Nová lipa v centre Malaciek bude pripomínať významné výročie

V októbri 2018 oslavujeme 100 rokov od vzniku Československa, spoločného demokratického štátu Čechov a Slovákov. Radi by sme preto pripojili aj naše mesto Malacky k iniciatíve vysadiť „Stromy republiky“ na pamiatku tohto výročia. Prijmite prosím pozvanie na slávnosť Výsadby pamätnej lipy pri príležitosti 100 rokov republiky v piatok 19.10.2018 o 16:30.

Lipa bude vysadená v Malackách na Kláštornom námestí pred OD Stred na mieste bývalého hostinca Bersón (článok Genius Loci Bersón).

Lipa malolistá (Tilia Cordata) je národným stromom Slovákov, Čechov a aj niektorých ďalších slovanských národov. „Lipy slobody“, alebo „Lipy republiky“ sú stromy, ktoré sa sadili na oslavu vzniku Československej republiky bezprostredne po jej vzniku v roku 2018, alebo v termínoch významných výročí tohto míľnika našich národov. O slávnosti z roku 1919 v našom meste písal pred časom Martin Macejka a bola to veru veľká paráda.

Republika má jeden rok. Slávnosť v 1919 na mieste, kde sa nachádza budova okresného súdu.

Podujatie organizuje OZ Malacké pohľady s materiálnou podporou záhradného centra APRO Malacky, ktoré bezplatne poskytlo strom a záhradnícke práce, za čo im patrí naša vďaka. Taktiež ďakujeme Mestu Malacky za poskytnutie verejného priestranstva a Zuzke Chrústovej za inšpiratívnu myšlienku.

Zámocká alej v Malackách, Pálffyovská lipa

Posledná pálffyovská lipa na Zámockej ulici dostane mladšieho súrodenca. (Foto: Martin Macejka)

0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.