Najkrajšie mesto Slovenska

Nie tak dávno ma zaujalo vyhlásenie celoslovenskej súťaže o najkrajšie mesto Slovenska roku 2009. Zvíťazila Skalica s dosť výrazným náskokom pred Pezinkom, na druhom mieste. Keďže ide o okolité mestá, s ktorými sa Malacky tradične porovnávajú, skúsim to urobiť aj ja. A ako rodák zo Skalice zameriam sa na toto záhorácke mesto.

Prvá písomná správa z roku 1217 zmieňuje trhovú osadu Skalica na listine vladára Ondreja II z rodu Arpádovcov. V tomto smere majú Malacky (1. zmienka z roku 1206) dosť podobný začiatok. Ďalší vývoj týchto osád však už smeroval inam.

Ľudovít I. z rodu Anjouovcov povýšil Skalicu v roku 1372 na slobodné kráľovské mesto. A Malacky zostali roľníckou osadou a vidiecky charakter vlastne nadlho prevyšoval ten meštiacky.

Skalicu navštívili také historické osobnosti ako Ján Amos Komenský, králi Matej Korvín, či Žigmund Luxemburský. Iný Žigmund, tentoraz Pálffy, je asi najznámejším súčasným rodákom mesta, v ktorom sa však narodila celá plejáda osobnosti – viac na stránke http://www.skalica.sk/mesto/osobnosti.php

Kultúrny dom, ktorý navrhol skalický rodák Dušan Jurkovič, patrí medzi skvostné stavby Skalice. Porovnávať ho s naším Kulturním domečkem je bezpredmetné – budeme radi keď f. HANT opraví v rámci reklamácií opadanú fasádu.

Iný rodák, operný spevák Janko Blaho spievaval: „Skalica je pjekné mjesto, prez ňu chodníček“. Dnes je z chodníčka v centre mesta urobená pešia zóna, ku ktorej sa nedá prirovnať nič v našom Dobrom mieste pre život (DMPŽ).

V Malackách pešia zóna chýba a špacírovať sa dá ako tak iba po Kláštornom parčíku. Pár fotografiami dokladám, ako k riešeniu pristupovali v Skalici. Ide o drobnosti, výber lavičiek, košov, svetiel, závlahy v mestskej zeleni. Skrátka pár detailov, ktoré ale dotvárajú výsledný efekt. Posúďte sami.

A u nás? Len v meste je niekoľko typov košov – jedny lepšie ako druhé. A svetlá? Tie svetlomety v chodníkoch ani nehľadajte. Sú pod snehom. A závlahový systém? Hravo ho nahradí multikára.

V centre Skalice sa stretnete s početnými prvkami, ktoré poukazujú na bohatú históriu mesta – v danom prípade na vinohradníctvo. A keď sa prejdete okolo hradieb k rotunde sv. Juraja z prvej polovice 11. storočia, dýchne na vás história plným dúškom. Nič to, že jej románska podoba bola neskoršie prekrytá barokom.

Striedanie rôznych štýlov a materiálov sa dá vidieť aj v našom meste. Uhádli ste, odkiaľ pochádza tento záber?

Pamiatky sú v Skalici označené tabuľami priamo na budovách. Napr. na Kráľovskej ulici na dome dôchodcov je tabuľa, ktorá nám oznamuje že tu Ctibor z Beckova založil v roku 1414 mestský špitál. Je to vôbec najstaršie zariadenie sociálneho charakteru na Slovensku. Cudzojazyčné texty sú všade samozrejmosťou.

Zaujalo ma, že cez prázdniny si študenti zarábajú „sprievodcovaním“ v domácich kostoloch a nemusia sa trepať na „špargľu do Levár“. Všade bol dostatok informačných materiálov a to aj v cudzích rečiach a určite vás prekvapí zasvätený výklad sprievodcov. Osobné skúsenosti zo Skalice mám iba dobré. Ochota personálu v reštauráciách, vo vinotéke u Františkánov, v informačnej kancelárii, na mestských toaletách, pri prehliadkach pamätihodností a pod. je príkladná. Zrejme to súvisí s tým, že Skalica je oveľa častejším cieľom turistov, vrátane zahraničných, než je tomu v Malackách.

