Čo sa nachádza v pivniciach pod kláštorom?

Pozrieme sa bližšie na podzemné priestory bývalého františkánskeho kláštora. Časť priestorov pod kostolom, v ktorých sa nachádzajú krypty, je pre turistov i pre Malačanov otvorená na prehliadku kedykoľvek na požiadanie. Ale ako vyzerajú pivnice pod dnešnou školou, to na vlastné oči zistí málokto.


Celkovo by sme podzemné priestory pod celým objektom tzv. čierneho kláštora mohli rozdeliť na tri časti. Prvá časť – pod kostolom, kde sa nachádzajú spomenuté krypty. Druhá časť je plocha pod miestnosťami dnešnej fary. Tretiu časť tvoria pivničné priestory pod oboma tunajšími cirkevnými školami a tiež pod priestormi oddeľujúcimi dve kláštorné nádvoria, tzv. kvadrumy.

Bližšie sa pozrieme práve na túto tretiu časť, vyznačenou na schéme hnedou farbou. Bledými pásikmi je označené južné krídlo budovy, ktoré bolo postavené koncom 20-tych rokov 20. storočia pre potreby gymnázia. Zvyšná časť kláštora je pôvodná, pochádza z polovice 17. storočia (resp. možno zo skorších čias, ak vezmeme do úvahy, že kláštor vznikol prestavbou kaštieľa, ktorý sa na tomto mieste predtým nachádzal).

Do pivníc vedú tri vchody, všetky v oblasti južného krídla. Jeden vstup je vonkajší, priamo z dnešného školského dvora, vedľa zadného vchodu do školy. V schéme je označený červenou bodkou.


Ďalšie dva vstupy sú priamo zo školskej budovy. Jeden je na konci tejto chodby vľavo. Vchádza sa ním do školskej jedálne. Označený je zelenou bodkou.

Druhý je na začiatku prízemnej chodby, pri hlavnom vchode do školy. Schodiskom na fotografii vľavo (modrá bodka v schéme) sa vchádza do šatní, v suteréne sa v súčasnosti nachádza aj jedna trieda gymnázia.

V suterénnych priestoroch južného krídla sa okrem jedálne, šatní a triedy, nachádza kotolňa a dielňa, ktorá je v správe školníkov.


Odtiaľ sa na kvadrum naskytá takýto pohľad.

Zaujímavejšie vyzerajú obrovské priestory pod pôvodnou časťou kláštora, ktoré sú staré viac ako 350 rokov. Ich obsah už natoľko zaujímavý nie je. Dal by sa označiť ako skladisko starých, dávno nepotrebných vecí ako zvyšky nábytku, učebných pomôcok, náradia a náčinia z telocvične.


Výťahová (zásobovacia) šachta, ktorá sa nachádza približne v strede chodby pod východným krídlom kláštornej budovy.

Kryt výťahovej šachty je vonku chránený malou ohradou.

Väčšia časť podzemných priestorov je prázdna, nie je tam skoro nič, čo by v súčasnosti dávalo obraz o tom, ako vyzerali kedysi. Skoro žiadne stopy z minulosti. Ale niečo sa predsa nájde. V jednej z chodieb sú zachované staré masívne dvere, kedysi uzatvárajúce spojovaciu chodbu medzi západným a východným krídlom.

A nájdu sa tam aj takéto zamurované záhady.

Tu (v priestoroch pod súčasným chemickým laboratóriom gymnázia) končí východná chodba. Za ňou už sú zrejme krypty.


Pohľad na chodbu nachádzajúcu sa medzi dvoma nádvoriami kláštora.

Koniec tejto chodby so stopami z nedávnej minulosti na stene. Táto chodba slúžila pred rokom 1989 ako strelnica. Stále sa tu nachádzajú pozostatky terčov…

A ešte raz spomenutá chodba, tentoraz opačný pohľad – zo západu na východ.


Týmto sa prehliadka podzemia končí.

2 komentárov
  1. peter
    peter hovorí:

    no uplny otras ako tie zasahy zdevastovali tie priestory, absolutne ziadna uroven, original tam natocit horor. a to co je tam zamurovane, nedalo sa zistit co tam je? co je nad tym?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.