Kláštor zlikvidovali Akciou K počas troch hodín

Pred pár dňami uplynulo 60 rokov od noci, keď boli komunistickou mocou v priebehu niekoľkých hodín zlikvidované mužské kláštory v našej krajine, vrátane malackého. Bola to „noc, v ktorej vlastní ľudia, pohŕdajúc dejinami a ich duchovnou náplňou vykonali to, čo neprišlo na myseľ ani divokým tatárskym hordám, ani panstvu tureckého polmesiaca…“

Malacký kláštor v 19. storočí ešte bez druhého poschodia

Františkáni v Malackách pôsobili dokázateľne od polovice 17. storočia, kláštor im odovzdal zemepán Pavol IV. Páfli v roku 1653. Kláštor plnil svoje poslanie, stovky rehoľníkov sa vystriedali v jeho priestoroch a v meste pôsobili počas troch storočí, až do osudného rána 14. apríla 1950. V Malackách bol veľký kláštor, pátri sa okrem pastoračnej činnosti venovali pedagogickým povinnostiam na vlastnom gymnáziu. Boli tu aj frátri, z ktorých niektorí pracovali na kláštornom hospodárstve, a klerici, študujúci v gymnáziu.

Akcia K bola schválená už od začiatku roka 1950. Prípravné práce koordinoval slovenský komunistický politik a neskorší prezident Gustav Husák. Rehoľníci určite tušili, že komunistická moc ich nenechá na pokoji. Svedčia o tom procesy s niekoľkými členmi reholí. Informácie o pripravovanom prepade kláštorov na verejnosť neprenikli, objavujú sa však dohady, či niektorí predstavitelia reholí o tejto akcii vedeli. To sa už nedozvieme.

Mladí rehoľníci v Malackách zachytení objektívom fotografa Maryniaka

Ako prebiehala akcia K v Malackách? V archíve je zachovaná správa o likvidácii kláštora, ktorú 15. apríla podal veliteľ oddielu G. a zmocnenec kláštora František H. V správe sa píše, že akcia bola dôkladne pripravená a začala o polnoci z 13. na 14. apríla. Odsun rehoľníkov bol uskutočnený 14. apríla ráno o 3. hodine bez toho, aby o tom vedela verejnosť. Rehoľníci o príprave tejto akcie podľa správy nemali vedomosti. „Počas sústredenia rehoľníkov v budove kláštora sa nevyskytli žiadne poruchy, ani žiaden z rehoľníkov sa nezdráhal opustiť kláštor, ani nekládol odpor.“ Oddiel ŠtB spravil prehliadku a súpis inventáru kláštora.

Jedným z komisárov, ktorí zabezpečili riadenie Akcie K v Malackách bol Rudolf J. Tento sa vraj o niekoľko rokov chválil svojou činnosťou. Zabával sa na tom, ako františkáni, ktorí chceli uniknúť sústredeniu v jednej miestnosti, skákali z okna na poschodí, aj v teplákoch, resp. pyžamách, a tam ich už čakali príslušníci moci.

Odtlačok pečiatky františkánskeho kláštora v Malackách

Ráno po prepade kláštora opisuje pamätník takto: „Ľudia stáli vonku a nevedeli, čo bude. Prichádzal som od banky. Práve jeden z tých prominentov, meno nepoviem, hnal domov svine z františkánskeho hospodárstva. Od gvardiána (P. Osvald Bednára – pozn. red.) viem, kto ukradol niektoré z omšových nádob. To však nemôžete povedať, lebo komu to dokážete?“ Podľa ústne zachovaných informácií sa stratili dva plné koše zlatých a pozlatených kalichov, obrazy, klavíry a iné hudobné nástroje.

Iný pamätník spomína na aprílové dni z roku 1950 takto: „Šiel som ďalej do kláštorného kvadrumu a tu už bolo počuť hlasité hulákanie, rev a spev podnapitých milicionárov, ktorí v susednej jedálni kláštora „oslavovali“ svoj dobre vydarený lup. Tieto ich orgie trvali potom celých šesť týždňov, dokiaľ neskonzumovali všetky zásoby veľkého kláštora. Medzitým sa vo veľkom rabovalo vo dne i v noci, čo sa len dalo a ešte viacej sa ničilo.“ Rozsiahla knižnica, ktorá obsahovala množstvo vzácnych exemplárov, vrátane niekoľkých kníh z 15. storočia, bola zničená. Knihy boli podľa svedkov nahádzané na korbu nákladného auta a prehadzované vidlami.

