Knižnica sa mení

Text: Michal Šefčík

Malacká knižnica prechádza v poslednom období viacerými zmenami. MCK Malacky – knižnica, ako znie jej oficiálny názov, okrem snahy o doplňovanie fondu o nové tituly, používa staro-nové logo, má elektronický katalóg

, mení systém sankčných poplatkov a skvalitňuje tak služby svojim čitateľom.

Knižničný systém
MCK Malacky – knižnica poskytuje svoje služby od začiatku roku 2009 prostredníctvom knižnično-informačného systému Advanced Rapid Library. To znamená, že zápisy čitateľov, výpožičky, ale aj upomienky sa spracovávajú elektronicky namiesto doterajšieho ručného spracovania. Čitateľom tento systém ponúka nové možnosti, najmä prezeranie si fondu knižnice na internete v on-line katalógu, ktorý je prístupný na hlavnej stránke MCK v sekcii – knižnica. Fond ešte nie je spracovaný celý, t.j. niektoré skupiny odbornej literatúry pre dospelých sa v elektronickom katalógu nenachádzajú. Tento drobný nedostatok je dočasnou záležitosťou, knihy sa do systému stále „nahadzujú“. V budúcnosti bude prístupná aj možnosť objednávky – rezervácie knihy cez internet, priamo z pohodlia domova. Už teraz je však možné vytvoriť si on-line konto, ktoré bude prístupné z domu. Tu si čitatelia môžu pozrieť aktuálne výpožičky a dátum návratu. Pre vytvorenie konta treba navštíviť knižnicu a požiadať knihovníčku pri pulte o túto možnosť.
Knihovníčky si rovnako ako aj čitatelia musia na nový systém zvyknúť, preto sú návštevníkom knižnice vďačné za pochopenie a ústretovosť.

Vysoké pokuty?
Smutné však je, že sa pracovníčky nestretávajú vždy len s pochopením, ale zažívajú aj rôzne nepríjemné reakcie čitateľov, a to najmä v súvislosti s ďalšou novinkou – zmenou systému sankčných poplatkov za nevrátené knihy. Ten prešiel zásadnou zmenou hlavne z dôvodu vysokého počtu dlhodobo nevrátených kníh. Od 1. apríla sa sankčné poplatky – pokuty rátajú samostatne za každú jednu nevrátenú knihu. Knižničný poriadok uvádza výpožičnú lehotu knihy na jeden mesiac, pričom je možné si výpožičku raz predĺžiť. To je možné urobiť osobne v knižnici, alebo telefonicky. V opačnom prípade bude neporiadníkom zaslaná prvá upomienka kde sa ráta suma 1 € na každú jednu nevrátenú knihu. Ak čitateľ knihu do mesiaca nevráti, posielajú sa druhá a tretia – riaditeľská upomienka, kde sa výška sankčného poplatku zvyšuje ešte výraznejšie, podľa cenníka, ktorý je dostupný aj na web stránke knižnice. Výška pokuty sa môže zdať privysoká, no čitateľov, ktorí rešpektujú pravidlá, ktoré sa podpisom pri registrácii zaviazali dodržiavať, táto zmena nemôže negatívne ovplyvniť. Žiaľ, až teraz sa ukazuje, že neporiadnych čitateľov je viac, ako sa zdalo. Cieľom prísnejšieho pokutovania je naučiť čitateľov uvedomovať si fakt, že knihu, ktorú držia doma by si chcel možno prečítať niekto iný, a nie zarábať veľké peniaze. Preto si myslíme, že väčšinu čitateľov táto novinka poteší.

Zvýšené zápisné a kríza čítania
Rovnako ako ceny pokút sa zvyšuje aj cena ročného zápisného. Dôvod k tejto zmene treba hľadať v snahe knižnice „prežiť“ v ťažkom čase krízy. Knižnica sa snaží pravidelne nakupovať nové knihy a dopĺňať svoj fond, ako jej to finančné prostriedky dovoľujú. Za dlhú dobu svojej existencie sú naši čitatelia zvyknutí na určitý štandard prírastku nových kníh, ktorý by sme tento rok nemali ako finančne pokryť. Navyše ceny kníh sú v súčasnosti oveľa vyššie. V súvislosti s týmto krokom možno hovoriť o hroziacej „kríze čítania“. Niektorým sa môže zdať zvýšenie zápisného krokom proti čitateľom, no v súvislosti s relatívne nízkym počtom čitateľov (1241 registrovaných čitateľov z počtu 18290 obyvateľov mesta, údaje za rok 2008), je zrejmé, že ide o riešenie naozaj krajné. Na druhú stranu, nové možnosti novozavedeného elektronického systému, ponúkajúce čitateľom vyššiu mieru komfortu vypožičiavania, sú priamo úmerné vyššej cene zápisného.

6 komentárov
  1. Pika
    Pika hovorí:

    „Rovnako ako ceny pokút sa zvyšuje aj cena ročného zápisného. Dôvod k tejto zmene treba hľadať v snahe knižnice „prežiť“ v ťažkom čase krízy“
    To musel byt velky ekonom, v case krizy zvysovat cenu 🙂 (a zavuslost na citatelovi..)

  2. ewa
    ewa hovorí:

    kedze MCK a teda aj kniznica prisla o velku cast penazi kvoli krize a nove knihy sa kupuju z penazi ziskanych zo zapisneho, neviem, co je na tej formulacii divne..

  3. autor
    autor hovorí:

    Kriza nepriaznivo ovplyvnila rozpocet, to znamena, ze kniznica je zavisla od vlastnych prijimov viac ako tomu bolo v minulosti.

  4. M!ro
    M!ro hovorí:

    Je mozne navrhnut zakupenie konkretnej knihy zo strany citatelov? Inak tie pokuty stale nie su velmi vysoke, ak ide o princip naucit citatelov spravat sa podla pravidiel, tak by mohla byt pokuta kludne aj 1€ za kazdych 10 dni omeskania (pri moznosti predlzit si vypozicku cez internet).

  5. autor
    autor hovorí:

    Pri strate, alebo poskodeni knihy je jednou z moznosti riesenia pre citatela zakupenie novej knihy – rovnakeho titulu, pripadne knihy v rovnakej hodnote, ak by povodny titul nebol k dispozicii v knihkupectvach.
    Inak su dary v podobe knih od citatelov beznou vecou, a treba povedat, ze casto krat nejde len o stare knihy, ale aj nove.

  6. ewa
    ewa hovorí:

    miro podla mna myslel, ze ci je mozne aby dal knihovnckam navrh knih ktore by mohli zakupit, ci? 🙂

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.