Tip na cyklovýlet (4)

„Severní vítr je krutý, počítej lásko má s tím…“ Spieva sa v známej pesničke z minulého storočia. Táto pravda platí aj dnes a aj pre nadšencov cyklistiky. Dá sa však pomôcť. Cyklotip číslo štyri ponúka trasu, z ktorej sa budete vracať so severným vetrom v chrbte.

Na začiatku vás tento vietor bude trošku hnevať, ale ak neustane, tak odmena bude sladká. Pre trasu Malacky – Studienka – Tomky – Závod – Veľké Leváre – Malacky sa dá ako východiskový bod použiť napríklad občerstvovacie zariadenie U Gajdára pri rampách. Pokračujete ulicou Oslobodenia smer Studienka, okolo záhradkárskej osady Nad Výhonom, a potom ponad diaľnicu do lesa.

Asi pred mesiacom cestári kládli nový povrch, čiže keď sa na výlet vydáte teraz, nájdete snáď už ideálne podmienky. Terén je trošku zvlnený, takže nudiť sa nebudete. Áut je o dosť menej, ako v predošlom výlete do Rohožníka, sedemdesiatka pre kamióny tu nie je, lebo tu žiadne kamióny nejazdia. No a cesta do Studienky vedie cez borovicový les čiže je príjemná aj v teplý deň, aké nás teraz čakajú.

Obec Studienka vás privíta po štrnástich kilometroch. Vidieť môžte kostol zasvätený sv. Štefanovi zo 17. storočia. V obci nájdete ďalšie novoveké sakrálne pamiatky a tiež pamätník obetiam prvej svetovej vojny pochádzajúcim z Hasprunky. Ak máte chuť sa občerstviť, odbočte hneď za kostolom doprava (križovatka na nasledujúcom obrázku) a nájdete krčmu s príjemným posedením vonku. Kto sa nechce zastavovať, ide cez obec stále rovno.

Trasa pokračuje smerom na Tomky. Za tabuľou označujúcou vstup do Trnavského samosprávneho kraja je komín – solitér uprostred lúky. Neviete niekto, k akej továrni predtým patril? Nezostali po nej žiadne iné stopy! Nasleduje budova s prasiatkami, dobre známymi z Malaciek.

Približne tri a pol kilometra za Studienkou sa hlavná cesta krúti doprava, pokračujete však rovno, smer Tomky a Borský sv. Jur. Pôjdete po prázdnej ceste, mierne z kopca, zmiešaný les okolo, čo viac si želať!

Na rázcestí si môžte vybrať – buď doprava = kúpanie / rybačka / návšteva známych na chate na Tomkoch, alebo  doľava = kratšia a rýchlejšia cesta domov. Odbočenie doprava môže tiež znamenať, že po červenej cykloceste zamierite do Borského sv. Jura alebo Šaštína-Strážov.

Ak pokračujete po odporúčanej trase doľava, budete sa cez kukuričné pole približovať k obci Závod.

V nej opäť dilema cykloturistu (doprava ku dvom kostolom) alebo cyklistu (doľava smer Malacky). Aby ste mali kompletný prehľad o možnostiach vpravo, prvý kostol je novogotický, zasvätený sv. Michalovi a okolo sa nachádza udržiavaný parčík. Tuším aj záhorácke dedinky začínajú miestami pripomínať tie rakúske. Ale naozaj iba miestami.

Táto uštipačnosť sa vypomstila na reportážnom fotoaparáte – pozrieť si môžte poslednú fotku. Potom bolo už len čierno… Druhý kostol Navštívenia Panny Márie je treba vidieť na vlastné oči – je gotický zo 14. storočia a patrí medzi najstaršie za Záhorí. Je obklopený cintorínom, ako bolo zvykom.

Takže ďalej už len slovom. Cesta zo Závodu pokračuje do Veľkých Levár. Za železničným priecestím je esíčková zákruta a potom levársky kopec na hlavnú cestu. Z Veľkých Levár môžte zamieriť priamo do Malaciek, alebo si vybrať o niekoľko kilometrov dlhšiu, ale pokojnejšiu cestu, ktorou nadviažete na cyklovýlet číslo 1 (Veľké Leváre – Malé Leváre – Gajary – Kostolište.)

Trasa vyznačená na mape meria 41 kilometrov.

Alternatívna trasa Malacky – Studienka – Tomky – Závod – Veľké Leváre – Malé Leváre – Gajary – Kostolište – Malacky má potom 50 km.

Šťastnú cestu!

Viac info o obciach:

http://www.obec.studienka.szm.sk/start.htm

http://www.mkregion.sk/Malacky/zavod/

http://www.velkelevare.sk/obec__velke_levare.html

Mapa podľa:

http://maps.google.com/

3 komentárov
  1. ianus
    ianus hovorí:

    Zlepšovák tejto trasy je, keď v Hasprunke pri krčme na hlavnej ceste odbočíte do ľava a ďalej pokračujete po červenej turistickej značke. Pekná cesta lesom a vyjdete z neho tesne pred Závodom.

  2. Marcin
    Marcin hovorí:

    Lokalita za Hasprunkou, kde stojí komín a „budova s prasiatkami“ sa nazýva Tŕnie, patrí do katastrálneho územia obce Lakšárska Nová Ves. Už v 19. storočí (okolo r. 1880) tu bol postavený liehovar a škrobáreň – vlastníkmi boli postupne barón Hirch von Berg, princ Karl Friedrich Hohenlohe von Ehrigen, od r. 1918 dr. Arthur Czeczowiczka (prezývaný Šošovička). V liehovare sa pálil lieh zo zemiakov a v škrobárni sa vyrábal dextrín – pražený škrob zo zemiakov. Počas 2. svetovej vojny tu bola aj sušička na zeleninu. V rokoch 1930 – 1947 sem viedla viacúčelová úzkorozchodná železnica z nákladiska Dúbrava na hlavnej trati medzi Závodom a Moravským Sv. Jánom. Od r. 1945 tieto objekty boli štátnym majetkom, zbúrané boli niekedy v 50-tych rokoch. Neskôr tu mali ŠM kravíny, ktoré boli zbúrané v 90-tych rokoch. Dom pri ceste bol ešte asi pred desiatimi rokmi obývaný, dovtedy tu bola aj autobusová zastávka, teraz je v dezolátnom stave s narušenou statikou (vidno to hlavne z opačnej strany, „zo dvora“).

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.