Martin Spusta

Príležitostne sa na Malackých pohľadoch budeme venovať malackým richtárom, starostom, primátorom. Začíname Martinom Spustom. Názov jeho funkcie znel: vládny komisár. Pôsobil totiž v období Slovenskej republiky. Prednedávnom uplynulo 120 rokov od jeho narodenia. Základom pre napísanie článku sú informácie od jeho potomkov.

Martin Spusta, čatár Husárskeho pluku, dekorovaný na konci prvej svetovej vojny vo Viedni.

Martin Spusta sa narodil v Gajaroch 30. októbra 1894 Jurajovi a Márii Spustovcom. Jeho otec Juraj bol roľník, onedlho po vzniku Československa sa stal starostom Gajár.

Martin Spusta v období 1907-1911 študoval na strednej vojenskej škole (kadetke). Počas prvej svetovej vojny bol poddôstojníkom 11. husárskeho pluku, bojoval na území Balkánu. Jeho brat Michal padol v prvých rokoch vojny.

Martin Spusta počas štúdia na vojenskej kadetke.

V roku 1923 sa Martin Spusta presťahoval do Malaciek. Onedlho sa stal pokladníkom v malackej filiálke Slovenskej ľudovej banky, v banke pracoval na iných pozíciách aj v 30. rokoch.

Martin Spusta s manželkou Pavlínou. 1927

V roku 1927 sa oženil s Pavlínou Polákovou z Jakubova. Mali päť detí. Do roku 1935 sa im narodili tri dcéry, ďalšia dcéra sa narodila v roku 1941 a syn v roku 1944.

Najstaršie dcéry Martina Spustu Nadežda a Mária.

V roku 1936 dostal povolenie na zbúranie domu na Záhoráckej (vtedy Masarykovej, neskôr Hlinkovej) ulici vedľa hotela Tatra, kde si následne nechal postaviť polyfunkčný dom (na prízemí komerčné priestory – dnes drogéria a potraviny, na poschodí byty). Dom stavala renomovaná malacká firma Stern a Blaško.

Dom Martina Spustu v roku 2014.

Koncom 30. rokov sa M. Spusta stal členom okresného zastupiteľstva. Vstúpil tiež do Hlinkovej gardy a do Hlinkovej slovenskej ľudovej strany (HSĽS).

V roku 1940 bol menovaný za vládneho komisára pre Malacky (obdoba starostu), túto funkciu vykonával popri práci v banke. Bližšie informácie o jeho politickom pôsobení v tejto chvíli nepoznáme. Je zrejmé, že bolo v súlade s vtedajším režimom.

Martin Spusta ako vládny komisár.

Pri prechode frontu v apríli 1945 v dome M. Spustu dočasne sídlili sovietske vojská. Skonfiškovali aj jeho osobné auto.

V 50. rokoch bol vzhľadom na predchádzajúce politické pôsobenie perzekvovaný. Bol predčasne penzionovaný ako nevhodný pre štátnu službu, v rámci akcie B ho s rodinou presťahovali do Plaveckého Štvrtka, neskôr skonfiškovali dom na vtedy už Širokého ulici. Po niekoľkých rokoch sa rodina vrátila do vlastného domu – ako nájomníci. Jeho deti nemohli študovať na vysokých školách, ako politicky nespoľahliví.

Martin Spusta s rodinou. Koniec 30. rokov 20. storočia.

Martin Spusta v tom období pracoval ako vrátnik v stavebnom podniku v Senci – až do svojej smrti 25. júna 1971. Pochovaný je v Gajaroch.

Informácie o M. Spustovi a rodinné fotografie poskytol Andrej Blažíček.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.