Prídavky – spor dvoch spoločností riešia správne orgány

„Začiatkom roka 2008 sa občania Malaciek dozvedeli z médií, že mestské zastupiteľstvo schválilo v Malackách novú lokalitu na výstavbu rodinných domov pod názvom Obytná časť prídavky

,“ stojí v správe, ktorú nám adresoval Dušan Frýbert, prokurista REZA Development s.r.o.. V správe uvádza, že s následnou realizáciou výstavby domov sa spájajú problémy – výstavbe podľa majiteľov spoločnosti REZA Development s.r.o. bráni spoločnosť Pozagas a.s.

Budúca stavebná parcela?

Prídavky totiž ležia vo veľkej miere v tzv. Chránenom území Kostolište. Ide o „dobývací priestor“, v ktorom má spomínaná súkromná spoločnosť osobitné povolenie na zásah do zemskej kôry, vtláčanie a uskladňovanie zemného plynu. Lokalita Prídavky susedí s dvoma bývalými plynovými sondami, ktoré sa podľa informácií Obvodného banského úradu (OBÚ) v Bratislave, dnes využívajú ako zariadenia na uskladnenie odpadovej kvapaliny, vznikajúcej počas činnosti plynárenských zariadení. Nesú identifikačné znaky – sonda M20 a M47.

„Absurdná“ požiadavka?

Spomenuté sondy sa stali v poslednom čase horúcou témou medzi konateľmi spoločnosti REZA Development s.r.o. a spoločnosťou Pozagas a.s.. 26. mája minulého roka vydal Stavebný úrad v Malackách územné rozhodnutie, ktoré povoľuje výstavbu rodinných domov v lokalite Prídavky. Spoločnosť Pozagas a.s. sa voči tomuto rozhodnutiu odvolala na Krajský stavebný úrad. Odvolaniu sa predchádzala požiadavka spoločnosti Pozagas a.s. – zabezpečiť spoločnosťou REZA Development s.r.o. tzv. zápis vecných bremien – právo vstupu a obmedzenia na všetkých susediacich pozemkoch od osi potrubia. Konateľ REZA Development s.r.o. D. Frýbert označil takúto požiadavku za „absurdnú“.

Ochranné a bezpečnostné pásma

Spoločnosť Pozagas a.s. vypracovala v spolupráci s prizvaným znalcom dokumentáciu o možných rizikách v súvislosti s prevádzkou sond M20 a M47 a zastavaných územiach. Hoci obe sondy už neplnia účel uskladňovania plynu v podzemných zásobníkoch, nesú označenie „plynárenské zariadenie zásobníka“. Uvádza sa to v znaleckom posudku, ktorý na OBÚ doručila spoločnosť Pozagas a.s.. Podľa platnej legislatívy (tzv. energetický zákon) platia pre plynárenské zariadenia ochranné a bezpečnostné pásma. Ochranné pásmo musí byť v okruhu 150 metrov, bezpečnostné 250 metrov. Ochranné pásma pre potrubia sú 50 metrov do oboch strán od potrubia. OBÚ na základe dokumentácie vydal rozhodnutie, v ktorom ukladá spoločnosti Pozagas a.s. prijať bezpečnostné opatrenia na všetky plynárenské zariadenia, nielen na jestvujúce sondy M20 a M47. Voči tomuto rozhodnutiu sa spoločnosť Pozagas a.s. odvolala, napriek tomu, že bola predkladateľom návrhu a sama prišla s iniciatívou.

Spoločnosť Pozagas a.s. sa k problematike odmietla vyjadriť, až do rozhodnutia správnych orgánov.

