Tip na cyklovýlet (2)

Je po daždi, cesty sú poumývané a bicykle oddýchnuté. Ideálny čas vyraziť na ďalší cyklovýlet! Na trase Malacky – Kostolište – Jakubov – Láb – Plavecký Štvrtok – Malacky nás zavedie okolo kráľovstva podzemných zásobníkov. Pridajte sa…

Trasa začína tam, kde sme minule končili – na Dolnom Konci v Malackách. Prvou obcou je Kostolište, do ktorého vedie úzka, kľukatá cesta. Dávajte si pozor, lebo na tomto kilometrovom úseku sa snažia mnohí vodiči ušetriť strašne veľa času. Cyklocesta by pomohla, priestoru je dosť, aj ľudí na dvoch kolesách, čo teda chýba? Práve tá cyklocesta. V Kostolišti vás na úpätí kopčeka pozve plagát do spoločenského domu s pamätnou izbou Martina Benku. Návštevu si môžete dohodnúť so správcom pánom Chmelom (0908 786 781).

K bicyklistom tu majú dobrý vzťah, značka upozorní motoristov, že treba byť ohľaduplný. Len keby tá krajnica nekončila v jarku… Na križovatke pokračujte rovno, smer Jakubov. Po ceste rozvoniava repkové pole a občas sa otvárajú pekné výhľady na Malé Karpaty. Po ôsmich kilometroch sa objaví Jakubov. Na začiatku obce potom klasika dediniek, ktoré sú blízko Bratislavy, nová výstavba. Honosné domy s vysokými plotmi, to bude luxus, nie Petržalka!

V Jakubove majú obecné motto, ktoré sa na nič nehrá a o ničom nasilu nepresviedča: „Jakubov, domov všetkých nás, ktorí tu žijeme…“ Okrem toho kostol sv. Filipa a sv. Jakuba, z ktorých podľa miestnej legendy druhý menovaný po ukrižovaní Krista zavítal aj do týchto končín. Za obcou vpravo je rybník s ostrovčekom uprostred. Voľakedy sa tam výborne kúpalo, dnes však nie je na zozname bezpečných vôd. Ak máte macgyverovský bicykel s udicou, zastavte sa na ryby, vraj berú:)

Cesta pokračuje po rovine cez les, v horúčavách je to príjemná zmena. Niekoľko motorkárov, inak veľmi slabá premávka. Cesta vedie do Záhorskej Vsi a kompou sa dá preplaviť do Angernu. V týchto miestach je plánovaný most, ale zatiaľ je to hudba budúcnosti. Ešte pred Záhorskou však odbočte doľava, smer Láb (foto, kde kráča pán s taškou v ruke). Nasleduje voňavý les s úplne prázdnou cestou (takmer sa žiada povedať, že cyklocestou) a potom vás už privíta obec Láb.

Na začiatku obce sa môžte občestviť v príjemnej krčmičke – drevenici napravo od cesty. Takmer ju miniete, ale ked ju neminiete, čaká vás výborne načapované pivo, alebo iné pochúťky. Ďalej v dedine uvidíte kaplnku sv. Vendelína, patróna stád. Za ňou opäť výstavba rodinných domov, počet obyvateľov obce 1400 sa zrejme čoskoro zvýši. Pokračujte rovno cez dedinu a tabuľa vás po niekoľko sto metroch nasmeruje doľava na Plavecký Štvrtok.

Na ľavo od tejto cesty (na sever) sa nachádza kráľovstvo podzemného zásobníka zemného plynu (PZZP Láb) s množstvom sond. O jeho význame sme sa presvedčili v zime a vraj sa opôť čoskoro dostane do povedomia. Riadiace centrum, tzv. Centrálny areál, sa nachádza v Plaveckom Štvrtku, kam sa po dvoch kilometroch rýchlo dostanete.

V obci je ďalšia pieskovňa, ktorá je vhodná na chytanie rýb, alebo na zvýšenie imunity, ak sa odvážite okúpať. Aby sme však zostali pri trase, ešte pred kostolom je treba odbočiť doľava – tam, skade vychádza na fotke cyklista.

Nasleduje cesta cez polia na sever, jedna ostrá zákruta vľavo, jedna vpravo, kilometer rozbitej vozovky a ste na Vinohrádku. Záver cesty vám spríjemní panoramatický pohľad na mesto s kulisou Malých Karpát. Po Ceste mládeže okolo nového cintorína pokračujte do svojho bydliska.

Okruh meria približne 27 kilometrov a prakticky celý vedie po rovinke.  Pre tých, ktorým sa porcia kilometrov máli, existujú dve možnosti: 1) ísť okruh dvakrát (hihi), alebo 2) si trasu rozšíriť, napríklad nasledovne:

Malacky – Kostolište – Jakubov – Karolov Dvor – Láb – Plavecký Štvrtok – Malacky = 34 km

Malacky – Kostolište – Jakubov – Suchohrad – Záhorská Ves – Vysoká pri Morave – Zohor – Láb – Plavecký Štvrtok – Malacky = 47 km

Prajem vám šťastnú cestu!

Informácie o obciach na trase:

http://www.kostoliste.sk/

http://www.jakubov.sk/

http://www.obeclab.sk/app/

http://www.obecplaveckystvrtok.sk/a/app/

Mapka podľa:

http://maps.google.com/

3 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    o cyklochodníku medzi Kostolišťom a Dolným koncom v MA sa už hovorí dlho. Zámer bol schválený v zastupiteľstvách obidvoch obcí, projekt na papieri existuje, len realizácia zatiaľ stojí.

  2. M!ro
    M!ro hovorí:

    Vyskusal niekto z nasich citatelov tuto alebo predchadzajucu trasu? Ake krasy/uskalia/zaujimavosti ste na nej objavili navyse? Vdaka za feedback!

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.