Orientácia v meste je dobrá aj vďaka smerovkám. V tomto smere zaostávajú Malacky iba trochu.

To čo má byť v meste je pekne po ruke a čo má byť na periférii, ako napr. obchodné reťazce, tak je vysunuté za mesto. Opäť, ako kde. Ale v Malackách sa vodiči aspoň neotravujú s prejazdmi po kruhových objazdoch, než ako je tomu v Skalici.

Billa je v Skalici citlivo zasadená do zástavby, aby sa nenarúšal celkový dojem z mesta. Skoro ako u nás, však?

Mesto napriek bohatej histórii poskytuje komfort aj dnešným obyvateľom – z tohto telefónu si môžu zavolať aj hendikepovaní občania. A zájsť si na čisté toalety zvládnu bez problémov aj vozíčkari.

To by sa im v našom DMPŽ len tak nepodarilo.

„V tom skalickom zelenom – hájičku,

vídaval som s dievčaťom – hviezdičku“

som si pospevoval hit spolurodáka Františka Krištofa Veselého cestou do prístavu Baťovho kanálu. Ale to by som už zabŕdol do okolia mesta. Zájsť na Veterník a okoštovať vínko, alebo si urobiť cyklotúru popri Morave – o tom snáď niekedy inokedy.

34 komentárov
  1. pepe
    pepe hovorí:

    Byvam tak blizko a este som skalicu nenavstivil:( uz minule leto som chcel ale niako mi to nevislo….snad tento rok .)

  2. Marek Brna
    Marek Brna hovorí:

    Pán poslanec, tak toto je neférové. Ako hrdému rodákovi Vám to však asi nedalo… A robiť si srandu z nášho „loga“, ktoré Malacky zaviedli medzi prvými na Slovensku! Vy ako poslanec ste sa mohli postarať okrem mnohého iného aspoň o to, aby bolo stiahnuté 🙂

  3. roger
    roger hovorí:

    no..to porovnanie vyzera dost jednoznacne v prospech skalice..este aj hokej hraju lepsie ako malacky…ale tak ked ich budeme porovnavat len zo skalicou apezinkom tak 3. miesto nieje zle 🙂

  4. ianus
    ianus hovorí:

    Za porovnaniami netreba chodiť až do Skalice. Stačí sa pozrieť do Stupavy, kde takisto nedávno prebehla rekonštrukcia hlavnej ulice. Oproti MA je to dosť výrazný rozdiel.

    Skalica je o minimálne dve ligy vyššie ako Malacky. To bude asi ľuďmi, ktorí v Skalici pracujú na tom, aby do mesta dotiahli čo najviac peňazí. Ich úspech je vidieť. V Malackách sa len kecá a nič nerobí. Pardón, tu sa rúbu lesy, takže nejaká aktivita tu je.

    Ondrejka by mal ísť do Skalice na školenie. Alebo radšej odísť do histórie…

  5. peto
    peto hovorí:

    Pri tych fotkach mi je do placu..skalica je nadherna..aj ja by som sa hrdo prechadzal po pesej zone ako maju v skalici..kde sa stala chyba ze malacky robia ako je na fotkach a nie ako skalica?tie detaily na fotkach kosov a lamp to uplne vystihuju.chyba mestskemu uradu kreaktivita a Ondrejkovi zdravy rozum?je mi to strasne luto ze malacky na skalicku uroven uz s Ondrejkom a jeho timom nikdy nedosiahu..strasne mi to je luto 🙁 volil som ho len raz v 98,ale necakal som ze ta choroba tuzby po moci a prachoch ho prilepia na stolicku na tak dlho 🙁

  6. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Ono to ani nie je tak o ziskanych peniazoch ale predovsetkym o tom, ako sa pouziju, kde vsade skoncia a o vkuse a skusenostiach toho, co to navrhuje. Rekonstrukcia Klastorneho namestia nebola prave najlacnejsia a vysledok je zalostny – uz vtedy sa hovorilo o novych verejnych zachodoch, o novej vysadbe na v parku, o novej fontane a nic z toho sa dodnes neudialo.