Navrhovateľ a odporca v jednom

Vedúci oddelenia ochrany, využívania nerastných surovín a výbušnín na OBÚ Pavel Gašparík vyjadril prekvapenie z postoja spoločnosti Pozagas a.s.. „Je neštandardné, že navrhovateľ je zároveň odvolávajúcim sa.“ Ako zdôrazňuje, v rozhodnutí neriešili len bezpečnostné opatrenia pre sondy M20 a M47 v súvislosti s výstavbou nových domov, ale nariadili ich na všetky plynárenské zariadenia. O aké opatrenia ide, nekonkretizoval. D. Frýbert tvrdí, že s ochrannými a bezpečnostnými pásmami nie je v blízkom okolí Malaciek všetko v poriadku: „Sonda M20, ktoré sa nachádza v susedstve nášho pozemku, nespĺňa bezpečnostné normy v prípade jestvujúcej zástavby domov na ulici J. Kubinu. Taktiež sonda M 47 na Kukučínovej.“ Tieto domy totiž presahujú hranicu bezpečnostného pásma, k sonde sú vzdialené necelých 100 metrov. P. Gašparík tvrdí, že obe ulice už nespadajú do tzv. Chráneného územia a tým pádom sú mimo dosahu OBÚ. Úrad môže konať len, pokiaľ je „na svojom“. P. Gašparík však vysvetľuje: „V tejto situácii sme spoločnosť Pozagas a.s. upozorňovali, že jeden z rodinných domov je od sondy vzdialený len 84 metrov. Prevádzkovateľ, čiže spoločnosť Pozagas a.s., musí uplatniť dodržiavanie zákonných bezpečnostných pásiem.“

Novela a chaos

Situácia sa v určitých momentoch stáva nelogickou a neprehľadnou. Môže za to do určitej miery novelizácia energetického zákona, ktorá vstúpila do platnosti 1. augusta minulého roku. Okrem iného novela prináša doplnenie o § 56 ods. 2 zákona o určenie ochranného pásma pre sondy a pre iné plynárenské zariadenia zásobníka. Vzniká tým problém s nehnuteľnosťami, ktoré boli postavené v blízkosti plynárenských zariadení pred prijatím novely zákona. „Okrem domov na ulici J. Kubinu a Kukučínova sú podobné sporné miesta v Kostolišti, kde taktiež nie sú splnené ochranné a bezpečnostné pásma. A v prípade Kostolišťa ide o zariadenia, kde sa uskladňuje plyn a nie odpadová voda,“ hovorí na margo problému D. Frýbert.

Rizikové sondy?

Sondy M20 a M47 slúžia na uskladňovanie odseparovanej kvapaliny. V čom môžu byť teda nebezpečné? V roku 2008 vypracovala spoločnosť RISK Consult rizikovú štúdiu v oblasti sondy M20. Štúdiu si objednala spoločnosť Pozagas a.s.. Výsledky ukázali, že v oblasti existuje riziko výbuchu až do vzdialenosti 224 metrov. P. Gašparík vysvetľuje: „Pri bežnej prevádzke žiadne riziko nehrozí. Treba však mať na zreteli, že ide o miesta, kde sa v minulosti ťažil a neskôr uskladňoval plyn. Keď sa následne rozhodlo, že so sondami M20 a M47 sa už nepočíta, využilo sa miesto na zatláčanie kvapaliny, ktorá vzniká pri práci s plynom.“ Riziko podľa P. Gašparíka spočíva len v narušovaní spodných štruktúr, kde zostali zvyšky plynu z minulosti. „Po ukončení činnosti sa každý vrt zaistí betónovými mostíkmi, aby nemohlo dôjsť k úniku plynu a následnému výbuchu. Najhorší zo scenárov hovorí, že počas podzemných opráv sondy sa budú betónové mostíky prevŕtavať, aby sa dalo dostať k sonde. Vtedy môže nastať plynový prejav.“ Z tohto pohľadu navrhovala spoločnosť RISK Consult neuskutočniť výstavbu ďalších domov v najbližšom okolí. „Túto štúdiu sme zapracovali do rozhodnutia, ktoré sme adresovali spoločnosti Pozagas a.s. a proti ktorej sa táto spoločnosť odvolala. Štúdiu, ktorú si táto spoločnosť sama objednala, neskôr označila za extrémnu a ani teoreticky možnú,“ vraví P. Gašparík. Sondy M20 a M47 sa ešte skúmali z hľadiska bezpečnosti k životnému prostrediu. „Skúmalo sa, či nehrozí únik odpadovej kvapaliny na povrch – to sa však takmer vylúčilo,“ tvrdí P. Gašparík. Po zverejnení rizikovej štúdie pristúpili majitelia spoločnosti REZA Development s.r.o. k vytvoreniu petície na zrušenie rizikových sond. Petícia bola jednou z hybných bodov správy, ktorú OBÚ adresovalo spoločnosti Pozagas a.s., voči ktorej sa táto spoločnosť odvolala.

