Tip na zimný výlet (3)

Ak zima nepovedala svoje posledné slovo, žije nádej, že ešte nasneží. Ponúkam tip na výlet, ktorý začína v Stupave a tam môže aj skončiť. Medzitým sa dá zažiť aj ďalšie dobrodružstvo a vidieť veľa zaujímavého, hoci je to len „ za humnami“.

V Stupave sa treba presunúť gaštanovou alejou cez rozľahlý park smerom na východný okraj mestečka. Tu narazíme na turistickú značku smerom na Lintavy.

Cieľom je však Košarisko, a tak sa pod Kamenným vŕškom môžete rozhodnúť, ako ďalej. Hlavným kritériom je sneh a to, či je cesta zjazdná pre bežky – zelená značka na Červený domček bola posypaná šotolinou, modrá značka nedotknutá. To rozhodlo.

Najskôr lesnou cestou a od prameňa so sympatickým menom Záhoráčka trasa stúpa až na najvyšší bod zvaný Staré Hámre. Hámor bolo v minulosti zariadenie, kde sa z rudy získaval kov, pričom na pohon jednoduchých strojov (dúchadiel a bucharov) sa využívala vodná energia.

Na Košariská nás čaká mierny zjazd – ak pôjdete po modrej značke, bude cesta trvať 45 minút, ak po červenej, tak to stihnete za 34 minút. V skutočnosti idú obidve značky stále spolu a dokazujú, ako sa svet nezadržateľne zrýchľuje. Navyše, keď na lyžiach ste tam v skutočnosti za slabých 25 minút….cesta bežkárov smeruje obvykle na hlavný hrebeň, ale zaujímavejším cieľom je údolie Medených Hámrov. Názov napovedá aký kov sa tu ťažil a spracovával pred vyše 300 rokmi.

Dnešných návštevníkov lomu nezaujímajú ani tak kovy, ani vápenec, ale úplne iná substancia – voda. Konkrétne vo svojej zamrznutej forme, čiže ľad. Medené Hámre sú totiž vyhlásenou arénou horolezcov, kde môžu otestovať svoju výkonnosť aj „oceľové zbrane“. Táto zima je však na ľady macošská a preto svoje predchádzajúce tvrdenie môžem doložiť iba pár fotografiami z minulej sezóny.

Cestou do Borinky je možné ešte obdivovať opravenú barokovú kaplnku sv. Michala archanjela. Zaujímavá je aj dopravná značka – parkovisko pre drožky. Taká sa často nevidí. Zato snežienky začiatkom februára začínajú byť stále viac a viac pravidlom. Ťažko potom dávať tipy na zimné výlety, keď chýba to základné – sneh a ľad.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.