  7. mato
    mato hovorí:

    Skalica je pekna. Pekne ju vinovili ale na ukor ludi. Skalica sa topi vo velkich dlhoch preto uz ked su skalicke dni si musia ludia kupovat vstupenky na ne aby ludia zaplatili primatorovi skalice program. Je to kruta pravda ale urcite je to krajsie mesto ako malacky to sa musi nechat ale mame aj mi nieco lepsie. Trebars nemocnicu tu si tam nedal. Asi preto ze je to v dezolatnom zubozenom stave tak ako to bolo za komunistov to je aj teraz zhrozil som sa ked som tam vosiel. Billa je pekna v skalici ale mala to navonok nevidno a lidl tak ten urobili oproti ciganskim bitovkam.

  8. Marek Brna
    Marek Brna hovorí:

    To, či sa Skalica topí vo veľkých dlhoch, neviem, ale viem, že Malacky majú zadlženosť riadne vysokú, možno sú na tom dokonca horšie.
    Na Skalické dni si ľudia kupujú vstupenky, asi sa im to osvedčilo. Je to určite lepšie, ako u nás, keď musí samospráva dávať zdarma priestor pre stánky, aby vôbec nejaké boli.
    Billa menšia teda nie je, ak áno, tak zanedbateľne. Dôležité je ale tak či tak, a o tom je v článku písané, že sa budova do prostredia citlivo zasadila a architektonicky prispôsobila.

  9. M!ro
    M!ro hovorí:

    Porovnavat Skalicu a Malacky, to nemoze dopadnut dobre… Skalica ma taku historiu, ako ziadne ine mesto na Zahori: slobodne kralovske mesto, romanska rotunda, mestske hradby, namestie, vinohradnicka tradicia, pocas prvej CRS bola mestom celoslovenskeho vyznamu… Na tom sa da postavit turisticky zaujimavy program.

    Malacky okrem toho, ze nikdy nemali taky potencial co sa tyka historie, tak sa ku svojim historickym budovam a odkazom stavali velmi necitlivo, ci uz za komunistov (nadjazd, cerveny obchodak a pod) alebo aj po roku 1989 (SH Malina, Billa, Lidl a pod). Skoda reci!

    To co sa porovnavat da, je vsak realizacia projektov v poslednom obdobi – snad okrem podareneho Zamockeho parku v MA a Kina sa ostatne rekonstrukcie diali bez napadu, zmyslu pre detail a nejakej vacsej myslienky – ako priniest vacsi uzitok z plochy a existujucej/novej vybavenosti pre obyvatelov a navstevnikov. Klucovym je vzdy ziskat urcitu sumu prostriedkov a samotna realizacia a jej vysledok uz take presvedcive nie su. Ze sa to da robit na uplne inej urovni, to mozme vidiet v Skalici aj v Stupave. Maju Malacky osobnost, ktora by do projektov priniesla trochu estetiky a vkusu?

  10. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Rekonstrukcia kina aj zamockeho parku su iste pre mesto dolezite a uzitocne projekty ale zeby som na druhej strane pri nich postrehol nejaku zasadnejsiu myslienku alebo nebodaj zmysel pre detial, to uz bohuzial nie. Malacky su mozno uspesne v mnozste ziskanych prostriedkov z projektov (co je idealne na prezentovanie v peknych farebnych grafoch na kriedovom papieri pred volbami) ale samotna realizacia (a nasledna starostlivost o vysledky projektov) je v prevaznej miere zalostna. To je problem.

  11. ianus
    ianus hovorí:

    Ako je to s vkusom v Malackách, to si môžeme pozrieť na poslednej výstavbe v meste. Majitelia tých objektov a teda investori nemajú absolútne žiaden zmysel pre kvalitnú architektúru, všetko je podriadené tomu, aby za čo najmenej peňazí získali maximum plochy, ktorú môžu prenajímať. Zoberte si Záhorácku ulicu od dolného kostola smerom do centra. Po pravej strane otrasný bytový dom, socialistický kulturák, pokus o kukuricu alebo maják, ďalšie objekty preskočím a tie dva novodostavané domy sú tiež extra. Po ľavej strane nedostavaný okresný úrad, panelák, skleník AFK a torzo pôvodnej zástavby. S čím na tejto hlavnej ulici mesta sa môžeme pochváliť? Maximálne s Tatrou.

