Kláštorná studňa sa po rokoch dočká obnovy

Málokto o nej vie. Dlhé roky bola dôkladne skrytá pod betónovým poklopom uprostred trávnika v kláštornom nádvorí. Studňa, ktorá v minulosti zásobovala vodou malacký františkánsky kláštor.

3.jpg

O čo ide…

Rekonštrukcia kláštornej studne je súčasťou projektu revitalizácie jedného z dvoch vnútorných kláštorných nádvorí, tzv. kvadrumu. Ide o najrozsiahlejší tohtoročný projekt malackého občianskeho združenia Mladí ľudia organizujú a komunikujú (v skratke M.L.O.K.) – hlavným cieľom je predovšetkým obnova a zatraktívnenie tohto pomerne neznámeho priestoru v centre Malaciek.

1.jpg

Projekt sa skladá z dvoch hlavných častí – prvá časť spočíva v obnove klášornej studne. Teda v jej kompletnom vyčistení, v zhotovení jej nadzemnej kamennej časti a zabezepečení studňového otvoru bezpečnostou kovanou mrežou. V prípade, ak nebude studňa vyschnutá, v budúcnosti bude zabezpečovať aj zavlažovanie kláštorného nádvoria. Nájdete ju v pravej časti fotografie, priamo pod kvetináčom 🙂

2.jpg

Druhou dôležitou časťou projektu sú sadovnícke úpravy. Podrobnejšie sa im budeme venovať v ďalšom článku – hlavnou myšlienkou je dať nádvoriu podobu historickej kláštornej záhrady – ako priestorovým usporiadaním tak i výberom rastlín a drevín, ktoré v minulosti rástli v kláštorných záhradách.

Kláštorná studňa

Nepochybne najzaujímavejšou súčasťou nádvoria je kláštorná studňa. V dávnejšej minulosti zásobovala kláštor pitnou vodou, v nedávnej minulosti slúžila už len ako ideálne miesto na ukladanie stavebného odpadu – po otvorení betónového poklopu nás čakalo nemilé prekvapenie…

4.jpg

Projekt odštartoval prvou brigádou v polovici februára. V priebehu jednej soboty zo studne zmizol skoro plný veľkoobjemový kontajner stavebnej sute a iného milého odpadu – najmä použitých žiaroviek, skla, stúh a celofánových obalov z kvetov. Aj keď medzinárodné dohovory zakazujú detskú prácu – pracovať museli všetci 🙂

5.jpg

Takto vyzerala studňa neskoro poobede – dostali sme sa približne do hĺbky štyroch metrov a na druhý deň sme sa nevládali zdvihnúť ráno z postele. Teda aspoň ja.

8.jpg

Studňa je zaujímava z viacerých pohľadov. Existuje indícia, že studňa by mohla byť staršia ako samotný komplex františkánskeho kláštora – podľa názoru pracovníkov Krajského pamiatkového úradu by dokonca mohla pochádzať už zo stredoveku – naznačuje to spôsob opracovania a ukladania kamenných blokov. Na fotografiách si môžete všimnúť, že studňa je postavená z dvoch druhov kameňa s rôznou úrovňou opracovania. Posledný rad kameňov tesne pod úrovňou terénu je evidentne novší – môže to znamenať, že pôvodná studňa bola v minulosti nadstavovaná.

7.jpg

Najzaujímavejší objav predstavuje odkrytie podzemnej chodby, ktorá prepája kláštornú pivnicu priamo so studňou a pravdepodobne slúžila na naberanie vody využívanej v pivniciach priamo zo studne. O kláštornom podzemí už písal Martin v tomto článku. Práve odtiaľ viedla krátka, približne štvormetrová podzemná chodba priamo do studne. Otvor v studni si môžete všimnúť na predchádzajúcej fotografii – na tejto sa pozeráte priamo do chodby smerom zo studne.

6.jpg

Projekt rekonštrukcie kláštornej studne a nádvoria podporila spoločnosť T-Mobile prostredníctvom grantového programu T-Mobile pomáha komunite. Vzhľadom na rozsah projektu sme požiadali aj o dotáciu z nadácie ProMalacky – podporené projekty budú zverejnenené 1. 4. 2008.

9 komentárov
  1. Petra
    Petra hovorí:

    a kedy sa tam na nu bol pozriet pamiatkovy urad? ale neviem z kade isla voda. pokial dobre pozeram tak v podstate na dne je ten otvor s chodbou…neviem si to dobre prestavit ako to mohla byt studna a z nej zaroven chodba…hmhmhm zajimave

  2. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    z pamiatkového tu priamo neboli, to ich vyjadrenie bolo predovšetkým na základe fotografií, ktoré sme robili počas čistenia. fotky čo sú tu, sú fotené po prvom dni čistenia, takže vtedy bol otvor do chodby skutočne na dne 🙂 teraz je studňa vyčistená úplne až po pôvodné dno (zachovala sa dole ešte drevená konštrukcia, na ktorej sú kamene uložené), má celkovo sedem metrov a sú v nej približne tri metre vody. takže zamurovaný vstup do chodby sa otvárať pravdepodobne nebude, keďže by potom voda asi tiekla zo studne rovno do pivnice 🙂 možno aj pomerne vysoká hladina spodnej vody bola dôvodom na zamurovanie chodby…ktovie.

  3. Petra
    Petra hovorí:

    poslednu fotku mam chapat tak, ze chodba je fotena zo studne a na konci je chodba zamurovana? a co je z druhej strany toho muru??

  4. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    chodba spája pivnice pod kláštorom (o nich je aj samostatný článok) a studňu. je zamurovaná z oboch strán, zo strany studne len čiastočne (to je tá posledná fotka – je fotená zo studne dovnútra smerom k pivnici) 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.