Cyklisti v Malackách v roku 1898

Koncom 19. storočia sa v Malackách rozvíjal spolkový život. Okrem iných tu pôsobil Cyklistický spolok Pomoravia (Morvavölgyi kerékpár egyesület). V lete 1898 usporiadal zaujímavé podujatie, o ktorom informovali regionálne noviny.

Pozvánku uverejnili noviny Westungarischer Grenzbote, obšírnu správu z podujatia potom publikoval Pressburger Zeitung.

Celá akcia prebiehala v nedeľu 17. júla 1898. Pred piatou popoludní sa cyklisti stretli pri farskom kostole. Spolu s divákmi prišlo asi veľké množstvo ľudí. V novinách sa písalo, že „kto prišiel v nedeľu do Malaciek prvý raz, isto si nepomyslel, že mestečko má len 4000 obyvateľov. Panoval tu ruch a zhon veľkomesta … Početní hostia rovnako ako domáci diváci očakávali korzovanie dávno pred plánovaným začiatkom.“

Cyklisti v Malackách. Ilustračná fotografia (1934)

O piatej sa dal dav cyklistov do pohybu. Autor článku s nadšením opisoval, že pred divákmi sa „rozvinul nádherný farebný obraz“. Niektorí cyklisti totiž prišli v rôznych maskách, v súlade s výzvou organizátorov. Diváci tak mohli sledovať skupinu Japoniek a Japoncov, masku dieťaťa v nadživotnej veľkosti, masku líšky a iné. Sprievod uzatvárali početní cudzí cyklisti.

Podujatie pokračovalo na Bažantnici (v lese v okolí dnešnej Včelnice) tanečnou zábavou. Počasie vyšlo podľa očakávania, rovnako celá akcia. (Organizátori boli pripravení aj na nepriaznivé počasie – v tom prípade by sa tanečná zábava konala v Nádražnej reštaurácii, ktorá bola klubovým priestorom.)

Novinová správa končí poeticky: „Hviezdičky práve začínali miznúť z oblohy, keď odchádzali z Bažantnice poslední hostia. A ak sa aj niektoré gardedámy začali sťažovať na chlad, táto slávnosť isto zostane v teplých spomienkach všetkých účastníkov.“

Tento príspevok je jedným z dôkazov, že organizovaný šport v Malackách má viac ako storočnú históriu. Ďakujem Milanovi Gregušovi za upozornenie na jeden z článkov.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.