Genius loci /2/ – Budova bývalého okresného súdu

Mnohokrát mi už ani nepríde, keď idem do malackého LIDL-u kupovať konzervy pre mačky, že ešte dva roky dozadu by som parkoval rovno vo vnútri jedného z mála posledných starých malackých domov. Ale potreba „lacných nákupov pre dôchodcov“ zvíťazila a tak budova bývalého okresného súdu a kus starých Malaciek museli ustúpiť betónovej dlažbe parkoviska a nevkusnému sterilnému supermarketu.

Dostupné informácie o histórii tejto stavby sú pomerne strohé. S určitosťou vieme, že bola postavená v roku 1869 Jánosom Terebessym a malackým staviteľom Kummerom ako budova okresného súdu.Predtým okresný súd pravdepodobne sídlil v pálffyovskom zámku. Treba spomenúť, že v tejto bude pracovali aj také osobnosti ako napríklad Dr. Jozef Kubina alebo Dr. Jozef Dérer.

Vedľa stojaca synagóga bola postavená až o sedemnásť rokov neskôr. Malý dnes už neexistujúci domček medzi oboma stavbami bola v minulosti malacká pošta. Okolie sa v priebehu desaťročí zmenilo k nepoznaniu, najmä vďaka vybudovaniu diaľničného privádzača a z jednej z najkrajších častí mesta sa v priebehu rokov stalo špinavé betónové parkovisko okolitých nákupných centier…


Osud Malého kaštieľa, ktorý skončil pod podlahou malackej Billy predznamenal, čo sa o pár rokov stane s touto budovou. Dnes je už zbytočné polemizovať nad vtedajším rozhodnutím mestského zastupiteľstva, zodpovednosť za svoje rozhodnutia si každý nesie sám. Škoda, že väčšina z nich vtedy nerozmýšľala nad tým, aké hodnoty môžeme do budúcnosti zanechať, a namiesto hľadania peňazí na obnovu prikývla najjednoduchšiemu riešeniu.

Nasledujúce fotografie dokumentujú posledné dni pred búraním. Budova už bola voľne prístupná, čo niektorí Malačania ešte stihli využiť na to, aby odtiaľ vytrhali a vysekali, čo sa dalo. Nič prekvapujúce.

V minulosti bývalo zvykom, že majstri pracujúci na opravách domu zanechali po sebe podpisy alebo značky v omietke na miestach, kde pracovali. Niekoľko sme ich našli aj my na povale…




Jeden z posledných pohľadov z dvora…


Pôvodné drevené schody do pivnice.

Výhľad na nadjazd a na Malinu.


Takýto pohľad sa už určite nikdy nenaskytne.




Budova bývalého okresného súdu prešla počas svojej existencie mnohými stavebnými úpravami a pôvodné okná a fasáda vyzerali nepochybne krajšie ako ku koncu. Zopár zachovaných náznakov sa dalo ešte objaviť.


Z veľkého zeleného priestoru a stromov máme dnes parkovisko a supermarket…



Pohľad zo vstupnej brány na mesto.


Nie všetci boli LIDL-u nadšení. Nápis na jednej zo stien na prvom poschodí.


Zopár pohľad patriacich už minulosti. Netvrdím, že táto budova bola krásna alebo niečim obzvlášť výnimočná, ale jednoducho patrila k Malackám. Synagóga bez nej pôsobí ako vytrhnutá z kontextu, na sľubovaný park, ktorý ju mal od LIDL-u oddeľovať sa už dávno zabudlo.






A súčasnosť. Ak rozmýšľam, čo táto ohyzdnosť Malackám priniesla okrem peňazí za odpredaj pozemkov a lacných rožkov, nič mi akosi nenapadá. Nepostavilo sa tam nič hodnotnejšie ako tam stálo predtým, zelene viac ubudlo ako pribudlo. Aj napriek novej križovatke sa výrazne skomplikovala doprava v okolí a mesto opäť ako mnohokrát predtým stratilo časť svojej tváre.

(použité historické fotografie pochádzajú z archívu MCK)

16 komentárov
  1. johanka
    johanka hovorí:

    … ked tak rozmyslam, este nam chyba Billa, Metro….tak by sme mohli najst dalsie vhodne miesta. Navrhujem znicit park pred klastorom, alebo co tak cely klastor? Urobime si nakupne miestecko priamo v centre. Naco budovat predajne lacnych rozkov na okraji mesta, ked to mozme mat priamo v srdci?
    … drzim palce k dalsim skvelym rozhodnutiam….

  2. Anonymous
    Anonymous hovorí:

    Chcl by som tiež nejako kritizovať, ale nejde mi to. Jednoducho sme takí a chtiac nechtiac sa s tým musím zmieriť. Je to ťažké ale je to tak

  3. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    teraz uz samozrejme nic ine nezostava len sa s tym zmierit. proti tomu projektu som bol odkedy som sa o nom dozvedel, nikdy som sa s tym ani netajil a naozaj neviem ako som mal ako obcan zasiahnut do rozhodovania zastupitelstva a uz vobec neviem, preco by som nemohol podrobit kritike ich pracu. tak ako sa dali zohnat peniaze na synagogu, na kino a na neviem co, neverim ze by sa nedali najst na tu budovu. len by musel byt zaujem a snaha.

