Divadelné predstavenie krídlo

Víkend zatvorených hraníc 2023 v Malackách

Pri príležitosti výročia 17. novembra 1989 organizuje Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa Víkend zatvorených hraníc, prvý raz na Záhorí. V piatok 10. novembra v Malackách uvedú pre stredné školy (dopoludnia) a verejnosť (o 18. h) divadelné predstavenie Krídlo, ktoré vyrozpráva skutočný príbeh Josefa Hlavatého a jeho trojročného syna Davida. Obom sa neďaleko Malaciek podarilo utiecť cez železnú oponu podomácky vyrobeným rogalom. Po predstavení sa uskutoční diskusia s historikom ÚPN Petrom Miklem a účinkujúcimi. Vstup je voľný.

Krídlo (tri nočné rozhovory o presune vzduchom)

Tri noci… tri rozhovory… Krídlo nemapuje dokumentárne presne útek Josefa Hlavatého cez hranice, či len ako kuriózny a odvážny čin. Zamýšľa sa hlbšie nad motívmi, ktoré ľudí k takýmto pokusom viedli, nad atmosférou doby, ale predovšetkým významom slobody, ktorý sa stáva neurčitý, ak je jej dostatok a bytostne pálčivý, ak chýba. Tie pojmy natáča v troch rôznych dialógoch ako krištáľ proti svetlu a skúma vždy z rozličných strán. Nie sú to len rozhovory Josefa a jeho rodičov, keď sa celý plán rodí, ale aj  reči na nočnej hliadke pohraničníkov a koniec koncov aj myšlienok, ktoré kedysi dávno viedli iného vyhnanca v túžbe po slobode smerom k nebesiam, aby získal voľnosť vtákov.

Termín a miesto: piatok 10.11.2023 o 18:00 h, kino (Kultúrňí domeček), Hviezdoslavova ul.

Vstupné: voľný vstup

Dĺžka trvania predstavenia:  cca 60 minút, po predstavení nasleduje diskusia.

Scenár a réžia: Jakub Nvota, Túlavé divadlo, o.z.

Účinkujú:

  • Lucia Hurajová
  • Kamil Mikulčík
  • Adela Mojžišová
  • Michal Spielmann
  • Juraj Loj
  • Rado Hudec
  • Jakub Ružička
Divadelné predstavenie krídlo - plagát, víkend zatvorených hraníc 2023

Zdroje:
http://www.mckmalacky.sk/klient-131/kino-164/stranka-5008/film-658434

https://bratislavskykraj.sk/vikend-zatvorenych-hranic-prinesie-strhujuce-pribehy-ludi-tuziacich-po-slobode-ako-prezivali-deti-a-mladi-ludia-casy-za-zeleznou-oponou/

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.