Tip na výlet (2)

Tento január to bolo so snehom dosť biedne. Preto v momente keď nasneží, nesmiete zaváhať a treba ísť na bežky. Tu je ďalší tip na krátky výlet. Ranným autobusom som vyrazil do Sološnice a potom po žltej turistickej značke cez celú dedinu na jej koniec.

Tu sa dali obuť bežky a po ceste, kde ešte v ten deň nikto neprešiel, som sa dostal až na začiatok červenej značky.

Tu treba opustiť cestu a šliapať trochu strmšie po lesnej zvážnici. Zjazd po tejto trase býva dosť divoký, ale na stúpanie je to ideálne, obzvlášť ak máte šupinovú sklznicu.

Zhruba po 200 metrovom prevýšení sa dostanete k plotu obory v mieste zvanom Skalka. Táto zvernica, panská obora, neskôr súdružská a teraz už asi opäť panská, zasahuje územie od Skalky až po Geldek, čiže Jelenec (695 m). Slúžila na chov zveri, hlavne početné stáda muflónov a preto je tu minimum turistických značiek. Dnes je plot na mnohých miestach deravý a zvieratá si behajú, kade sa im zachce. Môj pôvodný úmysel – pokračovať po červenej k Taricovým skalkám a úpätím severného hrebeňa Vysokej (754 m) sa mimo značku spustiť do Rohožníckej doliny – narýchlo mením. Dôvodom je modro vyznačená cesta do Rohožníka. Keďže som tadiaľto ešte na lyžiach nešiel, chcem skúmať túto trasu.

Zjazd po lesnej ceste je mierny, ale snehu je pomenej, a preto ak chcete ušetriť lyže, spustite sa radšej cik-cak lesom. Je to bezpečné a čoskoro sa dostanete ku kŕmelcu pod Šimkovou.

Nasleduje mierny zjazd po zasneženej asfaltke smerom k lomu Vajarská. Po ceste sa oplatí obzrieť si stopy bobra – jeho hrad na brehu bývalého rybníka aj nahlodané buky v protisvahu nad cestou.

Tento rybník skoro vždy niečím prekvapí – videl som tu už loviť nádherného čierneho bociana, aj žltozubú ondatru, chytil som tu do ruky pstruha. Tentoraz mi na pozdrav dvakrát plácol chvostom plachý bobor. Vyfotil som už iba jeho bublinky na hladine. Okolo horárne Baďura a Olšákovho mlynu sa dostanete do dediny a ak ste sa neflákali, stíhate autobus odchádzajúci 11.23 do Malaciek.

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.