    Neviem či mesto má nejakého architekta zodpovedajúceho za výzor alebo nejaký regulatív na výstavbu, ale nejaká súťaž pre investorov by neškodila. Prvá cena by mohla byť odpustenie dane z víťaznej stavby dajme tomu na 5 rokov.

    Som zvedavý, aké skvosty budú stáť na parkovisku za červeňákom a potom pri inkubátore. Asi podľa súčasného trendu: aspoň päť poschodí a sklenenú fasádu.

  12. Vojto
    Vojto hovorí:

    Malacky nikdy nemali hystorické centrum, ako je tomu v Skalici, takže nie je možné dosiahnuť v Malackách to, čo vidíme v Skalici.

  13. MR
    MR hovorí:

    Keby mali Malacky historicke centrum ako Skalica, tak v strede urcite stoji supermarket. Vedenie mesta v spolupraci s hlavnym architektom, by to urcite odsuhlasilo. Netreba si nic nahovarat, v Malackach ziadna koncepcia nejakej vkusnej ucelenej architektury nikdy neexistovala. Pravidla nie su dane ani pri stavbe novych rodinnych domov, kazdy si robi co chce, a tak to mesto potom aj vyzera.

  14. MS
    MS hovorí:

    V žiadnom meste neexistuje ideálne bývanie, preto nerozumiem, keď niekto stále vytýka negatíva typu a v Skalici je malá Billa a nemocnica je na rozpadnutie, a vôbec nie je možné porovnávať tieto dve mestá. Samozrejme, že je. Prečo by sa Malacky neporovnali s „ideálom“ o ktorý by sme mohli v ďalších rokoch bojovať a snažiť sa ho dosiahnuť? Pre históriu? Alebo skôr našu neochotu a neschopnosť…alebo pretože naše mesto na to nemá a Skalica má? Všetky slovenské mestečká sú dediny. Nevidím nič hlúpe v tom ak by náhodou niekto v Plaveckom Štvrtku chcel zmeniť nejaký detail a porovnal by ho trebárs aj s Bratislavou. Lebo sila nespočíva vo veľkosti, početnosti alebo histórii mesta (je toľko relatívne moderných a krásnych miest) ale v ľuďoch, ktorí v ňom žijú majú odvahu prekročiť vlastný tieň. Asi na toto budú Malacky musieť ešte dlho čakať.

  15. Vojto
    Vojto hovorí:

    Keby mali Malacky v minulosti aspoň približne niečo podobné ako je zástavba v historickom centre Skalice, tak pochybujem o tom že by prišlo k jej demolácii. Ak sa chceme baviť na túto tému, povedzme si otvorene, ktoré historicky zaujímavé objekty stáli v minulosti v Malackách. Ak aj také boli, každý stál v inej lokalite. Pekný parčík s pekným chodníčkom, lavičkami, prípadne fontánkou sa dajú bez problémou urobiť i v súčasnosti. Ale ak okolo toho bude stáť to, čo v súčasnosti vidíme v Malackách tak konečný efekt ani zďaľeka nie je porovnateľný so Skalicou.

  16. Albert Sofian
    Albert Sofian hovorí:

    Príspevok MS to podľa mňa presne vystihol. Asi na toto budú musieť Malacky dlho čakať. Tak čakajme. Možno sme väčšina neochotných a neschopných. A zvykneme si tu žiť aj s tým pocitom, že nikdy nebudeme Skalica. Ak to niekomu vadí, nech o tom npíše do Malackých pohľadov. Aj ja by som prekročil vlastný tieň, ale je stále zamračené. Keď sa zjaví slnko, bol by som rád, aby môj malý synček bol u toho a prišiel mi to ku hrobu porozprávať. To je moja vízia, sice pre mňa pesimistická, ale pre syna by to mohlo byť povzbudzujúce.