Časť malackých františkánov niekoľko rokov pred likvidáciou kláštora

31 rehoľníkov, ktorí sa nachádzali v kláštore v čase jeho prepadnutia, bolo odvezených do sústreďovacieho kláštora vo Sv. Beňadiku (dnešnom Hronskom Beňadiku). Aby sa zabránilo nepokojom a aby sa zmiernila nespokojnosť ľudí, zabezpečili komunisti, aby sa v každom kláštornom kostole kňazov, aby slúžili sv. omše. Podľa niektorých historikov práve tento moment bol veľmi dôležitý pre úspešnosť Akcie K. V Malackách bol ponechaný páter Mansvét Drobný. Ráno 14. apríla slúžil sv. omšu P. Kamil Chovan. „Mal kázeň nezávadnú a bola zameraná v prospech akcie, v ktorej vyvrátil tvrdenia reakcie, že farári (nie) sú pozatváraní a vystríhal ich od šírenia nepravdivých správ,“ píše sa v správe zo 16. apríla, ktorú podal veliteľ oddelenia ŠtB N.

Gvardián kláštora P. Osvald Bednár v čase jeho prepadnutia nebol v Malackách. Informácie o tom, kde sa v čase prepadnutia kláštora nachádzal, sa rozchádzajú. V. Šíp píše, že P. Osvald bol podľa jeho vlastných slov na oslave u vtedajšieho provinciála P. Celestína Lepáčka. Pamätník z Malaciek tvrdí, že bol P. Osvald v Brne, kde študoval právo. Vrátil sa a išiel do kláštora. Neposlali ho do spomenutého kláštora na stredné Slovensko, ale zostal v Malackách ako správca farnosti.

P. Osvald Bednár

Takýmto násilným  spôsobom prebehlo násilné ukončenie tristoročného pôsobenia františkánov v Malackách. Nabudúce sa budeme venovať ďalšiemu osudu františkánov a kláštora.

Zdroje:
– Dubovský, J. M.: Akcia kláštory. Matica Slovenská, Martin 1998
– Kožuch, E.: Dokumenty o likvidácii františkánov v Malackách. Malacky 2005
– Spomienky pamätníkov

22 komentárov
  1. mtj
    mtj hovorí:

    proste sme narod sedliakov,ktorym vladla hnusna ideologia z este horsej krajiny. Narod bez akehokolvek citu a hrdosti k svojim dejnam, dedicstvu a vlastne aj jeden k druhemu, ako sa mi kazdodenne potvrdzuje

  2. Daniel Greif
    Daniel Greif hovorí:

    A preto mi nejde do hlavy, ako mozu niektori ludia, ktori chodia do kostola volit aj SMER …

  3. mtj
    mtj hovorí:

    urcite nieje svata. ani ju neobhajujem, myslim len obycajny ludsky cit cloveka k cloveku a vlastnej kulture.
    PS stale smer lepsie ako sdku a spol.

  4. mtj
    mtj hovorí:

    mas pravdu ale aspon nestavaju na pocest busha a inych americkych saskov, ktorym dakde vliezli polystyrenove kozuby na urade vlady.
    o vypredaji statu, bohunicach pomlcim… tym neobhajujem fica, len pripominam co bolo

  5. M!ro
    M!ro hovorí:

    Myslim, ze tento clanok aj tema si zasluzia inu diskusiu…

    Len pre upresnenie nastupnictva Komunistickej strany, ktora ma akciu K na svedomi:

    10/1990 KSS premenovana na SDL
    12/1999 odidenci z SDL zakladaju SMER-tretia cesta
    01/2005 SDL sa integruje do SMER-SD

    Su aj horsie veci ako polystyrenovy kozub…

  6. Daniel Greif
    Daniel Greif hovorí:

    to mtj PS: smer je strana, ktora sa postupne pretransformovala zo stran: KSC>KSS>SDL>SMER. No a o tej prvej spomenutej sa pise v tomto clanku.
    Ale samozrejme ja tu nikomu nekazem, ktora strana mu ma byt sympaticka, alebo ktoru treba volit. Kazdy nech sa rozhodne slobodne …
    O tom vlastne tento clanok vobec nie je. Je o zlej-ciernej historii mesta Malacky a o tom ako sa ludia dokazali, dokazu spravat. A na tom by sme sa mali poucit …

  7. P@ter
    P@ter hovorí:

    Páni nejako ste vybočili s témi. Dnešné politické strany si už jednoducho nemôžu dovoliť to čo komunisti po roku 1948. Verte mi.

