Zóna A

Zdravím všetkých fanúšikov známej kapely, ale tentoraz pôjde o niečo iné – presnejšie o cca. 200 ha zalesneného územia od Veľkých Levár až po severný okraj katastra Malaciek. Na mapách sa toto územie označuje ako U Kadúbka, alebo Mláka.

Punkový názov územie získalo až jeho zaradením do „Priemyselno-technologického parku Záhorie“. Na chystané výruby upozornil 18. marca jeden čitateľ Malackých pohľadov a preto sme boli toto územie preskúmať a nafotiť – pre vašu informovanosť a predstavu.

V zadaní urbanistickej štúdie z roku 2003 sa sucho konštatuje, že územie je ohraničené telesom železničnej trate a diaľnicou. Okrem vzletných plánov na vybudovanie parku s cieľom vývoja a výroby biotechnológií, mikroelektroniky a IT (čo po 6 rokoch vyznieva nadnesene), sa v lokalite plánovalo aj zhodnotenie miestnych surovín – dreva a piesku. O to asi teraz ide najviac, hoci trh s drevom sa v dôsledku krízy taktiež zabrzdil. Ak má byť cieľom budovanie logistických centier, tak je vytvorený už dostatočný priestor v zóne C aj v zóne E. Nebudeme špekulovať a požiadame o informáciu priamo predstaviteľov Eurovalley. A teraz sľúbené fotografie.

Panský žrebčín Štít mal určite lepšiu minulosť. Nachádza sa na samom kraji budúceho výrobného parku.


Priľahlé územie sa nateraz využíva na chov koňov a agroturistiku. Bude tomu aj po spustení PTPZ?

Autá boli hlavným ťahúňom rozvoja priemyselných parkov pred krízou. Dnes už dovážame vozidlá z krajín, kde je pracovná sila ešte lacnejšia – nahradí rumunské Logany časom aj indická Tata?

Predstava, že ide v celom území o starý borovicový les v rubnom veku je veľký omyl.

Prevažná časť borovicových monokultúr sú mladé porasty, ktoré by mali ešte desiatky rokov rásť.

Brezové lesíky s bezkolencom (Molinia coerulea) dodávajú územiu vysokú hodnotu.

Hektáre slatinných jelšín. Biotopy národného významu a domov mnohých ohrozených živočíchov.


Na pieskových dunách sú naturovské biotopy a spontánne sa zmladzuje borovica.

Kam sa presunie zver, keď jej chodníčky nahradia príjazdové cesty k halám?

Len sa tak dívajte na jarné prebúdzanie prírody v zóne A.

4 komentárov
  1. Jozef Moravcik
    Jozef Moravcik hovorí:

    V Malackach som sa narodil a zijem tu uz 35 rokov. Ale v poslednych rokoch aj ja sledujem systematicke nicenie okolitej prirody, co ma fakt velmi znepokojuje. Bohuzial, asi nikto s tym nic neurobi, lebo „business“ a „money“ su silnejsie, nez „neaky les“. Tento pristup k prostrediu v ktorom byvame je katastrofalny. Samotne mesto a jeho architektura bola pocas poslednych desatroci uplne degradovana na uroven len priemysleneho mesta, co sa mohlo, to sa necitlivo znicilo. Hrubej sile ustupili monohe zaujimave budovy a parky. A teraz sa zacalo nicit aj okolie mesta, kusok prirody, ktory nam tu este zostal. Staci sa pozriet na uzemny plan a clovek pochopi, ze mnohe planovane projekty vobec nerespektuju skutocne potreby obyvatelov mesta a necitlivo zasahuju do jeho okolia. Ako priklad uvediem planovanu trasu severovychodneho obchvatu mesta. Ti, co tuto lokalitu poznaju, vedia o com hovorim. Obyvatelov tejto casti uz aj tak dost obtazuje pomerne velky hluk z dialnice a realizacia obchvatu v tejto podobe znehodnoti zivot niekolkych stoviek ludi, pritom by stacilo obchvat posunut az za smetisko a bolo by to podstatne lepsie. A podobnych prikladov je viacej. Ale, ved kto uz len je ochotny vypocut si nazory tych, ktorych sa tieto rozhodnutia najviac dotknu.

  2. Ludevit Stur
    Ludevit Stur hovorí:

    Milan, mas: „Priľahlé územie sa nateraz využíva na chov koňov a agroturistiku“

    ma byt:

    „Priľahlé územie sa nateraz využíva na chov koní a agroturistiku“

  3. Mival
    Mival hovorí:

    To Ludevit: Podľa pravidel slov. pravopisu sú obidve formy prípustne, tvar „koňov“ som dal preto, lebo mi ho schvalil wordovský SpellCheck, zatial co tvar „koni“ podciarkol. Ale to je detail.
    Dolezite je v tomto clanku to, ci sa bude alebo nebude rubat les: Hovorca HB Reavis pan R. Karabelli ma doslova informoval, ze „otazka vyrubu v tejto zone teraz nie je aktualna, rubat nebudeme, takze by nemalo ani prist k otvaraniu nejakych neprijemnych tem smerom k obcanom. V pripade akychkolvek doplnujucich otazok som Vam k dispozicii“ Takze zatial dobre spravy, ale vzhladom k developerom je treba ostat v permanentnej pozornosti.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.