  17. MS
    MS hovorí:

    Milý pán Sofian, niet dôvodu na apokalyptický pesimizmus (pokiaľ nie je charakterovou vlastnosťou).
    Tak ako túžime napredovať, mať sa stále lepšie a zanechať potomstvu isté dedičstvo, netreba zabúdať aj na iné krajiny a mestá (a súvisiace katastrofické pohromy) kde to je situácia len horšia a horšia… Pri takýchto udalostiach si človek uvedomí že je len nevďačne nespokojný, ako mu je vlastne dobre a nič mu nechýba. A síce máte pravdu v tom, že je zamračené, a ešte dlho bude, asi poznáte výrok “Obráť tvár k slnku a všetky tiene padnú za Teba” ktorý nie je len naivným optimizmom. Nech je tým Slnkom čokoľvek, čo nám dáva silu a chuť kráčať ďalej, tvoriť a meniť. 🙂

  18. Mival
    Mival hovorí:

    Fajn, skoro 500 navstev, skoro 20 komentarov…zda sa , ze tema „Pohľady zvonku“, ktoru som avizoval, by mohla zaujat. Pokusim sa este nieco podobne napisat, ale je to tema otvorena aj inym prispievatelom…

  19. ianus
    ianus hovorí:

    Navrhujem porovnať Malacky a Holíč. Obe mestá majú rovnaký problém. Rozbitý historický objekt, z ktorého by mohli veľa získať a sídlisko namiesto centra. Rozdiel je len v tom, že Holíč je významným mestom v histórii Slovenska…

  20. jožo
    jožo hovorí:

    Už mi je zle z toho, ako tu väčšina ľudí len kydá a kritizuje. To vie každý. Nech sa každý sám seba spýta, čo urobil preto, aby Malacky vyzerali lepšie než Skalica. Stále porovnávate neporovnateľné. Ako tu bolo spomenuté, je to v nás ľuďoch. Všetci majú plnú hubu múdrostí, ale keď sa niečo deje, majú sa vyjadriť, alebo niečo urobiť, tak sa tak nestane. Ale kydať somariny tuto na fórach to ano. Každý len pozerá pred vlastný prah a je hrdý malačan len vtedy, kedy sa mu to hodí. Je to úbohé. Ešte jedna poznámka k autorovi článku. Ako som si všimol, ste zrejme poslanec. Ale fotografie z Malaciek, ktoré tu uverejňujete sú urobené účelovo. Napadlo ma to napr. pri tom telefónnom automate. Vyfotiť ten najhorší automat, ktorý ste našli. Aj u nás sú bezbariérové automaty, ale to ste tu už nespomenuli. Jeden z mnohých príkladov.

  21. Mival
    Mival hovorí:

    Priznávam bez mučenia, že článok je trochu tendenčný. Zámerne. Mojím cieľom bolo spustiť polemiku a vyvolať v čitateľoch MP otázky, prečo je to v našom meste tak? Pretože, ak dennodenne chodíme okolo rozbitých lámp, rozšľapaných košov a polámaných stromčekov…stáva sa nám to postupne akousi normou. Otupievame. Mávneme nad tým rukou. Správne sa posledný diskutér rozčuľuje, čo sme kto spravili pre naše mesto, aby vyzeralo krajšie? Na stránkach MP sme tento problém iba otvorili. Postupne sa zameriame na niektoré veci detailnejšie, napr. na mestskú zeleň.
    Inak, tá telefónna búdka na Záhoráckej nie je najhoršia v meste. Má minimálne „dvojičku“ na ulici Duklianských hrdinov. A automaty na sídliskách sú ešte v horšom stave. Ale pravdou je, že v meste sú aj nové automaty, napr. na žel. stanici, pri pošte, pod AFK a pod.
    Malacké pohľady sú pohľadom z „druhej strany“. Ak sa na stránkach oficiálnych médií neobjavuje kritický pohľad (práve prebieha o tomto istá diskusia na webstránke mesta) skúšame to vyvažovať my. Krásne fotografie Malaciek v kalendároch od Vlada Yurkoviča sú predsa tiež do istej miery tendenčné, ktoré môžu vyvolávať ilúziu dokonalosti. My ale nechceme potemkinovskú dedinu, či hádam hej?

  22. pavol
    pavol hovorí:

    Pan Valachovic,ste poslanec jedno obdobie?Co ste urobil pre to aby to bolo lepsie?Urobili ste toho dost,ukazujete fotku LIDL a BILLU v Skalici,ale neboli ste to vy,ktory hlasoval za LIDL v CENTRE MESTA????NO AKO?Tak o com tu preboha pisete a fotite!!!!!Nehnevajte sa,nIe ste trochu pokrytec?

