Verejné pripomienkovanie do 16.9. – Rozšírenie drevovýroby v Malackách

Zatvorte oči, zhlboka sa nadýchnite a predstavte si Malacky. Čo cítite? Ja vôňu dreva. Borovicové lesy v Záhorskej a Borskej nížine, dubové a bukové lesy v Malých Karpatoch… A v centre mesta?

Opäť drevo, avšak v mletej podobe a s prísadami rozpúšťadiel a lepidiel vo forme prachu zo závodov Swedwood Malacky.

Na Mestskom úrade majú obyvatelia Malaciek a ďalší záujemcovia možnosť zoznámiť sa s plánovaným novým závodom firmy Swedspan, ktorá plánuje vyrábať drevotrieskové dosky v Malackách pre nábytkársky koncern IKEA. Materiál je k dispozícii aj na stránke meste. Do 16. 9. je potom možnosť písomne na Ministerstve pôdohospodárstva, alebo osobne u Ing. Rehákovej na MÚ vzniesť k plánovenaje prevádzke pripomienky. Tieto pripomienky sa stanú súčasťou stanoviska ministerstva ŽP (alebo teraz min pôdohospodárstva), a stanú sa podkladom pre vydanie územného rozhodnutia v stavebnom konaní na stavebnom úrade. Majú teda pre zhotoviteľa aj investora záväzný charakter.

Spolu s niekoľkými Malačanmi a aktivistami som sa zúčastnil na verejnom prerokovaní tohto zámeru 31.8. Tu sú niektoré postrehy ohľadom nového závodu:

  • Investuje spoločnosť Swedspan, nie Swedwood (avšak obe patria do skupiny dodávateľov IKEA)
  • Navrhujú sa dva varianty pre závod – buď s kapacitou 375 000 m 3 drevotrieskových dosiek za rok (A), alebo 500 00 m3 (Variant B). Investor podľa svojho vyjadrenia uprednostňuje menší variant.
  • Bude mať inštalované moderné technológie (na rozdiel od tých 30-ročných – morálne aj technicky zastaralých – ako povedal zástupca zhotoviteľa, ktoré sú v súčasnosti v Swedwoode)
  • Závod bude mať asi trojnásobne vyšší komín (podľa vyjadrenia, neskúmal som súlad s projektom)
  • Nový závod neprinesie žiadne nové pracovné miesta – budú doň presunutí zamestnanci súčasného závodu Swedwood – je možné to chápať ako udržanie pracovných miest
  • Pôvodný projekt mal problém s rozptylovou štúdiou a prachovými časticami – prekročili limity, preto museli zmeniť niektoré prvky v projekte a tak síce bude vychádzať rovnako veľa prachu ako pôvodne, ale s vyššou teplotou, čiže čiastočky budú znečisťovať väčšie územie s menšou koncentráciou (až kým nazafúka silný vietor smerom do Malaciek)

Zástupcovia firmy Swedspan aj zhotoviteľa stavby uisťovali všetkých prítomných, že sa jedná vlastne o modernizáciu súčasnej výroby a prinesie to zníženie znečistenia životného prostredia v Malacách, či už v oblasti emisií, hluku, vôd alebo pôdy. Rád by som im veril, avšak chýbajú mi niektoré záruky:

  • Zatvorenie súčasného závodu Swedwood a jeho zastaralých technológií ako podmienku pred spustením nového závodu – lebo inak sa môže stať, že síce budeme mať jeden ekologickejší závod, ale vedľa neho aj ďalší zastaralý, čiže znečistenie sa v konečnom dôsledku zvýši.
  • Realizácia Variantu A, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu – je to síce plánované, ale kým to nie j ena papieri…
  • Prísnejší dohľad nad prevádzkou závodu – zo strany Inšpekcie životného prostredia, ktorá v minulosti uložila podniku pokuty za prekročenie prašnosti.

Zapojte sa do verejnej diskusie aj vy a prispejte vašimi pohľadmi na tento zámer. Jedná sa o naše mesto a našu kvalitu života!

6 komentárov
  1. ianus
    ianus hovorí:

    K technologickým „okolnostiam“ predmetnej veci sa vyjadriť neviem, pretože je to pre mňa španielska dedina. V zásade si ale myslím, že je dobré, ak sa už odlesnená časť územia mesta konečne využije na to, na čo je určená. Určite tam niekoľko Malačanov nájde zamestnanie a poteší sa aj mestská kasa.

    Len ten tri krát vyšší komín (apropo – tri krát vyšší od čoho?) vzbudzuje obavu, že s tou účinnosťou znižovania emisií to nebude celkom kóšer a že sa len budú rozptyľovať vo vyššej výške, t.j. na väčšom území. Takže bordel zo švédskej výroby, ktorý by si táto firma nemohla dovoliť robiť doma vo Švédsku, lebo by ju tam zožrali novinári a iný, si užijú nielen malačania, ale možno aj skaličania, mistelbachčania, trnavčania a ďalší.

    Firme treba tvrdo pozerať na prsty, či skutočne používa najlepšiu možnú technológiu a neodklepnúť im spustenie prevádzky s nejakým 30 ročným muzeálnym kusom. Ale to vyžaduje vysokú mieru integrity u príslušných úradníkov, lebo na Slovensku sa za príslušný bakšiš dá vybaviť hocičo…

    Ak sa postavenie prevádzky v Malackách bude realizovať, dúfam, že to bude prínos pre mesto a nie len ďalší danajský dar

  2. olga
    olga hovorí:

    Nech si Svedi robia bordel doma,uz mame dost znecistene mesto.Ale nasi predstavitelia to URCITE dovolia ako ich pozname.

    najkrajsie mesto pre zivot!!!!!!!!!!!!

  3. hd
    hd hovorí:

    ianus neklamte sam seba, nijaky prinos necakajte ! vsak vy vidite o co tam ide. veci ste pomenovali spravne, akurat si silou mocou drzite ruzove okuliare pred ocami. takto ale bohuzial pomahate dalsim ludom tiez sa oklamat a presvedcit samych seba, ze tyto nenazranci nam tu vlastne zlepsia zivotne prostredie. a bacha, medzi tymi presvedcenymi moze byt aj ten, co tam to razitko da (osobne si myslim ze toho uz presvedcili ine argumenty).

  4. Tango&Cash
    Tango&Cash hovorí:

    EIA je iba začiatok procesu. Za ním nasleduje Územné rozhodnutie a neskôr proces schvaľovania projektu pre stavebné povolenie – tam už musí byť podrobne popísaná celá technológia, vrátane technológie čistenia odpadových plynov a garantovaných hodnôt od výrobcu zariadania, ktorý pokiaľ viem ešte nie je vybatý.

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.