  4. bo
    bo hovorí:

    neboj sa aj park pri klastore raz frantiskani predaju, len im to este nikto neporadil. Ked tu kritizujete mesto, tak kto je zodpovedny za to, ze v centre je aj Billa? Komu patrila ta historicka budova, co tam stala? Zeby cirkvi? sestrickam? kto ju nechal celu zruinovat? mesto? kto nechal zruinovat dalsiu pamiatku v Zamockom parku – kastiel? mesto? treba byt kriticky ku vsetkym, ked chcete byt kriticki

  5. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Kto je zodpovedny za Billu? V prvom rade stavba nadjazdu, ktora zlikvidovala cele okolie, nasledne dlhe roky umeleckej skoly, ked sa na budovu destarocia zvysoka kaslalo a zrazu sestricky, ktorym sa to na par rokov vratilo su za to zodpovedne…Pokial viem, v case poziaru v tej budove a ked ju nasledne rozoberali nasi romski spoluobcania uz mala budova ineho majitela, ako sestricky. A kto povolil stavbu Billy na tom pozemku? Nebololo to nahodou mesto?

  6. bo
    bo hovorí:

    Ja som nikde nenapisal, ze su to za to zodpovedne sestricky.. A treba napisat, ze ktorym sa to na par rokov vratilo a hned na tom zaryzovali…

  7. Martin Marek
    Martin Marek hovorí:

    Treba si uvedomit situaciu v akej sa nachadzali rady po desatrociach komunizmu. Vracali sa im v restituciach zdevastovane majetky pre ktore vobec nemali vyuzitie a rovnako ani prostriedky na rekonstrukciu a udrzbu. Ze to v tom case a v tej situacii predali im to nezazlievam. Otazka skor komu to predali a ako to dopadlo. V tomto sa ich vobec nezastavam. Ale povedzme si na rovinu ze tak ako sa zachovali sestricky v pripade maleho kastiela tak sa uplne rovnako zachovalo mesto v pripade sudu, kde stoji LIDL.

  8. Dany
    Dany hovorí:

    Celej casti Malaciek kde su teraz LIDL a Billa je velka skoda. Lenze zacalo sa to uz nadjazdom pred viacerymi rokmi.Ten bol na jednej strane z hladiska dopravy prinosom ale na strane druhej znicil vela peknych a zaujimavych miest. Viete si predstavit ake by bolo prijemne prejst sa alejou z centra mesta, z Klastorneho namestia az k zamku? Rušil by to len zeleznicny priechod ale nebolo by to az tak hrozne ako dominantne betonove monstrum – nadjazd. LIDL dielo skazy uz len zaklincoval. Nehovoriac o tom, ze aj ludi v Malackach naucil to, aby boli malo narocni na svoje zdravie, aby nehladeli na kvalitu a znacku, aby nakupovali cele „hory“ len preto, ze je to lacne…. Lenze zit na „potravinovach nahradach“ naozaj nie je nic moc… Mimochodom vyberte sa niekedy autom cez Zahorsku Ves a Ganserndorf smerom do Viedne. Stoji v niektorom rakuskom mestecku po ceste LIDL (alebo iny supermarket) v jeho centre ? Nie! Vsetky taketo siete su situovane za mestami a v jednej kope. Taketo riesenie ma podla mna aj prakticke vyhody, dalo by sa o tom pisat cele hodiny. Tak to mohlo byt aj v Malackach, supermarkety mali byt sustredene za mestom a nie v uplnom centre. Do LIDLu sice chodi evidentne vela ludi peso ale do Billy chodi väčšina zakaznikov autom, pripadne na bicykloch. Rakusania (a aj iné národy) by si sotva nechali znicit centra miest neosobnymi a do starsej zastavby nehodiacimi sa budovami supermarketov.Lenze my sme dost jesitny narod aby sme si brali priklad z inych krajin, kde maju taketo veci uz vela rokov odskusane. Este kym stála budova byvaleho okresneho sudu mal som tu na navsteve znamych, inak novinarov z Holandska. Chceli vidieť malacku synagogu. Lenže viac ako synagoga ich evidentne zaujala vyrabovana budova v susedstve. Porozpraval som im o tom, co s nou bude, cim niekedy bola..neverili vlastnym ociam ani usiam, tomu ze v podstate historicka budova padne len preto, aby vyrastol LIDL. Nafotili a….napisali clanok o tom ako to u nas „divne“ chodi. Ten aj niekde v Holandsku napokon vysiel. Aj rozcarovanie tychto ludi bolo dôkazom toho, ze mnohe krajiny by si nikdy do centier svojich miest taketo predajne nepustili. O planovanom malom parku pri synagoge je skoda polemizovat. Aj tak ludom najlepšie vyhovuje ak mozu prechadzat s nakupmi z LIDLu krizom krazom cez kôrou namulcovane zahony a vysadené dreviny pri synagoge…Kolko by tu asi vydrzal vysadený parcik? Urcite by som vsak ocenil minimalne to, ak by synagoga bola od predajne Lidl nejakym sposobom opticky predelena. Mozno nejake vyssie a stihle stromy v stromoradí…Trebars take duby ake pribudli minuly rok na Zahorackej ulici….

  9. jakub valachovič
    jakub valachovič hovorí:

    … tak martin marek sa tu sťažuje na LIDL a pritom tam chodí nakupovať konzervy pre mačky…

  10. Jakub Valachovič
    Jakub Valachovič hovorí:

    …tvoje mačky sa negatívne podpísali pod likvidáciu školy, kedysi kaštiela. Chcem, aby boli na tejto stránke uverejnené ich fotografie, začneme poodhalovať prvých vinníkov… Je to pragmatické riešenie, obviniť nemú tvár so zvráteným apetítom

  11. Petra
    Petra hovorí:

    macurek je v tom nevinne!;)
    ale fakt, je to taka hruza az je cloveku do placu:(

    chcem sa opytat, na fotkach vedla maleho kastiela ako je teraz malina bol daky dom, ten si vobec nepamatam. neviete o nom nieco?

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.