Stroj času – Čierny kláštor a presuny Severínka

Väčšina najstarších obrázkov Malaciek sa zameriava na kláštorný kostol, ktorý je zachytený z pohľadu od dnešnej Záhoráckej ulice. Otázku, prečo bol kláštor čierny, budeme riešiť inokedy.

klastor1.jpg

Teraz nás skôr zaujíma otázka, či Severínek stál vždy na svojom súčasnom mieste, alebo bol v priebehu času presunutý.

klastor5.jpg

Prvá fotografia je zrejme z obdobia prvej svetovej vojny alebo z čias tesne pred jej vypuknutím. Druhá fotografia vznikla okolo roku 1930. Pri porovnávacom pohľade sa zdá, že socha na stĺpe nestojí na tom istom mieste.

klastor3.jpg

No a pri dnešnom pohľade vidíme, že je socha ešte viac posunutá, z pohľadu fotografa doprava. Stojíme na tom istom mieste ako fotograf pred sto, resp. 80 rokmi. Vidíme priestor medzi dvoma baštami, budovu banky a samozrejme aj kostol. A sochu, ktorá sa „hýbe“.

klastor4.jpg

Ale keď sa postavíme o pár metrov ďalej, zisťujeme, že tiež vidíme všetky uvedené objekty, kostol z takmer totožného uhla, a predsa sa Severínek na obrázku posunul „o niekoľko metrov“, hoci sa v skutočnosti ani nepohol. Keby sa fotograf spravil ešte ďalších pár krokov, opäť bude socha na obrázku inde. „Záhada“ sa zdá byť vyriešená. K odhaleniu otázky pohybov Severínka pomohol aj nález základov kamennej balustrády, ktorá sochu obklopovala pôvodne a svedčí o tom, že tam, kde dnes, stála i pred sto rokmi.

Autorom súčasných fotiek je Peter Blažíček.

1 odpovedať

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.