  23. Mival
    Mival hovorí:

    Dobry den pan pavol…na prvu otazku odpovedam – dve obdobia. Na druhu tu nie je priestor, ak mate skutocny zaujem, tak vam odpoviem osobne mailom, alebo si to zistite zo zapisnic na Meste. Co je ale vhodne uviest na spravnu mieru je kauza LIDL. S Billou nemam nic spolocne, ale LIDL sa ma tyka. O Lidli sa hlasovalo viac krat – nielen moje stanovisko bolo sprvu zamietave a tak par poslancov blokovalo tymto sposobom priechodnost celeho projektu. Lenze skupina poslancov a hlavne pedagogov z Umeleckej skoly bolo za. Prosili o pomoc. Argumentovali mnohymi vyhodami, napr. opravou priestorov pre CVC na Razusovej, rekostrukciou budovy, kde dnes sidli ZUS-ka, zakupenim drahej vypalovacej pece pre ziakov a pod. Dalsou silnou lobby boli dochodcovia, ktori za kazdu cenu chceli mat obchod pod nosom a nie na periferii, pre nich bez auta dost nedostupnej. Primator tiez loboval za – dufal totiz, ze ivestor scelí rozdrobene pozemky a tym sa vyriesia problemy s celym uzemim – aj zlikviduje stare rozpadnute baraky a pod. Pokial prebiehali tieto tlaky a chystalo sa opakovane hlasovanie, paralelne sme sa na komisii snazili vizualne pozmenit projekt okolia obchodu – vyssiu zelen od nadjazdu aj od synagogy a dopravu riesenu kruhovym objazdom. Investor formalne suhlasil. Nakoniec som za takuto alternativu zahlasoval aj ja, ovsem s dodatkom, aby si Mesto dalo do zmluvy predkupne pravo na scelene pozemky. Vyhlasil som tiez, ze do toho obchodu nikdy nevkrocim. Toto som dodnes dodrzal. Na rozdiel od stoviek nasich obcanov, ktori tam dennodenne stastne utracaju peniaze. Ak by sa zachovali vsetci ako ja, Lidl do pol roka skrachuje a Mesto ziska pekne pozemky v centre.

  24. pavol
    pavol hovorí:

    Nie je to alibisticke sa za to ukryvat?NAco pisete ze vase prve stanovisko bolo zamietave.Dolezite je konecne a podtvrdili ze ste za to dali paprcu.Svojim hlasovanim domrvite vystvabu v centre,kruhovy tu v zivote nebol,a asi nebol v plane.Lebo kde je?Doprava Lidlom kolabuje,a vy ako poslanec napisete,ze ste to riesili tym,ze tam nechodite nakupovat a hotovo.Pockate az skrachuje.Uzasne!!!!To je pristup poslanca!!!!A vy sa neviete pozriet do zmluvy?Nemate k tomu pristup???Je tam neco take?Tak konajte,ste poslanec,kto iny ma konat!!???!!!Mozno som rozculeny,ale rozculuje ma strasne,ze ste poslanec,vyfotite lidl,kritizujete to,ale sam ste hlasoval.Odovdnujete to lobingom,vizualizaciou,kecy kecy kecy pan Valachovic.Kde je rovny chrbat?Mali ste vystupit a povedat ze za toho tlaku nerozhodujete!!!A primator?Ten by suhlasil se vsetkym,proc to daval na hlasovanie ako pisete niekolkokrat?Co za tym bolo???Lebo mal na tom zaujem?Aky?Ake scelenie pozemkov,trapna vyhovorka.Raz to lidl dostane do vlastnictva,sa v zivote nedostanete k pozemkom.A ked o desiatky rokov odide lidl,to da komu?Dalsiemu retazcu.Si myslite ze to snad kupi mesto za desiatky milionov?Ci ste tak naivny ze vam to da za korunu?Zabudnime!Preboha Valachovic,ste docent,preco nejdete selskym rozumom.Vy ste poslanec,ale co ste predviedli tym prispevkom,ako si myjete ruky,to je nehoraznost.dovidenia,koncim s malackymi pohladmi.je to o kecoch,vy pisete,ze len otvarate diskusiu.To je malo nato aby sa zmenilo nieco v meste,sa z vas smeje Ondrejka a robi si co chce.Ale ciny ziadne.Ja si aspon odvolim,ale ked vidim,ze je to stale rovnake,jeden poslanec odide,druhy dojde,a stale dookola.Myjete si ruky pani poslanci,nic viac.dovi