Čakanie na rozhodnutie

OBÚ posunul odvolanie Pozagasu a.s. na Hlavný banský úrad – ten musí vyniesť konečné rozhodnutie najneskôr do 90 dní od odvolania sa. Generálny riaditeľ spoločnosti Pozagas a.s. Ivan Vaškor sa nechcel do rozhodnutia správnych orgánov k veci vyjadrovať. Téma sond M20 a M47 však môže priniesť vlnu otázok smerujúcich k ďalším plynárenským zariadeniam, ktoré podľa novely zákona z minulého roku nespĺňajú bezpečnostné pásma.

Ako sa vyvíjala situácia okolo IBV Prídavky:

2007

– Spoločnosť Pozagas a.s. oboznamuje spoločnosť REZA Development s.r.o. s podmienkami, za ktorých súhlasí s IBV (Individuálna bytová výstavba) Prídavky.
– REZA Development s.r.o. vlastnícky vysporiadava pozemky a zabezpečuje majetkovoprávne vyrovnanie k niektorým iným pozemkom.

2008

– vyňatie lokality IBV Prídavky z poľnohospodárskeho pôdneho fondu a zapísanie na pozemkovom úrade ako zastavané plochy a nádvoria.
– REZA Development s.r.o. odkupuje polovicu z 8000 m² veľkej parcely, kde má byť realizovaná prekládka potrubia vedeného k sonde M20.
– Pozagas a.s. žiada zabezpečenie vecných bremien na všetkých susediacich pozemkoch, REZA Development s.r.o. považuje požiadavku za neuskutočniteľnú.
– V máji vydáva Stavebný úrad územné rozhodnutie, ktoré povoľuje výstavbu IBV Prídavky. Pozagas a.s. sa odvoláva.
– V lete sa občanom mesta dostáva do rúk riziková štúdia možného výbuchu vypracovaná spoločnosťou RISK Consult, ktorú poveril Pozagas a.s..
– Spoločnosť REZA Development s.r.o. aj Pozagas. a.s. si nechávajú nezávisle od seba vypracovať znalecké posudky. Tie sú veľmi odlišné – posudok znalca spoločnosti REZA Development s.r.o. je na podnet spoločnosti Pozagas a.s. napadnutý ministerstvom spravodlivosti.

2009

– Obvodný banský úrad v Bratislave na základe žiadosti Pozagas a.s. vypracúva rozhodnutie na prijatie bezpečnostných opatrení na všetkých plynárenských zariadeniach.
– Pozagas a.s. sa voči rozhodnutiu OBÚ odvoláva.

Nedostupné tajomstvo

Na otázky  odpovedá Dušan Frýbert, člen spoločnosti Reza Development s.r.o.

Na aké aktivity sa orientuje vaša spoločnosť?

Spoločnosť Reza Development s.r.o. pôvodne vznikla účelovo pre tento projekt na realizáciu IBV Prídavky. Oficiálne ju tvoríme len dvaja – Ja a kolega Dusan Radovič.

Prečo ste si vybrali práve lokalitu, ktorá sa nachádza v chránenom ložiskovom území?

Vychádzali sme z predpokladu, že ide o okrajovú časť územia, ktorú spoločnosť Pozagas a.s. nepoužíva na uskladňovanie zemného plynu. Tento predpoklad sme nechali v úvodnej etape investičnej prípravy potvrdiť znalcovi v odbore geológia a životné prostredie – Ivanovi Šaríkovi. Znalecký posudok skonštatoval, že zámer individuálnej bytovej výstavby nebude mať nepriaznivý vplyv na uskladňovanie zemného plynu a je možné ho realizovať. Okrem toho sa územie nachádza vo výhľadovej časti Územného plánu Malaciek ako vhodné na realizáciu IBV. Túto skutočnosť potvrdilo aj mestské zastupiteľstvo schválením.

Dušan Frýbert

Nenapadlo vás, že by mohli vznikať problémy podobného rázu?

Nie – vedeli sme, že Pozagas a.s. a Nafta a.s. Gbely v dávnejšej aj menej dávnej minulosti povolila výstavbu domov v chránenom území podzemných zásobníkov plynu i v ochranných a bezpečnostných pásmach plynárenských zariadení, kde existuje oveľa vyššie riziko ohrozenia životov, zdravia a majetku v prípade mimoriadnej udalosti. Preto sme sa domnievali, že nebudú mať problém schváliť výstavbu v zóne na zatláčanie ložiskovej kvapaliny. V tej dobe samotná spoločnosť Pozagas a.s. označovala potrubia vedúce k týmto sondám ako vodovodné.

