Tip na cyklovýlet (5)

Času na vyskúšanie predchádzajúcich štyroch cyklovýletov mali všetci záujemcovia dosť, preto ponúkame piaty. Preskúma podhorie Malých Karpát od Perneka cez Jabloňové a Lozorno a pokračuje cez Zohor, Láb a Plavecký Štvrtok. Je tu september, ale pekné počasie pretrváva. Hor sa do sedla!

Vydajte sa z Malaciek cez Radlinského úlicu a rampy smerom na Pezinskú. Pokračujte na Pernek. Po tejto ceste sme sa vracali z cyklovýletu číslo tri, avšak aj z druhej strany má čo ponúknuť. Rozdiel je v prevýšení, ktoré musíte cestou do Perneka prekonať – tentoraz začínate na 159m a končíte na 278m.

Cesta nie je veľmi rušná, zato autá prechádzajú pomerne veľkou rýchlosťou. Preto si dávajte pozor, aby ste sa príliš nezapozerali na okolité zvláštnosti. Napríklad hospodárske zvieratá v priľahlej usadlosti.

Do Perneka musíte vystúpať od železničnej trate. Cestu vám spríjemní panoráma Malých Karpát. Keď vyrazíte poobede, bude pekne osvetlená západným slnkom a kopec bude príjemne ubiehať. Po približne dvanástich kilometroch ste v Perneku.

Nasleduje odbočka smer Lozorno – zabočte doprava. Ako alternatíva pre dehydrovaných cykloturistov je možné pokračovať do stredu obce a občerstviť sa v niektorej z troch krčiem (reštaurácií). Môže to byť aj príležitosť zoznámiť sa s motorkármi, ktorí mieria na Babu. Nezabudnite sa však vrátiť k odbočke 🙂

Z Perneka do Jabloňového vedie užšia cesta, čakajú vás mierne kopčeky. Okolo cesty sú lúky a polia a zakrátko aj Jabloňové. Ako sa píše na stránke obce, je to „potočná radová dedina“. Pri potoku sa nachádza aj kostol sv. Michala Archanjela, dominanta obce.

Z Jabloňového pokračujte stále rovno – smer Lozorno. V Lozorne je badateľná prosperita, ktorú mu priniesla poloha pri Bratislave (blízky zjazd z diaľnice), aj priemyselné podniky, ktoré sa v katastri obce nachádzajú. Centrum obce je pekne upravené, je tu park a ponuka reštaurácií zvádza k naplneniu žalúdka. Môžte si posedieť napríklad s výhľadom na kostol svätej Kataríny zo 17. storočia.

Lozorno opustíte smerom na juhozápad. Za obcou na križovatke s cestou prvej triedy odbočte doprava a následne po zdolaní diaľničného nadjazdu doľava na Zohor.

V Zohore ste po asi 28 km od začiatku výletu. V centre obce odbočte doprava. Vidieť sa tu dá kostol Sv. Margity Antiochijskej. A na konci dediny známy pohľad pre všetkých pamätníkov šrotovného…

Do Lábu, ďalšieho priebežného cieľa cesty, budete prechádzať typickou krajinou Záhoria, ako sme ju spoznali v predošlých cyklovýletoch.

V Lábe sa napojíte na cyklovýlet číslo 2, zmien oproti začiatku leta je minimum:) Odbočte doprava na Plavecký Štvrtok.

V Plaveckom Štvrtku sa môžte rozhodnúť, či sa do Malaciek vybrať cez Vinohrádok (kľudná, ale rozbitá cesta), v tom prípade odbočte pred kostolom doľava, alebo po hlavnej Stupavskej ceste (viac áut, ale nový povrch). Tak, či tak, prajem vám šťastnú cestu!

Malacky – Pernek – Jabloňové – Lozorno – Zohor – Láb – Plavecký Štvrtok – Malacky 43 km

Viac info o obciach na trase:

http://www.pernek.sk/

http://www.obecjablonove.sk/

http://www.lozorno.eu/

http://www.zohoronline.sk/

http://www.obeclab.sk/app/

http://www.obecplaveckystvrtok.sk/a/app/

Mapa podľa:

http://maps.google.com/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.