  25. sonicka
    sonicka hovorí:

    pavol,nerozculuj sa.. si akurat zvysis tlak k cemu to bude? :))) sak choc ondrejkovi nech ti ukaze tu zmluvu s lidlem a njdes v ni h**** :))) ale sak ondrejkovi sa lidl lubi uz sem ho tam vidzela par krat nakupovat,sa tam musi strasne dobre citit v takem obchodze :))) ja sem sa ale vic pobavila na valachovicovi v tem ze pise ze kolko stromu bude od nadjazdu :))))) to je vtip toto :))))) vy hlasujete za lidl vedla synagogy a idete riesit nejaku vysatbu stromov,to ste tam sceli nasadit sekvoje aby to nebylo vidzet???sa spravil strasny zasah do vyzoru centra uz len zle mi je ked vidzim lidl vedla starej zidovskej pamatky.a to ste mohli zasedat aj tisic krat na komisii a nakreslit si aj dvacet platanu a tri sekvoje ked to bylo stale vedla synagogy..o doprave ani nevypravam co ste urobili tymto hlasovanim.za to by sem polozila to ze sem poslankyna a odesla,lebo to nenapravi nikdo uz..

  26. Jožo
    Jožo hovorí:

    súhlas s pavol aj sonicka. a toto snád nemyslíte vážne, pri všetkej úcte: …Krásne fotografie Malaciek v kalendároch od Vlada Yurkoviča sú predsa tiež do istej miery tendenčné, ktoré môžu vyvolávať ilúziu dokonalosti (osobne mi to tiež už niečim zavaňa, že majú autori tohto kalendára vo všetkom možnom „prsty“, lepšie povedané autorstvo (zase od nich veci su profi)). My ale nechceme potemkinovskú dedinu, či hádam hej? Ja viem, že ano, sú to pekné fotky a bla bla, bla. Ale viete si predstaviť kalendár Malaciek, kde by boli odfotené ohyzdnosti typu telefónny automat? Predsa kalendár mesta je aj marketingový náastroj, ako sem dotiahnuť aspon pár nejakých turistov a zviditeľnit sa aspon v tom niečom peknom, čo je tu pekné. Nehovorím, že z tých pár ks turistov sa tu rozbehne strašný turistický ruch, ale uznajte, že kalendár mesta so škaredými fotografiami by asi nebol moc dobrý nápad…

  27. MS
    MS hovorí:

    Pre Miša: Malacky určite nie sú a nikdy nebudú Rímom, ale tvrdiť, že tu nič nemáme sa mi zdá trošku pochabé. Nebudem menovať pamiatky, ktoré sa tu alebo v okolí nachádzajú, len môžem povedať, že keď tu boli moji talianski priatelia na návšteve, boli unesení. Ak niekto chce byť slepý, tak si nevidí ani na koniec vlastného nosa…

    K novo vzniknutej polemike napíšem len toľko: “Každý kto si váži mier, rozum a spravodlivosť si musí byť úplne vedomý faktu, že pri vykonávaní politiky budú mať rozum, česť a dobrá vôľa len zanedbateľný vplyv.“ (A. Einstein, 1954)

    Podľa môjho názoru, keď je niekto raz proti niečomu, nič ho nemôže prinútiť aby sa vzdal svojho presvedčenia a privolil…. Alebo som naivná? Ľudia sa nemenia, sme stále rovnakí a samozrejme chybíme, no radšej je lepšie zlyhanie si uznať, skloniť hlavu a mlčať ako pochybnými argumentmi vyvolávať ďalšie rozhorčenie.