Podmienku Pozagas a.s. o vecných bremenách považujete za „absurdnú“ a nerealizovateľnú! Prečo?

Považujeme ju za absurdnú z dôvodu, že spoločnosť Pozagas a.s. si dosiaľ za 15 rokov jej činnosti nesplnila túto povinnosť voči vlastníkom pôdy. Mnohí vlastníci parciel, na ktorých sa nachádzajú zariadenia Pozagasu a.s., doteraz nemajú na listoch vlastníctva zanesenú žiadnu ťarchu. Pozagas a.s. navyše s mnohými vlastníkmi neuzatvoril nájomný vzťah ani kúpno-predajnú zmluvu a uvedené pozemky využíva bezodplatne – najmä z dôvodu nevedomosti vlastníkov. Väčšina vlastníkov pôdy ani len netuší ako sú ich pozemky znehodnotené obmedzeniami, ktoré spôsobuje spoločnosť Pozagas a.s. svojimi sondami a potrubiami, ktoré väčšinou nie sú evidované ani len v katastri nehnuteľností.

Vy ste odkúpili časť parcely, na ktorej mala byť realizovaná prekládka spomínaného potrubia…

Cez parcely, na ktorých by mala byť realizovaná IBV, vedú potrubia, ktorými sa v nepravidelných intervaloch pod tlakom cca 7,0 MPa zatláča odpadová kvapalina. Pozagas v rámci stavebného konania vzniesol požiadavku na prekládku potrubia, na náklady investora s jeho vlastníckym vyrovnaním, ktorú sme akceptovali.

V správe píšete, že spoločnosť Pozagas a.s. „intenzívne pracuje na vytváraní nových prekážok“? Môžete byť konkrétnejší?

Pozagas a.s. viackrát na stretnutiach pri riešení stretov záujmov s Rezou Development s.r.o. spomenul, že uvedené sondy M20 a M47 hodlá zmeniť na „vtlačno-ťažobné“. Čiže na sondy, cez ktoré sa bude uskladňovať plyn, resp. že v tomto území hodlá vŕtať nové sondy na uskladňovanie. To by bolo dosť odvážne rozhodnutie, lebo by sa zvýšilo riziko ohrozenia životov, zdravia a majetku domov a ich obyvateľov v blízkosti tohto územia. Pozagas a.s. navyše napadol znalecký posudok a taktiež kvalifikovanosť znalca – I. Šaríka, na ministerstve spravodlivosti s odôvodnením, že neodborne a tendenčne spracoval svoj posudok a dal si vypracovať svoj vlastný – znalcom, ktorý je z iného oboru ako je geológia. Žiaľ – znalecký posudok nebol našej spoločnosti nikdy poskytnutý – ani k nahliadnutiu.

Prečo ste sa rozhodli spísať petíciu? O čo v nej konkrétne išlo, koľko ľudí sa podpísalo, v akej lokalite ste ju spisovali? Čo v nej žiadate?

Petícia bola spísaná 26. augusta minulého roku, podpísaná 30 obyvateľmi väčšinou z ulíc J.Kubinu a Kukučínova. Následne bola 30. septembra zaslaná na Mesto Malacky a 7. novembra na OBÚ v Bratislave, ktorý ju začal riešiť. Text petície reagoval na výsledok spracovanej analýzy rizík, ktorý si dala spoločnosť Pozagas a.s. vypracovať, pravdepodobne aj v dôsledku zámeru realizácie IBV, spoločnosťou RISK Consult.

Prebehli nejaké rokovania so spoločnosťou Pozagas a.s.? Aké priniesli výsledky?

Podľa banského zákona je povinný investor Reza Development s.r.o. vyriešiť strety záujmov s Pozagasom a.s. ešte pred realizáciou výstavby v rámci stavebného konania. Tieto rokovania vedie naša spoločnosť už tretí rok, avšak bezúspešne. Pozagas a.s. rôznymi spôsobmi naťahuje vyriešenie stretov záujmov napriek tomu, že v rovnakom chránenom území rovnakých sond a potrubí v nedávnej minulosti schválil výstavbu viacerých nehnuteľností. Rezu Development s.r.o. vždy zaujímala a zaujíma konštruktívny prístup – akceptovala väčšinu požiadaviek Pozagasu a.s..

