Stroj času

stanica1.jpg

Železnica je v Malackách už viac ako sto rokov. Je zaujímavé sledovať, ako sa zmenila budova stanice a jej okolie.

stanica2.jpg

17 komentárov
  1. mival
    mival hovorí:

    pekna seria fotografii. Odhaľuje aj to, že v minulosti sa zeleni venovalo viac pozornosti – vid stromoradie okolo celeho peronu. Na dnesnej stanici sa uz objavuju iba ubohe letnicky v hrdzou prezratych hrantoch….

  2. Marcin
    Marcin hovorí:

    Napríklad v Zohore na stanici stojí pár stromov – hneď ten priestor pôsobí útulnejšie.

  3. keram
    keram hovorí:

    Určite by s tou zeleňou stanica vyzerala krajšie. Žial realita je taká, že v Malackách je zeleň na ústupe pred betónovými plochami a priemyselnými halami…
    Chcel by som sa spýtať autora, či sa objaví v tejto rubrike v budúcnosti aj dobové foto nákladnej železnice, ktorej zchátraná budova sa nachádza medzi železnicou, privádzačom z dialnice a areálom Píly? Celkom by ma to zaujímalo ako to tam vyzeralo…

  4. Martin Macejka
    Martin Macejka hovorí:

    O píle zatiaľ neuvažujeme. Počul som, že tam je nový vlastník a ten nerád púšťa ľudí na svoj pozemok. Ale nevylučujem to do budúcnosti – nejaké historické fotografie máme aj odtiaľ.

  5. Mival
    Mival hovorí:

    opravujem svoj neaktualny prispevok….tento rok uz ani letnicky v hrantikoch nie su…hrdza hranty docista prezrala a ZSR zrejme na nove nema.

  6. bo
    bo hovorí:

    Mohli by ste pravidelne prinasat fotografie, kde bola zelen a uz nie je. Urcite takych najdete plno, napr. tie krasne lipy na krizovatke , ktore nahradila ta betonova pevnost. Keram ty chodis aj do druhych miest?? V Malackach sa vyreze 5 stromov , miesto toho sa vysadi dalsich 10 a uz je tu dalsia ekologicka katastrofa. Chod sa pozriet na Zahoracku a do centra kolko tam bolo vysadenych stromov a krikov za posledne dva roky.. Idealne by bolo, keby ste priniesli v tejto rubrike fotku Zahoria, ked tu nebola este ani jedna borovica… A sucasny stav.. Ja mam rad prirodu, velmi mi vadi, ked sa vysekavaju stromy, ale nemam rad tie prehnane ekoreakcie nad kazdym steblom travy v MA. A Mival – teraz ma roztrhaj… Basket zacina az v septembri, tak som musel niekde napisat.. skoda, ze tu.. A tie letnicky tam fakt uz nie su..

  7. Petra
    Petra hovorí:

    nevidim ziadny racionalny dovod v tom, vysekat velke zdrave stromy a na miesto nich nasadit take pahile ako su na zahorackej.

  8. Marek
    Marek hovorí:

    Som zvedavý, ako sa tie nové stromy napr. na Záhoráckej budú udržiavať – strihať. Či sa bude pokračovať v štýle „mikrofóny“, tak ako sa už dlhé roky v meste strihajú javory – napr. na ul. Š.Čulena. Úplne otrasné.

  9. keram
    keram hovorí:

    to bo: Samozrejme, že chodím do iných miest. Napríklad pracujem v Skalici a preto môžem porovnávať 2 približne rovnako veľké mestá. Príď sa pozrieť do centra Skalice ako vyzerá naozaj pekne zrekonštruované centrum. Pekné stromy s hustou korunou, tam kde má byť trávnik, tak tam aj naozaj je a namiesto svetiel svietiacich do neba je osvetlenie, ktoré spĺňa svoju funkciu.
    A radšej mám hokej ako basketbal. Mimochodom štadión HK 36 sa tiež celkom pekne rekonštruuje, už sa teším na novú sezónu…

  10. bo
    bo hovorí:

    Skalica je prekrasne mesto, ale na rozdiel od Malaciek jej centrum nezlikvidovali komunisti, tak ako u nas s tym betonovym privadzacom rovno do mesta..

  11. M!ro
    M!ro hovorí:

    No a Skalica na rozdiel od Malaciek bola mestom kralovskym a to mnohe predurcilo. Malacky musia mat iny raz, pohodlny pre obcanov, vybavenost, modernu.. Ale beton tieto kriteria velmi nesplna 🙁

  12. keram
    keram hovorí:

    to bo: Tvoje porovnanie Skalice a Malaciek je dosť trefné. Ale Skalica má navrch aj svojim súčasným smerovaním, nielen históriou. Ver mi, viem o čom hovorím.
    Skôr než som tam začal pracovať, som si ako hrdý Malačan myslel, že Skalica je oproti nášmu mestu zapadákov. Po reálnych skúsenostiach s týmto skutočne krásnym mestom, ktoré v sebe skrýva silnú svojskú atmosféru si to už v žiadnom prípade nemyslím. Skaličania sú samozrejme voči svojim „zemepánom“ tiež dosť kritický, ale ja nad ich nespokojnosťou len nechápavo krútim hlavou.

  13. Peťo F.
    Peťo F. hovorí:

    …som zvedavy ako sa ujmu tie javory polne na ul. J. Kostku. Sadili ich v najvacsom hice a lez ich dali do zeme, tak mali vsetky listy zvadnute.
    S tou Skalicou ste mali cistu pravdu, …asi sa tam prestahujem. Co mam mat na Malackach este rad? Kazdy den do parku predsa chodit nebudem….

  14. Marek
    Marek hovorí:

    Aj ja sa strachujem, ako sa ujmú všetky tie stromky. Na ich vysadenie bolo podľa mňa potrebné vyhĺbiť jamu aspoň meter a pol a vsypať poriadnu zem. Koreňový systém neviem či nebude mať problém s tou betónovou drťou, aká tam naňho pred vysadením čaká. Alebo sa mýlim?

  15. M!ro
    M!ro hovorí:

    Neviete niekto, ci sa pripravuje rekonstrukcia stanice v MA? Myslim rekonstrukcia trate, podchody, nastupistia a tak. Podla vzoru inych civilizovanych miest, kde ludia uz nemusia prekracovat kolajnice ani zoskakovat z polmetrovej vysky z posledneho schodika vlaku… Napriklad v Pezinku sa rekonstrukcia vydarila (aj ked tie meskania vlakov boli neprijemne).

  16. Jožo - este stale Malacan, aj ked
    Jožo - este stale Malacan, aj ked hovorí:

    len zvedavá otazka na hocikoho. Chcel by som vediet ake su rozmery klastorného kostola, hlavna lod + kaplnky.
    Dakujem

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.