone a každú štvrtinu vyhrali, finálny záver zápasu znie 85:42 pre Strojár.

20. február, 2. kolo, 1. liga kadetiek – skupina o 9. – 15. miesto
Strojár Malacky – MBK Pezinok 85:42 (55:20)
Zostava a body Strojára: Moravčíková 18, Matušková 28, Marcová 20, Schreiberová 2, Spustová 2, (Kr. Reifová 10, Vosátková 2, Boškovičová 2, Ka. Reifová1, Oreská, Ferenčíková, Šedivá, Benkovičová)

Druhý zápas na palubovke Klokanov Ivanky pri Dunaji už so sebou neniesol znaky takej suverenity, ako v sobotu. Malačankám zvlhol strelecký prach najmä počas trestných hodov, 22 trestných pokusov premenili naše hráčky len na „úbohých“ 7 bodov. Polčasový výsledok 23:25 z nášho pohľadu neveštil nič dobré. Výrazný krok k víťazstvu spravili naše hráčky v tretej štvrtine, ktorú vyhrali 18:6 a od tejto chvíli boli na koni, napriek tomu, že domáce v poslednej desaťminútovke opäť ukrajovali z bodového rozdielu. Malačanky však zaznamenali víťazný double a v tabuľke im momentálne patrí 4., celkovo 12. priečka.

21. február, 3. kolo, 1. liga kadetiek – skupina o 9. – 15. miesto
BK Klokani Ivanka pri Dunaji – Strojár Malacky 47:53 (25:23)
Zostava a body Strojára: Marcová 18/1, Matušková 12/1, Moravčíková 6/1, Schreiberová 7/1, Spustová 3, (Reifová Kika 3, Čermáková 2, Reifová Kaki 2, Oreská, Boškovičová, Šedivá, Ferenčíková)

-jaki-

Priebežná tabuľka – kadetky

Por.

Družstvo

Poč. záp.

Víťazstvá

Prehry

Dal

Dostal

Body

1

Dubček

3

3

0

219

134

6

2

Sereď

3

3

0

233

198

6

3

Nitra

3

2

1

223

137

5

4

Malacky

3

2

1

190

155

5

5

Ivanka

4

1

3

220

246

5

6

Pezinok

4

0

4

197

337

4

7

Trnava

2

0

2

104

179

2

Hádzaná: Napriek smole druhé jarné víťazstvo

V treťom jarnom zápase 1. ligy hádzanárov nastúpili hráči Strojára Malacky na domácej palubovke proti družstvu ŠKP Bratislava B, ktoré svoje domáce zápasy hráva v Pezinku. Zápas priniesol drámu a boj až do záverečnej sirény.

Od začiatku to bol vyrovnaný duel, po desiatich minútach hry svietil na tabuli nerozhodný výsledok 4:4. Malačania vyrukovali na súpera s vysunutou obranou, s ktorou však ŠKP nemalo väčšie problémy a naše defenzívne rady museli prepnúť na vyššie obrátky. Domáce družstvo sa vďaka tomu dostalo v ďalšom priebehu do niekoľkých rýchlych protiútokov a ujalo sa vedenia. Do polčasu Malačania zmenili obranný systém, ktorý hosťom priniesol nemalé problémy a domáci ich vyprevadili do šatní polčasovým skóre 18:13.
Na začiatku druhého polčasu prišlo k smolnému zraneniu dovtedy najúspešnejšieho strelca Lukáša Zelenského, ktorý musel absolvovať lekárske vyšetrenie. Od tejto chvíle stratil Strojár hernú istotu a v ďalšom priebehu sa trápil, Pezinčania sa dotiahli na dostrel skóre a až do konca stretnutia bojovali Malacky o najtesnejšie víťazstvo. Rozhodla napokon väčšia skúsenosť domáceho družstva, ktoré si pripísalo druhú jarnú výhru.

20. február, 16. kolo, 1. liga mužov
Strojár Malacky – ŠKP Bratislava “B” 29:27 (18:13)
Zostava a góly Strojára: M. Kuklovský – P. Stachovič 9, T. Stachovič, I. Oslej 4, T. Baláž, R. Baláž, D. Stachovič, 3, L. Zelenský 6, V. Pavlík 5, A. Dobrocký, R. Spuchlák 2, Tréner: V. Valachovič

-jaki-, -zelo-

Volejbal: Víťazom turnaja mladších hráčov KP Brno

V ŠH Malina sa v sobotu 20. februára uskutočnil tradičný mládežnícky turnaj mladších žiakov v hádzanej o pohár G.H. Pozagas a.s. Malacky. Turnaja sa zúčastnilo 6 družstiev zo Slovenska i Českej republiky.

Už v samotnom priebehu turnaja dali osebe najviac vedieť mladí hráči KP Brno, ktorí v základnej časti deklasovali Pezinok i domáce družstvo Malaciek. Vo finále si potom Brňania poradili bez väčších problémov i s Cíferom, navyše v ich tíme hral podľa hodnotení i najlepší hráč turnaja Jiří Volec. Domáce družstvo si napriek prehre s víťazným Brnom pripísalo i jasné víťazstvo proti Pezinku 23:7, avšak v boji o tretie miesto prehrali s Dunajskou Stredou, za ktorú chytal najlepší brankár turnaja Lászlo Géza.

Výsledky turnaja:

Základná časť:
Strojár Malacky – Agrokarpaty Pezinok 23:7
KP Brno – Agrokarpaty Pezinok 20:3
Strojár Malacky – KP Brno 9:18
Sokol Cífer – Tatran Stupava 24:4
Tatran Stupava – DAC D. Streda 3:7
DAC D. Streda – Sokol Cífer 17:3

Stretnutie o 5 – 6. miesto :
Tatran Stupava – Agrokarpaty Pezinok 9:8

Stretnutie o 3 – 4. miesto :

DAC D. Streda – Strojár Malacky 11:8

Finále:
KP Brno – Sokol Cífer 20:14

Konečné poradie:
1. KP Brno
2. Sokol Cífer
3. DAC Dun. Streda
4. Strojár Malacky
5. Tatran Stupava
6. Agrok. Pezinok

Najlepší strelec: Marek Jankovič (Cífer) – 17 gólov
Najlepší hráč turnaja: Jiří Volec (Brno)
Najlepší brankár: Laszlo Géza (D. Streda)

3 komentárov
  1. vesna
    vesna hovorí:

    Gratulujem trenerom, altletkam aj atletom. drzim vam palce. prosim vas o podrobnejsiu informaciu o (spominanych v texte) halovych majstrovstvach. mam na mysli – cas, resp. cas. rozpis disciplin, ak je to mozne. mozno mate k dispozicii aj nejake pdf.
    srdecna vdaka

  2. Valachovič - autor
    Valachovič - autor hovorí:

    Jednoduchšie pre Vás bude zrejme kliknúť na stránku atletikasvk.sk, kde sa nachádzajú všetky informácie, ktoré ste spomenuli. Tento víkend čakajú atlétov MSR žiakov a MSR juniorov, na spomínanej stránky sú k týmto pretekom propozície. O MSR dospelých budú MP podrobne informovať len čo skompletizujem zostatok športových informácií, pravdepodobne to bude zajtra. Podrobné info sa anchádza na stránke acmalacky.estranky.cz, túto stránku sme zaradili i medzi obľúbené odkazy pod názvom Atletický klub AC Malacky.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.