Socha sv. Antona Paduánskeho

V parku na Kláštornom námestí, neďaleko vchodu do objektu bývalého františkánskeho kláštora, stojí už niekoľko storočí socha sv. Antona Paduánskeho. Čím je táto pamiatka zaujímavá?

Napríklad tým, že na soche svätcovi chýba časť pravej ruky (v ľavej ruke drží malého Ježiška). Alebo tým, že ak stojíme pri kostole, je nám svätý Anton otočený chrbtom.

Takto bol otočený aj v minulosti, ale okolie kostola bolo iné a socha bola orientovaná smerom k mestu, takže človek prichádzajúci ku kostolu videl Antonovi do tváre už z diaľky.

Stromy v parku povyrástli, takže Antona z mesta nevidieť. No pri nedávnej rekonštrukcii sa myslelo aj na túto sochu. Ak si ju chcete obzrieť spredu, stačí sa posadiť na lavičku.

Táto pamiatka sa skladá z troch častí – z podstavca, stĺpa a samotnej sochy. Podľa pamiatkárov pochádza stĺp zo 16. alebo 17. storočia, kartuša (plocha s nápisom) a socha z druhej polovice 17. storočia.

Ďalšou zaujímavosťou je stĺp. Sú na ňom zobrazené atribúty týkajúce sa utrpenia Krista (mučiace nástroje, predmety symbolizujúce zradu, zapretie, poníženie a ukrižovanie).

Pod sochou je umiestnená kartuša s nápisom: GLORIAE DEI & S. ANTONII FIXIT MAT SIGRAI A: MLXXIII. V preklade to znamená: Na slávu božiu a sv. Antona dal postaviť Mat. Sigrai v roku 1073. Pod nápisom bol namaľovaný rok 1073, čo zodpovedalo rímskym čísliciam v texte.

P. Hallon predpokladal, že tento letopočet bol nesprávny a usudzoval, že išlo o rok 1673. Bolo to obdobie, kedy bol Matej zo Žehry (uvedený v texte) správcom pálffyovského majetku. Pri interpretácii použil okrem číslic MLXXIII aj veľké písmená z textu G (ako C) a D, takže k číslu 1073 pripočítal 600 a dostal letopočet 1673. Po reštaurácii sochy so stĺpom a podstavcom začiatkom 90-tych rokov minulého storočia bol preto rok 1073 premaľovaný na 1673. Nie všetci to považujú za správne. Podľa pamiatkárskych zdrojov nápis v texte obsahuje skrytý letopočet 1568.

Je možné, že stĺp, socha, podstavec, prípadne aj nápis pochádzajú z rôznych období. Letopočty, ktoré sme uviedli vyššie (alebo niektoré z nich), pritom môžu vyjadrovať dátum vzniku niektorého z uvedených prvkov.

Socha sv. Antona je znázornená aj na kresbe kláštorného kostola z roku 1880, rovnako aj na prvých fotografiách zo začiatku 20. storočia.

2 komentárov
  1. Mival
    Mival hovorí:

    Zaujalo ma nazvanie „Paduansky“, tak som prevetral Wikipediu. Kludne by sa mohlo hovorit aj Padovsky, pretoze prave v tomto meste sv. Anton zomrel v roku 1231. Niekedy sa hovori aj o sv. Antonickovi Lisabonskom, pretoze povodnym menom sa volal Fernando Martins de Bulhões a narodil sa v portugalskom Lisabone okolo roku 1195.

  2. VLADO VACLAV
    VLADO VACLAV hovorí:

    nie som profesional
    ale atributy na stlpe sa mi zdajú dosť ojedinelé
    dosť dlho som si ich przeral a fotil
    kde na slovesku sa takto hromadne vyskytujú ?
    niektore majú až surreálny chrakter
    španielskej inkvizicie
    kde majú svoj „vzor/vzorník“ ?

    Ďakujem

    vaclav

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.