  8. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Počkaj Miro – však KSS i SDĽ tu stále (bohužiaľ) sú. Pamätám si, ako raz Jozef Ševc, je to pár rokov dozadu povedal v TV Markíza, že v roku 1968 nám prišli Sovieti pomôcť. Vystupoval ako predseda KSS. V tejto strane pôsobila napríklad i neúspešná kandidátka na post prezidentky SR súdružka Bollová. SDĽ má zase volebný bilbord vedľa hlavnej cesty na Stupavu. Takže si nemyslím, že KSS sa premenovala na SDĽ. Možno sa mýlim, ale aj tak to je od veci – netýka sa to článku.

  9. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    … a na dôvažok upozorňujem na webovú stránku Komunistickej strany Slovenska http://www.kss.sk. A pripájam odkaz na jeden z príspevkov na tejto webovej stránke, kde autor Karel Kluz (článok upravil Jozef Šteininger) vyvracia fakty o Katynskom masakri a dokonca obviňuje Rusov, že sami na seba hádžu špinu o poprave tisícov Poliakov. Ešte aj dnes nás slovenskí komunisti chcú presvedčiť, že masové zabíjanie v Katyni vykonali Nemci. Popieranie holokaustu je trestný čin. Popieranie katynskej tragédie nie…

    Viac: http://www.kss.sk/index.php?menu=vyhlasenia_a_stanoviska&article=604

  10. greenhorn
    greenhorn hovorí:

    to mtj a jeho primitivnym nazorom o „vypredaji statu“ a pod: tak ty si jasny… cesi maju jedno pekne porekadlo, PRES DEN LHAL, VECER KRAD – SOCIALNI DEMOKRAT. Podobne nedavno, socialisticky premier v Madarsku, tesne pred tym nez cela krajina ekonomicky padla na hubu: KLAMALI SME RANO, KLAMALI SME NA OBED, KLAMALI SME VECER… Teda mala rada pre podobne vahajucich, pozrite si toto 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=JqrhmLio1DI&feature=player_embedded a otvorte oci…

  11. M!ro
    M!ro hovorí:

    Jakub, terajsia SDL ma s tou starou spolocny len nazov – zistili, ze sa uvolnila znacka, tak po nej siahli..

    A o premenovani v roku 1990, musim citovat samotnych sudruhov (aj ked nerad): zmanipulovanom prešovskom zjazde v dňoch 20.-21.októbra 1990 bol schválený nový názov strany Komunistická strana – Strana demokratickej ľavice (SDĽ) s tým, že ÚV KSS-SDĽ dostal právomoc v príhodnej chvíli schváliť premenovanie strany na Stranu demokratickej ľavice. Stalo sa tak 26. januára 1991 na 3. zasadaní ÚV KSS-SDĽ v Bratislave. (bez linku, najdes to na googli)

    Je jasne, ze dnes uz sa taketo veci, ako bola Akcia K neudeju, ale deju sa ine, ktore tiez nemaju s pravnym statom nic spolocne.

  12. mtj
    mtj hovorí:

    Mrzi ma ze som vyvolal tuto diskusiu, naozaj som nechcel.
    pre vsetkych:. ja fica ani nepodporujem, ani nevolim. volil by som nieco, co tu v inteligentnej forme chyba. urcite nie zlodeja fica azlodeja dzurindu.

  13. bo
    bo hovorí:

    komunisti vytvorili najzločineckejšiu a najstrašnejšiu organizáciu v histórii ľudstva. Toľko ľudí, čo vyvraždili komunisti za posledných ani nie sto rokov nemá na svedomí nikto.. desiatky, desiatky miliónov vyvraždených ľudí v rusku, číne, kube, ukraine, slovensku,poľsku a v kopec iných krajinách už nikdy neprehovoria, celé rodiny boli vyvraždené, odvlečené do táborov smrti, mučené a vystavované strachu len pre iný názor.. Akcia K je dôkazom toho, čo boli schopní robiť aj na Slovensku a aj v Malackách.. Momentálne ich tu máme znova , len sa volajú trošku inak.. Za 20 rokov sa prispôsobili, infiltrovali a zase ovládajú ľudí , pritom sa len smejú na ľudskej hlúposti, mädlia si ruky a robia veselo to, čo robili 40.rokov.. dnes sa volajú ľavicoví demokrati, za dvadsať rokov, keď bude treba sa budú volať zase inak… je smutné, že v tejto republike majú stále zelenú a nie sú postavení mimo zákon, tak ako napr. fašisti alebo nacisti.. a je smutné, že sú úplne všade, však len v Malackom zastupiteľstve sedia dvaja štbáci, z toho bol dokonca jeden tajný agent! a najsmutnejšie je, že „malackú nežnú revolúciu organizovali“ ďalší traja štbáci..