Trúfnete si odhadnúť aké závery prinesie rozhodnutie správnych orgánov?

Dúfame, že správne orgány pomôžu vyriešiť strety záujmu v prospech spoločnosti Reza Development s.r.o. a občanov, ktorí by si v Malackách radi postavili rodinný dom.

Vznikajú vám touto situáciou nejaké straty finančného rázu?

Áno, vznikajú nám neodvrátiteľné straty – a nielen finančného rázu!

Kritizovali ste, že bezpečnostné pásma nie sú dodržiavané len na vašom území, ale taktiež v iných lokalitách…

Stačí sa pozrieť na plynové sondy v blízkosti Kostolišťa alebo na novopostavenú administratívnu budovu Nafty a.s. Gbely v katastri Plaveckého Štvrtka, ktorá sa nachádza priamo v centre územia plynových sond, slúžiacich na uskladňovanie plynu. Takisto v Malackách na konci Hviezdoslavovej ulice. Problém, vidíme v tom, že spoločnosť Pozagas a.s. vydáva v rovnakých podmienkach miery rizika vzniku mimoriadnych udalostí pre rôzne subjekty, diametrálne odlišné stanoviská. Veríme, že životy zamestnancov zásobníkových spoločností sú rovnako vzácne, ako životy občanov Malaciek, obývajúcich rodinné domy v blízkosti plynárenských zariadení. Ak je však možné povoliť stavbu priamo v centre ohrozenia, prečo už nie je možné povoliť stavbu v mieste, kde je riziko diametrálne nižšie? To pre nás zostáva už niekoľko rokov nedostupným tajomstvom.

Znenie petície, ktorú vypracovala spoločnosť Reza Development v súvislosti so sondami M 20 a M 47 v auguste roku 2008 a ktorý sa stal súčasťou rozhodnutia Obvodného banského úradu o opatreniach na všetkých plynárenských zariadeniach v správe spoločnosti Pozagas a.s.:

Petícia za odstránenie sond M 20 a M 47 z blízkeho dosahu ľudských obydlí.

Dolu podpísaní, žiadame spoločnosť Pozagas, a.s. ako užívateľa sond M 20 a M 47 o odstránenie týchto sond, ktoré môžu pri prípadnej havárii a úniku zemného plynu spôsobiť škody na našich majetkoch a možno i na zdraví a životoch obyvateľov Mesta Malacky.
Podľa vyhlásenia spoločnosti Pozagas,a.s. je predpoklad, že v prípade havárie na jednej z týchto sond aj pri najmenej rizikovom havarijnom scenári môže dôjsť k ohrozeniu obyvateľstva.
Za predpokladu, ktorý Pozagas, a.s. považuje za reálny v krátkej budúcnosti, že dôjde ku konverzii sond M 20 a M 47 na pozorovacie, je možné očakávať aj väčšie dosahy na poškodení našich majetkov.

25 komentárov
  1. JREwing
    JREwing hovorí:

    Sú to šmejdi ten POZAGAS … Jediné prečo robia problémy je, že lebo možú 🙂 Plynový zásobník na nich …

  2. Benca Vladimír
    Benca Vladimír hovorí:

    taktiež vlastníme pozemky v blízkosti nejakej sondy na konci Hviezdoslavovej ul. v MA, ak sa dobre pamätám tak môj otec vlastník pozemku bol proti tomuto aby nám to čudo vyrástlo hneď pri pozemku. Dnes už viem prečo. To že si tam nebudem môcť postaviť som vtedy naozaj ešte nevedel. Dúfam že mesto sa s touto zahraničnou spoločnosťou a ich praktikami vysporiada a pošle ho niekam ďalej za mesto. A to že môžu stavať táto zahraničná firma na cudzom a ja nemôžem na vlastnom???? To je asi z inej doby…

  3. MR
    MR hovorí:

    No ale ved Fico po plynovej krize rozhodol, ze uskladnovanie plynu bude vecou verejneho a strategickeho zaujmu. Moc by som s nejakym tlmenim aktivit tejto spolocnosti nepocital.