  28. dejli
    dejli hovorí:

    Skúsim trochu uvoľniť napätie v tejto diskusii ,podľa mňa sa to všetko začalo oveľa skôr , nedávno som videl niekoľko starých fotografií potoka Malina ktorý pretekal cez terajšiu Billu ,vedľa športovej haly ďalej cez Malé námestie .Na fotkách boli chlapci chytajúci ryby a mládenci na loďke (Malina mala vtedy vysokú hladinu následkom povodne) ale bola to skutočne nádhera a bolo mi do plaču a to niesom rodený Malačan.To bol asi najväčší hriech tej doby pripraviť mesto o takú krásnu vodu , dnes to mohol byť raj na zemi.K Lidlu sa ani nebudem vyjadrovať jedným slovom „des“,neodpustiteľný. Ale smutnou dominantov v Malackách je aj vandalizmus , častá demolácia smetných nádob ,lavičiek ,autobosových zastávok ,ničenie harmonogramov autobusov hneď po týždni ich vystavenia .Som veľmi zvedavý do kedy vydržia nové (akože )prístrešky na zastávkach. Je mi ľúto zničenej kaplnky v zámockom parku ,zničených sôch na tom istom mieste .často tam chodím a nikdy som tam nestretol „mestských“vlastne s nimi mám tiež len zlé skúsenosti aj s celým akože kamerovým systémom vMalackách .Nikomu neprajem aby ste niekedy potrebovali záznam ak by vám trebárs práve v dosahu kamery ukradli auto alebo niečo podobné.Čo si ale vážim je skutočne úprava zámoského parku len škoda tej kalamity ,to sme si nezaslúžili. Myslím že park by si aspoň raz do roka zaslúžil veľkú dobrovoľnú brigádu stoviek malačanov , pri úprave chodníkov .spadnutých konárov ,aj krmelec pre srnky by sa zišiel .Ja prajem Malackám skutočne menej vandalov a viac kultúry.Ešte na záver, myslím že dominantou Malaciek je ČiernyKostol v centre .

  29. Maja
    Maja hovorí:

    V tomto volebnom roku už nebudú kalendkáre ale chystá sa zasa nová kniha, ktorú určite dostaneme ako pozvánku do volieb terajšieho primátora a verte že bude určite zadarmo. Verím, len že tam budú obrázky aj prekrásneho Mierového mámestia.lebo to ja naozaj skvost mesta pre lepší život.

  30. beina reifova
    beina reifova hovorí:

    milan, blahozelam k teme:-)) kazdopadne nie je dovod na pesimizmus a kritiku mozno premietnut do aktivnej polohy, napr. do prace v tretom sektore…to je vyzva:-))) voskovec a werich by povedali „Hej rup“

  31. jana
    jana hovorí:

    beina reifova,vyzvou pre kritikov je zacat pracovat v tretom sektore… bravo. a co by malo byt vyzvou pre poslanca-ov,ktori reaguju hlasuju a uz aj odovodnuju svoje hlasovanie stylom poslanca Valachovica? 🙂 apropo,zablahozelame my tebe k prednostke mestskeho uradu v Malackach? 😉

  32. beina
    beina hovorí:

    janka, ja si len myslim, ze rozhodnutia asi nesu v sebe nejake kompromisy. niekedy je tazke rozhodovat sa v osobnom zivote, nebodaj spolurozhodovat a tym niest zodpovednost za dianie v zivote verejnom.
    Poslanec ma velmi vazne poslanie, ktore by mal naplnat odbornostou, moralkou a dalsimi vlastnostami, ktore volicov vedu k ich volbe. ak nie sme spokojni, mame moznost reagovat v dalsich volbach vyberom ineho kandidata, mozeme niekoho oslovit, aby zvazil kandidaturu a podporit ho vo volebnej kampani alebo kandidovat osobne:-))) ale skutocne to nie je zavideniahodny post:-) ale je nam jasne /uz aj podla nas samotnych/, ze nikto nie je dokonaly…ani milan valachovic..milan prepac..:-)) ale pre mna je to rovny chlap a v zasade chapem jeho postoje. jani, dnes som stretla szidi tobias a tak som sa jej prihovorila..nepoznala ma, ja ju ano:-)))) ale chcela som mat odpovede na moje otazky a teda teraz sa z toho vytesujem. milan sice nie je szidi ale mohlo by to byt taktiez zaujimave, teda ak chces mat odpovede na svoje otazky a ak si chces vytvorit nazor:-)) alebo daj iny navrh, co dalej podla teba?:-) pekny vecer

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.