Stroj času – Mierové námestie

Dnešné Mierové námestie v Malackách bolo v minulosti súčasťou veľkého námestia pri kláštore. V tejto časti sa postupne zmenšovalo: najskôr pribudli domčeky pri kláštornom múre, pred rokom 1940 sa rozhodlo o umiestnení budovy okresného úradu (dnes okresného súdu). A približne o 40 rokov neskôr vedľa postavili sedempodlažný panelák, ktorý zachytil neznámy fotograf. O ďalších 40 rokov sme túto budovu odfotili znovu a obe fotky sme porovnali.

Na staršej fotke je novostavba na začiatku mája. A pred ňou vysadené listnaté i ihličnaté stromy. Budova bola primárne určená na bývanie, ale mala a má viac funkcií. Okrem bytov v nej sídlili úrady, časť Mestského centra sociálnych služieb, kancelárie spoločností. Dodnes je sídlom ambulancií viacerých lekárov.

V pravej časti fotky je vidieť roh budovy súdu a aj novšia prístavba obsahujúca sobášnu sieň a spoločenskú sálu.

Mierové námestie, Malacky, okolo roku 1980
Okolo roku 1980 (Foto archív MCK Malacky – Múzea Michala Tillnera)

Aktuálna fotka dokumentuje, že fasáda budovy prešla prednedávnom obnovou, zjednotili sa balkóny. Stromy sa zachovali a medzičasom pekne vyrástli. Autobusová zastávka pribudla už dávno, fotka zachytáva dnešnú verziu. V pravo, medzi panelákom a okresným súdom, pred rokmi vyrástla ďalšia budova, ktorá je však na fotke zakrytá stromami.

Mierové námestie, Malacky, 2020
Október 2020 (Foto Martin Macejka)

Multifunkčná budova na Mierovom námestí v Malackách (Pohybom myšou nad obrázkom dole môžete porovnávať starý a nový záber.)
po
pred
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.