Boris Pribil trojnásobným majstrom Slovenska

Na M-SR juniorov do Nitry sa vybrala 8-členná výprava AC Malacky s nemalými medailovými ambíciami. Dvaja tréneri, dvaja pretekári a štyri pretekárky išli zabojovať o medaily a osobáky. Forma graduje a Nitra mala preveriť schopnosti našich atlétok a atlétov.

Adekvátne k tomu sme zvolili aj logistiku na tieto preteky. Zabezpečili sme kvalitné ubytovanie zo soboty na nedeľu, aby sme sa vyhli zbytočnému cestovaniu hore-dolu, no a vybrali sme lepší hotel, pretože na ubytovniach býva často v noci neporiadok a my sme nechceli riskovať, že sa nevyspíme. Pomohla nám aj šťastena, pretože v piatok volali trénerovi Handlovi z dojednaného hotela, že majú bohužiaľ obsadené a ponúkli nám náhradu v podobe špičkového hotela Golden Hoffer za pôvodnú cenu. Kto by to nebral a tak sme sa ocitli v štvorhviezdičkovom hoteli v centre mesta. Bol to fakt super hotel, len to privítanie nás trocha zmiatlo. Prišli sme na recepciu, tam sedeli dvaja típci, jeden za počítačom, druhý vedľa. Tak som sa obrátil na toho druhého. Ten bez slova ma prstom poslal k tomu prvému počítačovému. Ten zdvihol ku mne zrak a podvihnutím brady sa ma neverbálne spýtal, akože čo chcem. Aj som sa zľakol, keď som mu vysvetlil, kto sme a prečo sme tu, pretože nám oznámil, že má len jednu izbu pre dvoch. Ale všetko sa vyriešilo a ubytovanie vrátane wellnesu a skvelých raňajok nemalo chybu. To len predznačilo to, že v Nitre sa nám bude dariť.

A darilo sa. Hviezdou majstrovstiev sa stal Boris Pribil, ktorý zvíťazil v troch disciplínach a to v behu na 100m, 200m a 400m. Musel absolvovať samozrejme aj rozbehy na 100 a 200m a trikrát finále, takže sa postavil celkovo 5x na štart a to ešte v sobotu najprv v behu na 400m a potom zmobilizoval sily aj vo finále na 100m.

Dobre mu sekundoval jeho tréningový partner Michal Mecháček, ktorý sa prebojoval do finále stovky aj dvojstovky. V behu na 100m obsadil piate a v behu na 200m štvrté miesto.

Dve tretie miesta si vyskákala Kristína Martinusová. Najprv v skoku do diaľky dosiahla výkon 539cm a v trojskoku dosiahla kvalitný výkon 11,60m, čo je jej osobným rekordom.

AC Malacky

Jej tréningová kolegyňa Melánia Beňková obsadila v trojskoku štvrté miesto výkonom 11,36m. Na medailové umiestnenia si brúsila zuby aj naša vrhačka Karolína Smreková. Viac si verila v disku, kde skončila nakoniec na druhom mieste. V kladive obsadila štvrté miesto v osobnom rekorde.

No a v osobných rekordoch si vybojovala dve finálové umiestnenia aj naša šprintérka Susanna Chlepková, ktorá dobehla v behu na 100m na šiestom mieste a v behu na 200m na siedmom mieste. Celkovo sme si priviezli 6 medailí, z toho tri zlaté, jednu striebornú a dve bronzové. Všetci naši pretekári sa prebojovali do finálových bojov, takže vo výprave panovala maximálna spokojnosť.

Čo však kalilo našu radosť, boli samotné preteky. Mne ako trénerovi bolo ľúto nielen našich pretekárov, ktorí denne trénujú, doslova drú, aby dosiahli tieto výsledky, bohužiaľ radosť im muselo kaziť prostredie, v ktorom mali predviesť svoje umenie. Veľmi slabo zorganizované preteky výrazne pokazili dojem z tohto víkendu. Tréneri chodili po štadióne a krútili hlavami nad organizáciou. Osobne si myslím, že ak pretekári nechajú na štadióne dušu, tak by sme im mali vytvoriť prostredie, ktoré korešponduje s ich úsilím. Mali sme tam rodinných príslušníkov pretekárov, ktorí neveriacky krútili hlavami. Nechápali, ako je to možné, že takto môže vyzerať vrcholné slovenské podujatie. Určite by si všetci pretekári zaslúžili viac, pretože ak k nim budeme mať takýto prístup, ťažko môžeme očakávať, že v dnešnej dobe bude mládež baviť, aby na tréningu dreli a zúčastňovali sa pretekov, kde to vyzeralo, ako by sa čas vrátil o 40 rokov dozadu. Keby nemali všetci v rukách mobily, tak by som si myslel, že som sa ocitol v roku 1976, keď som s atletikou začínal.

