Smutný fotoreport – Neriadené skládky odpadov v meste Malacky

Neriadené skládky vznikajú ukladaním rôzneho typu odpadu bez rešpektovania ochrany životného prostredia. Divoké skládky „špatia” prírodu a zamorujú životné prostredie. Stávajú sa nebezpečnými aj z hľadiska šírenia chorôb, rozmnožovania nepríjemných parazitov a miestom šírenia inváznych druhov rastlín, znečisťujú povrchové i pod povrchové vody, veľmi často sa zapália samovznietením a šíria zapáchajúci dym. Tento problém neobišiel ani mesto Malacky, neriadené skládky tu vždy boli a stále bohužiaľ vznikajú nové.

Pôvodcami sú najčastejšie samotní občania, ale aj niektoré podnikateľské subjekty, ktorým nezáleží na tom, že vytvárajú problém, s ktorým sa musíme vysporiadať všetci. Sú dokonalou ukážkou prístupu niektorých z nás k spoločnosti. Nielenže ničia a znehodnocujú svoje okolie, v ktorom všetci žijeme, ale zároveň spôsobujú zbytočne zvýšené náklady z rozpočtu mesta na odstránenie týchto skládok. Odstránenie čiernych skládok nás stojí takmer dvojnásobok nákladov v porovnaní s odvozom tohto odpadu hneď na riadnu (nie čiernu) skládku odpadu.

Za likvidáciu neriadenej skládky odpadu zodpovedá obec, v ktorej katastri sa nachádza. Myslím, že mesto Malacky sa v tejto oblasti snaží a likviduje vzniknuté neriadené skládky odpadu. Mimo iných i tieto:
– Továrenská ulica
– Družstevná za garážami na Brnianskej ceste, smerom na Veľké Leváre
– Hlboká ulica
– Stupavská ulica, smerom na Vampíl

Možno by sa dalo urobiť viac, ale má to vôbec význam, ak sa nezmení prístup k prírode u niektorých z nás? Čistiť neriadené skládky, ktoré potom opäť vzniknú na tom istom mieste, a často krát v ešte oveľa väčšom rozsahu. Príklad: Továrenská ulica – v priebehu roka 2006 bola čistená dvakrát a vo februári 2007 sa už čistila opäť. Takéto aktivity stoja mesto nemalé finančné prostriedky, ktoré by mohli putovať i na iné účely. A ide to všetko z našich peňazí.

Záleží aj na nás, či okolie nášho mesta nebudú „špatiť” podobné environmentálne záťaže…

3 komentárov
  1. Albert Sofian
    Albert Sofian hovorí:

    Autor si kladie otázku, či má význam robiť viac, ak sa nezmení prístup k prírode u niektorých z nás. Ja si myslím, že má, pretože prístup horespomínaných sa nezmení šibnutím čarovného prútika. A najhoršie je, ak sa staneme všetci apatickí kvôli neprispôsobivej menšine. A nejde tu iba o prístup k prírode. Odhadzovanie „špakov“, obalov, papierikov je vMalackách úplne bežné. A zďaleka to nerobia len sociálne slabí spoluobčania. A hovoriť o psích exkrementoch je asi už zbytočné. Trávniky v Malackách sú posiate stovkami hovienok. Bude dlho trvať, než sa staneme normálnou komunitou, kde si každý povie, že je hrdý na to, že je Malačan. Rád by som sa toho dožil, ale pri súčastnej situácii sa mi to zdá nereálne……

  2. greenhorn
    greenhorn hovorí:

    Urcite by som nehovoril o neprisposobivej mensine… Fakty uvedene v clanku a aj v prispevku nado mnou, su len pomenovanie reality ktoru zijeme a stavu nasej spolocnosti. Kratkozrake „hlavne aby bol cisty MOJ dvor a co je za plotom je mi ukradnute…“ to je filozofia VACSINY tejto spolocnosti… bohuzial. Bola tak vychovana a tento jej postoj sa len logicky prenasa na jej deti a vnukov. O nejakom ekologickom zivotnom style v sulade s prirodou a dodrziavani elementarnych zasad trvalo udrzatelneho rozvoja sa da potom hovorit iba pri malom percente jednotlivcov.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.