  4. Benca Vladimír
    Benca Vladimír hovorí:

    No myslím že nemyslel uskladňovanie na našich pozemkoch pre Francúzov a Nemcov ale nami a pre nás a tiež si nemyslím že v zahraničí si obdobne spoločnosti môžu stavať sondy na pozemkoch súkromných vlastníkov bez ich vedomia ….

  5. ianus
    ianus hovorí:

    Pokiaľ ma pamäť neklame, tak tie sondy sú tam ešte od čias socializmu a komanči sa o nejaké vlastnícke práva nestarali. Podľa poučenia z januárovej plynovej krízy je zrejmé, že existujúce zásobníky sa na Slovensku budú rozširovať a nové budovať, takže s obmedzením sond, resp. ich využívania veľmi nerátajte. Tak ako sa táto vláda správa k ústavnému právu na majetok – systém postavíme ti diaľnicu a ty sa staraj – asi príde aj na vlastníkov pozemkov, pod ktorými sú vhodné geologické podmienky pre vybudovanie zásobníka.
    Inak, kto sa chce stať druhým slovenským kozmonautom, nech si postaví dom v blízkosti sondy. Precedens tu už je – za socíka požiar sondy alebo nejakého vrtu pri Gajaroch. Murphyho zákon hovorí, že čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí, preto by som v blízkosti takéhoto zariadenia svoje peniaze neinvestoval.
    A komu patrí POZAGAS, to si pozrite sami v obchodnom registri.

  6. geodet
    geodet hovorí:

    Ak je to nebezpečné a zároveň dôležité tak to asi vyvlastnia aj všetky budovy a domy ktoré sú v blízkosti sond to len že ich budú chcet chrániť pred výletom do kozmu, a to viem že ich nebude málo

  7. M!ro
    M!ro hovorí:

    Pred vyvlastnenim by asi mali ponuknut nejaku ferovu vykupnu cenu,nie? Aj ked tusim niekde v BA, ked stavali Sitinu, tak ponukali nejakych 1000Sk za meter, co bol vysmech.

    Kazdopadne, nie je majitelom tychto pozemkov co zavidiet. Pozagas urcite vyuzije vsetky zakonne moznosti vo svoj prospech a oni si vedia zaplatit dobrych pravnikov.

  8. FRR
    FRR hovorí:

    Treba si uvedomit, ze POZAGAS je institucia kontrolovana statnymi organmi a musi postupovat v zmysle zakonov.Berte do uvahy kedy boli stare sondy postavene a ake zakony vtedy boli platne.Apropo POZAGAS vtedy ani neexistoval.Preco sa triafat do tejto spolocnosti len preto,ze ju stat vytvoril? v dnesnej dobe by nova sonda mohla vzniknut zasa len podla dnesnych zakonov.Je teda na zakonodarcoch,aby robili zakony pre ludi a nie proti nim.Tiez by ma nepotesilo vyvlastnenie pozemku z akehokolvek dovodu ani obmedzovanie stavebnej cinnosti na vlastnom.Treba si pozriet problem z kazdej strany ani iba z tej investorkej (kde lietaju velke prachy).

  9. ianus
    ianus hovorí:

    Pre FRR: podľa stránky http://www.pozagas.sk je vlastnícka štruktúra nasledovná:

    35 % SPP,
    35 % Nafta Gbely
    30 % Gas de France

    Ktorú z tých firiem akože kontroluje Slovenská republika?

    Pozagas bol založený v roku 1993 Naftou Gbely a SPP

  10. geodet
    geodet hovorí:

    No konečne píše niekto z rodinnej /čí skúr rodinkárskej/ firmy POZAGAS , alebo NAFTA? Apropo myslím že konkrétne tieto dve sporne sondy na Kubinovej v 90 rokoch NAFTA zlikvidovala a Pozagas si z nich neskúr spravil tajné kalisko

  11. geodet
    geodet hovorí:

    No tam naozaj lietajú velké prachy ked nám to svinstvo z týchto dvoch sond tlačá pod baráky. A hlavne nemusá budovat čističku alebo to nemusia vozit na kaliska

  12. mona
    mona hovorí:

    Vazeni „odbornici“,

    kto z Vas by odolal ponuke vyhodneho fleku na vystavbu rodinneho sidla v blizkosti strediska s huciacimi plynovymi turbinami, so zadkom na plynovom potrubi s prislubom, ze stredisko zrusene a turbiny odstranene? Nuz, ani ja by som neodolala, keby… Keby to neboli len ucelove vymysly isteho realitneho agenta, ktoreho jedinym cielom je predat nehnutelnost a potom uz nech sa stara stastny majitel. Vazeni, zabudnite na to, pokial sa kuri plynom, rury budu pod tlakom a turbiny Vam budu hucat rovno do spalne. Jednostranne vyjadrenia pana, ktoreho eminentnym zaujmom je zarobit na Vas povazujem za ucelove a skreslene. Ostatne, vychadzat z predpokladu, ze ide o okrajovu cast uzemia, ktora sa nepouziva na uskladnovanie zemneho plynu, je pomerne velky amaterizmus. Najprv si to overim, potom konam a nie naopak. Myslite na to prv, nez kupite. Developerovi je uplne jedno, kde umiestni stavbu, hlavne ju predat. Prikladov je na Zahori dostatok.

  13. dušan
    dušan hovorí:

    Vážená mona (alebo vážený?)–>Tento vietor fúka z Pozagasu. Keďže tuším, komu tieto slová patria, odpoviem Vám. Ja som ten investor, ktorý tam nechce len pozemky predať, ale aj bývať a viem, že ostatným ľuďom, ktorí tam bývajú a nielen im, strpčujete svojim hučaním kompresorov spánok a nič s tým nerobíte. Vyhovárate sa na meranie hlučnosti, ktoré však ani na začiatok našej výstavby neprevyšuje 45dB. Vy sa týmto papierom oháňate už niekoľko rokov a peniaze, ktoré zarobíte na predaji plynu by ste mohli investovať na odhlučnení, ale načo, keď to za Vás má spraviť investor stavby. Ten hluk, ten kto ho pozná, ho počuje až na stanicu (samozrejme v noci) a nielen v blízkosti tlak. čerpadiel. Chcel by som počuť ten hluk vo vašej spálni, či Vám teda nevadí, keď ho tak spomínate? Určite áno, ale však to je Váš zamestnávateľ, tak musím držať hubu, že?! Vášmu zamestnávateľovi to je jedno, lebo vedúci predstavitelia žijú mimo Malaciek.
    K tej okrajovej časti:ak chcete priložím mapu, či to nie je okrajová časť CHLÚ? Je a nezavádzajte čitateľov. Ložisko zasahuje samozrejme ďaleko pod Malacky, ale však by ste si nechceli náhodou postaviť sondu aj na námestí? Keby ste sa chovali ako Vaša matka, vozíte ten svoj sajrajt do Závodu na kalisko. Je však lacnejšie zatlačiť ho späť.
    Samozrejme aj vy ste súkromná spoločnosť a chováte sa tak, že potrebujete pre svoju činnosť zisk a tomu podmieňujete všetko a asi nepoznáte heslo:ži a nechaj žiť.

  14. mona
    mona hovorí:

    To su vase konstrukcie kto mna zamestnava, ja pracujem v uplne inom sektore. Ale kedze byvam pomerne blizko a ten hluk v noci pocujem a nie je to prijemne, viem si predstavit, ake „prijemne“ musi byt byvanie v este vacsej blizkosti. Ale to stredisko jednoducho nezmizne na zaklade Vasho alebo mojho zelania a ja povazujem za hlupost stavat rodinne domy v jeho blizkosti a presviedcat ludi aby tam isli byvat. Nielen kvoli hluku, ale aj kvoli tym potrubiam s plynom.

  15. MR
    MR hovorí:

    Mohli by sme zrusit cesty a dialnice, tie tiez vyrabaju velky hluk/smrad a vsetkym urcite zhorsuju kvalitu byvania. Navrhujem kupit pozemky pri takych cestach, potom spisat peticiu a zrusit podniky, ktore ich buduju a prevadzkuju.

  16. dušan
    dušan hovorí:

    pre monu:
    aké plynové potrubia??? Nečítate správne. Tam žiadne plynové potrubia nie sú. Používajú sa raz za rok na zatlačenie soľanky do horninových vrstiev. Tak prečo stále hovoríte o plynových potrubiac?? Aj vo vodovode na každej ulici je podľa Vás plyn a nie je tam 50 ochranné pásmo.
    Prečo sa teda vyjadrujete k okrajovej časti ložiska, keď pracujete úplne v inom odbore a nemáte o tom ani páru.

