Plavecká jaskyňa

Pod Plaveckým hradom sa nachádza niekoľko storočí známa jaskyňa, pomenovaná ako Plavecká jaskyňa. Je považovaná za prvú sprístupnenú jaskyňu na území Slovenska. Počas predposledného dňa roka 2014 bude prístupná pre verejnosť.

Jaskyňu podľa legendy publikovanej začiatkom 19. storočia objavil mladý pastier, zrejme na konci 18. storočia. Pálffyovci k jaskyni okolo roku 1820 nechali vybudovať vstupnú chodbu a monumentálny kamenný vstup, ktorého súčasťou mohol byť menší objekt, besiedka. Časť jaskyne bola už vtedy osvetlená. Dodnes sa zachoval jeden držiak na sviečku.

Plavecká jaskyňa. 2013.

Informácia o jaskyni sa šírila. V 19. storočí sa zmienka o nej objavovala v rôznych sprievodcoch, mapujúcich naše územie. Stala sa cieľom mnohých výletov. Na stenách jaskyne sa zachovali podpisy predovšetkým z 20. storočia. Najzaujímavejším je však podpis Terebessy z roku 1890, bezpochyby súvisiaci s rodinou malackého staviteľa.

Plavecká jaskyňa. Podpis Terebessy

Podľa štúdie Marcela Lalkoviča bola v uhorskom období podoba jaskyne vyobrazená trikrát. Na litografii z roku 1820, v monografii Magyarország vármegyéi és városai: Magyarország monografiája a na wiesnerovskej pohľadnici z prelomu 19. a 20. storočia.

Vstup do Plaveckej jaskyne. Foto Magyarország vármegyéi és városai

Jaskyňu skúmali aj archeológovia, výsledky výskumu nepoznáme. Niekoľko kostrových pozostatkov je v jaskyni uložených dodnes.

Plavecká jaskyňa. 2013.

Jaskyňa bude otvorená v utorok 30. decembra 2014 v čase od 9.00 do 14.00 h. Verejnosti bude dostupné prevažne prízemie. Záujemcovia si však môžu pozrieť aj poschodie – organizátori im odporúčajú zobrať si veci na prezlečenie a čelovku.

1 odpovedať

Spätné odkazy a spätné upozornenia

  1. […] zrúcaninu Plaveckého hradu, Plaveckú jaskyňu, alebo Vyhliadku […]

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.