  14. bo
    bo hovorí:

    Krátko po 2. svetovej vojne, ale najmä po uchopení moci komunistami februárovým prevratom sa v bývalej ČSR začalo s masovým zatýkaním ľudí, ktorých novo nastolený režim označil za nepriateľov ľudovodemokratického zriadenia. Vtedajší Národný súd odsúdil v rokoch 1948 – 1952 v zmanipulovaných politických procesoch na tresty smrti, doživotné a dlhoročné tresty odňatia slobody 27 000 ľudí zo Slovenska. Iné súdy potom až do roku 1989 odsúdili ďalších vyše 70 000 osôb , ktoré prešli ťažkými žalármi a pracovnými tábormi. Počas vypočúvania boli vyšetrovateľmi často neľudsky surovo trýznení a nejeden zomrel na následky krutého zaobchádzania. Po odsúdení čakali politických väzňov otrocké práce v uránových baniach v Jáchymove a Příbrame, ale aj vo väzniciach v Čechách (Valdice, Mírov, Plzeň-Bory a i.) a na Slovensku, kde najznámejšími boli zlopovestný Leopoldov a Ilava. Do pracovných táborov bolo umiestnených takmer 200 000 ľudí a do pomocných technických práporov vyše stotisíc politicky nespoľahlivých vojakov. Takmer tristo odsúdených bolo popravených a vo väzeniach ich zomrelo 15 726.
    Ešte predtým, v závere vojny bolo vyše 20 000 osôb z územia Slovenska nezákonne odvlečených zložkami NKVD do sovietskych gulagov, z ktorých sa väčšina už nevrátila.

  15. Vladimír Handl
    Vladimír Handl hovorí:

    Malacká nežná revolúcia podľa mňa ani neexistovala. Bol so na prvom stretnutí v miestnosti dnešnej TJ RTJ /box/ a bolo to veľmi srandovné. Za vrchstolom sedeli aktivisti / aktivisti sú ľudia, ktorí su aktívni za každej doby a ktorí určujú chod dejín, je im jedno akých, ide o to aby určovali. Podľa mňa organztujú i vlastný pohreb, len neviem ako. //idú vždy hneď za vlastnou truhlou a pre väčšinu sú neviditeľní //. Srandovné boli i osemdesiate roky za vlády komunistov. Možno im dochádzal dych a možno sa pripravovali na zmenu. Ak tomu naozaj tak bolo, tak sú veľmi rafinovaní a netreba ich podceňovať. Dajú sa spoznať veľmi jednoducho. Sú všade tam, kde nie sme my ostatní. /myslím na vedúcich postoch // to pre menej chápavých// Hrozné museli byť 50-e roky, Braňo to pekne opísal. 15 726 mŕtvych je sila. A sila je i ch súdržnosť, ktorú my obyčajní ľudia nevidíme, alebo podceňujeme. Popíšem krátku príhodu, ktorú so zažil na vlastnej koži. Cestoval som na športové podujatie s bývalým súdruhom, ktorý bol za komunistov na vysokopostavenom mieste a po 89-om padol dolu. Na tom podujatí bol bývalý komunista, ktorý si udržal vysokopostavené miesto. Tí dvaja sa nepoznali, tam sa zoznámili, prebehla medzi nimi iskra, dali si navštívenky a bolo na nich vidieť, že si hocikedy v núdzi pomôžu. Boli jednoducho svoji. Tak ako si Židia pomáhajú, Ale tam je to pochopiteľné. Ich vzájomná pomoc pramení z toho, že im bolo ublížené. Ak tým našim súdruhom bolo v 89- om ublížené, mali by sme im pomôcť. 35% by bolo dostatočné ospravedlnenie sa za všetky krivdy, ktoré sa na nich po 89-om roku napáchali. Tak hor sa Slovač k urnám a tými istými rukami, ktorými sme im dláždili cestu k moci, sa udupme v tom bahne ešte hlbšie. A Kryl sa zhora s meje a spieva si – ne, nejsme na kolenou, ryjeme držkou v zemi…………..

  16. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    Napokon – zo samotného slova KOMUNIZMUS ide strach – písmená v názve možno priradiť k niektorým zo zločinov, ktoré napáchali a žiaľbohu stále ešte vo svete páchajú:

    K – rádež
    O – troctvo
    M – asaker
    U – trpenie
    N – átlak
    I – zolácia
    Z – ločin proti ľudskosti
    M – asová vražda
    U – davač
    S – to miliónov mŕtvych

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.