Toto boli junori, prednedávnom v Dubnici pretekali dorastenci na svojich majstrovstvách v čase, keď v Šamoríne prebiehal špičkový medzinárodný míting PTS. Ak chceme udržať pri atletike čo najviac mládežníkov a máme v pláne dostať ich do kategórie dospelých, tak by sme sa k nim v žiadnom prípade nemali takto správať. Buďme radi, že máme toľko atlétov a vytvárajme im také prostredia, aby boli hrdí na to, že sú atlétmi. V Nitre som cítil závan starých rokov a aj keď nostalgia je pekná vec, pre mladých by to chcelo určite niečo viac.

AC Malacky

Výsledky:

100m juniori

1 PRIBIL Boris, Atletický klub AC Malacky 11,10
2 STREMI Richard, MAC REDOX Lučenec 11,13
3 KIŠŠ Máté, AK Slávia TU Košice 11,20
4 HANIC Mário, AFK Nové Mesto nad Váhom 11,26
5 MECHÁČEK Michal, Atletický klub AC Malacky 11,29

200m juniori

1 PRIBIL Boris, Atletický klub AC Malacky 22,65
2 MURCKO Oliver, AK Inter-SC Bratislava 22,74
3 OPAVSKÝ Matúš, ŠK ŠOG Nitra 22,75
4 MECHÁČEK Michal, Atletický klub AC Malacky 23,03
5 HANIC Mário, AFK Nové Mesto nad Váhom 23,06

400m juniori

1 PRIBIL Boris, Atletický klub AC Malacky 49,83
2 KOREŇ Lukáš, ŠK ŠOG Nitra 51,18
3 Bekiaris Samuel, AK Slávia TU Košice 51,60

100m juniorky

1 GARČÁROVÁ Patrícia, TJ Tatran Spišská Nová Ves 12,10
2 MOČÁRYOVÁ Petra, AC Stavbár Nitra 12,17
=3 ŠTIFFELOVÁ Karin, AC Stavbár Nitra 12,31
=3 VLČKOVÁ Anna, ŠK ŠOG Nitra 12,31
5 NAGYOVÁ Martina, Akademik TU Košice 12,42
6 CHLEPKOVÁ Susanna, Atletický klub AC Malacky 12,62

200m juniorky

1 GARČÁROVÁ Patrícia, TJ Tatran Spišská Nová Ves 25,30
2 OSTROŽLÍKOVÁ Natália, ŠK ŠOG Nitra 25,69
3 CHOVANOVÁ Ema, AK AŠK Slávia Trnava 25,80
4 VLČKOVÁ Anna, ŠK ŠOG Nitra 25,83
5 ŠTIFFELOVÁ Karin, AC Stavbár Nitra 26,05
6 NAGYOVÁ Martina, Akademik TU Košice 26,26
7 CHLEPKOVÁ Susanna, Atletický klub AC Malacky 26,80

Diaľka juniorky

1 FLOSNÍKOVÁ Veronika, VŠC Dukla Banská Bystrica 551
2 LEHOCKÁ Natália, ŠK ŠOG Nitra 549
3 MARTINUSOVÁ Kristína, Atletický klub AC Malacky 539

Trojskok juniorky

1 ĎURKECHOVÁ Zuzana, AO Sparta Považská Bystrica 12,44
2 VANOVČANOVÁ Hana, AK Slávia UK Bratislava 11,63
3 MARTINUSOVÁ Kristína, Atletický klub AC Malacky 11,60

Disk juniorky

1 SLOŠÁROVÁ Patrícia, VŠC Dukla Banská Bystrica 38,68
2 SMREKOVÁ Karolína, Atletický klub AC Malacky 35,86
3 FEĎOVÁ Andrea, AO Športové gymnázium Košice 32,51

Kladivo juniorky

1 MÄSIAROVÁ Andrea, TJ Orava Dolný Kubín 44,76
2 KOSTKOVÁ Natália, AK Spartak Dubnica nad Váhom 39,83
3 SABOVÁ Ester, AK Spartak Dubnica nad Váhom 38,07
4 SMREKOVÁ Karolína, Atletický klub AC Malacky 36,29

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.