  17. MR
    MR hovorí:

    Ubohe a ani gramatiku neovlada.
    Hystericky musi byt hlavne investor, prist o obrovsky zisk, tak preco nebojovat aj spinavymi prostriedkami.

  18. palo
    palo hovorí:

    Vážený investor(dušan), pozorne som si prečítal príspevky a hlavne ten Váš ma zaujal. Ak ten Váš príspevok vezmem po rade ako píšete, najprv sa spýtam na hluk. Nerozumien ako to s tým hlukom vlastne myslíte. Najprv píšete že ho počuť až na stanicu a následne, že hlučnosť v záujmovom území je len 45 dB. Mimochodom ja ho mám tiež v spálni.
    Čo sa týka mapy, tú nepriložíte, lebo ste ju nezískali poctivou cestou.
    Samozrejme že je lacnejšie tlačiť „tie sračky“ naspäť ako ich voziť do Závodu. Len treba povedať, že to je v zmysle zákona, ale čo je najdôležitejšie, Závod funguje na tom istom princípe. Takže vy navrhujete sa chovať ako hulvát čo nosí svoje „sračky“ susedovi za plot. Inak, to čo ste tu nazvali „sračkami“ ste verejne pred občanmi malaciek označili ako neškodnú vodu. Pravda to bola iná situácia, tam boli potenciálny kupcovia.
    O podmieňovaní všetko zisku asi nemá vo Vašom prípade žiadny význam komentovať.
    Zopár rád pre tých čo premýšľajú nad kúpov stavebného pozemku v malackách. Z vlastných skúseností môžem povedať že nie každý predávajúci je úprimný. Vyjadrenia typu „o dva roky to tu nebude“ si vypýtajte na papier. Pozorne si všimnite okolie pozemku a sami si preverte či nie je výstavba v danej lokalite dáko obmedzená. No len na stavebný úrad sa nespoliehajte, bud nemajú všetky potrebné znalosti alebo hrajú s developermi

  19. jojko
    jojko hovorí:

    ….sa tu dokola hadate o pozemky, práva, vlastníctva a všetkým Vám ide hlavne o prachy. bývam tu už roky, ten hluk aj ja počujem a priznám sa že my nejak nevadí a to bývam na 1 maja. ale bývať bližšie už by bol nezmysel, ale istý pán z realitky tiež tvrdil istým mojim známim- záujemcom o kúpu pozemku, že však to tam za dva roky nebude…..čiže z toho my vyplýva že hra developerov nie je zrovna kóšer. Čo sa týka Pozagasu : občas prispeje nejakým sponzorským darom mestu, nemocnici, a že ho máme za humnamy??? treba sa s tým asi zmieriť, okrem toho odvádza štátu zrejme nemalé dane, zamestnáva ľudí, čo sa o podobných aktivitách developerov nedá povedať… a o stavebnom úrade ? škoda hovoriť…. A na okraj: už sa zabudlo na Zinkovňu, Swedwood, tie likvidujú naše živ. prostredie pomaly ale isto, škody sú nenápadné,nesledovatelné , čo presťahujeme aj tie???

  20. Palo
    Palo hovorí:

    palo povedal:
    takže je tu vela zaujímavých odpovedí,my tam vlastíme pozemok a pred kúpou pozemku nám spoločnosť POZAGAS vydala suhlas k stavbe rod.domu na zaklade tohto súhlasu sme dostali úver a teraz zrazu stavať nemožeme pretože je tu jeden ludský faktor závist

  21. Skala
    Skala hovorí:

    „No len na stavebný úrad sa nespoliehajte, bud nemajú všetky potrebné znalosti alebo hrajú s developermi(Od Palo)“

    AKO VIES? UHADOL SI PRESNE ( VLASTNA SKUSENOST )

  22. viliam
    viliam hovorí:

    Reza s.r.o. – Mňa ťahajú už dva roky za nos (Radovič).Tí ktorí majú zlé skúsenosti a nedostali naspäť zálohu na pozemok ako ja , nech sa zapoja do diskusie a bolo by treba sa dohodnúť ako od nich dostať peniaze naspäť .

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.