Postoj k situácii vo Francúzsku

O pár hodín odchádzame do Francúzska, kde študujeme. Odchádzame od rodiny a priateľov k priateľom v Lyone, ktorí sú nám ako rodina. Vytvorili nám počas troch rokov zázemie, ktoré sme ako študentky zo zahraničia potrebovali. Rozumeli nám možno práve preto, že v triede máme spolužiakov nielen pôvodom z Francúzska, ale aj zo Srí Lanky, Kambože, z Toga, z Ruska, Tunisu, z Činy, z celého sveta.

V ostatných dňoch Francúzsko prechádza neľahkými skúškami, na ktoré snáď nemožno na Facebooku reagovať veľkohubými statusmi. Na lýceu i na vysokej škole sme v blízkom kontakte s rovesníkmi, ktorí sú z celej situácie zmätení a tragické udalosti neprežívajú cez arogantné statusy. Intenzívne sa medzi sebou stretávajú a snažia sa akceptovať rôznorodosť názorov na tieto udalosti, ktoré majú historický, spoločenský, kultúrny, náboženský aj ekonomický rozmer. Veríme, že aj v našej krajine budeme pristupovať k týmto udalostiam s rešpektom a slušnosťou, ktorú si podľa nás, vyžadujú.

Karolína a Kristína Reifové medzi spolužiakmi vo Francúzsku.

Sme radi, že sme v živote dostali možnosť študovať práve v tejto krajine, vážime si jej hodnoty a kultúru. Dúfame, že akékoľvek spoločenské zmeny tu budú výsledkom celospoločenskej diskusie a nie útokov na civilných obyvateľov tejto krajiny. Mnohí z našej generácie prechádzajú školami a pracovnými pozíciami v celej Európe, preto veríme, že budeme vo vyjadreniach patriť k tým, ktorí sa nebudú prikláňať k hanlivým a ľudskú dôstojnosť urážajúcim myšlienkam.

Karolína a Kristína Reifové

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.